articoka uzgoj

Artičoke su povrće koje se gaji zbog svojih jestivih, ukusnih pupoljaka. Pošto ima velike, sivo-zelene listove i debele stabljike sa pupoljcima nalik na šišarke, artičoke su zanimljiv prizor u svakoj bašti ili povrtnjaku.

Ovde navodimo nekoliko stvari koje treba da znate ako vas zanima uzgoj artičoke. Artičoke najbolje uspevaju na mestima sa blagim zimama i hladnijim letima. U takvim uslovima to su višegodišnje biljke, koje mogu rađati i do pet godina. Ako se tokom zime javi tek nekoliko noći sa mrazom, artičoke mogu prezimiti ako su orezane i malčirane. U hladnijim regijama se artičoke gaje kao jednogodišnje biljke i sade se u proleće.

Zemljište, sadnja i nega

U regijama gde se artičoke gaje kao višegodišnje biljke, odaberite mesto gde će biljka biti narednih pet godina (obala Jadranskog mora). Potrebno je da ostavite dovoljno mesta oko biljke, jer može narasti i oko metar i po, a može se raširiti više od jednog metra. Artičokama najbolje odgovara sunčano mesto, sa malo senke. Potrebno im je blago i plodno zemljište, koje je dobro drenirano. Ilovača i pesak su najbolji. Pripremite zemljište tako što ćete nabacati oko 15 cm đubriva u brazdu duboku i široku 20 cm. Dve stvari koje najviše smetaju artičokama su letnja suša i preplavljeno zemljište zimi. Kompost će poboljšati sposobnost zemljišta da leti zadrži vlagu, a da je zimi drenira.

articoka biljka

Sadnja artičoke se obavlja u pripremljeno zemljište na oko 120 centimetara razmaka između sadnica. U hladnijim predelima ih možete saditi i nešto bliže, jer hladnoća neće dozvoliti biljkama da se potpuno razviju i porastu.

Kada artičoke počnu da se razvijaju i rastu, đubrite ih jednom mesečno nekim tečnim đurivom. Neka tokom sezone rasta zemljišet stalno bude vlažno. Možete koristiti i neko tečno đubrivo tokom sezone rasta, važno je da bude bogato kalijumom. Na ovaj način će se pupoljci bolje razviti.

Redovno plevite artičoke i ne dozvolite da se stvori korov.Za uspešan uzgoj artičoka veoma je bitno i zagrtanje. Zagrnite zemljište oko njih debljim slojem malča, posebno ako živite u hladnijim predelima. Malčirajte artičoke organskim materijalom – suvom travom, slamom ili borovim iglicama. Kada pupoljci počnu da se formiraju uklonite malč i oko svake biljke nanesite deblji sloj đubriva, tako da u prečniku ovo đubrivo obuhvata oko 60 cm.

uzgoj articoka

Biljne bolesti

Mlado lišće artičoke obično napadaju puževi, a gljivica botritis napada starije lišće. Zamkama možete uništiti puževe. Ako botritis napadne samo nekoliko listova, samo ih otkinite i uništite kako se zaraza ne bi širila. Po potrebi, možete koristiti i fungicide.

Branje i čuvanje

Pupoljci na artičokama se javljaju u rano leto na vrhu visokih stabljika. Svaka stabljika ima po nekoliko pupoljaka, a ona na vrhu prva sazreva. Berite pupoljke dok su još čvrsti i imaju najmanje 10 centimetara u prečniku. Ako pupoljak počne da se otvara, gubi svoju mekoću. Potpuno otvoreni pupoljci nisu jestivi, ali imaju predivne, velike cvetove nalik lavandi. Odsecite grančicu ispod pupoljka, 3-5 centimetara ispod pupoljka kako biste ga lakše ubrali. Pupoljci koji se nalaze niže na stabljici neće biti toliko veliki kao oni na vrhu. Kada oberete sve pupoljke, odsecite stabljiku do zemlje. Ako imate veliku, stariju biljku, odsecite je celu kako bi rodila i u jesen.

Artičoke možete držati u frižideru. Ostaće sveže oko dve nedelje.

Upotreba

Pošto je rod sve veći kako je biljka starija, najbolje je da pokušate da sačuvate biljku artičoke preko zime.

Ako je u vašem kraju prosečna minimalna godišnja temperatura između -12 i -6°C ili veća: nakon jesenje berbe, odsecite biljku tik iznad zemlje. Pokrijte je sa 10ak centimetara organskog malča (suvog lišća ili slame).

U hladnijim predelima,  odsecite biljku tako da bude visoka oko 30 centimetara. Nabacajte organski malč na biljku, a zatim je pokrijte najlonom. Možete koristiti i kompost za prvi sloj malča. I preko najlona nabacajte slamu. Pokrijte sve ovo nepromočivim najlonom i pričvrstite ivice kamenjem.

U proleće, kada se zemlja odledi, a pre nego što biljke počnu da rastu, uklonite malč. Zatim nađubrite biljke i dodajte dosta đubriva oko biljke.

Često postavljana pitanja

Kako zalivati artičoke?

Artičoke treba zalivati jednom nedeljno, mada i to dosta zavisi. Ako imate jače zemljište koje dobro zadržava vlagu, možete ih i ređe zalivati. Ako živite u suvljim predelima, češće zalivajte artičoke. Ne dozvolite da artičoke „plivaju“ u vodi, jer će ih to ugušiti. Premalo vode će dovesti do malo plodova lošeg ukusa.

Da li da uklonim izdanke koji se pojavljuju na dnu biljke?

Za uzgoj artičoke kao jednogodišnje biljke, uklonite izdanke čim ih primetite tako što ćete ih odseći. Ako planirate da artičoke gajite kao višegodišnje biljke, ostavite mladice da se razviju i moći ćete da ih presadite kasnije. U tom slučaju, uklonite samo one najslabije izdanke kako ne bi crpli biljku i kako bi se jače mladice bolje razvile. Ako ne želite da rasađujete artičoke, odsecite izdanke.

Kako da znam kada da berem artičoke?

Čim primetite da se pupoljci razvijaju, svakog dana proveravajte biljke. Potrebno je da uberete pupoljak neposredno pre nego što počne da se otvara. Ako dugo čekate, biljka će biti previše vlaknasta i neukusna, gotovo nejestiva. Ako gajite biljku u dobrim uslovima, pupoljci će biti veliki, čak i do 10 centimetara u prečniku. Centralni pupoljak prvi sazreva. Kada njega odsečete, svakog dana proveravajte kako se razvijaju ostali pupoljci. Oni neće biti veliki kao centralni. Upamtite da treba odseći pupoljak 3-6 centimetara ispod osnove. Budite pažljivi, jer se pupoljci lako oštete.

Šta da uradim da pospešim rast pupoljaka?

Prvo, zasadite artičoke negde gde je popodne senka. Dobro je i da zagrnete koren kako temperature rastu. Neka malč bude debeo oko 10 centimetara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply