Gusta krv bolest

Gusta krv ( bolest takođe poznata kao hiperkoagulabilnost, antifosfolipidni ili Hughes-ov sindrom) je stanje kod koga je krv viskoznija (gušća i lepljivija) od normalnog. Neobično povećanje gustine krvi je zbog abnormalnosti u procesu zgrušavanja.

Gusta krv sprečava cirkulaciju kiseonika, hranljivih materija i hormona i sprečava da se isti uspešno prenose do tkiva i ćelija po celom telu. To može dovesti do rasprostranjenih nedostataka u ishrani i hormonalnih nedostataka, kao i hipoksije, stanja u kojem ćelije imaju nizak nivo kiseonika.

Kada cirkulatorni sistem normalno funkcioniše, proces zgrušavanja počinje tek kada se javi posekotina u krvnom sudu. Trombin, enzim krvi, oslobađa se u krvotok, on promoviše biohemijske reakcije koji rezultiraju u formiranju agenasa zgrušavanja.

Jedina svrha agenasa koagulacije je da se stvori jedinstven tromb (krvni ugrušak). Kada se završi proces koagulacije, treba doći do zastoja. Ali za one sa hroničnim uslovima, ti agensi za zgrušavanje se ne ‘’isključuju’’, već počinju da oblažu kapilare sa slojem fibrina. Ovo dovodi do toga da krv postane gusta i pruža idealno okruženje u kome patogeni mogu da se “sakriju” i napreduju.

gusta krv bolest

Uzrok

Pojedine etničke rase (naročito Kavkaske) mogu imati genetsku predispoziciju prema gustoj krvi. Nedostaci u genima koagulacije negativno utiču na sposobnost tela da isključi prekidač koji aktivira proces zgrušavanja. Ovi nedostaci mogu takođe uticati na sposobnost tela da očisti depozite fibrina formirane kao rezultat procesa zgrušavanja.

Gusta krv može takođe biti izazvana prisustvom štetnih patogena kao što su gljivice, virusi, bakterije i paraziti. Ovi patogeni zapravo mogu aktivirati odgovor koagulacije u telu kao način da se izbegne napad od strane telesnog imunog sistema. Rastvorljivi fibrin monomer, agent koagulacije, oblaže kapilare sa fibrinom što onemogućava prenos kiseonika i hranljivih materija do telesnih tkiva. Nedostatak kiseonika i hranljivih materija onda stvara idealno okruženje za ove patogene da prežive i izazovu bolest. Krv mora prvo da se razredi da se izloži patogen pre nego što se može iskoreniti.

Trovanje teškim metalima ili izlaganje toksinima iz okoline takođe može aktivirati neobične nivoe proizvodnje rastvorljivog fibrinskog monomera. Stres i trauma su takođe poznati da izazivaju gustu krv.

Simptomi

Možete imati gustu krv (takođe poznato kao hiperkoagulabilnost) ako imate bilo koji od ovih simptoma.

Gusta krv – simptomi:

  • abnormalne pojave guste krvi kada vadite krv
  • sporo krvarenje kada imate posekotinu ili neku povredu
  • široko rasprostranjeni nedostaci u ishrani i hormonski nedostaci
  • ponovljeni pobačaji
  • prisustvo jedne ili više hroničnih bolesti, kao što je sindrom hroničnog umora, kandida ili sindroma iritabilnog creva

U slučaju guste krvi, mogu da postoje sledeći problemi:

  • obustava proizvodnje i funkcije prirodnih krvnih razređivača u telu
  • teškoća da se tretiraju bilo bakterijske, virusne ili gljivične infekcije
  • prekid dostave kiseonika i hranljivih sastojaka po celom organizmu
  • povećani pritisak na srce da pumpa gustu krv može dovesti do povećanog rizika od srčanog udara i moždanog udara. Sada je predloženo da gusta krv bude bolji pokazatelj rizika od srčanog i moždanog udara od nivoa holesterola. Međutim, testiranje za gustu krv se obično ne obavlja u konvencionalnoj medicini.

Lečenje

Lekovi za razređivanje krvi (antikoagulansi) su opcija za lečenje guste krvi.

Najpoznatiji i najviše korišćeni lekovi za razređivanje krvi su navedeni u nastavku:

Heparin – ovo je jedan od najpoznatijih antikoagulantnih lekova, koji se ubrizgava pod kožu i smanjuje previše gustu krv na normalnije stanje. Za one pacijente koji imaju gustu krv, heparin proizvodi skoro trenutne rezultate. Neželjeni efekti mogu da uključuju modrice, kao i lakše krvarenje ako postoji povreda. Upotreba heparina može da dovede do visokog nivoa kalijuma u organizmu, tako da treba izbeći bilo kakvu suplementaciju kalijuma dok ste na lečenju heparinom.

Varfarin – ovo je lek za razređivanje krvi sa jačim delovanjem od heparina. Sporedni efekti su identični kao kod heparina. Poznato je da varfarin iscrpljuje vitamin K. Takođe, izbegavajte suplementaciju vitaminom A i E, ako ste na lečenju sa ovim lekovima.

Prirodno lečenje

Da li postoje prirodni lekovi? Prirodno lečenje guste krvi je moguće pokušati ili potpomognuti određenim prirodnim lekovima koji imaju svojstva razređivanja krvi. Pogedajte u nastavku.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji daje jelima sa karijem žutu boju, i odavno se koristi u narodnoj medicini. Prema jednoj studiji, glavni lekoviti sastojak, kurkumin, deluje na trombocite tako što sprečava stvaranje ugruška.

Đumbir

Đumbir je u istoj porodici kao kurkuma i sadrži salicilat, kiselinu koja se može naći u mnogim biljkama. Acetil-salicilna kiselina je izvedena iz salicilata i obično se naziva aspirin – može sprečiti moždani udar. Hrana sa salicilatima, kao što su avokado, neke bobice i višnje, može takođe sprečiti zgrušavanje krvi. Više studija je potrebno da se vidi da li su jednako efikasni kao i lekovi na recept.

Cimet

Cimet je široko dostupan i sadrži kumarin, supstancu koja deluje kao snažan antikoagulans. Kada se konzumira kasija (cassia) cimet, kumarin takođe može sniziti krvni pritisak i oslobađa inflamaciju izazvanu artritisom i ostalim upalnim stanjima. Budite oprezni kada koristite cimet kao prirodni razređivač krvi. Neke studije su pokazale da dugoročna potrošnja cimeta u ishrani, uključujući hleb i čajeve na bazi cimeta, može izazvati oštećenje jetre.

Aleva paprika

Aleva paprika može imati snažan efekat na razređivanje krvi u vašem telu zbog visokog iznosa salicilata. Aleva paprika se može uzeti u kapsulama ili jednostavno se koristi kao začin za hranu. Pored razređivanja krvi, aleva paprika može sniziti krvni pritisak i povećava cirkulaciju.

Vitamin E

Hrana bogata vitaminom E, koji takođe ima antikoagulacione osobine, može da deluje kao prirodni razređivač krvi. Dobri izvori vitamina E su najviše stabla orašasti plodovi, proizvodi od celog zrna pšenice, kao i nekoliko tamno zelenog povrća.

Prirodno lečenje guste krvi se može fokusirati na razvoj opštih smernica za zdravu ishranu, pored donošenja nekih ključnih podešavanja u vašem odnosu sa hranom.

Ishrana za gustu krv uključuje:

Namirnice koje treba jesti

Dodajte zasićene masti u vašoj ishrani koje imaju antimikrobna svojstva kao što je orgasnsko ekstra devičansko kokosovo ulje.

Povećajte svoj unos omega-3 esencijalnih masnih kiselina izborom obroka od mlevenog lanenog semena, divlje-uhvaćenog lososa, Albacore tunu sa minimalnim sadržajem žive, riblje ulje, avokado i orahe .

Namirnice koje treba da se izbegnu uključuju:

Sve namirnice koje sadrže rafinisani šećer ili sintetičku zamenu za šećer kao što su aspartam, Splenda itd. Izaberite prirodni zaslađivač kao umesto toga.

Smanjite alkoholna pića jer ometaju funkcionisanje imunog i digestivnog sistema

Izbacite fermentisanu hranu, kao što su sir i vino.

Zabranjeno je prekomerno konzumiranje kofeina – dok umerena konzumacija kofeina može da bude korisna, preteran unos kofeina može poremetiti sistem organizma, izaziva nesanicu i digestivne nepravilnosti (zatvor i/ili proliv).

Izbegavajte turšiju.

Izbegavajte proizvode od kvasca i pšenice (hleb, krekeri, testenina itd) koji sadrže gluten.

Izbegavajte natrijum-nitrite koji se mogu naći u prerađenoj hrani, kao što su viršle, pakovano meso i slanina.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply