Gljiva kombuha živi u čaju i proizvodi kiselkasti lekoviti napitak koji čuva jetru, žuč i creva – centralne tačke našeg imuniteta. Ako do sada niste uzgajali gljivu kombuhu, obavezno nabavite pelcer, a njen sok pijte svakodnevno.

Kada kod nekog u kući vidite veliku staklenu teglu s braonkastim sadržajem i u njoj ljigavu masu poput meduze, pa još osetite kiselkast miris u vazduhu, znajte da ta porodica uzgaja lekovitu gljivu kombuhu. Obavezno uzmite “pelcer” i počnite da koristite brojne blagodeti ove jedinstvene biljke! Nećete se pokajati.

Šta je kombuha?

Kombuha je pečurka koja živi u čaju i predstavlja simbiozu kvasca i bakterije sirćetne kiseline. Jedan je od najboljih prirodnih lekova za lečenje jetre, žuči i creva, kao i prehlade. Jednostavno rečeno, to je napitak koji jača imunitet (čuva naš stomak). U narodu poznat kao “čaj od pečurke” i “japanska gljiva”, koristio se od davnina kao lek za mnoge bolesti, pogotovo starijih ljudi, a neretko su ga nazivali i eliksirom mladosti, kao i napitkom za besmrtnost.

cajna kombuha gljiva

Poreklo moćnog napitka

Široko rasprostranjena u Rusiji, kombuha je stekla najveću popularnost tokom rusko-japanskog rata (1904. godine) jer su njena lekovita svojstva pomagala vojnicima, i s jedne i s druge strane. Mnogi stari Rusi tvrde da su kombuhu u zemlju doneli ruski vojnici upravo za vreme ovog rata, videvši koliko pomaže protivničkoj strani. Japanski vojnici su je nosili u bocama, i čim bi se količina u boci smanjila, dodavali bi novog čaja ostavljali je na neko vreme dok kultura ne fermentira. Rusi su, s druge strane, dokazali da je rudarima s Urala ova gljiva pomogla u detoksikaciji i čišćenju organizma i onemogućila njihovu preranu smrt od udisanja ugljene prašine. Od sredine 20. veka u mnogim gradovima Rusije kombuha je bila jedno od najzastupljenijih pića.

Sama pravi gazirani sok

Spolja gljiva kombuha podseća na meduzu, njen gornji deo je debeo i sjajan, a donji deo čine brojne viseće niti. Zapravo, baš zahvaljujući sličnosti sa morskim stvorenjem, “čajna pečurka” dobila je svoj zvanični naziv Medusomyces. Kombuha se sastoji od kvasca i bakterija sirćetne kiseline. Kvasac fermentiše šećer u alkohol, pri tome se obrazuje ugljen-dioksid, dok bakterije oksidiraju alkohol u sirćetnu kiselinu. Gotov, pomalo gaziran napitak kombuhe ima kiselo-sladak ukus. Tim pre ova gljiva je interesantna jer “na vaše oči” sprema lekoviti i ukusan napitak.

Šta sve sadrži?

Sok od kombuhe mnogima je poznat kao prijatno okrepljujuće sredstvo, ali malo ko zna da je veoma koristan proizvod bogat dragocenim supstancama. Ima veoma složen hemijski sastav, koji obuhvata sledeće grupe materija:

1) organske kiseline: sirćetna, oksalna, limunska, jabučna, mlečna, pirogrožđana, fosforna
2) etil-alkohol
3) vitamine: A, B, B1, C, P
4) minerale: kalcijum, jod, cink
5) šećere
6) enzime
7) pigmente: hlorofil, ksantofil
8) lipide: stearinska i masne kiseline
9) purinsku bazu iz lista čaja
10) bakterije s antibiotskim svojstvima (one su u stanju da ubiju ili znatno uspore razvoj mnogih patogenih bakterija)

Kako piti i kako nabaviti?

Čaj od kombuhe se pije tri puta dnevno. Smatra se da je ovaj napitak najkorisnije piti rano ujutru ili kasno uveče. Pritom, ujutru ga treba uzimati na prazan stomak, kako bi sok gljive uspeo da pripremi vaš digestivni sistem za dnevno opterećenje. Ukoliko se uzima uveče, tad pomaže da se dezinfikuje želudac, umire nervi i poboljša , san. Ovu gljivu, kao i kefir, morate nabaviti od nekoga ko je već uzgaja, dobiti tzv. startet ili pelcer.

Higijena je najvažnija

Kao rezultat naučnih ispitivanja nisu otkriveni negativni uticaji kombuhe na zdravo ljudsko telo, apsolutno je bezopasna za zdravlje. Sok ove gljive mogu da konzumiraju ne samo odrasli i veoma stari ljudi već i deca. Preporučuje se da se koristi kao opuštajuće, okrepljujuće piće koje će nam dati zdravlje i energiju. Važno je napomenuti da je njena primena sigurna samo ako se održava pravilna higijena prilikom uzgajanja.

Upotreba na Istoku

Korisna svojstva čajne gljive odavno su poznata u istočnim zemljama. Japanske gejše pile su njen sok kako bi sačuvale savršenstvo lica i tela. Koristile su je za uklanjanje bradavica i eliminisale su sve nepravilnosti i braon fleke na besprekornom licu i telu. Umivale su se i ispirale kosu i telo ovim sredstvom. U Indoneziji je to bio prirodan lek koji se koristio u slučaju različitihoblika trovanja.

Šta sve leči?

I savremena medicina prepoznala je korisna svojstva ovog čaja pa preporučuje da se kombuha pije kao preventivno sredstvo. Poznato je da čaj (sok) od kombuhe pomaže u slučaju:

 • gastrointestinalnih bolesti
 • gastritisa
 • bolesti jetre i žučne kese
 • bolesti uha, nosa i grla
 • hronični enterokolitis (upala tankog i debelog creva)
 • inficiranih rana
 • hipotenzija
 • angine
 • infekcije oka
 • akutne dizenterije
 • šarlaha
 • gripa
 • konjunktivitisa

Protiv starenja

Čaša čaja od kombuhe povećava i balansira akciju centralnog nervnog sistema, olakšava tuberkulozu, a koristi se i kao sredstvo za lečenje opekotina. Poznat je i po tome što”koči”starenje kože i kose. Usporava demenciju i arterosklerozu, bori se protiv depresije, normalizuje san i poboljšava pamćenje. Neutrališe opstipaciju, pomaže varenje, a ako pijete antibiotike, napitak od gljive kombuhe pomoći će vam da vaš želudac “spremno dočeka” ove jake lekove, jer obnavlja njegovu prirodnu floru. Kombuha gljiva uspešno uklanja mamurluk i neutrališe toksine iz organizma. Sve u svemu, takvu harmoniju korisnih sastojaka i lekovitosti ovog čaja nemoguće je postići sintetičkim putem.to samo priroda može da napravi.

Primena kombuha gljive

Pored starter gljive koju ćete dobiti od uzgajivača, za pripremu i “gajenje” kombuhe potrebna vam je velika staklena tegla (nikako nemojte koristiti plastične i metalne posude). Na dva litra prokuvane vode dodajte kašičicu zelenog ili crnog čaja (suvi čaj). Nakon 15 minuta procedite tečnost, dodajte 100 g belog šećera u mlak čaj i lagano mešajte dok se ne istopi. Nikako nemojte sipati šećer direktno na gljivu! Kada se čaj prohladi do sobne temperature, sipajte ga u staklenu teglu. Kombuha gljivu (pelcer koji ste dobili) prvo je potrebno lagano isprati mlakom vodom i pažljivo je spustiti u čaj. Teglu prekrijte pamučnom krpom ili gazom i pričvrstite gumicama. Gljiva mora da diše, pa je nikako nemojte zatvarati poklopcem.Teglu držite na tamnijem mestu (kombuha ne sme na direktno sunce). Ukoliko volite slađi ukus, držite je tako osam dana, a ako želite jači i kiseliji ukus, ne dirajte je 12 dana.

Kombuhu vadite isključivo čistim rukama, sapirajte mlakom vodom i zatim je premestite u čistu staklenu posudu. Sipajte tu novi čaj (kao sa početka uputstva) i dodajte 1 dl od starog čaja. Preostali stari čaj se pije. Primetićete da gljiva raste, a i vi možete dalje davati pelcere, samo uzimajte one mlade, odozdo.
(Izvor: Bloger.hr)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply