Pritisak u ušima i glavi mogući uzroci         

Da li vas često muči osećaj pritiska u ušima, i to uz prisutan osećaj pritiska u glavi? Koji su potencijalni uzroci za ovo stanje i treba li da se zabrinete – otkrićemo u okviru ovog članka.

Neugodan osećaj pritiska u ušima je obično izazvan oštećenjem Eustahijeve tube, koja povezuje nazofarinks sa srednjim uhom. Ovaj kanal se otvara i zatvara kada zevate i gutate, što pomaže da se održi odgovarajući pritisak između sredine izvan tela i srednjeg uha.

Kada se pritisak izgradi u srednjem uhu, ovo stanje je poznato kao barotrauma. Barotrauma može da izazove bol, blokirano uho i blagi gubitak sluha. Najčešći uzroci uključuju infekcije sinusa, alergije, infekcije gornjeg respiratornog trakta, bol u grlu i prehladu usled povećane proizvodnje sluzi, bakterija i upala. Promene u visini takođe mogu da izazovu promene pritiska srednjeg uha, kao što je boravak u planinama, ronjenje ili let u avionu.

Naša glava je napravljena sa praznim prostorom u sebi koji se odnosi na sinusne šupljine. Uloga sinusa nije sasvim jasna, ali mnogi naučnici veruju da je jedna od funkcija sinusa da očiste vazduh koji se udiše. Neki uslovi mogu izazvati da se pacijenti žale da osećaju punoću sinusa, ili da postoji pritisak u ušima i glavi. Poznavanje uzroka za pritisak u ušima i glavi može pomoći u planiranju dijagnoze i lečenja.

pritisak u uhu

Pritisak u ušima i glavi – mogući uzroci:

Upala sinusa

Kada prljavština ili bakterije uđu u sinusne šupljine, njihova obloga postaje zapaljena i proizvodi dodatnu sluz u pokušaju da ispere strana tela. Virusi se naročito razvijaju u toplom, vlažnom okruženju od zapaljene nosne sluznice, izazivajući još veću upalu i proizvodnju sluzi. Ova dodatna sluz izaziva osećaj pritiska u glavi.

Infekcija uha

Bakterijske infekcije mogu uticati na uvo, izazivajući bol i pritisak u ušima i glavi. Bakterijske infekcije mogu doći iz zaražene rane ili pirsinga.

Disfunkcija Eustahijeve tube

Tečnosti se mogu nakupiti u Eustahijevoj tubi u uhu zbog plivanja ili upale uha. Eustahijeva tuba je normalno zatvorena i otvara se kada je to potrebno da bi vazduh prošao i izjednačio pritisak. Disfunkcija Eustahijeve tube opisuje stanje gde se ova cev ne otvara ispravno, što dovodi do povećanja pritiska u uhu.

Alergijski rinitis

Alergijski rinitis ili polenska groznica može dovesti do pritiska u sinusima. Zapušenost uha i nazalna kongestija i pritisak se mogu razviti kasnije. Polenska groznica je uzrokovana alergenom iz okoline, kao što je polen ili buđ. Alergijski rinitis je uobičajeno stanje koje izaziva osećaj pritiska u ušima i glavi, a utiče na 1 od 5 ljudi.

Virusi

Virusne infekcije, kao što je obična prehlada, mogu izazvati pritisak u ušima i glavi zbog nagomilavanja sluzi u sinusima.

Barotrauma

Bubna opn odvaja srednje uho i ušni kanal. Vazdušni pritisak je obično isti u uhu kao što je izvan tela, što reguliše Eustahijeva tuba. Barotrauma može da se javi ako je pritisak izvan bubne opne drugačiji nego sa unutrašnje strane bubne opne. Barotrauma može biti uzrokovana promenama u visini, kao kada se vozite u avionu ili ronite pod vodom, kao i usled nekih bolesti i ožiljaka.

Nakupljanje cerumena

Cerumen može da se nakupi i izazvati osećaj pritiska u ušima. To se može lako rešiti korišćenjem omekšivača za ušnu mast i njenim uklanjanjem uz pomoć proizvoda dostupnih u apoteci, ili tako što ćete redovno ići na profesionalno ispiranje i čišćenje uha.

Pritisak u ušima i vrtoglavica

Da li vas muče pritisak u ušima i vrtoglavica? Jasno vam je da su ovo simptomi koji se veoma često javljaju istovremeno. Zašto je to tako? Da li vam je poznato da se čulo za ravnotežu nalazi u unutrašnjem uhu? Kako se vrtoglavica obično povezuje sa problemom sa ravnotežom, ako dođe do poremećaja u unutrašnjem delu uha gde je smešteno čulo ravnoteže – javljaju se pritisak u ušima i vrtoglavica.

Ako se vrtoglavica razvije iznenada, uz prisutan pritisak u ušima ili oslabljen sluh, lekar može posumnjati na bolest unutrašnjeg uha (centra za ravnotežu). S druge strane, ako se vrtoglavica razvija postepeno, a uz to se javljaju i drugi simptomi, uzrok često treba potražiti izvan samog uha.

Da li ste čuli za Menierovu bolest?

Ukoliko se ova bolest ne leči, može izazvati teško oštećenje sluha i sistema za ravnotežu.

Menierova bolest je redak poremećaj koji utiče na unutrašnje uho. Može izazvati vrtoglavicu, zujanje u ušima, gubitak sluha i osećaj pritiska duboko unutar uha.

Ljudi sa Menierovom bolesti najčešće doživljavaju neke ili sve od ovih simptoma tokom iznenadnih napada, koji obično traju oko dva do tri sata, iako mogu ”uzeti slobodan dan ili dva”, kada simptomi u potpunosti nestaju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply