Čini se da je opadanje kose sasvim normalna pojava i to naročito na prelazu iz jednog godišnjeg doba u drugo. To, zapravo ne treba ni malo da vas brine. Međutim, postoje situacije kada se javi naglo opadanje kose, bilo kod muškaraca bilo kod žena, a ponekad i kod dece, kada je potrebno pristupiti adekvatnom lečenju.

Iako je opadanje kose praktično uopbičajena pojava, neretko se događa da ono bude posledica povećane izloženosti stersnim situacijama ili se, pak javlja kao posledica genetike. Ponekad uzrok može biti loša i neuravnotežena ishrana. Međutim, kada se javi naglo opadanje kose to može da bude vrlo traumatično i neprijatno, te treba preduzeti sve što je u vašoj moći da ovu neprijatnu pojavu sprečite.

Srećom, te najčešće kada se opadanje kose javi kao posledica neuravnotežene ishrane, te naglog gubitka kilograma i pojačane izloženosti stresnim situacijama, nije u pitanju trajan gubitak kose.

Normalno opadanje kose

Kada je u pitanju normalno opadanje kose pod tim se podrazumeva optimalno gubljenje kose, što uopšte nije neuobičajeno. Zapravo, ovo se događa kod svake osobe svakodnevno, stim što je recimo kod osoba koje imaju tamniju kosu to vidljivije, jer ostaju dlake na odeći, dok je kod osoba svetlije boje kose to manje vidljivo, ali se svejedno događa.
Pod pojmom normalno opadanje kose se smatra svakodnevni gubitak između 50 i 100 vlasi kose. Sve preko toga spada u takozvano nenormalno opadanje kose.

opadanje kose

Nenormalno opadanje kose

Jako opadanje kose spada u takozvano nenormalno opadanje kose, a uzroci mogu biti različiti. Najpre je potrebno da ustanovite tačan uzrok za naglo opadanje kose, pa tek onda da pristupite adekvatnom načinu lečenja.
Ako je u pitanju nenormalno opadanje kose, to znači da je prisutno opadanje kose nakon pranja i češljanja i to u prilično velikoj količini ili, pak da se javlja opadanje kose u pečatima (alopecija), odnosno ćelavost.
U većini slučajeva naglo opadanje kose podrazumeva pojavu takozvane alopecije, to jest opadanje kose u pečatima, kako se obično opisuje ova pojava. Ovo oboljenje se svrstava u red takozvanih autoimunih poremećaja i zahteva uglavno lečenje medikamentima.

Da li nakon oblikovanja frizure obavezno koristite lak za kosu radi učvršćivanja frizure? Onda znajte da mnogi proizvodi iz ove kategorije, naročito oni koji nose oznaku “extra strong hold”, sadrže alkohol,
koji oštećuje vlasi.

Osnovni razlog za pojačano opada je kose tokom zime jeste previše topla voda za tuširanje i isparavanje. Topla voda dehidrira vlasi, zbog čega one postaju suve i lomljive. Ne samo što spirate prirodne masnoće s kože glave, već toplotom stimulišete lojne žlezde na pojačan rad, što može oštetiti koren dlake i izazvati dodatan gubitak kose. Rešenje? Snizite temperaturu vode za nekoliko stepeni i trudite se da ona za poslednje ispiranje bude što hladnija.

Pilule za kontracepciju forisraju vlasi da iz faze rasta (anagen) pređu u fazu mirovanja (telogen), zbog čega opadaju u okviru dva do tri meseca. Štaviše, kada žene s genetskom predispozicijom za gubitak kose uzimaju oralna kontracepcijska sredstva s visokim sadržajem progesterona, to dodatno podstiče problem time što se u organizmu stvara još više androgena.

Kako sprečiti opadanje ? Ako je za gubitak kose karakteristično širenje razdeljka ili proređivanje kose na slepoočnicama i bočnim stranama glave, konsultujte se sa svojim ginekologom o prelasku na pilulu sa nižim sadržajem androgena. Ukoliko vam kosa opada na celoj površini glave, onda bi privremeni prekid uzimanja pilule mogao poboljšati stanje.

Opadanje kose kod muškaraca

Kada se javi opadanje kose kod muškaraca, smatra se da je najčešći uzročnik nasledni faktor, dok su pojedini muškarci nekada, kada se služila vojska u pravom smislu te reči, često imali ovaj problem nakon služenja vojnog roka, a zbog svakodnevnog nošenja vojničke kape.

opadanje kose kod muskaraca

Opadanje kose kod muškaraca može da nastane i kao posledica hormonskog disbalansa, kao i kod žena, ali je definitvno najčešći razlog za opadanje kose kod muškaraca genetski faktor.

Nedosatak gvožđa, vitamina D3 ili kalcijuma može izazvati opadanje kose. Štaviše, u situaciji kada se ne hranite pravilno, ili ne unosite neophodne hranjive materije – organizam koristi energiju za vitalne funkcije (srce i mozak) umesto za rast kose.

Sprečite opadanje kose: Svakodnevno jedite sveže voće, zeleno lisnato povrće, posno meso i mlečne proizvode, nerafinisani šećer itd. Takođe, možete se konsultovati s dermatologom u vezi s uzimanjem suplemenata koji stimulišu rast kose, jer se apsorpciona sposobnost creva umanjuje s godinama.

Svrab kože glave (kao u slučaju seboreičnog dermatitisa) može uzrokovati ispadanje vlasi usled oštećenja njenog korena zbog čestog češanja. Kada nastanu oštećenja kutikule, vlakna kose podložnija su lomljenju.

Sprečite opadanje kose: Ublažite svrab redovnom primenom šampona koji sadrži selen, cink-pirition ili ulje čajevca. Ukoliko to ne pomogne, dermatolog može propisati korišćenje medicinskog antifungalnog šampona.

Pojedini medikamenti (poput statina, antidepresiva, antianksiolitika i antihipertonika) ili hormoni (za lečenje poremećaja tiroide) mogu uzrokovati gubitak kose. Pomenute grupe lekova mogu narušiti normalan ciklus rasta kose te usloviti fazu mirovanja i njenog preranog ispadanja.Spasite kosu, tražite od lekara da vam odredi zamene terapijskih lekova koje ne izazivaju opadanje kose.

Opadanje kose kod žena

Opadanje kose kod žena je česta pojava nakon porođaja, a može takođe da nastane kao posledica genetike. Ponekad se opadanje kose kod žena javlja i kao posledica naglog gubitka kilograma, nakon rigoroznih dijeta, ali i usled hormonskog disbalansa, te neuravnotežene ishrane.

opadanje kose kod zena

Da li koristite fen, presu, figaro…
Termičko dejstvo različitih aparata za oblikovanje kose može oštetiti proteine koji izgrađuju kosu, kao i zaštitnu kutikulu. Kada se ošteti spoljašnji omotač kose, narušava se i njena optimalna hidratacija, pa ona postaje podložnija lomljenjuOgraničite upotrebu termičke opreme, čak i fena, na dva do tri puta nedeljno, a kada je koristite, neka to bude na najnižoj temperaturi.Ovako ćete sprečiti pojačano opadanje kose.

Kada započne menopauza, nivo ženskih hormona (estrogen i progesteron) opada, pojačava se uticaj muških hormona (androgena) i tako uzrokuje opadanje kose. Oko 40% žena doživi istanjivanje kose u postmenopauzi. Povišen nivo androgena višestruko utiče na metabolizam korena dlake. No, u ovom slučaju gubitak kose ograničenje na prednjoj i bočnim stranama glave.Obratite se dermatologu! On će vam verovatno sugerisati primenu topičnih sredstava, uporedo s drugim terapijama.

Kako sprečiti opadanje kose kod žena

Premda smo u prethodnom delu teksta već ponudili načine lečenja, ovde ćemo pomenuti neke lake tretmane koj možete praktikovati dnevno.

 • Steknite naviku da utrljavate kokosovo ulje u skalp čime ćete poboljšati protok krvi u dlačnim folikulima i poboljšati jačinu kose.Kokosovo ulje je odličan lek protiv opadanja kose.
 • Nanesite sok od crnog luka na kosu i tako ćete regenerisati dlačne folikule i smanjiti upalu.Crni luk je takođe odličan prirodni lek protiv opadanja kose.
 • Gel aloje vere direktno pospešuje rast kose.
 • Popijte čašu soka od cvekle.
 • Nanesite ricinusovo ulje na skalp, to pomaže protiv opadanja kose.

Uvek:

 • Koristite serume i ulja za kosu dobrog kvaliteta.
 • Koristite regenerator.
 • Koristite limunov sok zbog sjaja.
 • Pijte dosta vode.
 • Pribor za kosu održavajte čistim i urednim.

Nikada:

 • Ne vezujte kosu previše čvrsto.
 • Ne sušite kosu fenom.
 • Ne nanosite previše hemikalija na skalp.
 • Ne pregrevajte kosu.
 • Ne trpite prterani stres.

Opadanje kose kod dece

Možda najneprijatnije jeste kada se javi opadanje kose kod dece, mada se kod njih najčešće u doglednom vremenskom periodu kosa u potpunosti obnovi.

Razlozi mogu biti već pomenuta alopecija, ali opadanje kose kod dece može nastati i kao posledica loše ishrane, pa čak i gljivičnog oboljenja kože glave.

Iako su nasleđe i način života uzroci gubitka kose u devet od deset slučajeva, imajte na umu i dejstvo ovih faktora:

Zagađenje – Atmosferski zagađivači nisu štetni samo za vašu kožu i pluća, već nepovoljno utiču i na kosu. Oni zatvaraju pore na koži glave, oduzimaju joj sjaj i elastičnost. Kada god je moguće, nosite šešir ili kapu.

Sunce – Dugo izlaganje kose UV zračenju slabi ili uništava zaštitni sloj vlasi, što može povećati njenu lomljivost i uzrokovati opadanje. Zaštitite kosu deteta šeširom.

Tvrda voda – Ako ste primetili negativne promene na kosi nakon preseljenja u neko drugo područje, onda bi kvalitet vode mogao biti uzrok tome. Dajte kosi malo vremena. U većini slučajeva, celo telo, pa tako i kosa, adaptira se na druge uslove sredine, što će zaustaviti gubitak vlasi.

Hlor – Ako redovno odlazite na bazen, onda bi izloženost većim količinama hlora mogla isušiti kosu i učiniti je lomljivom. Zato pre plivanja uvek utrljajte ulje za kosu, a tokom plivanja nosite plivačku kapu.

Kako sprečiti opadanje kose

Ako vas zanima šta preduzeti protiv opadanja kose onda je pravi trenutak da razmislite o svojoj ishrani, te da počnete da unosite namirnice koje su bogate vitaminom E i vitaminima B grupe, gvožđem, cinkom, ali i da unosite folnu kiselinu i pojačate unos namirnica bogatih vitaminom C, odnosno da se hranite zdravo, te da jačate svoj imunitet koliko god je to moguće.

Da biste saznali kako sprečiti opadanje kose, te primenili adekvatan tretman neophodno je da znate i tačan uzrok za nastanak ove pojave. U većini slučajeva se preporučuje nega kose adekvatnim prirodnim sredstvima, te tretiranje različitim maskama i biljnim čajevima, a ako je problem baš izražen, pa ne pomažu prirodni lekovi, moguće je i primeniti specijalnu terapiju laserom ili transplantaciju kose, ali to svakako može jedino lekar specijalista da vam preporuči.

Česti razlozi za opadanje kose

1. Zategnute frizure

Premda frizure doprinose dobrom izgledu i ličnom stilu, one mogu biti i faktor rizika za vašu kosu i mogu da dovedu do opadanja kose, posebno ako je kosa previše zategnuta ili ako prečesto koristite papilotne. Ukoliko želite frizuru koja dobro izgleda, praktikujte sledeće:

 • Kada operete kosu, bez obzira na frizuru, pustite je da se osuši sama, ne koristite fen jer će on samo pogoršati stanje u kome se nalaze kutikule.
 • Koristite regenerator za negu kose i ne počinjite da oblikujete kosu dok se dobro ne osuši.
 • Puštena ili blago skupljena kosa je poželjnija frizura ako ne želite da vam kosa opada.
 • Kakvu god frizuru da želite da napravite, ne primenjujte nikakvu silu na kosu.
 • Koristite češalj sa retkim zupcima.
 • Ne preterujte sa zatezanjem kose.
 • Izbegavajte frizure koje koren kose izlažu velikom pritisku, na primer, sitne pletenice uz glavu (kornrou pletenice) i dredlok pletenice.

2. Preparati za kosu

Opadanje kose kod žena se često javlja zbog preterane upotrebe raznih preparata za kosu.Preparati koje koristimo za kosu mogu da sadrže toksične hemikalije koje štete skalpu. Žene koje koriste preparate za kosu mogu da primete da im se kosa proređuje, stoga je dobro da ovakve proizvode ne koristite u preteranim količinama; oni slabe dlaku i oštećuju je; mogu da izazovu osećaj upaljenosti skalpa ili crvenilo kože skalpa, a ovakve efekte izazivaju i preparati za lakše raščešljavanje kose.

suva kosa

Pre nego što kupite neki preparat za kosu, dobro pročitajte deklaraciju i vodite računa da ne sadrži hemikalije koje su ovde nabrojane:

 • Sastojci koji izazivaju iritaciju i dovode do slabljenja suve kose: dietanolamin (DEA) i trietanolamin (TEA).
 • Skoro svi preparati za kosu sadrže alkohol koji dovodi do dehidracije kose.
 • Masne sastojke kao što su lanolin i petrolej.
 • Najčešći sastojak koji se nalazi u šamponima i preparatima za kosu je natrijum dodecil sulfat (SLS) koji ne samo da utiče na vašu kosu, već i na imuni sistem. Probajte da koristite šampone i preparate za kosu od kokosovog mleka.

3. Kosopasica (dermatofitoza)

Opadanje kose kod žena zbog kosopasice nije tako česta pojava ali nikad se nezna.Dermatofitoza je kožna infekcija koja najčešće pogađa decu, a postoje brojne vrste gljivica koje je izazivaju, a neke od njih mogu da utiču na kosu. Ako vam kosa opada, a vi ne znate šta je uzrok, proverite da li imate sledeće simptome:

 • Jaka perut na različitim delovima skalpa koja se na početku pojave može greškom pomešati sa psorijazom.
 • Veliki gnojni otoci na skalpu.
 • Jaka groznica i otečene žlezde na vratu.

Ukoliko imate sve navedene znakove, onda ste zaraženi kosopasicom koja će dovesti do opadanja kose. Ovo su uzroci za pojavu kosopasice:

 • Ovo je zarazna infekcija koja se prenosi dodirom ili zajedničkom upotrebom peškira i svako je može dobiti.
 • Može da se prenese dodorivanjem predmeta koji su zarženi kosopasicom, kao što su češljevi, četke ili odeća.

4. Antidepresivi

Postoje brojni lekovi koje ljudi uzimaju radi različitih zdravstenih problema i prevencije komplikacija kod nekih bolesti, kao što su srčana i druga oboljenja, a koji mogu da izazovu opadanje kose. Ovi lekovi mogu da prouzrokuju pojavu telogenog eflivijuma (difuzno opadanje kose), stanja koje karakteriše preveremeni ulazak dlačnog folikula u stanje mirovanja. U lekove koji mogu da izazovu difuzno opadanje kose kod žena spadaju i:

 • Doksepin (Adapin, Sinequan)
 • Imipramin (Janimin, Tofranil PM i Tofranil)
 • Paroksetin (Paksil) itd.

5. Anksioznost

Anksioznost je vrsta stresa koji ljudi doživljavaju kada su suočeni sa nekim problemom ili ozbiljnim oboljenjem, a koji ima uticaj ne samo na to kako se osećate, već i na fizičko zdravlje i izgled.

Umereno opadanje kose kod žena može biti prouzrokovano stresom ili uzimanjem antidepresiva. Anksiozna stanja dovode do nekoliko ozbiljnih oboljenja koja za posledicu imaju opadanje kose:

 • Alopecija areata – gubitak velikih pramenova kose (ćelavost na pečate).
 • Trihotilomanija – stanje u kome osoba nesvesno čupa kosu.

Neke osobe počinju da osećaju anksioznost pošto primete da im kosa opada; opadanje kose može biti okidač za anksioznost i još veći nivo stresa.

opada mi kosa

Opadanje kose usled anksioznosti može da se ublaži ako se smanji nivo stresa; kada smanjite nivo stresa, videćete da kosa opada manje. Ljudi koji pate od anksioznosti i imaju problema sa opadanjem i slabljenjem kose usled toga, primetiće poboljšanje kada uspeju da smanje nivo stresa i kada počnu da se bore protiv anksioznosti.

6. Starenje

Sa godinama, proces rasta kose kod žena se usporava i dovodi do gubitka kose jer stabljika dlake ima manje pigmenta pa kosa postaje nežnija, seda i ređa. Sa starenjem se usporavaju skoro sve aktivnosti. Prirodni faktori, kao što su krvotok, gubitak ćelijske reprodikcije i hormonalne promene, takođe utiču na kosu. Trebalo bi da se pravilno hranite da bi vam kosa bila zdrava, a to podrazumeva konzumiranje neprerađenih namirnica koje će vam pomoći da održavate organizam svežim, a kosu zdravom.

7, Stroga dijeta

Dijete za mršavljenje često su uzrok za opadanje kose kod žena.Kada ste na strogoj dijeti i kada vaš organizam nema dovoljno vitamina i drugih hranljivih materija, dogodiće vam se da uz kilograme izgubite i nešto kose. Na primer, premalo proteina dovodi do oštećenja zdrave kose i sprečava organizam da stvara dlačne folikule. Međutim, kosa će se oporaviti kada ponovo počnete da se normalno hranite.

8. Nasleđe

Najčešći razlog za gubitak kose je nasleđe i ovo je poznato kao muška i ženska nasledna ćelavost. Javlja se postepeno ili po određenom šablonu; kod muškaraca je to pomeranje vlasišta ili ćelavost, a kod žena proređivanje kose. Nasledno gubljenje kose može da se pojavi bilo kada pa čak i u tinejdžerskom uzrastu.

9. Zdravstveno stanje

Neka oboljenja utiču na opadanje kose, a ona uključuju:

 • Folikulitis: To je infekcija praćena svrabom ili ranicama na skalpu, obično je privremena ali u ozbiljnim sličajevima može izazvati gubitak kose ili pojavu delova bez kose na skalpu. Simptomi folikulitisa su male tačkice nalik aknama sa malim upaljenim prstenom blizu otvora dlačnog folikula i kada osećate svrab ili ranice; jači oblik ove infekcije izaziva opadanje kose.
 • Alopecija areata: Ovo je autoimuno oboljenje koje izaziva opadanje kose na pečate. Javlja se usled napada imunog sistema na zdrave dlačne folikule. Premda ovakva oštećenja ne viđamo često, već samo u nekim slučajevima, može da dođe do potpunog gubitka dlaka na glavi i telu.
 • Psorijaza skalpa: Čest kožni poremećaj koji izaziva crvene, izdignute ili ljuspaste pečate. Može zahvatiti čitav skalp, proširiti se na čelo i deo iza ušiju. Ovu infekciju možete da zakačite kada nešto nije u redu sa vašim imunim sistemom pa dolazi do brzog rasta ćelija kože i formiranja pečata.

10. Hormoni i opadanje kose kod žena

Nivo hormona kod žena može da počne da se smanjuje i dolazi u neravnotežu od 30 godine i da prouzrokuje opadanje kose. Postoji nekoliko hormonalnih problema koji mogu da dovedu do proređivanja kose:

 • Tablete za kontracepciju: Mnoge žene uzimaju pilule za kontracepciju, a nisu svesne neželjenih dejstava u koja spada i opadanje kose.
 • Trudnoća: Tokom trudnoće, ženama je kosa obično gušća zbog visokog nivoa hormona ali nakon porođaja, kada hormoni počnu da se vraćaju na normalan nivo, kosa će opadati mnogo više nego što se očekuje.
 • Problemi sa štitnom žlezdom: To je žlezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata i ako ne proizvodi dovoljno tiroidnog hormona može da dođe do promene u ciklusu rasta kose, a time i do proređivanja.

11. Nedostatak vitamina i minerala

Nedovoljan unos vitamina važnih za kosu može da dovede do opadanja kose kod žena. Trebalo bi da popravite svoje zdravlje i dobrobit, a za kosu je najvažnije da imate dovoljno vitamina D, a zbog toga bi trebalo da ste češće napolju i da provodite neko vreme na suncu. Ako ne možete ovo da izvedete, onda uzimajte suplemente vitamina D. Do opadanja kose dolazi i usled manjka bakra, cinka ili amino kiselina, a morate unositi i dovoljno proteina.

Lečenje hemoterapijom i opadanje kose

Osobe kod kojih je dijagnostikovan karcinom, brinu zbog gubitka kose usled lečenja hemoterapijom. U ovom slučaju, gubitak kose je realnost, mada zavisi od tipa i doze leka koji primate.

Zašto kosa opada tokom lečenja karcinoma? Ovo je najčešće pitanje koje ljudi postavljaju. Lekovi koji se koriste za lečenje karcinoma napadaju ćelije raka koje se ubrzano razmnožavaju, međutim, ovi lekovi utiču i na ćelije organizma, uključujući i ćelije korena kose. Međutim, gubitak kose usled hemoterapije je privremen i kosa počinje da raste ponovo u roku od 3 do 6 meseci nakon terapije ali može biti drugačijeg kvaliteta i boje.

Gubitak kose se u ovom slučaju ne može izbeći ali se mogu preduzeti neki koraci pre, tokom i nakon terapije. Pratite ove korake da biste imali manju frustraciju usled gubitka kose:

Pre terapije:

 • Ošišajte kosu što kraće, tako da bude manje uočljivo kada bude počela da opada.
 • Ne izbeljujte i ne farbajte kosu jer to slabi dlaku.
 • Izbegavajte izvore toplote (fen, pegla itd.).
 • Sušite kosu na vazduhu.
 • Koristite nešto da pokrijete glavu, na primer, maramu, a što će vam dati osećaj udobnosti.

Tokom terapije:

 • Zaštitite skalp zaštitnom kremom za sunčanje ili nekim pokrivalom za glavu.
 • Neke osobe osećaju svrab ili iritaciju na skalpu tokom terapije pa je zato dobro da obrijete glavu čime ćete smanjiti iritaciju.
 • Koristite meku četku za preostalu kosu.

Nakon terapije:

 • Najvažnije od svega nakon terapije jeste da budete strpljivi.
 • Ne izbeljujte i ne farbajte novu kosu jer ona nije dovoljno snažna da izdrži ova agresivna sredstva.

Najbolji prirodni lek za opadanje kose

Kao najbolji prirodni lek za opadanje kose najčešće se navodi kopriva, te šamponi na bazi ove biljke, a možete koristiti i kapi od koprive i to tako što ih nanosite na koren kose. Zatim ostavite oko pola sata da odstoje, pa isperete. Takođe, preporučljivo je ispirati kosu čajem od ove biljke.

U najbolji prirodni lek za opadanje kose spadaju i različite prirodne maske koje treba koristiti redovno i u dužem vremenskom periodu. Jedna od boljih se priprema od semena piskavice i to na sledeći način : seme se potopi u običnu vodu i ostavi da odstoji 12 sati. Sutradan se tako pripremljeno seme izmelje, pa se ta smesa nanese kao maska za kosu i ostavi pokrivena kesom da odstoji oko 30 minuta, nakon čega se kosa normalno ispere. Da biste postigli zadovoljavajući efekat, ovu masku treba koristiti svakodnevno i to u periodu od 30 dana.

Mali trikovi koji će umanjiti opadanje kose

Jedan od najbržih načina da stvorite iluziju bujnije kose jeste da se ošišate, i to stepenasto.Kratka kosa obično deluje zdravije i gušće.

Koristite preparate za uvećanje volumena
Nakon pranja kose šamponom za uvećanje volumena (bez sulfata) nanesite na vlasi istovrsnu penu ili sprej, i to blizu korena. Na ovaj način ćete trenutno povećati volumen, bez potrebe za tapiranjem ili drugim trikovima koji oštećuju kosu.

Koristite papilotne
Nakon pranja i kondicioniranja, uvijte na sat vremena neznatno vlažne pramenove na samoleplji ve viklere radi stvaranja volumena. Ako nemate toliko vremena, podignite kosu u visok konjski rep. Kada stignete na željeno mesto, pusti te je, sagnite se, prebacite je preko glave i rastresite prstima.

Ofarbajte se
Farba širi kutikulu, što povećava njen prečnik i volumen. Dakle, ofarbane sede vlasi su punije! Jednom mesečno farbajte kosu samo u korenu (izrasci a celu kosu svaka dva do tri meseca, da biste sprečili oštećivanje kose. Takođe, izaberite farbu u boji koja je nekoliko nijansi svetlija od prirodne boje vaše kose, da bi proređene vlasi u razdeljku ili na drugim delovima glave bile što manje primetne.