Lekovita svojstva lovorovog lista

Najimpresivnija lekovita svojstva lovorovog lista uključuju njegovu sposobnost da pročisti organizam, uspori proces starenja, ubrza zaceljenje rana, zaštiti kožu od bakterijskih infekcija, utiče na dijabetes, poboljša zdravlje srca, smanji upalu, ublaži probleme sa disanjem, optimizuje varenje i spreči nastanak nekih vrsta raka.

Za šta je dobar lovorov list

Postoji puno različitih vrsta biljaka koje imaju lišće slično lovorovom, ali u ovom tekstu, govorićemo o listu biljke latinskog naziva Laurus nobilis, koji je izuzetno bogat hranljivim materijama. Postoje listovi koji izgledom i aromom podsećaju na lovorov, ali definitivno nemaju njegove nutritivne karakteristike. Lovor je zimzelena žbunasta biljka, ili malo drvo, poreklom sa Mediterana. Nekada je drvo lovora bilo široko rasprostranjeno, ali je promena klime uticala i na njegove uslove rasta. List lovora je hiljadama godina bio deo kulture, kuhinje i koristio se kao lek, još od vremena starog Rima.

Upotreba lovorovog lista je zaista raznovrsna, mogu se samleti i koristiti kao začin za supu ili paprikaš, a ceo list se dodaje tokom kuvanja, da ispusti sve arome pa se zatim uklanja, ili se koristi kao ukras. Ceo list se uglavnom ne konzumira. Osim što se lovorov list koristi u kuhinji, ekstrakt ovog lista upotrebljava se kao lek. Takođe, lovorov list je popularan element koji se koristi u aromaterapiji. List lovora može se upotrebiti kao lek za razne kožne i respiratorne probleme. U daljem tekstu, videćemo koja lekovita svojstva ima lovorov list i za šta je dobar.

Lekovita svojstva lovorovog lista

Zdravlje organa za varenje: lovorov list ima velik uticaj na digestivni sistem. On stimuliše mokrenje, kao diuretik, što smanjuje nivo toksina u telu i utiče na izbacivanje soli iz organizma, ali, može izazvati i povraćanje, u slučaju da ste pojeli nešto otrovno. Organska jedinjenja koja se nalaze u listu lovora efektno smiruju stomak, što povoljno utiče na sindrom nadraženih creva, kao i na simptome celijaklije. Složeniji proteini koje konzumiramo ponekad se mogu malo teže svariti, ali jedinstveni enzimi lovorovog lista pomažu našem organizmu da iz njih izvuku hranljive materije i olakšaju varenje.

Problemi sa disajnim organima: kada se iz lovorovog lista izvuče esencijalno ulje, od njega se može napraviti melem koji će se mazati na grudi i olakšati brojne respiratorne probleme. Isti efekat može se postići i ako napravite oblog od listova. Namažite melem na grudi uveče, pre spavanje. Udisanje ovog mirisa ima sličan efekat kao aromaterapija, te može razbiti začepljene disajne puteve, i uništiti bakterije u respiratornom traktu, zahvaljujući prirodnim antibakterijskim svojstvima.Sirup od lovorovog lista je možda najbolji prirodni lek za kašalj.

Povezano>>> Sirup i čaj od lovora za kašalj

Za kosu: ako želite da poboljšate zdravlje folikula kose i eliminišete perut, prokuvajte list lovora u malo vode, pa utrljajte taj „čaj“ u kožu glave nakon pranja kose šamponom. Hemijska jedinjenja iz lovorovog lista će hidrirati suvu kožu i ukloniti perut.Ako redovno koristite lovorov list za kosu videćete koliko će ona biti zdravija, jača i bez peruti.

Antiuapno dejstvo: jedno od najvažnijih svojstava lovorovog lista je njegova sposobnost da smanji upalu u celom telu. List lovora sadrži jedinstven fitonutrijent, partenolid, koji brzo smanjuje upalu i iritaciju kada se nanosi lokalno, na primer na bolne zglobove ili delove pogođene artritisom. Ovaj efekat se može postići i redovnim konzumiranjem lovora u vidu začina.

Zdravlje srca: kofeinska kiselina i rutin su važna organska jedinjenja koja se nalaze u lovorovom listu i značajno utiču na zdravlje srca. Rutin jača zidove kapilara u srcu i ekstremitetima, a kofeinska kiselina eliminiše loš holesterol iz kardiovaskularnog sistema.

Prevencija raka: jedinstvena kombinacija antioksidanata i organskih jedinjenja u listovima lovora, uključujući fitonutrijente, katečine, linalol i partenolid, štite telo od uticaja slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu naterati zdrave ćelije da mutiraju i postanu kancerogene, te je lovorov list dobra prevencija od raka.

Anksioznost i stres: možda najmanje poznato lekovito svojstvo lovorovog lista je – umirujuće. Linalol se obično vezuje za timjan i bosiljak, ali je prisutan i u listovima lovora, i pomaže u smanjenju hormona stresa u telu, posebno kada se koristi u aromaterapiji. Višak hormona stresa u organizmu može biti opasan po zdravlje, tako da konzumiranjem lovorovog lista postajete smireniji i opušteniji, čak i u trenucima koji izazivaju najveću anksioznost.

Saznajte više>>>  Lovorov list kao lek za kašalj, akne, bubuljice…

Kao prirodni lek za dijabetes: lovorov list ima direktan uticaj na funkcionisanje receptora insulina i održavanje nivoa šećera u krvi. Kod pacijenata koji su u rizičnoj grupi za dobijanje dijabetesa, ili za dijabetičare, redovno konzumiranje lista lovora može značajno smanjiti šanse od dijabetičkih komplikacija.

Mere opreza: kao što je već pomenuto, lovorov list je termin koji se odnosi na mnoge biljke, ali, da biste osetili sva zdravstvena svojstva o kojima je pisano u ovom tekstu, važno je da koristite pravi lovorov list, latinskog naziva Laurus nobilis. Neke druge vrste mogu biti otrovne ukoliko se pojedu, pa se zaista potrudite da nabavite pravu stvar! Što se tiče alergija, lovorov list uglavnom ne izaziva reakcije, ali ponekad se može javiti kontaktni dermatitis i ekcem. Ako ste alergični na neke biljke iz porodice Lauraceae, verovatno ćete reagovati i na list lovora.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply