psorijaza prirodni lekovi

Ne postoji lek za psorijazu, i čak i medicinski tretmani koji pomažu u tretiranju bolesti vam ne garantuju ublažavanje svih simptoma. Ukoliko razmišljate da isprobate neke kućne lekove za psorijazu,  preporučljivo je da se prvo posavetujete sa svojim lekarom i da, pre svega, budete svesni da se neki biljni preparati ne smeju kombinovati sa lekovima koje možda već uzimate, kao i da mogu biti štetni ako ste trudni ili dojite, imate dijabetes ili visok krvni pritisak.

Ovas

Iako ne postoje zvanični dokazi da ovas pomaže kod ublažavanja simptoma psorijaze, veliki broj  ljudi sa psorijazom tvrdi da im se nanošenjem ovsene paste ili kupanjem u ovsenoj kaši ublažilo crvenilo i svrab. Kupku možete pripremiti tako što ćete samleti nekoliko šaka običnih ovsenih pahuljica u blenderu a zatim sipati dobijeni  prah u vodu za kupanje.

Jabukovo sirće

Utrljavanje jabukovog sirćeta u kožu glave, nekoliko puta nedeljno, pomaže da se ublaži svrab  izazvan psorijazom. Kako biste izbegli peckanje, sirće razblažite vodom a kožu glave dobro isperite pošto se rastvor osuši, jer u surotnom može doći do iritacije. Nikako nemojte koristiti jabukovo sirće ako vam je  koža napukla ili krvari.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je bogato omega 3 masnim kiselinama i može pomoći u ublažavanju upale ako ga nanesete na deo kože koji je zahvaćen psorijazom. Utrljavanje male količine toplog maslinovog ulja u ljuspice na zadebljanjima će ih omekšati, a ukoliko imate veća područja zahvaćena psorijazom na telu, dodajte dve kašičice toplog maslinovog ulja u svoju kupku.

Soda bikarbona

Iako se osećaj svraba ne mora javiti kod svih osoba pogođenih psorijazom, ako spadate u one koji imaju taj problem, soda bikarbona (natrijum bikarbonat) vam može pomoći da osetite  određeno olakšanje. Dodajte oko 2 šoljice sode bikarbone na 10 litara vode i nanosite rastvor tkaninom nadelove kože koja vas svrbi. Kodi nekih osoba sa psorijazom se može  pojaviti osećaj peckanja dok nanose rastvor, pa ukoliko je osećaj suviše neprijatan, umesto toga dodajte sodu bikarbonu u vašu kupku.

Seme lana

Ukoliko je u vašem telu prisutna prevelika količina arahidonske kiseline, jedinjenja koje podstiče upalne procese a nalazi se u određenim vrstama hrane, kao što su crveno meso i mlečni proizvodi, jedan od  prirodnih način njegovog suzbijanja je uz seme lana. Lan možete konzumirati kako god želite, dodavati ga mlevenog u napitak ili ovsene pahuljice, stavljati u  kolače ili možete koristiti  laneno ulje kao dodatak jelima, posebno salatama

Aloe vera

Preporučljivo je nanošenja gela aloe vere na na delove kože zahvaćene psorijazom do tri puta dnevno. Gel od aloe vere se može naći u većini apoteka i prodavnica zdrave hrane, bogat je protivupalnim sastojcima i pruža osećaj hlađenja koji umiruje iritiranu kožu.

Kurkuma

Nekoliko odvojenih istraživanja ustanovilo je vezu između upotrebe začinske kurkume i  smanjenja upale u tokom različitih  zdravstvenih stegoba, uključujući psorijazu. Razlog tome je  što kurkuma sadrži antioksidans kurkumin, za koji je ustanovljeno da čuva kožu tako što neutralizuje slobodne radikale i ubrzava zarastanje rana. Za postizanje najboljeg efekta, trebalo bi svakog dana dodati kašičicu  kurkume u povrće, pirinač ili testeninu ili ga možete pomešati  sa malo stečnosti i kašičicom crnog bibera i popijti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply