Bol u vratu kod dece

Bol u vratu može da se javi kod ljudi svih uzrasta, čak i dece. Minorni bol u vratu kod dece je obično rezultat istegnuća mišića ili povrede, ali je važno da se ne ignoriše! U nekim slučajevima, bolovi u vratu kod dece mogu da budu znak ozbiljnijeg oboljenja.

Bol u vratu kod dece ili ukočen vrat kod dece i adolescenata nije široko ili sistematski proučavan. Ali prema članku iz 2014. godine u brazilskom listu za fizikalnu terapiju, uslovi kao što su bol leđa i bol u vratu su jedan od vodećih uzroka invaliditeta kod adolescenata, i do 25% slučajeva utiče na učešće dece u školi ili fizičkim aktivnostima.

Morate da naučite kako da proverite povrede i budete svesni mogućih uzroka bola u vratu kod vaše dece. To će pomoći da utvrdite kada je najbolje da se ode kod lekara. Mnogo manjih povreda vrata se mogu lečiti kod kuće i treba da se reše za nekoliko dana.

bol u vratu kod dece

Bol u vratu kod dece – potencijalni uzroci

Bolovi u vratu kod dece mogu imati više uzroka. Ako je vaše dete aktivno ili učestvuje u sportu, moguće je da je doživelo naprezanje ili istegnuće mišića tokom jedne od njihovih aktivnosti. Bol u vratu kod dece može biti izazvan traumatskim događajem, kao što je u saobraćajnoj nesreći ili prilikom pada. Često loše pozicioniranje tokom sedenja ili spavanja, korišćenje računara ili nošenje teške torbe predstavljaju faktore rizika za povećan bol u vratu. Natekle žlezde koje reaguju na infekciju mogu izazvati bol u vratu kod dece, takođe.

Prema istraživanjima, bol leđa i bol u vratu su se pokazali uobičajenim kod dece, ali bol je obično blag i privremen. Neka deca mogu biti ozbiljno ugrožena, i blagi bol se može postepeno pomeriti na više oblasti kičme i postaje intenzivniji, što često dovodi do mišićno-skeletnih problema u odraslom dobu.

Kada je bol u vratu kod dece ili ukočen vrat kod dece ozbiljan?

Ozbiljniji, ali retki uzroci bola u vratu ili ukočenosti uključuju:

– meningitis

– ujed krpelja

– rak

– reumatoidni artritis.

Ako se bol u vratu ili ukočenost u vratu kod dece javljaju sa drugim simptomima meningitisa, kao što su povišena temperatura, razdražljivost, glavobolja, osetljivost na svetlo, loša ishrana, mučnina i povraćanje ili osip – važno je da odmah potražite pomoć! Prema članku iz 2006. godine, meningokokne bolesti mogu brzo napredovati od početnih simptoma do ozbiljnih simptoma ili smrti. Rana dijagnoza od strane medicinskog stručnjaka je od ključnog značaja.

Još jedan razlog za bol u vratu kod dece je Lajmska bolest. Ona se često dobija i širi preko krpelja. Uvek imajte uvid u predelu vrata za znakove ujeda krpelja ili bube. Često ćete videti crvenu zonu ili osip oko znaka ujeda. Deca mogu imati simptome koji uključuju:

– mučnina

– slabost

– glavobolja

– otok limfnih čvorova

– groznica

– bolovi u mišićima i zglobovima.

Ako vaše dete ima traumatične povrede vrata, kao što je u saobraćajnoj nesreći ili prilikom pada, tražite hitnu medicinsku pomoć!

Pregled vrata u potrazi za povredama

Ako je povreda predstavlja blaga i nema traumatski početak, možete da uradite pregled vrata i ramena vašeg deteta kod kuće pre odlaska kod lekara.

Nakon pregleda kože vrata za znakovima traume, kao što su modrice, crvenilo, otok ili toplina, postavite vaše dete da sedi ispred vas i gleda pravo napred. Recite mu da pomeri svoju glavu na jednu stranu, a zatim na drugu. Pitajte dete da li ima bolove ili ako im je neugodnije na jednoj strani vrata. Neka dete pogleda gore i pogleda dole, kako biste identifikovali oblasti koje izazivaju bol ili ukočen vrat kod dece. Takođe, treba tražiti znake slabosti mišića kada se vaše dete igra ili jede.

Pitajte vaše dete ako oseća bilo kakvu ukočenost, peckanje ili slabost u vratu, gornjem delu leđa ili u rukama. Ako je bilo šta od ovog prisutno, potražite pomoć lekara odmah!

Vaše dete neće moći da komunicira kada oseća jak bol u vratu. Potražite znake neugodnosti i slabosti, kao što su da dete ne okreće glavu na jednu stranu, ima problem sa sedenjem ili spavanjem ili teškoće upotrebe alata tokom aktivnosti. Ovo može povremeno da ukazuje na bol u vratu, slabost ili povrede nerva.

Tretmani za sitne povrede vrata kod dece

Konzervativni tretman za bolove u mišićima ili istegnuća mišića uključuje primenu leda ili vlažnog toplog paketa na 10 do 15 minuta nekoliko puta dnevno. Odmor i izbegavanje otežavajućih aktivnosti su najbolji dok bol u vratu kod dece ne prođe.

Takođe možete uputiti svoje dete da nežno proteže vrat pomeranjem svoje glavu na jednu stranu dok ne oseti istezanje, i neka ostane u tom položaju 30 sekundi. neka isto ponovi na drugoj strani. Oni takođe mogu da sprovedu slično istezanje pomeranjem glave da pogledaju u svoj pazuh i koriste svoju ruku da lagano povuku svoju glavu dole dok ne osete istezanje. Ostalo protezanje uključuje nežno i kružno okretanje glave u oba smera, kao i uvijanje ramena napred i nazad.

Kada su bolovi u vratu kod dece u pitanju, duboko disanje i tehnike relaksacije takođe mogu ublažiti napetost u ramenima i vratu, koji mogu doprinositi bolu. Koristeći lekove protiv bolova, kao što su ibuprofen ili acetaminofen, može pomoći da privremeno smanjite bol zbog naprezanja ili istegnuća mišića vrata.

Ograničavanje vremena koje vaše dete provodi ispred ekrana, naročito kompjutera, može biti način da se spreči bol u vratu i drugi problemi što su deca starija. Studija iz 2006. godine je identifikovala vezu između povećanja računarskih aktivnosti sa porastom bola u vratu, ramenima i lumbalnog bola kod adolescenata. Ustanovljeno je da se rizik od bola u vratu i ramenima povećava kada upotreba računara traje dva do tri sata dnevno ili više.

Sledeći put kada se vaše dete žali na bol u vratu, budite sigurni da posmatrate i druge simptome. Ako je bol u vratu kod dece jak, rezultat traumatičnog incidenta ili je praćen drugim simptomima, budite sigurni da potražite medicinsku pomoć odmah!

Ako se vaše dete često žali na bol u vratu, to može biti posledica loše ergonomije, preteške školske torbe ili lošeg držanja dok koristi računar ili tablet. Uvek obavestite pedijatra i tražite upućivanje na fizičku ili radnu terapiju da bi se sprečilo ponavljanje bola u vratu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply