cajeviza_psorijaza

U današnje vreme, sa brojnim poslovnim i porodičnim izazovima koje svakodnevno doživljavamo, mnogi zanemaruju pravilnu negu kože. Zagađenje, stres, nepravilna ishrana i nedovoljno sna su samo neki od faktora koji mogu uticati na njeno zdravlje i izgled. U tekstu koji sledi, istražićemo ključne korake kako da očuvamo nežnost i zdravlje najvećeg organa našeg tela.

Psorijaza – kako izbeći ovo nelagodno kožno oboljenje?

Psorijaza je hronično oboljenje koje može prouzrokovati značajnu nelagodnost i manjak samopouzdanja kod onih koji je imaju. Iako precizni uzroci nisu u potpunosti razjašnjeni, postoji nekoliko ključnih koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od njene pojave ili upravljali njenim simptomima.

 • Za početak vodite računa o pravilnoj ishrani. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, cinkom, vitaminima A i D doprinose zdravlju kože. Alkohol i duvan treba izbegavati u širokom luku, jer mogu samo pogoršati simptome.
 • Ne zaboravite na pravilnu negu. Koristite blage proizvode za čišćenje i hidrirajte kožu redovno.
 • Koristite zaštitni faktor. Iako umereno izlaganje suncu može pomoći u tretiranju simptoma psorijaze, uvek koristite zaštitu od sunca i izbegavajte izlaganje suncu tokom najjačeg UV zračenja..
 • Konsultujte se sa dermatologom. Ako sumnjate da imate psorijazu ili već imate dijagnozu, redovno se konsultujte sa dermatologom. Oni vam mogu preporučiti odgovarajuće tretmane kako biste ublažili simptome ovog ni malo prijatnog kožnog oboljenja.

Pravilnom ishranom do blistave kože!

Zdravlje kože često može direktno povezano sa našim načinom ishrane. Hrana koju konzumiramo direktno utiče na njen izgled, teksturu i sveukupno zdravlje. Da biste postigli blistavu, zdravu kožu, važno je obratiti pažnju na sledeće nutritivne komponente:

 • Ne zaboravite na redovan unos vitamina i antioksidansa. Voće i povrće bogato vitaminima, poput vitamina C i E, su ključni za njeno sveopšte zdravlje. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije kože i uzrokovati prerano starenje.
 • Hidratacija je ključna. Konzumirajte dovoljno vode svakog dana kako biste održali njenu elastičnosti.
 • Minerali poput selena i cinka, koji se često nalaze u orasima, semenkama, integralnim žitaricama i plodovima mora, igraju ključnu ulogu u regeneraciji i zaštiti od UV zračenja.
 • Kvalitetni proteini poput mesa, ribe, jaja i mahunarki esencijalni su za obnovu ćelija kož
 • Izbegavajte previše šećera, prerađene hrane i alkohola, jer mogu doprineti aknama, suvoći i drugim problemima.

Kako prepoznati i tretirati ekcem?

Ekcem, poznat i kao atopijski dermatitis, je hronična upalna bolest koja može uzrokovati svrab, crvenilo, suvoću i pucanje kože. Evo kako ga prepoznati i tretirati:

 • Najpre krenite od simptoma. Ekcem se često manifestuje kao crvena, suva koža sa osećajem svraba.
 • Zatim razmotrite uzroke. Tačan uzrok ekcema nije poznat, ali genetika, alergeni, stres i promene u temperaturi često igraju ulogu u njegovom razvoju.
 • Prevencija je od krucijalne važnosti. Koristite blage proizvode za čišćenje i hidrirajte kožu redovno. Nosite odeću od prirodnih materijala poput pamuka, izbegavajte sintetiku.
 • Kako izgleda tretman? Steroidne kreme i masti često se preporučuju za lečenje simptoma ekcema. U težim slučajevima, lekar može preporučiti fototerapiju ili sistemsku terapiju.
 • Saveti za svakodnevnu negu: Kupajte se u mlakoj vodi koristeći nežne sapune, nakon čega odmah nanesite hidratantnu kremu. Izbegavajte grebanje zahvaćenih područja, jer to može pogoršati simptome.

 

Ukoliko sumnjate da imate ekcem, najbolje je da se konsultujete sa dermatologom za pravilnu dijagnozu i preporučeni tretman.