naočare-novine-vid

Ako u poslednje vreme niste odlazili kod oftamologa, zakažite ga već danas. Mnogi problemi sa očima, kao što je glaukom, napreduju sporo – sa neprimetnim gubitkom vida sve dok bolest ne uznapreduje.

Pored redovnih pregleda očiju, promena nekih navika i poboljšanje ishrane mogu povećati vaše šanse da održite dobar vid i u poodmaklim godinama.

Koliko često se u detinjstvu čuli da treba jesti šargarepu kako bi vam vid bio dobar? Ali da li će to zaista bilo dovoljno za održavanje zdravih očiju? U današnje vreme, kada smo izloženi ekranima mobilnih uređaja, tableta, računara, i kada je zdrav vid postao retkost, a velike dioptrije sve češća pojava, najmanje što možemo da uradimo je da očima pomognemo kroz hranu koju unosimo u svoj organizam.

Lutein, zeaksantin, vitamin A, C, E, beta-karoten, omega-3 masne kiseline i cink – sve su to antioksidansi koji sprečavaju probleme sa očima kao što su slab noćni vid, glaukom, suve oči, makularna degeneracija i katarakta.

Ali, koja je to hrana koja sadrži ove antioksidante i kako da je uključujemo u svoje obroke?

Raznovrsna, šarena ishrana zasnovana na biljkama održava oči zdravim. Biljke nam obezbeđuju vlakna koja usporavaju apsorpciju holesterola i šećera. I bogate su antioksidativnim i antiinflamatornim hemikalijama. Mnoge vrste bobičastih plodova plave, ljubičaste i rubin boje (borovnice, kupine, borovnice, trešnje i još mnogo toga) su moćni antioksidansi i jačaju krvne sudove. Budući da hrana kod većine ljudi ne može da se zasniva samo na voću i povrću, postoje namirnice koje nam zaista mogu pomoći da sačuvamo zdravlje očiju na prirodan način.

 

Da li šargarepa zaista pomaže?

Šargarepa sadrži beta-karoten koji se u telu pretvara u vitamin A. Dovoljno vitamina A omogućava bolji vid pri slabom osvetljenju. Sprečava suvoću očiju, kao i upalu rožnjače koja, ako je ekstremna i dugotrajna, može lako dovesti do slepila. Dovoljna je samo jedna šargarepa dnevno koja može da se pojede uz bilo koji obrok, a odlična je i kao večernja užina.

Jaja

Ne samo da sadrže vitamin A, već i lutein, zeaksantin i cink koji su od krucijalnog značaja za zdrave oči, već i vitamin A koji štiti rožnjaču, dok lutein i zeaksantin smanjuju mogućnost ozbiljnih stanja oka kao što su makularna degeneracija i katarakta. Cink, kao što je već poznato, poboljšava vidljivost noću i pomaže vitaminu A da formira pigment, nazvan melanin, koji štiti rožnjaču. Konzumacija jednog ili dva jaja dnevno je sasvim dovoljno da oči budu zdrave, dok ljuske od jaja mogu pomoći kod drugih tegoba.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi ne samo da sadrže vitamin A, već i cink. Stoga, uključivanje namirnica kao što su mleko i jogurt u svakodnevnu ishranu je važna stavka za održavanje dobrog vida. U prethodnom pasusu smo saznali da cink pomaže vitaminu A da stvori pigment koji se zove melanin, koji štiti rožnjaču. Zatim pomaže u apsorbovanju vitamina iz jetre u oči, dok nedostatak cinka dovodi do problema sa noćnim vidom.

Mlečne proizvode možete konzumirati kroz nekoliko obroka tokom dana, bilo u obliku šoljice kafe, čaja, čaše mleka, jogurta ili žitarica.

Riba

Mnoge ribe su bogati izvori omega-3 masnih kiselina, a pogotovo masne ribe. One koje sadrže najkorisnije nivoe omega-3 su: tuna, losos, pastrmka, skuša, sardine, inćuni, haringa. Neka istraživanja su pokazala da riblje ulje može potpuno izlečiti suvoću očiju, uključujući i onu koja je  uzrokovana pretearnim provođenjem vremena za računarom.

bademi-činija

Bademi

Bademi sadrže vitamin E, koji ne samo da usporava makularnu degeneraciju već i sprečava kataraktu. Konzumacija šake badema dnevno je dovoljna da očuvate zdravlje očiju. U isto vreme, morate paziti na količinu jer su bademi visoko kalorični. Ostali orašasti plodovi i semenke koji sadrže vitamin E su semenke suncokreta, lešnici i kikiriki. Da bi ispustili svoj pun ukus i kako biste izvukli maksimum iz njih, stavite ih na pek papir i u bosch ugradne rerne.

Dodatni saveti

Pored hrane, važno je održavati opšte zdravlje organizma, kako bi i oči radile svoj posao na najbolji mogući način, a neki od saveta oftamologa su:

  • nošenje naočara za sunce napolju, jer prekomerno izlaganje očiju suncu može izazvati kataraktu.
  • prestanak pušenja
  • redovno obavljanje očnih pregleda, posebno ako postoji porodična istorija očnih bolesti
  • nošenje zaštite za oči kada radite sa mogućim iritantima oka ili opasnim hemikalijama
  • pranje i dezinfekcija ruku pre nanošenja kontaktnih sočiva, ukoliko ih koristite
  • zaštita očiju od naprezanja ispred računara i mobilnih telefona, tako što ćete svakih 20 minuta gledati u stranu u nešto udaljeno 20 decimetara, 20 sekundi.

Rani tretmani zdravstvenih problema oka mogu sprečiti njihovo pogoršanje. Ukoliko primećujete promene u vidu samo tokom čitanja ovog teksta, obavezno zakažite kompletan pregled očiju kod svog oftalmologa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply