drvo zivota

Cveće Juka poznatije kao drvo života    

Juka drvo života je jak višegodišnji žbun. Zapravo postoje mnoge vrste ovog cveća, i dok se one razlikuju po veličini i boji, sve su u stanju da napreduju u toplim i suvim klimatskim uslovima i mogu biti zbrinute na isti način. Cveće drvo života se najčešće propagira iz reznica, iako je razmnožavanje iz semena takođe moguće.

Juka drvo života se može gajiti u saksiji ili na otvorenom.

Drvo života uzgoj   

Razmnožavanje drveta života se može sprovesti uz pomoć semena ili reznica.

Uzgoj iz semena podrazumeva da očekujete da će biljci trebati nekoliko meseci da klija. Semenke juke su spore što se tiče klijanja, i mnoge vrste imaju nisku stopu uspeha nicanja uopšte. Može proći i godinu dana nakon sadnje da seme juke klija.

Ako vas zanima gajenje juke – za brži proces, uzeti reznice iz postojeće odrasle biljke drvo života.

drvo zivota uzgoj

Ukoliko ste se odlučili za uzgoj iz semena, ovaj proces treba pokrenuti u zimu ili rano proleće. Juka seme u zatvorenom prostoru treba da se zasadi u zimskom periodu, da mu pružite što je duže vremena moguće da klija pre nego što počne sledeća zima. Ako sadite ovu biljku direktno u baštensko zemljište, posadite je onda u rano proleće.

Biljka juka drvo života ne može biti dovoljno snažna da napreduje napolju najmanje dve ili tri godine. Držite je u zatvorenom prostoru tokom ovog perioda, ili neodređeno vreme.

Presađivanje juke – presadite biljku u veću posudu ako njen koren počne da izlazi van sadašnje saksije. Kada juka biljka dostigne dve ili tri godine, možete je posaditi napolju u proleće.

drvo zivota razmnozavanje

Uzgoj juke iz reznica: uzmite reznice sa zrele stabljike. Nakon nekoliko godina rasta, juka drvo života može proizvesti izdanke u blizini baze koji rastu na svojoj stabljici. U toku perioda mirovanja, kada je hladno, izaberite stabljiku sa tamno braon korom, a ne mlado, krem boje stablo. Isecite reznicu sa ovog stabla. Dužina i debljina reznice nisu mnogo važni. Reznica duga 7.5-10 cm bi trebalo da bude dovoljna.

Koristite čist nož ili makaze za uklanjanje listova najbližih bazi biljke, ostavljajući lišće na vrhu. Sa manjim brojem listova, reznica juke će proći kroz manje ozbiljne promene vlage, što povećava izglede za preživljavanje transplantacije, dok koren može rasti.

Stavite reznicu u tamnom i hladnom prostoru. Ovo isušuje biljku, kako bi se podstakao rast korena za traženje vlage. Posle 4-7 dana, reznica bi trebalo da bude spremna za sađenje.

Nakon sadnje biljke u odgovarajućoj saksiji, držite je u zatvorenom prostoru na indirektnom suncu. Biljka u početku mora biti u zatvorenom prostoru kako biste je zaštitili od hladnih večernjih temperatura i od iznenadnih naleta vetra. Držite svoje drvo života u blizini sunčanog prozora, ali ne na direktnom suncu, dok su koren i listovi još uvek u razvoju.

Prebacite juku u svoju baštu ili vrt posle razvijanja korena. Korenje treba da se u potpunosti razvije u roku od šest nedelja.

Drvo života uzgoj na otvorenom

Zasadite drvo života tokom kasnog proleća. Juka biljka cveta tokom toplih letnjih meseci. Sađenje juke na početku tople sezone daje najdužu moguću  sezonu rasta. Izaberite lokaciju koja prima puno sunce. Juka drvo života zahteva toplo i suvo mesto za uzgoj, tako da treba da obezbedite biljci direktnu sunčevu svetlost. Određene vrste juke mogu napredovati u hladnijim ili senovitijim lokacijama, ali su u manjini.

Juka koreni mogu da niču svuda po vrtu, tako da ako želite da ova biljka i dalje ostane pod kontrolom, moraćete da iskopate veliku rupu i napunite je sa kamenjem. Sipajte šljunak preko vrha kamenja dok se rupa ne popuni. Ovo ima dodatnu prednost isušivanja, kako bi juka koren bio suv, sprečavajući pojavu truleži, i preporučuje se za područja sa jakim kišama.

Rupa treba da bude oko 30 cm duboka i znatno šira od juka biljke.

Juka uzgoj zahteva brzo odvodno zemljište za sprečavanje truleži korena. Koristite poseban juka ili kaktus supstratni miks, ili pomešajte sami tri dela lagane gline, četiri dela peska i jedan deo običnog zemljišta.

Drvo života održavanje

Nega juke podrazumeva sledeće korake:

Prihranjujte biljku retko. Koristite đubrivo rastvorljivo u vodi, bogato kalijumom, razblaženo do odnosa od oko jedan deo đubriva sa četiri dela vode. Koristite đubrivo jednom mesečno tokom letnjih meseci, tokom jutra. Možete prihraniti juku do dva puta tokom čitave hladne sezone (jesen kroz zimu).

Juka zalivanje

Zalivajte biljku štedljivo. Mnoge juka biljke mogu uspeti bez ikakvog dodatnog zalivanja, oslanjajući se isključivo na kišnicu da prežive. Kada lišće počinje da se razvija u toplim mesecima, međutim, možete je zaliti jednom nedeljno, dajući biljci dovoljno vode da malo ovlažite zemljište, bez da je mokro na dodir.

Smanjite učestalost zalivanja ako juka drvo života razvije braon vrhove sa žutim prstenovima oko njih. Ovo je znak preteranog zalivanja.

Juka biljka se može oštetiti ako je direktno izložena mrazu. Nanošenje debelog sloja malča može obezbediti biljci toplotu i suvoću. Ipak, držite malč daleko od najnižih listova kako bi se sprečila pojava truleži.

Orezivanje

Kada stariji listovi umru na zrelim biljkama, jednostavno ih odsecite, obično u proleće. Nega juke podrazumeva da se brinete da ostatak biljke izgleda lepše i da omogućite novim listovima da rastu. Nosite rukavice da bi zaštitili ruke od oštrih listova prilikom orezivanja. Nakon što juka prestane sa cvetanjem i pojave se plodovi, odsecite cvetno stablo. Stabljika treba da se oreže do zemlje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply