Upala srednjeg uha (otitis media) se najčešće prezentuje u vidu pritiska, zujanja, ponoće u uhu, a često i vrlo jakog bola. Obično je nastavak upale nosa, krajnika i sinuzitisa. Bol zna biti “neizdrživ”, pulsirajući. Ne tako retko upala, ako se ne leči na vreme zna dovesti do pucanja membrane u uhu i oštećenja sluha.

Šta je to upala (zapaljenje) srednjeg uha i kada i kako se javlja?

Ovo oboljenje je najčešće akutnog toka, sa karakterističnim pulsirajućim bolom u uhu i slabljenjem sluha u zahvaćenom organu. Najčešće pogađa decu školskog uzrasta, ali je veoma često i u ostalim dobnim skupinama. Brzo se prepoznaje i lako leči.

Upala srednjeg uha najčešće predstavlja komplikaciju začepljenog nosa , upale krajnika, devijacije septuma nosa, “trećeg krajnika” itd. Veoma je često kod dece, jer u ovom uzrastu često postoji hroničan problem uvećanih krajnika, koji zatvaraju kanal preko kog se sadržaj iz unutrašnjeg uha prazni u grlo. Time se onemogućava prirodan put čišćenja uha od bakterija i olakšava njihovo razmnožavanje.

Postoje razne kategorije upala srednjeg uha (serozna, gnojna, resorptivna). Po trajanju tu su akutne: obično jako bolne upale i hronične upale uha kod kojih dominira postepeno slabljenje sluha i gubitak funkcije uha.

Ove podele sada za nas nisu toliko bitne. Bitno je to da je u pitanju upalni proces sluznice dela uha iza slušne opne (membrana tympani). Ovo najčešće dovodi do nakupljanja tečnosti u ovom delu, koja onemogućava slušnim kopčicama da se pokreću i sprovode zvuk adekvatno. Pošto tečnost nema gde da se drenira, ona pravi pritisak i izbočuje bubnu opnu, koja je dobro inervisana i koja reaguje jako bolno. Obično je to bol u intervalima (postepeno se pojačava, pa splasne). Neki taj bol opisuju kao najjači u svom životu.

Bol, zujanje i pritisak u uhu – osnovni simptomi upale srednjeg uha

Kao prvi simptom upale unutrašnjeg uha se javlja osjećaj punoće i pritiska u uhu. Ovo, zatim počine da prelazi u slabi bol, koji se pojačava. Karakteristično je da se bol čas pojača, pa na momente prestane. Često se ljudi žale na pucketanje i zujanje kao udružene simptome.

Osobe sa atopijskom konstitucijom (česti alergijski rinitisi, zapušenost nosa i upala sinusa…), su posebno prijemčivi za oboljevanje od ove bolesti. Oticanje sluznice nosa i ždrela dovodi do staze sekreta u ušima i razvijanja pogodnog tla za pojavu infekcije.

Simptome je lako prepoznati i jasno upućuju na problem, osim u slučajevima kada se bolest javi kod djece do 2 godine starosti, koja teško lokalizuju izvor boli i daju nespecifične simptome: povišena temperatura, povraćanje, gubitak apetita i izraženu razdražljivost. Iz ovog razloga, pri svakom pregledu deteta, trebalo bi pregledati i uši.

Nekada bol izostaje (danas sve češće zbog razvijanja dijagnostike i šireg spektra antibiotika), ali perzistira osećaj punoće i pritiska u uhu kao osnovni simptom upale srednjeg uha. Pucketanje u uhu je jako čest simptom. Nekada se javlja povišena temperatura, a nekada i pojava krvi iz uha, koja posebno zabrine svakog pacijenta.

Ukoliko se ne leči, upala srednjeg uha može lako da vodi u komplikacije: širenje upale na srednje uho, poremećaj ravnoteže i trajni poremećaj sluha, širenje infekcije na mozak, ali i neke blaže komplikacije – spuštanje infekcije na donje delove respiratornog sistema u vidu akutnog bronhitisa sa produktivnim kašljem.

Liječenje upale srednjeg uha – terapija otitis media

Danas sa razvojem antibiotika, gnojna upala srednjeg uha se lako leči. Obično se daju penicilinski ili cefalosporinski preparati u kombinaciji sa sredstvima za razbijanje gnoja i sredstvima za odčepljenje nosa.

Akutna upala srednjeg uha – otitis media acuta, se leči lako specifičnim antibioticima, prvenstveno jačim antibioticima iz reda penicilina ili cefalosporina. Ukoliko je osoba alergična na ove lekove, propisuje se azitromicin (Hemomycin).

Najčešće propisivani lekovi su cefuroksim (Zinnat), Amoksicilin sa klavulonskom kiselinom (Panklav, Xyclav, Amoxyclav…).

Često je uz upalu uha potrebno lečiti i kongestiju nosa, te upalu krajnika, jer su ova stanja pretežno udružena. Kongestija nosa se najefikasnije rešava Olynth i Operil sprejem za nos. Često su efikasni i hipertoni slani rastvori.

Kapi za uši su još jedna dobra varijanta. Ukapavaju se antibiotska sredstva (Neodeksacin, uniflox i dr). Time se postiže lokalno dejstvo leka, bez oštećenja sluznice želuca.

Ulošci za spoljašnji slušni kanal natopljeni antibiotskim rastvorima su odlična varijanta za dugotrajne upale. Nekada je potrebno koristiti i kortikosteroidne rastvore, ukoliko se u spoljašnjem slušnom kanalu razvije ekcem usled preteranog lučenja ušnog voska kod dugotrajnih upala.

Upozoravam, da upaha uha zaslužuje brzu reakciju i javljanje lekaru u što kraćem roku. Simptomi nastaju postepeno, ali nekada i ne razvijaju punu klinišku sliku otitisa mediae. Iz tog razloga ne treba odlagati posjetu ljekaru jer “još uvek ne boli puno”. Ovakvo razmišljanje vodi u brojne komplikacije.

Oprez! Zujanje u ušima kod starijih osoba često zna biti simptom povišenog krvnog pritiska ili hipertenzije. Posebno je za opres šuštanje u ušima u ritmu rada srca, bez bolova ili drugih sličnih simptoma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply