Crvenilo na vratu – uzroci

Crvena koža na bilo kom delu tela ukazuje na dve mogućnosti – površina je iritirana/upaljena ili je u pitanju crvenilo kože (eritem). I sa kožom na vratu je isti slučaj. Dok kod osoba sa svetlijim tenom koža može da deluje crvenije, uzrok koji izaziva crvenilo na vratu je isti za svaku boju tena. Crvenilo je posledica proširenja sićušnih krvnih sudova ispod površine kože, usled čega kroz njih protiče više krvi.

Kada je vrat crven, to jednostavno znači da kroz krvne sudove koji se nalaze odmah ispod kože vrata, protiče više krvi. Sićušni krvni sudovi u ovoj regiji nose krv, punu kiseonika i hranljivih materija, do ćelija kože. Oni, isto tako, odnose i ugljen dioksid i otpadne materije iz ovih ćelija. Ovi krvni sudovi mogu da se prošire (vazodilatacija) i suze (vazokonstrikcija), u zavisnosti od metaboličkih potreba ćelija kože.

U drugom delu članka se nalaze slike pomoću kojih možete da utvrdite šta je uzrok za crvenilo na vratu kod vas ili vašeg deteta.

Krvni sudovi mogu da se prošire i suze i iz drugih razloga. U neke od razloga spada i normalna promena koja zavisi od brojnih faktora, na primer, temperature u okruženju. U takvim situacijama se radi o fiziološkim uzrocima. Međutim, kada do širenja ili suženja dolazi usled bolesti, onda se radi o patološkim uzrocima. Bez obzira na uzrok, crvenilo na vratu nastaje zbog širenja krvnih sudova, čime se omogućava protok veće količine krvi ispod same površine kože vrata.

Nešto ređe, crvenilo na vratu može da bude posledica pucanja krvnog suda, pri čemu mala količina krvi iscuri i nakupi se u tkivu kože. Ova pojava je poznata kao hematom. Ova krv će menjati boju u tamnocrvenu, ljubičastu i na kraju u smeđu. Što je ten svetliji, to je i vidljivija promena protoka krvi, bez obzira da li je uzrok fiziološki ili patološki. Često se ispoljavaju i drugi simptomi koji mogu da prate crvenilo na vratu, kao što su oticanje, pečenje, bol, svrab i osećaj da je koža vruća.

Uzroci crvenila vrata

Fiziološke promene protoka krvi nastaju usled sledećih faktora:

  • Toplo vreme kada se krvni sudovi šire da bi oslobodili toplotu u okolinu.
  • Konzumiranje alkohola i upotreba nekih nedozvoljenih supstanci ili medikamenata.
  • Konzumiranje ljute hrane ili ispijanje napitaka sa kofeinom.
  • Jake emocije, kao što je bes.
  • Hormonske promene, na primer, u trudnoći ili u menopauzi.

Kod najvećeg broja ovih uzroka, crvenilo na vratu se javlja bez drugih simptoma na koži, poput svraba, pečenja, oticanja itd. Međutim, kod patoloških uzroka obično postoje i simptomi koji se ispoljavaju na koži, a koje obično nazivamo zbirnim imenom osip. Oni su posledica upale kod koje se zapaljenske hemikalije oslobađaju na određenoj površini kože. Usled toga dolazi do širenja krvnih sudova (crvenilo i vruća koža) koji postaju propustljivi pa tečnost može da iscuri u tkivo (otok) i dopre do posebnih receptora koji se aktiviraju (pečenje, bol ili svrab).

Alergija

Alergijska reakcija je jedan od najčešćih uzroka za crvenilo na vratu. Javlja se usled kontakta sa nekom supstancom koja je inače bezopasna, međutim, u ovom slučaju usled greške pokreće aktivnost imunog sistema. Ako je do došlo do kontakta kože regije vrata i alergena, govorimo o alergijskom kontaktnom dermatitisu.

Do kontaktnog dermatitisa može da dođe usled alergije na tekstil, kreme za negu kože ili drugih supstanci koje su došle u dodir sa kožom, a često i usled alergije na neke metale kojih ima u nakitu za vrat. Ponekad je alergijska reakcija sistemska i javlja se u čitavom organizmu, ako je došlo do gutanja ili udisanja alergena.

Infekcije

Infekcija kože vrata nije neobična. Do nje može da dođe usled brojnih infektivnih agenasa, mada je najčešće izazivaju bakterije, virusi ili gljivice.

Bakterijska infekcija može da bude ograničena na kožu vrata (impetigo) ili da zahvati dlačne folikule (folikulitis). Ako se proširi dublje na potkožno tkivo (celulitis), onda može da bude veoma ozbiljna.

Virusna infekcija kože vrata može da se vidi kod oboljenja kao što su herpes zoster, ovčje boginje, herpes simpleks itd.

folikulitis na vratu

Folikulitis na vratu

Gljivične infekcije su česte, a kada se pojave na vratu to je obično proširenje gljivične infekcije skalpa (tinea capitis/površinsko gljivično oboljenje glave) ili brade (tinea barbae/ površinsko gljivično oboljenje brade).

Iritansi

Postoje brojne supstance koje mogu da izazovu iritaciju kože i dovedu do upale, čak i kada alergijska reakcija izostane. Kada ovi iritansi dođu u direktan kontakt sa kožom vrata, oni pokreću reakciju i dolazi do stanja poznatog kao nealergijski kontaktni dermatitis zbog koga se pojavljuje crvenilo na vratu.

Kožu mogu da nadraže detrdženti, sapuni, preparati za negu kože, stalno trenje odeće o kožu (trljanje) itd. Međutim, često nismo svesni da iritaciju kože mogu da izazovu i bezopasne supstance, kao što su voda ili sopstveni znoj, kada su predugo na koži.

Druga kožna oboljenja

Rozacea je kožno oboljenje kod koga se javlja ekstremno crvenilo kože, često sa plikovima ispunjenim gnojem. To je hronično oboljenje kome su sklonije žene sa svetlim tenom. Uzrok je nepoznat, međutim, alkohol, ljuta hrana, vrućina, sunčeva svetlost i stres mogu da budu okidači ili da dovedu do pogoršanja stanja. Najčešće je zahvaćeno lice ali se može javiti i na vratu.

rozacea

Atopijski dermatitis, poznat i kao ekcem, je oboljenje koje se obično razvija u detinjstvu. Često se javlja uz druga oboljenja, kao što su astma ili alergijski rinitis (polenska groznica). Crvenilo, suva koža i svrab su glavni simptomi, a najčešće se javljaju u prevojima kože, kao što su laktovi, zadnja strana kolena, regija iza ušiju i vrat.

Akne (acne vulgaris) su često oboljenje, posebno kod tinejdžera. Nastaje kada dođe do začepljenja folikula dlake usled lojnih čepova i tada može da dođe i do infekcije. Crvenilo kože i bubuljice su glavni simptomi. Obično se javljaju na licu, skalpu, ramenima, grudima, ali i na drugim površinama poput vrata.

Toplotni osip (milijarija, osip od vrućine) je kožno oboljenje koje se uglavnom viđa kod beba i veoma mlade dece, mada može da se javi i kod odraslih osoba. Nastaje usled začepljenja znojnih pora. Ovo za posledicu ima da se znoj zadržava u znojnim žlezdama ispod kože i izaziva sitna ispupčenja koja se vide kao toplotni osip.Veoma često se zbog ovog osipa od znoja pojavljuje crvenilo na vratu.

crvenilo na vratu

Psorijaza je hronično kožno oboljenje kod koga dolazi do upale i zadebljanja kože. To je autoimuno oboljenje kod koga organizam mrtve ćelije kože ne odbacuje kako bi trebalo. Postoji više vrsta psorijaze, od kojih je psorijaza vulgaris (PV) najčešća. Lezije izgledaju kao debeli, sjajni sloj plaka, crvene ili srebrnkaste boje.Može izazvati crvenilo na glavi i vratu.

psorijaza na vratu

Seboreični dermatitis je zapaljensko oboljenje kože koje nastaje iz nepoznatih razloga. Dolazi do prekomerne proizvodnje loja (sebuma) koji dovodi do stvaranja žutih, ljuspastih kožnih lezija koje mogu da formiraju krastu ili da se perutaju. Najčešće su zahvaćeni masni delovi kože, kao što su skalp i lice ali se može pojaviti i crvenilo na vratu odmah ispod korena kose.

crvenilo na vratu uzrok

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply