Filadendron biljka

Filadendron je veliki rod biljaka cvetnica iz porodice Araceae. Bez obzira na tačan broj vrsta, rod je drugi po veličini član Arum porodice. Taksonomski, rod Filadendron još uvek slabo poznat, sa mnogim neopisanim vrstama. Mnoge vrste filadendrona se koriste kao ukrasne i sobne biljke. Naziv potiče od grčke reči ‘’philo’’ što znači ‘’ljubav” i ‘’dendron’’ ili “drvo”. Oni se obično zovu njihovim generičkim nazivom.

Filadendron biljka (lat. Philadendron) je tropska biljka, a kod nas popularna kao jedno od zastupljenijeg sobnog cveća u mnogim domovima, pretežno zbog dekorativnih listova. Morate znati da ova sobna biljka zahteva dovoljno prostora za gajenje, jer može narasti u visinu čak i do 3 metra! Ovo je zapravo i glavni uslov za uspešan uzgoj filadendrona, jer je biljka sama po sebi u principu nezahtevna i laka za održavanje.

filadendron biljka

Postoje brojne vrste filadendrona, a jedan od popularnijih je Filadendron monstera (Monstera deliciosa), poreklom iz Meksika – meksički filadendron. Ovaj filadendron može imati listove velike i do 80 cm, oni su šupljikavi i kožasti, vrlo lepi i dekorativni, blistavo zelene boje. Cvetovi su beli i krupni, sa žutim prašnikom u sredini – podseća na kale.

Većina vrsta filadendrona pripada penjačicama, a razlikuju se prema visini i listovima koji mogu biti različih oblika i nijansi zelene boje. Benjamin se često meša sa filadendronom, a ovo je zapravo vrsta fikusa.

Filadendron uzgoj

Uzgoj filadendrona uopšte nije komplikovan, jer kao što smo rekli, ovo nije preterano zahtevna biljka. Sobno cveće filadendron je verovatno zbog toga i veoma popularno, naravno, pored svoje lepote i dekorativnosti. Pravilan uzgoj filadendrona nalaže da biljci najpre priuštite optimalan prostor za rast, jer biljka može narasti i do 3 m u visinu!

Dakle, ovo naročito važi za gajenje filadendrona u kući – nađite mu neki prostor koji može da podrži ovoliki rast biljke. Takođe, biljka voli umereno svetlo i da nije izložena direktnim sunčevim zracima. Kada presađujete biljku, dobro je da u zemlju dodate kompost. Filadendron je tropska biljka i voli vodu, stoga je treba redovno i obilno zalivati za vreme rasta. Zemlja mora tada biti stalno vlažna, ali nikako prezasićena. Zimi treba prorediti zalivanje i prilagoditi ga okruženju, a prvenstveno temperaturi u prostoriji gde držite filadendron preko zime. Potrebno je i često orošavanje filadendrona odstajalom vodom i redovno brisanje listova od prašine.

Zimi se biljka orošava ređe, a nakon zalivanja treba prosuti višak vode, jer se u suprotnom mogu razviti neke bolesti, listovi mogu da požute i biljka da nastrada.

sobno cvece

Nega, zalivanje, prihrana

Filadendron je veoma popularna biljka koja se može gajiti u zatvorenom kao sobno cveće i na otvorenom, veoma je atraktivna i zahteva samo umereno pažnju i negu. Drvo filadendron pokazuje mnogo svestranosti. Ove biljke mogu se videti u rasponu od lokacije kao što je blizu bazena ili oživljavaju veliku sobu. Vodite računa da postavite svoje drvo filadendron u oblasti koja omogućava mnogo prostora za rast. Čak i mali uzorak će postati prilično veliki ako mu se pruži odgovarajuća nega.

cvet

Nega filadendrona: zahtevi za svetlom

Filadendron cveta najbolje u jarko filtriranoj ili indirektnoj svetlosti. Međutim, filadendron je odlična saksijsko cveće koje je u stanju da napreduje u senci, u zatvorenom prostoru.

Održavanje filadendrona: zahtevi za vodom (zalivanje)

Filadendron je obično tropska biljka, koja uživa u vlažnom okruženju. Zemljište koje okružuje filadendron mora držati vlagu, ali bez preteranog zasićenja ili isušivanja. Zalivati biljku slobodno za vreme vegetacije; uz često prskanje ili brisanje lišća vlažnom krpom. Tokom leta, navlažiti listove filadendrona dva puta dnevno, ali ovo raditi umereno tokom zime. Ovo može da se uradi sa bocom sa vodom koja ima raspršivač ili čak sa električnim sobnim ovlaživačem.

Održavanje filadendrona: zahtevi za đubrivom (prihrana)

Filadendron možete prihranjivati sa dobro izbalansiranim đubrivom. Filadendron treba da raste u saksiji sa hranljivom mešavinom zemlje (baštenskom miksu), dodajući uravnoteženo tečno đubrivo jednom mesečno. Čak i za većim drvećem, pazite da ne prihranite preterano biljku, jer to može dovesti do opekotina lista.

Nega filadendrona: štetočine i bolesti

Iako štetočine obično nisu problem za filadendron, uobičajene štetočine uključuju insekte i gljivične probleme.

Filadendron rezanje

Kako orezivati filadendron? Orezivanje se vrši kod velikih filadendrona, koji se zapravo mogu skratiti.

Filadendron – rezanje se vrši na željenu veličinu uz pomoć baštenskih makaza ili noža, jer će se tako biljka lepše granati.

Razmnožavanje

Razmnožavanje filadendrona se vrši u rano proleće uz pomoć vršnih reznica od velike biljke filadendron. Reznica za razmnožavanje treba da ima minimum jedan pupoljak i dužinu od 20 cm. Treba je ukopati koso u peskoviti treset na dubini od 1 cm. Ubrzo će se pojaviti žilice i nadzemni izdanci. Reznice filadendrona možete prvo staviti u vodu da puste korenčić, pa ih tek onda presaditi. Nemojte preterivati sa zalivanjem mlade biljke, jer je u tom slučaju podložna truljenju.

Vrste filadendrona

Kao što smo rekli, postoji dosta vrsta filadendrona, mada još nije potvrđen tačan broj. Vrste filadendrona se u principu razlikuju po obliku lista i visini stabla.

Zavisno od vrste filadendrona, njegovi listovi mogu biti različitog oblika: npr. loptastog, kopljastog ili srcolikog oblika; takođe, neki listovi filadendrona su sa narezanim ivicama, a neki ravni. Većina vrsta filadendrona pripada tzv. penjačicama.

Kao što smo već naglasili, jedan od najpopularnijih kod nas je Filadendron monstera (Monstera deliciosa), meksički filadendron čiji cvet podseća na kale, a listovi su šupljikavi i kožasti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply