devojcica-trcanje-livada

Sadržaj:
– Kako ojačati imunitet kod odraslih
– Kod dece
– Jačanje imuniteta kod beba
– Ojačajte imunitet prirodno
– Čaj za imunitet
– jačanje nakon antibiotika

Pod pojmom imunitet smatra se, da tako kažemo prva linija odbrane našeg organizma. Odnosno, u osnovi imunitet predstavljaju odbrambene snage našeg organizma, koje nam pomažu da se izborimo protiv različitih vrsta infekcija sa kojima svakodnevno dolazimo u dodir.

Kako ojačati imunitet kod dece i odraslih

Ako vas zanima kako ojačati imunitet kod dece i odraslih, morate najpre da posvetite pažnju promeni određenih životnih navika. To zapravo znači da je neophodno da kvalitetno spavate, kvalitetno se hranite, te da imate adekvatnu fizičku aktivnost i naravno da, koliko god je moguće izbegavate izloženost stresnim situacijama.

Kako ojačati imunitet kod odraslih

Jačanje imuniteta odraslih je izuzetno važno, a posebno ukoliko ste primetili da recimo češće imate neku infekciju, bilo da je virusna ili bakterijska ili, pak osećate umor više nego inače. To vam je sve siguran znak da su odbrambene snage vašeg organizma oslabile, te da pod hitno treba da nađete način kako ojačati imunitet kod odraslih, koji će pomoći i vama. Srećom, te postoje brojna prirodna sredstva za jačanje imuniteta odraslih, a o čemu će biti reči u nastavku teksta.

Kako ojačati imunitet kod dece

U principu, mala deca praktično i nemaju izgrađen imunitet, pa kod njih nema govora o jačanju imuniteta, već praktično o njegovoj gradnji. A inače, jačanje imuniteta kod starije dece je vrlo bitno i to naročito na prelazima godišnjih doba.

Jačanje imuniteta dece je dug i zahtevan proces i treba biti izuzetno strpljiv dok ne pronađete najbolji način za to kako ojačati imunitet kod dece, a da pomogne vašim mališanima. Zato je neophodno da isprobate mnoge stvri za koji čujete, dok ne pronađete onu pravu.

Jačanje imuniteta kod beba

Kada kažemo jačanje imuniteta kod beba, zapravo mislimo na gradnju imuniteta, jer je dobro poznat podatak da su bebe, praktično nezaštićene te da treba uraditi sve što je u vašoj moći kako biste im, kao roditelj i osoba koja brine o njima, ojačali imunitet. Zato, ako vaše bebe sisaju imajte na umu da one jačaju svoj imunitet upravo preko supstanci koje vi unosite, odnosno koje one dobijaju preko mleka, pa vodite računa o tome da konzumirate one namirnice koje će pomoći i jačanje imuniteta kod beba.

Kako ojačati imunitet prirodno

Jedini način za jačanje imuniteta, jeste da to učinite na najprirodniji mogući način. A da biste došli do toga kako ojačati imunite prirodno, moraćete da isprobate mnoge prirodne napitke i namirnice ne biste li došli do toga koja je određena kombinacija idealna u vašem slučaju.

Jačanje imuniteta prirodnim putem najpre podrazumeva da vodite računa o vremenu kada odlazite na spavanje, te da primenjujete redovnu fizičku aktivnost, odnosno da boravite svakoga dana na svežem vazduhu.

Naravnom potrebno je i da unosite namirnice koje dokazano dobro utiču na jačanje imuniteta, kao što su : limun, narandže, kivi, paprika, ali i aloe vera, kupus, te uopšteno svo sveže voće i povrće. Valjalo bi i da konzumirate med i đumbir, ali i beli luk, koji su dokazano dobra prirodna sredstva za jačanje odbrambenih snaga organizma.

Čaj za jačanje imuniteta

Kao najbolji čaj za jačanje imuniteta često se preporučuje čaj od belog luka, ali i zeleni, te čaj od ženšena.
Međutim, ovi čajevi ne bi trebalo da se konzumiraju tokom trudnoće i perioda dojenja, a ne bi trebalo ni da ih konzumiraju deca, jer ne postoje rezultati istraživanja o njihovom uticaju na decu.

Kako ojačati imunitet nakon antibiotika

Vrlo često ćete kao odgovor na pitanje kako ojačati imunitet nakon antibiotika čuti da postoji niz, opet hemijskih preparata na tržištu, koji “dokazano” pomažu kod obnavljanja crevne flore, te jačanja imuniteta nakon konzumiranja antibiotika.

No, naravno ne zaboravite da su to ipak farmaceutska sredstva, a ne prirodna. Ako vas zanima kako ojačati imunitet nakon antibiotika prirodnim putem, onda postoji samo jedan odgovor: prirodni probiotski napici, a nikako probiotik u kesici.

Naravno, ukoliko je oštećenje crevne flore naročito izraženo, uvek je najbolje potražiti savet stručnog lica o najboljem načinu lečenja u tom slučaju.

Lekovito bilje za jačanje imuniteta

Ako želite da ojačate imunitet u cilju prevencije bolesti, koristite sledeće mešavine:

Uzmite po 1 kašiku usitnjenog lsta i cveta kičice, lista nane i lista matičnjaka. Sipajte u 600 ml ključale vode. Nakon što poklopljeno odstoji 2 sata, procedite, zasladite medom i pijte po 1 šolju pre doručka, ručka i večere tokom 10 dana.

Uzmite po 1 kašiku usitnjenog lista i cveta hajdučice, lista i cveta podubice i lista ružmarina. Ponovite prethodni postupak.

Za jačanje imuniteta nakon teških bolesti:

Uzmite po 5 kašika sitno iseckanog lista i cveta bosiljka i lista i cveta hajdučke trave. Sipajte u 1 litar vina i držite zatvoreno na sobnoj temperaturi 20 dana, uz mućkanje više putadnevno. Potom procedite i pijte 10 dana po 100 ml posle doručka, ručka i večere.

Uzmite po 5 kašika sitno iseckanog lista i cveta kičice i lista podubice. Ponovite prethodni postupak. Umesto kičice i podubice mogu se koristiti ruzmarin i nana u istim količinama.

Uzmite 100 g sitno iseckanog mladog lista koprive i prelijte sa 1 l ključale vode. Ostavite poklopljeno
2 sata van šporeta, procedite i pijte tokom 10 dana nekoliko puta dnevno.