anturijum cvijet

Anturijum ili flamingov cvet je jedan od najpopularnijih tropskih cvetova i može dugo da izdrži u vazi – oko šest nedelja, ili čak i više, u zavisnosti od godišnjeg doba i sorte.

Anturijum je zemljasta epifite i potiče iz tropskih delova Amerike. Anturijum je familija biljaka sa više od 800 vrsta koje rastu u „Novom svetu“, od Meksika do severne Argentine i Urugvaja. Drugi naziv za anturijum je flamingov cvet. Anturijuma je sve popularnija biljka za uzgoj zbog svog predivnog cveta svetlih boja i bujnih listova.

Pravilna nega anturijuma je vrlo laka, važno je samo da upamtite nekoliko ključnih stvari. U nastavku dajemo savete za pravilnu negu i uzgoj anturijuma.

Osnovna nega

Anturijum može da „toleriše“ indirektno svetlo u bilo kom obliku, ali će biljka koja dobija manje svetla imati manje cvetova i rašće sporije. Ova biljka je osetljiva na direktno svetlo i direktno svetlo može sagoreti lišće. Najbolje mesto za gajenje anturijuma je svetlo mesto, ali tamo gde svetlost dopire indirektno.

flamingov cvet gajenje

Anturijumu je potrebno zemljište koje ima dobru drenažu, ali ipak zadržava malo vode. Ako sadite anturijum u saksiji, pomešajte obično zemljište za cveće i posebnu mešavinu za orhideje ili perlit – takva mešavina je najbolja za sadnju anturijuma. Ako sadite anturijum u bašti, neka bude na mestu koje je dobro drenirano. Ovim biljkama ne prija zemljište koje je stalno vlažno.

Redovno zalivajte anturijum, ali ne preterujte. Zalivanje je potrebno samo kada je zemljište na dodir suvo. Koren anturijuma lako truli, tako da previše vode može ubiti biljku. Ako se zemljište i koren presuše u saksiji, to će usporiti rast biljke i teško će se rehidrirati koren. Ako se koren presušio, potopite celu saksiju u vodu na oko sat vremena kako bi se vlaga vratila u koren.

Za uzgoj anturijuma nije potrebno mnogo đubriva. Potrebno je da sipate sasvim malo đubriva na svaka tri-četiri meseca. Za najbolje cvetove, koristite đubrivo koje ima dosta fosfora. Pravilna nega anturijuma uopšte nije teška. Kada se obavi sadnja u pravo zemljište i na pravo mesto, zalivanje je jednostavno. Anturijum u vašoj bašti ili saksiji će vam dati predivne, dugotrajne cvetove.Flamingov cvet (anturijum) cveta tokom cele godine, ako vaš ne cveta samo mu dodajte malo djubriva i pazite na zalivanje.Ako listovi izgledaju zdravo možda je samo u periodu mirovanja.

anturijum uzgoj

Presađivanje

Kada je najbolje presaditi anturijum?

Ako koren „pojede“ zemlju, pravi je trenutak za presađivanje biljke. Ako ne znate da li je to u pitanju pogledajte sledeće:

 • Koren se potpuno obavio oko zemlje u saksiji
 • Koren raste iz rupe na saksiji
 • Lišće počinje da vene, bez obzira na to što zalivate biljku
 • Voda ističe kroz rupu
 • Saksija se savija i puca

Ako je koren previše razvijen, odmah presadite biljku, jer može uvenuti. Međutim, ako je vaša biljka tek počela da izgleda čudno, sačekajte malo, jer je najbolje vreme za presađivanje anturijuma u proleće.

anturijum nega

Kako presaditi anturijum ?

Pripremite jednu saksiju veću od postojeće. Prečnik nove saksije ne bi trebao da bude više od 5 centimetara veći od prečnika prve saksije. Pokrijte rupu za drenažu manjim papirnim ubrsom ili krpom kako zemlja ne bi „pobegla“ iz saksije. Pre nego što počnete presadjivanje anturijuma, dobro ga zalijte nekoliko sati pre toga. Lakše ćete izvaditi vlažno zemljište, a i ovaj način je mnogo zdraviji za biljku. Pokušajte da napravite sličnu smešu zemljišta. Anturijumu je potrebno vrlo blago zemljište, pH vrednosti oko 6.5. Ako niste sigurni, napravite mešavinu od dva dela zemlje za orhideje, jednog dela treseta i jednog dela perlite; ili od jednakih količina perlita, treseta i borove kore. Stavite svežu zemlju u novu saksiju, dovoljno da koren biljke bude oko 2-3 cm ispod oboda saksije.

Za presađivanje anturijuma, važno je da bude na istom nivou u zemljištu kao i u staroj saksiji. Polako izvucite biljku iz stare saksije. Nežno protresite kompaktni koren kako bi se oslobodio zemlje. Stavite anturijum u novu saksiju, a zatim oko njega nabacajte zemlju. Polako učvrstite zemlju prstima. Možete i zaliti sa malo vode, kako bi se zemlja „slepila“. Ako je potrebno, posle dodajte još malo zemlje. Jako je važno da biljka bude na istom nivou kao i u staroj saksiji, jer ako je posadite preduboko, koren može istruliti. Stavite presađenu biljku na nekoliko dana na senovito mesto. Ne brinite ako počne da izgleda klonulo u prvo vreme, jer se često dešava da se biljka opusti nakon presađivanja. Nemojte je đubriti u prvih nekoliko meseci nakon presađivanja, kako bi se biljka privikla na novu saksiju.

anturijum ne cveta

Razmnožavanje

Razmnožavanje Anthuriuma se obavlja tokom zime, najbolje početkom februara.Jedna od metoda je podelom bokora odnosno podelom bokora.

Za uspešno razmnožavanje potrebno je novu biljku držati na temperaturi preko 20 stepeni celzijusa.

Za uspešno razmnožavanje ožiljavanjem reznica listova je potrebna temperatura od 25 do 30 stepeni.

Saveti za sadnju i uzgoj anturijuma

Anturijum se može saditi na četiri načina: vegetativnim razmnožavanjem, iz semena, preko tkiva i preko fertilizacije.

 • Anturijum raste na različitim vrstama zemljišta – od peska do ilovače.
 • Anturijumu su potrebna organska zemljišta koja zadržavaju vlagu, ali imaju i dobru drenažu.
 • Dobra drenaža je od izuzetne važnosti, jer sprečava truljenje korena i stabljika.
 • Anturijum treba saditi tako da razmak između biljaka bude 1.3 do 2 metra.
 • Anturijum ne bi trebalo saditi dublje od 5 centimetara, jer tako može doći do truljenja stabljika i korena.
 • Kada posadite anturijum, zabodite u zemlju štapić uz koji će biljka rasti.
 • Čim posadite anturijum, zalijte ga.
 • Možete koristiti poluistrulelu koru drveta za zagrtanje.
 • Malčiranje (zagrtanje) je potrebno.
 • Koren anturijuma će urasti u malč i širiti se.

anturijum gajenje

Nega anturijuma

 • Uklanjajte mrtvo i žuto lišće i cvetove.
 • Sadite anturijum u tresetnicu.
 • Anturijumu je potrebno dosta svetla, ali ne podnosi direktno svetlo.
 • Obilno zalivajte anturijum, ali između dva zalivanja sačekajte da se zemlja prosuši.
 • Nemojte previše zalivati cvet, jer može doći do truljenja korena i požutelosti lišća.
 • Svakog drugog meseca đubrite biljku.
 • Nemojte držati anturijum na promaji i izbegavajte nagle promene temperature.
 • Zimi je potreban „odmor“ od šest nedelja i tada držite biljku na 15°C i manje je zalivajte. Na taj način će anturijum sledeće godine mnogo lepše procvetati.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply