hrana za bolji vid

Dok god nam se ne desi da osetimo poteškoće sa vidom, retko ko od nas misli o ovom čulu. Ljudi, zapravo dobar vid, mahom doživljavaju zdravo za gotovo. A prema postojećim statistikama, kada bismo na vreme počeli sa očuvanjem ovog vrlo bitnog čula, vrlo je verovatno da ne bi ni bilo potrebe da nosimo naočare, pa čak i ako bi se javila potreba za njima, javila bi se u mnogo poznijim godinama nego što je to slučaj kod pripadnika savremenih generacija.

Međutim, i sasvim blagi nagoveštaji slabljenja vida znatno utiču na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, pa tek onog trenutka kada se pojavi, ljudi shvate koliko je besprekoran vid važan za kvalitetan život. Na slabljenje vida, ali i čitavog organizma, mogu ukazivati različiti simptomi (crvenilo, svrab, peckanje, smanjenje vidne oštrine, pojava tačaka u vidnom polju…), koje nikako ne treba ignorisati jer mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja i uzrokovati trajna oštećenja vida.

Bolesti očiju koje utiču na vid su brojne, a među najčešće ubrajaju se: konjunktivitis (upala sluznice koja prekriva beonjaču i unutrašnju površinu kapka), katarakta (zamućenje očnog sočiva čija je posledica zamagljen vid), glaukom (oštećenje očnog živca, često uzrokovano povišenim intraokularnim pritiskom), suvo oko (oboljenje koje nastaje usled oslabljene funkcije suznih žlezda), keratitis (upala rožnjaće), makutarna degeneracija (propadanje žute mrlje kod starijih osoba i dijabetička retinopatija (komplikacija dijabetesa melitusa koja se ispoljava u vidu oštećenje krvnih sudova na očnom dnu).

Šta utiče na slabljenje vida

Ako vas zanima šta utiče na slabljenje vida, onda je odgovor vrlo kompleksan, jer vid može da oslabi usled mnogih faktora.

Pa ipak, odgovor na pitanje šta utiče na slabljenje vida, najpre polazi od životnih navika svakog pojedinca, jer je dobro poznato da dugotrajno gledanje u različite vrste elektronskih uređaja itekako narušava rad ovog organa.

Na slabljenje vida utiče i loš način ishrane, ali i preveliko naprezanje očiju, kao i dugotrajno gledanje televizije, rad na računaru bez prekida, odnosno igranje igrica i slične radnje.

Neke bolesti oka leče koje slabe vid se leče brzo i lako, dok druge zahtevaju poseban i često dugotrajan tretman, zato je već pri  pojavi bilo kog simptoma slabljenja vida neophodno posetiti oftalmologa.

Kako poboljšati vid na prirodan način

Najbolji način da poboljšate vid prirodnim putem jeste da promenite svoje navike, a u smislu da čak i ako radite duži period u toku dana na računaru, svakako pravite češće pauze. Ili, pak ako volite da gledate televiziju veći deo dana, neophodno je da sa vremena na vreme promenite fokus, a u smislu da uperite pogled u daljinu.

Pojedini oftamolozi u slučajevima dugotrajnog korišćenja računara ili gledanja televizije čak preporučuju korišćenje specijalnih kapi za oči, koje su poznate kao veštačke suze, ali isključivo onih koje ne sadrže konzervanse. Međutim, to ne spada u prirodne načine lečenja, ali zato možete umesto veštačkih suza da koristite recimo fiziološki rastvor, te ćete sigurno osetiti isti, a možda i bolji efekat na poboljšanje vida.

Takođe, iako nisu svemogući, preparati na biljnoj bazi mogu ublažiti tegobe očnih oboljenja, zaustaviti niz degenerativnih promena na očima, te poboljšati vid.

Lečenje vida na prirodan način

Prirodno lečenje vida na prvom mestu podrazumeva unos namirnica koje su bogate vitamini A, C i E, te svim onim mineralima koji imaju blagotvoran uticaj na rad oka, a samim tim i na poboljšanje vida.

Takođe, trebalo bi i da radite vežbe za poboljšanje vida, ali i da se češće odmarate dok radite na računaru ili gledate televiziju.

Kako poboljšati vid lekovitim biljem

Vidac poboljšava vid

Biljka vidac poznata i pod nazivima vidova trava, vidovčica, vidica, vidovača.Još od srednjeg veka koristi se za lečenje i prevenciju očnih bolesti kao i poboljšanje vida. U narodnoj medicini dugo je važila za jedino sredstvo koje može isceliti ozbiljna oboljenja očiju i popraviti vid. Sadrži vitamin C, glikozid rtnantin, kiselinu eufrastan, smole, eterična ulja i gorke materije. Efikasno deluje protiv virusa i bakterija u oku, smiruje iritaciju, ublažava bolove i osećaj suvoće, pa može pomoći u slučaju infekcija oka, alergijskih reakcija, upale očnog kapka, dužice, rožnjaće, suznih kanala, kratkovidosti i tegoba izazvanih povišenim očnim pritiskom. Takođe se upotrebljava u homeopatiji i predstavlja prirodnu alternativu kapima za oči, kao i drugim sredstvima koja se u konvencionalnoj medicini primenjuju za lečenje bolesti očiju.

  • Kašičicu usitnjene biljke vidac preliti sa 2 dl hladne vode, ostaviti da proključa i posle 2 minuta procediti. Mlakim čajem ispirati oči ili stavljati obloge 2 – 3 puta dnevno.
  • Po jednu kašiku sitno iseckanog lista i cveta biljke vidac i lista i cveta hajdučice, preliti sa 3 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2h. Procediti i ispirati oči ujutro, u podne i uveče po 2minuta. Uveče stavljati oblogu i držati je na očima 10 minuta.

Gujina trava

Oči jesu ogledalo duše, ali i pokazatelj u kakvom je stanju vaš organizam, pa su neretko očna oboljenja jedan od simptoma bolesti jetre. Budući da je centralna laboratorija organizma odgovorna i za zdravlje očiju, u tom slučaju fitoterapeuti preporučuju preparate od gujine trave, biljke u narodu znane i kao sikavica, zmijina trava, mlečni odnosno šareni čkalj i badelj. Ona sadrži kompleks bioflavonoida, aktivnih sastojaka poznatih pod nazivom silimarin ekstrakt, čija komponenta silimarin obnavlja oštećene membrane jetrinih ćelija, vraćajući im njihovu aktivnost, i takođe podiže nivo antioksidansa koji čisti jetru te onemogućava ulazak novih toksina. Istraživanja su pokazala da gujina trava može pomoći u očuvanju vida dijabetičara, jer reguliše nivo šećera u krvi i utiče na dejstvo slobodnih radikala.

Ginkgo biloba

Ova biljka se već vekovima koristi kao lek za oboljenja centralnog nervnog sistema, ali i bolesti očiju. Brojna istraživanja su potvrdila da ginkgo biloba deluje kao selektivni cerebrovaskularni dilatator, koji poboljšava cirkulaciju i stimuliše protok krvi u zadnjem delu oka. Blagotvorno dejstvo te biljke povezano je s poboljšanjima stanja u slučaju makularne degeneracije oka i glaukoma, što su potvrdila i istraživanja korejskih naučnika..

Zeleni čaj

Kada je reč o zdravlju očiju, značajan je kofein koji, pored obilja antioksidansa i tanina, takođe ulazi u sastav zelenog čaja i veoma je delotvoran u slučaju otečenih kapaka i podočnjaka. Stoga, ukoliko često patite od pomenutih tegoba, potrebno je da na očima nekoliko minuta držite iskoriščene kesice zelenog čaja – otoci i tamni kolutovi nestaće kao rukom odneseni. Taj napitak je takođe prava riznica luteina i zeaksantina, karotenokla koji igraju ključnu ulogu u zaštiti i smanjuju rizik od pojave makularne degeneracije oka.

Komorač

Morač ili komorač je popularna začinska biljka. U nardonoj medicini takođe poznata, kao delotvoran biljni lekprotiv raznih očnih oboljenja. Ublažava upale, infekcije, poboljšava vid, otklanja umor očiju i vraća im bistrinu, a čaj od nje koristi se za ispiranje očiju u slučaju bolesti kao što su katarakte i glaukom. Rezultati nedavno sprovedenih istraživanja pokazuju, da samo jedna kap vodenog ekstrakta semena komorača može znatno sniziti intraokularni pritisak kod osoba obolelih od glaukoma, što ukazuje na činjenicu, da bi preparati koji ga sadrže u bliskoj budućnosti mogli postati osnovni medikamenti u lečenju tog oboljenja.

Kašičicu usitnjenog komorača preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti da se kuva još 5 minuta, aposle 10 -15 minuta procediti. Kad se ohladi, čajem ispirati oči.

Ekstrakt semena grožđa

Čuven po svojim brojnim zdravstvenim blagodetima,ekstrat semena grožđa smatra se jednim od najboljih prirodnih sredstava za očuvanje zdravlja očiju. Preporucuje se za ublažavanja tegoba u slučaju različitih pšoremećaja vida,ali i tegoba nastalih usled naprezanja očiju.

Hrizantema

Čaj od cvetova hrizanteme u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se već više od hiljadu godina i jedan je od osnovnih prirodnih lekova protiv bolesti oka. Ovaj napitak neobičnog slatko -gorkog ukusasadrži beta-karoten i predstavlja odličan izvor vitamina B kompleksa. Ublažava simptome očnih poremećaja kao što su zamagljen vid, suzenje očiju, pojava tačaka u vidnom polju, a zahvaljujući obilju vitamina C odlično je sredstvo protiv upale i infekcija oka izazvanih bakterijama. Posebno se preporučuje osobama koje previše vremena provode za kompjuterom.

Vitamini za bolji vid

Najvažniji su vitamini koji poboljšavaju vid, odnosno namirnice koje ih sadrže. Iako mnogi misle da je dovoljno da unesu vitamine u tabletama, činjenica je da u njima nema gotovo ni malo vitamina.

Upravo iz tog razloga se preporučuje unositi sve one namirnice koje primarno sadrže vitamine A, C i E, koji imaju izuzetno pozitivan efekat na vid, mada je dobro da unosite i što više svežeg voća i povrća.

Hrana za bolji vid

Zdrave osobe mogu doprineti očuvanju svog vida na razne načine, pre svega ishranom koja obiluje vitaminom A i beta-karotenom, vitaminima A, C, E i D, cinkom, selenom, karotenoidima i omega-3 masnim kiselinama.

Hrana za bolji vid podrazumeva unos svih onih namirnica koje imaju izuzetno blagotvoran uticaj na rad oka, ali i na poboljšanje vida.

To znači da bi na vašoj trpezi trebalo što češće da se nađe limun, pomorandže, šumsko voće, spanać, a posebno šargarepa i borovnica. Takođe je preporuka da unosite riblje ulje, ali i da radije jedete ribu nego meso.

Vežbe za bolji vid

Vežbe za poboljšanje vida iziskuju na prvom mestu strpljenje i doslednost, ukoliko želite da osetite njihov pozitivan efekat. Svakako je preporuka da ih radite svakoga dana, a za njih vam je potrebno bukvalno 10 minuta.

Među osnovne vežbe za bolji vid spada menjanje fokusa. Ova vežba se izvodi vrlo jednostavno i to tako što prvo pokrijete jedno oko, ispružite ruku ispred sebe i onda gledate jednu tačku na dlanu, koji polako približavate oku, ali ni u jednom trenutku ne skidate pogled sa te tačke koju ste fokusirali. Smatra se da je primena ove vežbe najbolja ukoliko postoji problem sa gledanjem na daljinu.

Takođe, u najbolje vežbe za vid spadaju i česte pauze, te izazvano treptanje, jer ćete tako prirodno navlažiti oči, budući da je upravo to jedan od osnovnih razloga za probleme sa vidom. Ukoliko to radite na svakih oko pola sata dok, recimo radite na računaru, sigurno vam neće biti potrebne veštačke suze.

I još jedna od dobrih vežbi za poboljšanje vida jeste da sa vremena na vreme gledate prvo objekte koji vam se nalaze vrlo blizu, a odmah zatim i one koji su dosta udaljeni od vas.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply