Upoznati ste sa značajem vitamina u pravilnom razvitku organizma deteta u razvoju, ali koliko zapravo znate o AD kapima za bebe koje će Vam svaki pedijatar prepisati ne bi li se razvoj vašeg deteta obavio na najbolji mogući način? U ovom tekstu možete pronaći korisne  informacije o samim AD kapima, kako se koriste i doziraju, i najvažnije, zbog čega su one toliko važan suplement ishrani Vašeg deteta.

Zašto su važne AD kapi za bebe?

AD kapi predstavljaju mešavinu vitamina A i vitamina D koje ćete davati svom detetu u obliku kapi.

Ubrzo, nakon porođaja, od 15. dana života do navršenih godinu dana bebama se, u obliku kapi, obavezno daje vitamin D, koji ima jako značajne funkcije za organizam.

Značaj vitamina D u pravilnom razvoju Vašeg deteta

Vitamin D je odgovoran za razvoj kostiju i zuba. Vitamin D poznat je pod nazivom vitamin „ sunčeve svetlosti “ jer delovanjem ultravioletnog  zračenja dolazi do aktivacije holesterola koji je prisutan u koži i koji prelazi u vitamin D. Majčino mleko obezbedjuje detetu sve vitamine osim vitamina D.

Što se izvora vitamina D u hrani tiče, hrana je generalno siromašna vitaminom D. Izuzetak su riblje ulje, morska riba, crna džigerica, žumance i mleko, međutim, usled činjenice da ishrana treba biti raznovrsna i da se navedene namirnice ne mogu koristiti svakodnevno, upotreba suplemenata vitamina D ishrani je jako bitna, pogotovo kod odojčadi koje generalno ne izlažete suncu u najranijem period života.

Kao posledica nedostatka vitamina D, kod dece se može razviti rahitis, a rahitis se najčešće viđa kod dece krajem prve i početkom druge godine života. Nastaje zbog nedovoljnog unosa vitamina D u odsustvu izlaganja suncu, koje se, i inače, u ovoj životnoj dobi ne preporučuje. Zato, ako ste sa detetom na suncu, ne zаborаvite dа zаštitite kožu deteta da biste sprečili crvenilo, sunčanicu i opekotine.

Za razliku od ranijeg perioda, u 2016.godini, zbog unošenja suplemenata vitamina D, danas se u Srbiji rahitis praktično i ne viđa kod dece.

Vitamin D je značajan i za trudnice –  nove analize pokazale su da je snižena količina vitamina D kod majki direktno povezana s većim izgledima za oštećenja zubnog sjaja kod njihove dece i uopšte,  vrlo lošim zdravljem zuba već u ranom detinjstvu.

Međutim, pored svog značajnog uticaja na kosti i zube pri konzumaciji u normalnim granicama, predoziranje vitaminom D može biti jako opasno, tako da se treba strogo držati prepisane doze.

Kravlje mleko, osim vitamina D, nema dovoljno ni vitamine A i C, te ih je neophodno dodatno unositi. Novorođenčad male porođajne težine, zbog bržeg rasta u prvim mesecima po rođenju, zahtevaju relativno veći unos svih vitamina, a pored vitamina D, jako su značajni i vitamini A i C.

Funkcija vitamina A

Vitamin A je važan za brojne funkcije dečjeg organizma, Neophodan je za razmnožavanje epitelnih ćelija – to su ćelije koje se nalaze na koži i sluzokoži. Vitamin A učestvuje u stvaranju rodopsina – vidnog pigmenta, koji se nalazi u mrežnjači i neophodan je za dobar vid.

Ovaj vitamin je snažan antioksidans. To znači da vitamin A neutrališe veoma opasne slobodne radikale (hemijske supstance koje mogu ozbiljno oštetiti ćelije našeg organizma).

Vitamin A se nalazi u ribljem ulju, mesu, telećoj džigerici, jajima, mleku i mlečnim proizvodima kao i drugim namirnicama životinjskog porekla. Pored namirnica životinjskog porekla, nalazi se i u šargarepi, krompiru, spanaću, lubenici, paradajzu, aroniji i raznom voću i povrću (pre svega u zelenom i žutom). Iako se u prirodi nalazi u mnogim namirnicama, korišćenje vitamina A preko suplemenata (preko AD kapi) značajno je za pravilni razvoj deteta.

Ad kapi za bebe uputstvo za upotrebu – doziranje

Doziranje se vrši u odnosu na samu starost bebe, što je dete starije, to će se doza AD kapi smanjivati, jer će dete postepeno biti izloženo prirodnim izvorima neophodnih vitamina.

Deca do 2 godine koja sisaju, moraju svakodnevno da unose D vitamin preko rastvora na bazi ulja (AD kapi). AD kapi se daju u dozi od 2-3 kapi na dan, sve u zavisnosti od količine sisanja (kada više sisa – prvih 6 meseci –  2 kapi, a posle kako se broj podoja smanjuje, povećati unos na 3 kapi AD kapi)

Deca do 2 godine koja koriste adaptiranu mlečnu formulu umesto sisanja, u količini većoj od 500 ml na dan ( koje popiju više od ½ l adaptirane formule na dan ), ne treba da unose dodatni D vitamin, jer mlečna formula u sebi već sadrži izbalansiran odnos svih vitamina, hranljivih supstanci i minerala, tako da bi dodatan unos vitamina D mogao da dovede do prevelike količine vitamina D u organizmu koji tada može dati brojne neželjene efekte. Dete koje popije više od 500 ml adaptirane formule na dan, nema potrebu za dodatim D vitaminom, sem ako pedijatar nije, usled uvida u stanje organizma deteta, prepisao drugačije. Kako se smanjuje unos adaptirane formule (manje od 500 ml na dan), tako se polako uvodi D vitamin u ishranu u vidu AD kapi.

Onog momenta,kada detetu do 2 godine smanjite unos adaptirane, mlečne formule u ishrani, tada započeti unos AD kapi, redovno, svaki dan u dozi kao preporučenoj (AD kapi 1×2-3 kapi).

Detetu starijem od 2 godine koje je do tada dobijalo  svakodnevno AD kapi, nastavljate da mu dajete tim tempom i dalje, do navršenog drugog rođendana. Princip dodavanja ovog vitamina, kod ove uzrastne dobi je takav da se D vitamin daje tokom cele godine, izuzev letnjih meseci, tj od početka maja do kraja avgusta se ne daje vitamin, jer je u toku letnjih meseci broj sunčanih dana daleko veći, nego zimi, a dečiji organizam, sada, već može sam da izmetaboliše dovoljno vitamina samom sebi, tačnije u koži se već može stvoriti optimalna količina vitamina D neophodna za pravilan razvoj deteta.

Ad kapi cena

Što se cene AD kapi tiče, ono što je odlična stvar jeste što su one povoljne i pristupačne. U zavisnosti od apoteke i samog proizvođača, cena AD kapi se kreće između 160 i 240 dinara (za bočicu od 10 mililitara).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply