Ako već niste, razmislite o tome da u svoju kućnu apoteku uvrstite i moringu, tribulus ili nim, čija su lekovita dejstva i naučno dokazana. U prodaji se mogu naći razni preparati na bazi egzotičnih lekovitih biljaka kao što su tribulus, mukuna, ašvaganda, moringa, noni, mangostena, nim i mačja kandža. U tradicionalnoj medicini koriste se već hiljadama godina, a njihovo lekovito dejstvo dokazala su i naučna istraživanja. Prvenstveno jačaju imunitet i pomažu organizmu da se izbori s raznim zdravstvenim problemima.

Tribulus – prijatelj muškaraca

Plod tribulusa koristi se u tradicionalnoj kineskoj i ajurvedskoj medicini više od 3.000 godina. Ta biljka prvenstveno se preporučuje muškarcima zbog pozitivnog uticaja na libido i potenciju. Poznato je da pospešuje lučenje testosterona, jača seksualnu želju i izdržljivost, poboljšava raspoloženje i podstiče izgradnju mišićne mase, a sve to zahvaljujući saponinima (dioscin, diosgenin i protodioscin). Osim toga, pomaže u lečenju bolesti jetre i bubrega, kao i upale mokraćnih kanala i bešike. Tribulus je odličan adapto-gen – povećava psihofizičku snagu i pomaže organizmu u borbi sa stresom.Kod nas je poznat kao lekovita biljka babin zub.

>>> Babin zub lekovita biljka

biljka babin zub

Mukuna – odličan afrodizijak

Mukuna je izuzetno hranljiva biljka koja se već hiljadu godina upotrebljava u Aziji i to za lečenje depresije, neplodnosti te poboljšanje zdravlja i raspoloženja. Reč je o visokokaloričnoj mahunarki koja obiluje proteinima. Osim toga, sadrži inhibitore enzima koji doprinose metabolizmu belančevina, kao i bioaktivno jedinjenje L-DOPA, koje pomaže u lečenju Parkinsonove bolesti i reguliše lučenje testosterona. Takođe deluje kao afrodizijak, poboljšava libido i erekciju. Koristi se i za ublažavanje bolova jer deluje analgetički, snižava šećer u krvi i normalizuje krvni pritisak. Pomaže i u slučaju upala urinarnog trakta, snižava temperaturu, sprečava kašalj, poboljšava funkciju nerava i reguliše nivo holesterola u krvi. Mukuna može da podstakne mršavljenje, ali i da ublaži predmenstrualne tegobe, bore i celulit.

Ašvaganda – pobeđuje stres

Reč je o jednoj od najmoćnijih lekovitih biljaka, koja se u ajurvedi koristi više od 3.000 godina. Pre svega upotrebljava se za ublažavanje psihičkih tegoba i protiv nesanice. Ašvaganda obiluje gvožđem, antioksidansima, taninom, kalijum-nitratom, alkaloidima, masnim kiselinama i mnogim drugim supstancama. Veoma brzo podiže energiju i jača imunitet, a kao adaptogen, jednako deluje na telo i um. Može da pomogne čak i u terapiji malignih oboljenja. Međutim, ne preporučuje se trudnicama i osobama koje imaju poremećaj u radu štitne žlezde. Takođe, u visokim dozama, može izazvati probleme s varenjem ili delovati poput hipnotika.

Noni protiv upala

U tradicionalnoj medicini koristi se više od 2.000 godina. Noni je zimzeleno stablo koje raste na Pacifičkim ostrvima, Australiji i Indiji. Upotrebljava se kao lek protiv kožnih oboljenja, dijabetesa, opstipacije, bolesti jetre, astme, artritisa, prehlade, kao i karcinoma. U prodaji se najšeće može naći sok od nonija, a dostupan je i u obliku tableta, tinktura i različitih krema. U njegov sastav ulazi 155 hranljivih sastojaka, a sam plod sadrži 18 vrsta amino-kiselina, veliki broj minerala (gvožđe, mangan, kalcijum, kalijum, magnezijum…) i vitamine A, C i E. Međutim, ono što ovu biljku čini posebnom jeste visoka koncentracija enzima (prokseronin, kseronin, skopoletin…). Noni može biti od pomoći u slučaju upalnih procesa, depresije, probavnih tegoba i kardiovaskularnih oboljenja. Preporučuje se i kao dodatak ishrani prilikom aktivnog fizičkog vežbanja. Osim toga, regeneriše kožu i poboljšava kvalitet sna.

>>> Noni sok

Mangostena – izvor antioksidansa

“Kraljica voća” tako da spada u superhranu. Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, koji oštećuju ćelije organizma i time dovode do oboljenja. Mangostena je egzotičan tropski plod s Južnog Pacifika. Najveća koncentracija 3 hranljivih nalazi se u njenoj kori, dok je bela pulpa pravi delikates. Istraživanja su pokazala da mangostena pomaže u lečenju artritisa, dijabetesa, bakterijskih i vir usnih infekcija, astme, ateroskleroze, poremećaja spavanja itd. Zahvaljujući antioksidansu polifenolu spada u najjače borce protiv slobodnih radikala i doprinosi regeneraciji oštećenih ćelija. Ova biljka može se koristiti u toku svake faze svog rasta: kao derivat mangosten ili beta-mangosten, zatim kao potpuno zreo plod, pri čemu je korisna i za tretiranje kardiovaskularnog sistema. Mangostena je bogata vitaminima, mineralima i amino-kiselinama, pa tako predstavlja moćno oružje protiv upalnih procesa, umora, gojaznosti i isrpljenosti. Osobe koje imaju problema sa sinusima, trebalo bi da uzimaju preparate od te biljke, jer pomaže u slučaju akutnih infekcija i pritom je odlična zamena za kortikosteroide i antihistaminike.

Nim uništava viruse i bakterije

Lišće nima se u tradicionalnoj indijskoj medicini koristi više od 5.000 godina. Ova “sveta biljka” kako je još zovu, sadrži azadiracitin koji ima antiparazitno i insekticidno svojstvo. Osim toga, biljka deluje antibakterijski, antivirusno i antigljivično. Budući da većinu oboljenja prenose mikroorganizmi, nim predstavlja vrlo efikasnu preventivu, netoksičan je i potpuno bezbedan za ljude. Upotrebljava se u vidu praha ili ulja. Pomaže u slučaju kožnih infekcija, psorijaze i ekcema, ubrzava zaceljivanje rana, sprečava akne i leči opekotine. Za unutrašnju primenu koristi se samo lišće, i to za tretiranje slabe probave i konstipacije, parazita u crevima, želudačnih oboljenja, čišćenje krvi i detoksikaciju organizma, u lečenju dijabetesa, srčanih bolesti, artritisa, infekcija urinarnog trakta, očnih bolesti, hepatitisa, za stimulaciju rada jetre, protiv kašlja, herpesa, stresa… Nim se takode može koristiti za snižavanje temperature i kao analgetik.

Mačja kandža zaustavlja širenje karcinoma

Zbog svog neverovatnog sastava i snažnog medicinskog potencijala, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je mačju kandžu 1994. godine najmoćnijom i najznačajnijom lekovitom biljkom otkrivenom u poslednjih 300 godina nazvavši je biljkom 21. veka. Mačja kandža se koristi u slučaju bolesti imunološkog sistema, tumora, cista, bakterijskih, virusnih i gljivičnih oboljenja, stomačnih i crevnih poremećaja. Osim toga, reguliše krvni pritisak, suzbija upale, pomaže u lečenju reumatoidnog artritisa, ekcema, rana i opekotina. Preporučuje se dijabetičarima, kao i osobama s usporenim metabolizmom. Može pomoći pušačima da očiste telo od nagomilanih toksina, kao i obolelima od karcinoma koji su na hemoterapiji. Italijanski istraživači su 2001. godine otkrili da mačja kandža sprečava napredovanje raka dojke, dok su švedski naučnici potom utvrdili da inhibira rast limfoma. Savetuje se kontinuirana upotreba u periodu od tri meseca.

Pačuli – prirodni antidepresiv

Pačuli je biljka koja raste u Indiji, Kini, Indoneziji i Japanu, a intenzivno se koristi u parfimeriji i kozmetičkoj industriji. Podstiče regeneraciju kože, suzbija akne i seboreju, te ublažava hemoroide i proširene vene. Eterično ulje pačulija podstiče zarastanje posekotina i rana, te ubrzava nestajanje ožiljaka. Ulje pačulija poznato je i po svojim antidepresivnim svojstvima i upravo je to razlog što se veoma često koristi u aromaterapiji. Ovaj preparat utiče na hormone i brojne hemijske reakcije u telu, a pre svega podstiče lučenje dopamina i serotonina – hormona
sreće. Ulje pačulija može biti dobar saveznik u slučaju impotencije poremećaja erekcije ifrigidnosti. Stoga se već stotinama godina koristi kao afrodizijak.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply