Nosna šupljina i paranazalni sinusi se sastoje od različitih tipova tkiva, a svako tkivo od različitih vrsta ćelija od kojih svaka ima mogućnost da se transformiše u malignu ćeliju.

Tumori  nosa i sinusa se dele na:

 1. Karcinom skvamoznih ćelija – najčešće se javlja, skvamozne ćelije imaju veliki potencijal za malignu transformaciju
 2. Adenokarcinom – razvija se transformacijom žlezdanih ćelija. Drugi je po učestalosti u grupi karcinoma nosa i sinusa.
 3. Melanom – definitivno najopasnija vrsta karcinoma – javlja se u melanocitima – ćelijama koje koži daju pigment. U ovoj regiji se, srećom, retko javlja.
 4. Papilom – benigni tumor skvamoznih ćelija
 5. Limfom – tumor limfnih žlezda koji se može pojaviti u limfnom tkivu nosa i sinusa

rak nosa

Rizik za nastanak raka nosa i sinusa

Brojne studije su pokazale direktnu zavisnost upotrebe duvana i alkohola i razvoja tumora nosa i sinusa.

 • Duvan je najčešći uzrok razvoja raka nosa i sinusa. 85% pacijenata su pušači. Nešto veći rizik imaju pušači na lulu i oni koji žvaću duvan. Pasivni pušači su takođe u opasnosti.
 • Alkohol je drugi uzrok po učestalosti. Kombinacija alkohola i duvana povećava rizik akoholičari pušači najčešće dobijaju rak nosa.
 • Faktori kao što su pol i starost (u većoj opasnosti od dobijanja raka nosa i sinusa jesu muškarci stariji od 40 godina)
 • Infekcija HPV (Humanim Papiloma Virusom), najčešće seksualnim putem
 • Udisanjem određenih para i gasova kao što su otpadni gasovi tekstilnih, hemijskih i petrohemijskih indrustrija
 • Studije su dokazale da prilikom dužeg korišćenja marihuane postoji mogućnost da se razvije rak nosa

Simptomi i znaci tumora nosa i sinusa

Sledeći simptomi se javljaju kod većine osoba kod kojih se razvija rak nosa ili sinusa, mada su oni neodređeni, tj, javljaju se i kod drugih bolesti nosa i sinusa:

 • Opstrukcija nosne šupljine, nemogućnost pravilnog disanja i osećaj zatezanja u sinusima
 • Hronična upala sinusa koja ne prolazi na antibiotike
 • Učestale glavobolje u nivou sinusa
 • Bol u predelu lica, očiju i ušiju
 • Suzenje oka
 • Bol u vilici i zubima
 • Smanjen osećaj mirisa
 • Gubitak zuba
 • Učestalo krvarenje iz nosa
 • Poteškoće sa otvaranjem usta
 • Konstantan osećaj umora
 • Otečen vrat
 • Iznenadni gubitak težine

Kod mnogih pacijentata ovi simptomi uopšte i nepostoje kada počne da se razvija rak nosa ili sinusa. Ovi simptomi su karakteristični za kasnije stadijume, kada dolazi do pogoršanja opšteg stanja i metastaza.  Rak nosa i sinusa se najčešće otkrivaju pri pregledu otorinolaringologa, kada dolaze pacijenti zbog upale koja ne prolazi na antibiotike i zbog otežanog disanja.

Saznajte>>> 10 znakova koji nagoveštavaju da rak možda raste u vašem telu

Dijagnoza tumora nosa i sinusa

Preventivni skrining je definitivno najbolja opcija, jer se u ranom stadijumu može uticati na sam razvoj tumora. Nažalost, većina pacijenata se javi tek kada se tumor nalazi u poslednjim stadijumima.

Tumor nosa  se može dijagnostikovati:

 • Fizikalnim pregledom i anamnezom: lekar može najprostijim pregledom nosne šupljine i opipavanjem vrata da posumnja na neku promenu id a pošalje specijalisti na ispitivanje
 • Magnetnom rezonancom.
 • Biopsijom: aspiraciona (tankom iglom se uzima uzorak tkiva koje se šalje na ispitivanje), inciziona (uzimanje dela tkiva koje ne deluje normalno) i eksciziona (otklanjanje celog tkiva koje ne deluje normalno)
 • Laringoskopijom – osim vizualizacije, određeni laringoskopi mogu da odseku deo tkiva za dalje patološko ispitivanje

Kada se dijagnostikuje rak sinusa, sledeći postupak jeste određivanje proširenosti samog tumora po telu. Tumor se može širiti preko limfnog sistema, krvi i direktnom invazijom okolnog tkiva, dajući tako metastaze u udaljenim regionima tela.

Metastatski tumor ima iste osobine primarnog tumora. Na primer, metastaze u plućima imaju ćelije tumora nosa i sunusa,a ne ćelije tumora pluća.

Prognoza i stadijumi tumora nosa i sinusa

Stadijumi razvoja tumora nosa i sinusa se obeležavaju od 0 – 4.

U nultom stadijumu – postoje patološki izmenjene ćelije nosa i sinusa, međutim, one su lokaliyovane isključivo u nosnoj šupljini

Stadijum 1 – tumorske ćelije se mogu naći u mukoznoj membrane maksilarnog sinusa

Stadijum 2 – tumor je zahvatio kost oko maksilarnog sinusa, krov usne duplje i k+sitne nosne koščice, međutim, kosti lobanje su pošteđene

Stadijum 3 – u ovom stadijumu zahvaćene su kosti lobanje, potkožno tkivo, baza lobanje i etmoidalni sinusi. Takođe, u ovom stadijumu tumor zahvata i limfne čvorove.

Stadijum 4 je podeljen na nivoe A, B i C.

Stadijum 4A podrazumeva da se tumor raširio u jedan limfni čvor veličine 3-6 centimetra sa iste strane vrata, ili u limfni čvor sa druge strane vrata koji nije veći od 6 centimetara

Stadijum 4B označava da je tumor zahvatio predeo iza oka, mozak, srednje delove lobanjske jame, okolne nerve i gornje delove respiratornog trakta.

Stadijum 4C – tumor, šireći se pomoću krvi i limfe, daje udaljene metastaze

Prognoza petogodišnjeg preživljavanja je solidna. Nešto bolju prognozu imaju pacijenti u nižim stadijumima, zato je značaj preventivnog skrininga ogroman!

Lečenje tumora nosa i sinusa

Konzilijum lekara na čelu sa onkologom i plastičnim hirurgom određuje tip lečenja. Uloga plastičnog hirurga je velika jer, ukoliko je rak u finalnim stadijumima, često mora da se uklanja veliki deo tkiva, što pacijentu može značajno narušiti estetski izgled nosnog predela, što kasnije može da dovede do fizičkih i psihičkih komplikacija. Nažalost, radi očuvanja života, često se, ipak, mora ostaviti defekt kože i kostiju nosa.

U stadijumu 1 – kada su samo zahvaćeni nos ili sinus, terapija je hirurška zajedno sa radioterapijom. Ukoliko se radi o melanoma, može se uvrstiti i hemoterapija kao izbor

Stadijum 2 karakteriše upotreba većih doza zračenja zajedno sa hirurgijom, dok kod melanoma, broj ciklusa hemoterapija se povećava

U stadijumu 3 – kada se leče tumori sinusa, onda se koristi kombinacija zračenja i hemoterapije a ako je tumor lokalizovan u nosnoj šupljini onda se leči kombinacijom hirurgije, radioterapije i hemoterapije

U stadijumu 4 – mora se obratiti pažnja na metastaze, ovde visoke doze zračenja i hemoterapija imaju prvenstvo u odnosu na hirurgiju

Ono što ne daje previše prostora za optimizam jeste recidivantnost tumora. Nakon tretmana i uklanjanja tumora nosa i sinusa, postoji određena šansa da se tumor ponovo javi u sinusima i nosnoj šupljini. Onda se terapija drastično menja u korist zračenja.

Iako pojava tumora nosa i sinusa nije previše učestala, ipak se treba preventivno javiti lekaru ukoliko su minimum 4 od ponuđenih simptoma raka tumora i nosa prisutna. Ranom prevencijom, povećava se šansa za konačno izlečenje i bolji kvalitet života.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply