krastavac uzgoj

Svi vole krastavce, jer su tako hrskavi i ukusni, a najbolji su, svakako, domaći krastavci. Lako ih možete gajiti u svojoj bašti, stakleniku, ili čak i u saksijama. Važno je samo da odaberete pravu sortu i poslušate ove savete za uzgoj krastavaca. Počinjemo tako što ćemo navesti neke osnovne činjenice o ovom popularnom povrću pa prelazimo na osnovne trikove za uzgajanje.

Krastavci spadaju u tropske biljke i rastu na toplim mestima, gde ima mnogo vode. To znači da su osetljivi na mraz i mogu se javiti i samo nakon 2-3 nedelje nakon poslednjeg mraza. Postoje dve vrste krastavaca – žbunasti i puzavice. Žbunaste sorte su odlične za manje bašte i saksije, a ako imate dovoljno prostora, bolje je da odaberete puzavice, jer je njihov plod bolji i napada ga manje biljnih bolesti.

Uzgoj krastavaca je vrlo lak. Krastavci su drugo najpopularnije povrće za gajenje u baštama – nakon paradajza. Naučite sve što je potrebno za uspešan uzgoj.

uzgoj krastavaca

  1. Biranje prave sorte

Postoje različite sorte krastavaca za gajenje u zatvorenom prostoru i bašti. Ako imate staklenik, odaberite sortu koja je pogodna za uzgoj unutra. Ovakvi krastavci imaju dugačak, mek plod, sličan onima koje viđate u supermarketima. Njima nije potrebno oprašivanja i kupujete samo „ženske“ biljke. Pokušajte sa hibridima kao što je „flamingo“, koji ima samo ženske cvetove. Druge dobre sorte su „Delizia“, „Tiffany“ i „Carmen“.

gajenje krastavaca

Druga vrsta krastavaca, pogodne za gajenje napolju, obično je nešto kraća i ima tvrđu koru. Potrebno je imati i muške i ženske biljke, jer im je potrebno oprašivanje. Ovde možete birati i sorte koje daju bele i žute plodove, pa čak i u obliku lopte! Naravno, uvek imate i „obične“ krastavce.

  1. Priprema zemljišta

Kada ste odabrali sortu, vreme je da pripremite sve pre nego što zasadite krastavce. Počnite tako što ćete odabrati mesto, sa dovoljno sunca. Potrebno je da zemljište bude plodno i da ima dobru drenažu. Ako želite da ranije dobijete krastavce, treba da ih sadite unutra, pre nego što se završi sezona mraza.

  1. Sadnja

 krastavac sadnja

Vreme je za sadnju. Ako želite, možete saditi seme direktno u bašti, ali je važno da je sezona mrazeva prošla. Nakon 4-5 nedelja možete uživati u ukusnim krastavicima. Ako sadite biljke u vrstama, nekarazmak bude bar 15 centimetara. Brazda bi trebala da bude duboka oko 3 cm.

  1. Redovno zalivanje

Sada je potrebno da se biljke prime, jer kada se to desi, rastu kao iz vode. Potrebno je samo da ih dovoljno zalivate. Redovno zalivanje krastavaca i dovoljno vode je najvažnije za uspešan uzgoj i ako to ispoštujete, svima ćete moći da se hvalite svojim krastavcima. Najbolje je imati sistem za navodnjavanje, a ako ga nemate, morate obilno zalivati zasad najmanje jednom nedeljno.

gajenje krastavaca u saksiji

  1. Đubrenje i malčiranje (zagrtanje)

Četiri nedelje nakon sadnje, dobro nađubrite zemljište dobrim kompostom i nakon toga zagrnite zemljište. Kao što im je potrebno mnogo vode, tako je potrebno i dobro „hraniti“ krastavce. Ako je zemljište bilo bogato organskom materijom pre sadnje, u ranoj sezoni biljkama neće biti potrebno đubrenje. Ipak, tokom cvetanja i davanja ploda je potrebno đubrenje, a za najbolje rezultate potrebno je đubriti zemljište jednom u dve nedelje.

  1. Uklanjanje cvetova i orezivanje

Srećom, većini sorti krastavaca nije potrebno orezivanje. Možete ih slobodno pustiti da se šire. Da bi bočni izdanci više rasli, možete podrezati glavnu žilu kada izbije više od sedam listova na biljci. Ovim krastavcima je potrebno oprašivanje, pa nemojte uklanjati muške cvetove. Krastavci koji rastu unutra zahtevaju drugačiju negu i ona je opisana u sledećem pasusu.

krastavac u saksiji

  1. Krastavci koji rastu unutra

Krastavcima koje gajite u stakleniku je potrebno malo više nege, što podrazumeva rezanje i uklanjanje cvetova, ali se isplati pošto su ovi krastavci duži i mnogo ukusniji. Trebalo bi presaditi mladice u saksije krajem marta ako grejete staklenik, ili krajem maja ako ga ne grejete. Kompost bi uvek trebalo da bude vlažan, tako da je važno zalivati krastavce sa malo vode, ali često. Glavne stabljike bi trebalo da podrežete kada postanu velike, kao i vrhove bočnih stabljika ispod ženskog cveta, kao i stabljike bez cvetova kada porastu više od 60 cm. Pošto ove vrste ne zahtevaju oprašivanje, potrebno je da uklonite muške cvetove ili gajite samo sorte koje nemaju muške cvetove. Ono što je jako važno za uzgoj krastavaca unutra jeste vlažnost, što se postiže zalivanjem. Na svakih 10-14 dana „nahranite“ krastavce tečnim đubrivom.

  1. Biljne bolesti

Kao i kad je u pitanju uzgoj drugih biljaka, mogu se javiti neke biljne bolesti. Semenjaču mogu napasti rožaste stenice, biljne vaši mogu napasti lišće i pupoljke, a pepelnica je biljna bolest koja ostavlja fleke na lišću. Ako primetite pepelnicu, upotrebite fungicid. U svakom slučaju, ako krastavce napadaju biljne bolesti, naredne sezone odaberite sorte koje su otpornije na bolesti.

  1. Berba

Krastavci se beru oko 12 nedelja nakon sadnje, ili kada su plodovi dovoljno zreli. Ne zaboravite da krastavci brzo rastu, pa redovno proveravajte svoj zasad. Što ih češće berete, to će više ploda biti. Koristite baštenske makaze ili oštar nož za branje, nemojte kidati plod da ne biste oštetitli lozu. Ne dozvolite da krastavci prezru, jer će plod biti gorak. Sezona se završava sredinom septembra, a ako ih sadite unutra, možete imati plod i do sredine oktobra.

  1. Skladištenje

Za najbolji ukus, najbolje je jesti krastavce čim ih uberete. Možete ih držati u frižideru do 10 dana. Možete ih umotati u plastičnu kesu kako bi duže ostali sveži. Pošto ste ih sami gajili, nema potrebe ni da ih ljuštite.

Zbog visokog sadržaja vode, krastavce je teško čuvati. Ako ne planirate da ih jedete u roku od 10 dana nakon branja, najbolje je da ih ukiselite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply