bosiljak uzgajanje

Jedna od najukusnijih začinskih biljaka, koja je uz to i veoma zahvalna za gajenje, je Oscimum basilicum ili bosiljak. Najčešće se gaji zbog listova, koji se koriste sušeni ili sveži u mnogim tradicionalnim kuhinjama širom sveta. Bosiljak se može uzgajati i u bašti i u saksiji.

Kako posaditi bosiljak ako imate semenke?

Veoma lako.Za uzgoj bosiljka je pogodno mesto gde ima šest do osam sati sunčeve svetlosti tokom dana. Zemlja za sadnju bosiljka bi trebalo da bude dobro drenirana i da ima pH vrednost 6-7.5. Verovatno se pitate kada da posadite bosiljak. Najbolje vreme za sadnju bosiljka u bašti je onda kada definitivno prođu mrazevi u proleće.Bosiljak u saksiji koji se uzgaja u kući može da se sadi bilo kada tokom godine.

Uzgoj bosiljka uopšte nije težak. Samo posadite seme oko 0.5 cm duboko i pokrijte ga zemljom. Neka zemljište bude vlažno i uklonite sav korov. Seme bosiljka bi trebalo da proklija za oko nedelju dana. Prepoznaćete semenjaču po listovima u obliku latiničnog slova D, listići su ravni i okrenuti jedan prema drugom. Kada se javi mnogo listića, možete rasaditi bosiljak tako da bude 15-25 centimetara razmaka između sadnica.

bosiljak gajenje

Kako presaditi bosiljak?

 Sadnja bosiljka može da se obavi putem semena ili pelcera.

Kada imate pelcere, veoma ih je lako presaditi. Možete dati pelcere i nekom drugom. Potrebno je da odsečete grančicu (kada naraste oko 10 cm) ispod dela gde počinju listovi. Uklonite listove oko 5 cm do dna grančice. Važno je odseći pelcer dok bosiljak ne procveta. Pelcer možete staviti i u čašu ili teglu sa vodom i držati na prozoru tako da dobije mnogo sunca. Uskoro ćete videti kako mu rastu žile. Menjajte vodu na svakih nekoliko dana dok žile ne počnu da raste, a onda sačekajte da porastu oko 5 cm. To može potrajati i do četiri nedelje. Kada žile dovoljno narastu, možete presaditi biljku u saksiju. Stavite je na neko mesto gde direktno bije sunce. Ovo je sjajan način da dobijete još više bosiljka za uzgoj. Sad kada znate kako da uzmete pelcer, možete da ih dajete prijateljima da i oni gaje bosiljak.

uzgoj bosiljka na balkonu

Uzgoj bosiljka u kući

Ako ste se pitali kako da uzgajate bosiljak u kući, evo i objašnjenja.Bosiljak u saksiji može da uspeva trajno u vašoj kuhinji a možete ga posle mrazeva ineti i gajiti na balkonu ili u bašti. Biće vam potrebno šest do osam nedelja pre nego što budete mogli da presadite bosiljak iz saksije napolju. Počnite uzgoj u kući kako bi bosiljak kasnije bujao u bašti. Ovo je posebno korisno ako imate neku sortu koja sporije raste.

Saznajte više>>>  Biljka bosiljak i zdravlje – upotreba i uzgoj

Zalivanje

Bosiljak bi trebalo zalivati na svakih sedam do deset dana kako bi zemljište stalno bilo dovoljno vlažno. Doduše, i zalivanje zavisi od toga koliko kiše pada. Imajte na umu da se zemlja u saksijama brže isušuje nego ona u bašti, pa shodno tome zalivajte svoje biljke.

Kada seme lepo proklija, možete odmah uzeti listiće i osušiti ih kako biste ih koristili kao začin. Bosiljak je izvrstan u sosovima i čorbama. Bosiljak sjajno uspeva uz paradajz, pa ako imate baštu sa povrćem, posadite ga tamo. Nijedna bašta nije kompletna bez bosiljka bez obzira na to šta gajite u njoj, i bosiljak je jedna od biljaka koju je najlakše uzgajati.

bosiljak u saksiji

Saveti za gajenje bosiljka

  • Nađite mesto sa dobrom drenažom. Bez obzina na to da li ga gajite u saksiji ili bašti, neophodna je dobra drenaža.
  • Nađite mesto sa mnogo sunca. Druga najvažnija stvar kod gajenja bosiljka je mnogo, mnogo sunčeve svetlosti.
  • Možete početi uzgoj i od semena i od pelcera. I jedan i drugi način je veoma lak.
  • Ako uzimate seme, samo ga plitko posadite u zemlju i blago pokrijte rastresitim slojem, a zatim obilno zalijte. Kada nikne, rasadite ga tako da između dve sadnice bude oko 15 centimetara prostora.
  • Ako uzimate pelcer, iskopajte malu rupu i posadite pelcer, a zatim dobro zalijte.
  • Sačekajte povoljnu temperaturu. Ako gajite bosiljak napolju, važno je da upamtite da je bosiljak jako osetljiv na hladnoću, tako da ga i najblaži mraz može ubiti. Nemojte saditi bosiljak napolju dok niste sasvim sigurni da neće biti više mrazeva.
  • Često berite listiće. Trik kod gajenja velike biljke sa mnogo listova je u tome da često berete lišće. Što ga više berete, to će više rasti. Možete otkinuti i listiće na vrhu grančice – tu će početi da rastu dve nove grančice, što znači da će se biljka raširiti i imati više listova.
  • Uklonite cvetove. Kada biljka procveta, lišće počinje da gubi ukus. Ako uklonite cvetove, lišće će jako brzo povratiti ukus.

Kao što vidite, nema ničeg lakšeg od gajenja bosiljka. Ako poštujete ovih nekoliko praktičnih saveta, imaćete mnogo listića ove čudesne biljke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply