17 prehrambenih namirnica za prirodno povećanje libida

Postoji toliko mnogo faktora koji utiču na seksualno i reproduktivno zdravlje da je gotovo nemoguće pobrojati ih, a vrlo lako izgubiti se u moru terminologije i saveta.

Jednostavno rečeno: libido je veoma složen, ali postoni nekoliko proverenih i lakih saveta za stimulisanje uzbuđenja i izgradnju zdravog seksualnog života.

Šta je libido?

Prvo pitanje za svakoga ko se susreo sa problemima u spavaćoj sobi je: šta je libido? Libido je pojam koliko i deskriptor, ali ukratko, zdrav libido znači imati zdrav seksualni nagon.

Psihoanalitička teorija posmatra koncept kao psihički nagon za seksom ili seksualni instinkt, ali danas se obično koristi kao eufemizam za fizičko, seksualno uzbuđenje.

U kakvoj su vezi hrana i libido?

Kada govorimo o libidu – vi ste ono što jedete. Uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost mogu da urade čuda za nivo energije, seksualnu izdržljivost, proizvodnju testosterona i još mnogo toga. Zdrava hrana deluje kao izvor vitamina isto koliko i afrodizijak, dok će nezdrava ishrana (prženje, previše ugljenih hidrata i loše masti) povećati rizik od erektilne disfunkcije i srčanih oboljenja.

Ko ne bi želeo snažniji libido uz dodatne blagodeti za zdravlje srca?

Treba napomenuti da zdrava ishrana nije sveti gral kada su u pitanju složena pitanja kao što su seksualna disfunkcija izazvana antidepresivima, neki slučajevi erektilne disfunkcije i ukupna seksualna izdržljivost.

Ipak, ona je jednostavan prvi korak da povratite svoju seksualnu intimnost sa partnerom i prirodni lek za povecanje libida.

Koja hrana pojačava libido?

Ovi pojačivači libida će vam pomoći da poboljšate svoje ludorije u spavaćoj sobi povećanjem seksualnih nagona, jačanjem erektilne funkcije i povećanjem zadovoljstva od seksualnih aktivnosti uz bonus poboljšanog zdravlja srca, zdravlja mozga, nivoa holesterola i cirkulacije krvi.

Evo nekoliko naših omiljenih pojačivača libida koji vraćaju ljubavni žar u vašu spavaću sobu u rekordnom roku.

Jabuke

Ne samo da su ukusne, već sadrže više polifenola, antioksidanata i flavonoida koji vas štite od raka prostate i povećavaju dotok krvi u vaš penis, a u isto vreme izbeljuju zube. Samo pazite da ne budu oljuštene! Kora od jabuke je mesto gde živi većina ovih blagotvornih hemijskih jedinjenja.

Osim toga, jabuke nisu samo za Adama! Takođe se pokazalo da povećavaju i ženski libido.

Avokado

Avokado je superhrana puna jedinjenja koja imaju pozitivne efekte na zdravlje muškog polnog organa.

Avokado u sebi sadrži vitamin B6 i cink, zajedno sa omega-3 masnim kiselinama (za zdravlje srca) i folnom kiselinom, koja povećava vašu energiju, a možda čak i seksualnu izdržljivost.

Banane

Banane su vrhunski izvor kalijuma, koji pomaže u cirkulaciji krvi i opštem seksualnom zdravlju.

Brazilski orasi

Vreme je da uradite nešto dobro i za svoje orahe…

Brazilski orasi su bogati hemijskim jedinjenjem zvanim selen, koje je povezano sa povećanom proizvodnjom i pokretljivošću spermatozoida.

Šargarepa

Šargarepa je savršena hrana za poboljšanje broja spermatozoida.

U ovom slučaju, glavni „krivac“ su jedinjenja karotenoidi, koji takođe daju ovom povrću karakterističnu narandžastu nijansu.

Indijski oraščići

Indijski oraščići su odličan izvor cinka, hranljive materije poznate po povećanju testosterona i blokiranju enzima koji ga pretvaraju u estrogen.

Indijski oraščići su pravi i provereni pojačivač seksualnog nagona za muškarce.

Čili

Začinjene čili papričice nisu za one sa slabim srcem, a naučne studije su pokazale da muškarci koji redovno jedu začinjenu hranu imaju povišen nivo testosterona. T-pojačanje dolazi od hemijskog kapsaicina, koji prevari mozak da poveruje da vam hrana peče jezik.

Ova stimulacija povećava broj otkucaja srca, pokreće nervne završetke i oslobađa endorfine koji vam daju prirodni uzbuđenosti i podižu raspoloženje.

Dodatna prednost svim ovim „mukama“ je suženje krvnih sudova, što može imati dodatnu korist od povećanja protoka krvi u vašem „vršnjaku“.

Čokolada

Jedan od naših omiljenih afrodizijaka, čokolada, sadrži jedinjenja koja aktiviraju centre zadovoljstva u vašem mozgu povećanjem nivoa dopamina. Ne škodi ni činjenica da u čokoladi mogu da uživaju oba partnera, čak i tokom samog ljubavnog čina.

Sledeći put kada budete u prodavnici setite se da u korpu ubacite jednu tablu više…

Brusnice

Brusnice (poput citrusa) su pune vitamina C i B, koji pomažu u sintetizaciji polnih hormona i smanjuju nivoa stresa.

Kafa

Ispostavilo se da vas kafa zaista može prodrmati.

Neka istraživanja su pokazala da dve do tri šoljice kafe mogu pomoći u sprečavanju erektilne disfunkcije. Kofein poboljšava protok krvi, opušta arterije vašeg penisa i jača erekciju.

Beli luk

Beli luk dobija nezasluženo bije loš glas kada je u pitanju romantika. Činjenica da je jak, ali odlično miriše tokom kuvanja i vrlo je koristan za vaše zdravlje.

Glavna korist dolazi od povišenog nivoa alicina u belom luku, jedinjenja koje povećava protok krvi do polnih organa i kod muškaraca i kod žena.

Zeleniš

Lisnato povrće poput spanaća je bogato jedinjenjima folata koja pojačavaju protok krvi, kao i magnezijumom koji povećava nivo testosterona.

Iako se često koriste kao sinonimi, folati i folna kiselina se malo razlikuju; ali oba su ključna za normalnu mušku seksualnu funkciju.

Zob

Divlji zob (avena sativa) smatra se prirodnom vijagrom.

Ovas je bogat aminokiselinom L-argininom, koja može pomoći u lečenju erektilne disfunkcije tako što opušta krvne sudove u polnom organu i pomaže vam da postignete orgazam.

Činija ovsene kaše nikada nije izgledala privlačnije.

Maslinovo ulje

Masline i maslinovo ulje su savršena hrana ako se mučite u spavaćoj sobi.

Ova neverovatna hrana je povezana sa povećanim libidom kod muškaraca (posebno sa povećanjem testosterona) i ima pozitivne efekte na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Poboljšani protok krvi, kao što možete da pretpostavite, je od vitalnog značaja za muško seksualno uzbuđenje.

Ostrige

Ostrige su naš omiljeni izbor za prirodne afrodizijake. Konzumirana kao pojačivač libida od davnina, zdravstvene prednosti naše omiljene školjke graniče se sa duhovnim.

Naučno, one su puni minerala koji podižu nivo testosterona poput cinka i praktično nemaju kalorije. Možete sagoreti salo na stomaku dok podižete raspoloženje.

Nar

Nar je superhrana koja ima moćnu nutritivnu snagu. Pun je vlakana i bogat kalijumom, koji efikasno reguliše nivo glukoze u krvi i krvni pritisak.

Prema istraživanju u „Međunarodnom žurnalu impotencije“, samo jedna čaša soka od nara dnevno može pružiti primetno poboljšanje u slučajevima erektilne disfunkcije.

Orasi

Još jedan orašasti plod za vaše orašaste plodove…

Ova superhrana je puna omega-3 masnih kiselina koje poboljšavaju pokretljivost vaših spermatozoida i doprinose ukupnom kardiovaskularnom zdravlju za jaču erekciju.

Zaključak

Iako ova lista nije ni blizu konačna, nadamo se da će vam barem dati smernice ka većem seksualnom nagonu i boljem ljubavnom životu.

Namirnice sa ove liste mogu se naći u većini prodavnica zdrave hrane, a u kombinaciji sa redovnim vežbanjem i kvalitetnim snom, načiniće od vas pravu ljubavnu mašinu.