Upala materice uzrok

Upala grlića materice, takođe poznata kao cervicitis, utiče na više od 50% svih žena u nekom trenutku u njihovom životu.

Cerviks ili grlić materice je najniži deo materice, koji se blago proteže u vaginu. Ovo je mesto gde menstrualna krv izlazi iz materice. Tokom porođaja, grlić se otvara kako bi beba mogla da prođe kroz endocervikalni ili porođajni kanal.

Kao i svako drugo tkivo u telu, grlić materice može dobiti zapaljenje iz raznih razloga.

Najčešći uzrok ove upale je infekcija materice. Infekcije koje dovode do upale grlića materice mogu da se prenose seksualnim odnosima, ali to nije uvek slučaj. Upala grlića materice može biti akutna ili hronična. Akutna upala grlića materice podrazumeva iznenadni početak simptoma. Hronična upala grlića materice ili hronični cervicitis traje nekoliko meseci.

upala grlica materice

Akutna upala grlića materice nastaje tipično zbog seksualno prenosive infekcije, kao što su:

– herpes simplex tip 2 ili genitalni herpes
– hlamidija
– trihomonijaza
– humani papiloma virus (HPV)
– gonoreja.

Takođe može biti posledica infekcije zbog drugih faktora, kao što je alergija na spermicide ili kondome od lateksa, cervikalu kapu ili dijafragmu, ili osetljivost na hemikalije koje se nalaze u tamponima. Uobičajene vaginalne bakterije mogu izazvati upalu grlića materice.

Hronična upala grlića materice je uobičajena posle porođaja. Takođe se može javiti tokom trudnoće jer povećan nivo hormona može izazvati povećan dotok krvi u grlić materice.

Upala grlića materice simptomi

Kod nekih žena nisu prisutni simptomi upale grlića materice. Kada su prisutni simptomi, oni mogu uključivati:
– abnormalno vaginalno krvarenje
– uporan sivi ili beli vaginalni sekret koji može imati neprijatan miris
– vaginalni bol
– bol tokom odnosa
– osećaj pritiska u karlici
– bolovi u leđima

Grlić materice može postati vrlo upaljen kako cervicitis napreduje. U nekim slučajevima, može razviti otvorenu ranu. Vaginalni sekret nalik na gnoj je simptom ozbiljnog cervicitisa.

Cervicitis upala materice lečenje

Nema standardnog tretmana za cervicitis ili upalu grlića materice. Vaš lekar će odrediti najbolji tretman za vas na osnovu nekoliko faktora, uključujući:

– vaše celokupno zdravlje
– vašu medicinsku istoriju
– ozbiljnost simptoma
– stepen zapaljenja.

Uobičajeni tretmani za lečenje cervicitisa uključuju antibiotike koji treba da unište bakterijsku infekciju.

Vaš lekar može da obavlja kriohirurgiju ili da primeni srebro-nitrat u težim slučajevima kada postoji oštećenja ćelija grlića materice. Kriohirurgija podrazumeva korišćenje niskih temperatura da se zamrznu abnormalne ćelije grlića materice, što ih potom uništava. Srebro-nitrat može uništiti abnormalne ćelije.

Lekar može tretirati cervicitis tek nakon što sazna uzrok vaše upale grlića materice. Bez lečenja, međutim, cervicitis može trajati godinama, izazivajući bolne odnose i pogoršavanje simptoma.

Cervicitis uzrokovan gonorejom ili hlamidijom može da se kreće do sluzokože materice i jajovoda, izazivajući zapaljenje male karlice. Ovo stanje izaziva dodatnu bol u karlici, sekret i groznicu. Ukoliko se ne leči, zapaljenska bolest male karlice može dovesti do problema sa plodnošću.

Prevencija

Postoje načini da se smanji rizik od razvoja cervicitisa. Uzdržavanje od seksualnih odnosa će vas zaštititi od cervicitisa prouzrokovanog polno prenosivim infekcijama. Smanjite rizik od dobijanja ovih infekcija pomoću kondoma svaki put kada imate seksualni odnos.

Izbegavanje hemijskih proizvoda za intimnu higijenu, kao što su kupke i mirisni tamponi, može da smanji rizik od alergijske reakcije. Ako ubacite nešto u vaginu, kao što je tampon ili dijafragma, pratite uputstva kada treba da ga uklonite i kako da ga očistite.

Zapaljenje materice prirodno lečenje

Alternativna medicina za lečenje zapaljenja materice predlaže mnoge biljne čajeve ili kupke za vaginalnu aplikaciju; različito bilje se često koristi u kombinaciji. Većina biljaka koje se koriste za prirodno lečenje zapaljenja materice imaju anti-inflamatorno svojstvo. Pitajte svog lekara pre upotrebe biljaka za lečenje upale grlića materice.

Ovaj prirodni lek za upalu grlića materice je baziran na šargarepi koja se pokazala kao čudo, jer sadrži neke aktivne supstance koje pomažu da se ćelije grlića materice oporave i da se bore protiv gljivice Candida albicans i nekih drugih vrsta gljiva.

Narendajte jednu šargarepu sitno, dodati 4 kašike rendane šargarepe u 500 ml vode i stavite ovo na šporet da se kuva 5 minuta na srednjoj temperaturi.

Ugasite šporet i pustite da se kuva pokriveno još 10 minuta.

Kada se ovaj čaj od šargarepe ohladi, koristite ga za vaginalno ispiranje dva puta dnevno.
Čajna mešavina za lečenje upale grlića materice

Pomešajte jednake delove rastavića, hajdučke trave, kantariona i virka. Dodajte 4 kašike ove biljne mešavine u 1/2 l hladne vode u loncu. Dovedite vodu do ključanja, a onda isključite vatru i stavite sa strane sa poklopcem preko. Neka čaj odstoji 5 minuta, a onda ga procedite i popijte jednu šolju odmah. Koristite ostatak čaja za vaginalno pranje u naredne 2 nedelje. Napravite pauzu 10 dana, a onda nastavite lečenje.

Tokom ovog tretmana treba da se pije puno čaja od sveže koprive. Ovako treba da pripremite navedeni čaj: dodati 1 pregršt svežih kopriva u 1/2 l ključale vode. Pokrijte lonac na 30 minuta, ne duže, procedite čaj i pijte ga preko dana.
Što se tiče preporuke za ishranu kod upale grlića materice, treba jesti manje mesa i što više povrća.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply