lovorovo ulje

Otkad je otkriven u 20. veku, lovorov rum (bay rum*) se koristi kao tonik kod problema sa mišićima. (*Bay Rum je vrsta aromatične tečnosti koja je zapravo destilat ruma i lovorovog lista, uz dodatak još nekih eteričnih ulja, najčešće limete, karanfilića i cimeta. Koristi se kao kolonjska voda/losion posle brijanja, a isto tako i kao dezodorans, adstrigentno sredstvo  i miris za sapune za brijanje. – Prim. Prev.) Tek kasnije se došlo do saznanja da eterično ulje lovora, ili lovorovo ulje, sadrži antimikrobna jedinjenja i poseduje brojna korisna svojstva.

Lekovita svojstva lovorovog ulja

Jedno od najvažnijih korisnih svojstava lovorovog ulja je njegovo delovanje na ublažavanje bolova usled neuralgija (oštećenja perifernih nerava) koji su izuzetno jaki. Ono, takođe, stimuliše sužavanje krvnih sudova i ublažava pritisak na nerve, što znatno ublažava bolove.

Lovorovo ulje ublažava bol kod problema sa mišićima i zglobovima (uključujući uganuća i artritis), kašalj i prehladu, virusne infekcije i grip. Deluje i kao dekongestant i može da se koristi inhalacijom za lečenje respiratornih problema.

Još jedna hvaljena osobina ulja zapadnoindijskog lovora je sprečavanje opadanja kose. Kao adstrigens, lovorovo ulje izaziva kontrakcije mišića i tkiva. Jača koren kose i desni, a sprečava opuštanje kože i mišića. I krvarenje može da se zaustavi lovorovim uljem jer ono izaziva skupljanje krvnih sudova.

lovorovo ulje

Lovorovo ulje, kao i ulje timijana, ima antifungalno delovanje. U ispitivanju koje je sprovedeno 2008. godine, od 26 vrsta biljki, samo su timijan i lovor bili delotvorni protiv gljivica Phytophthora cactorum i Criptonectria parasitica.

Neka istraživanja su pokazala antibakterijsko delovanje eteričnog ulja lovora i još 9 eteričnih ulja – cimeta, grejpfruta, limunove trave, timijana, muskatne žalfije, zimzelena, karanfilića, pimenta i kamfora. Ova ulja su testirana na zlatnom stafilokoku koji je rezistentan na meticilin (MRSA) i zlatnom stafilokoku koji je osetljiv na meticilin (MSSA). Istraživači su otkrili da ova ulja delotvornije eliminišu bakterijske sojeve od vankomicina koji je primarni lek koji se koristi protiv njih.

Ulje zapadnoindijskog lovora, kao i lorberovo ulje, pokazuju antibakterijsko delovanje i protiv drugih patogenih vrsta, kao što su kampilobakterije, salmonela, ešerihija koli i listerija.

Kako deluje lovorovo ulje ?

Lovorovo ulje uglavnom služi za lokalnu primenu. Može da se koristi kao ulje za masažu ili da se doda u gorionike ili vaporizatore. Njegovo delovanje može da bude različito, u zavisnosti od količine koju koristite. Veće količine ulja imaju sedativno dejstvo, dok manje količine deluju kao stimulans.

Evo još nekih blagotvornih svojstava lovorovog ulja:

  • Popravlja kvalitet sna – pomešajte 10 kapi lovorovog eteričnog ulja, 2-3 kapi eteričnog ulja slatke pomorandže, 1 kap eteričnog ulja karanfilića i bademovo ulje kao noseće ulje
  • Ublažava simptome depresije – pomešajte sledeća eterična ulja: 2 kapi lovorovog, 4 kapi crnog bibera, 4 kapi bergamota i 1 kašiku ulja jojobe
  • Leči simptome gripa – u difuzer sipajte 2 kapi lovorovog i 4 kapi mirtinog eteričnog ulja
  • Leči perut – u šampon dodajte 2 kapi lovorovog ulja

Imajte na umu da lovorovo ulje, lovorov rum i plod lovorovog drveta sadrže toksične supstance i ne smeju da se gutaju.

Da li je lovorovo ulje bezbedno za upotrebu ?

Nerazblaženo eterično ulje može da izazove iritaciju kože, a lovorovo nije izuzetak. Pre upotrebe mora da se pomeša sa nosećim uljem, kao što su bademovo, kokosovo ili maslinovo. Lovorovo ulje se dobro meša sa nekoliko drugih eteričnih ulja, uključujući eukaliptusovo, lavandino, geranijumovo, ruzmarinovo, timijanovo i pomorandžino ulje.

Takođe, svako eterično ulje morate da isprobate da biste videli da li vam izaziva alergiju. Uradite test na koži pre upotrebe. Možete i da nanesete kap razređenog lovorovog ulja na malu površinu kože i pratite da li će se javiti neka reakcija.

Zbog sastojka eugenola, preporučljivo je da koristite minimalne količine lovorovog ulja. Utvrđeno je da 10% rastvor lovorovog ulja ne iritira ljudsku kožu, međutim, preporučljivo je da lokalno koristite maksimalnu koncentraciju od 3%.

Neželjena dejstva lovorovog ulja

Premda lovorovo ulje deluje kao antiseptik i dekongestant kod respiratornih oboljenja, sadržaj eugenola može da iritira sluzokožu i kožu. Trebalo bi da ga koristite umereno ili pod nadzorom lekara i praktičara aromaterapije.

Prisustvo nekih hemikalija ukazuje da ovo ulje može da bude hepatoksično i može da zaustavi krvni ugrušak. Ne bi trebalo da ga koriste osobe koje imaju oboljenja bubrega i jetre, kao ni oboleli od karcinoma ili osobe koje uzimaju antikoagulante. Strogo je zabranjena primena ulja na osetljivoj ili oštećenoj koži jer može da izazove još veću štetu.

Trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju lovorovo ulje čak i kada je razblaženo da ne bi izazivalo osetljivost. Decu i odojčad bi takođe trebalo da držite što dalje od ovog ulja zbog njihove osetljive prirode.

Šta je lovorovo ulje ?

Eterično lovorovo ulje se dobija od lovora, zimzelenog drveta ili žbuna poreklom iz Zapadne Indije, mada se sada uglavnom uzgaja i bere u Maroku i Španiji. Lovorovo ulje je ulje biljke Pimenta racemosa i često se meša sa eteričnim uljem lorbera, ili lovorovog lista,  čije je botaničko ime Lauris nobilis. Premda ova dva biljna ulja imaju slična svojstva, ona potiču od dve različite biljke.

Lovorovo drvo treba razlikovati i od žbuna planike, od koga su prvi američki doseljenici pravili bombone. Lovor pripada porodici biljaka koje rađaju bobice pimenta, poznate i kao najkvirc i jamajkanski biber. Lorber može da izraste do 10m i ima duge,  uske i šiljate listove, sitne bele ili žute cvetove i crne bobice.

Ulje se ekstrahuje iz svežeg lista parnom destilacijom. Proizvod je žuta tečnost jakog, pikantnog mirisa koji liči na ulje karanfilića.

Upotreba lovorovog ulja

Kao i lovorov rum, zapadnoindijsko lovorovo ulje se često koristi u kozmetičkim sredstvima i parfemima, posebno onim namenjenim muškarcima. Deluje i kao tonik za kožu i smiruje oderotine od brijanja i osipe. Za razliku od drugih biljnih ulja, poput ružinog ili geranijumovog (koja su ženstvenija), njegova oštra i muževna aroma je pravi izbor za muškarce.

Lovorovo ulje se smatra i analgetikom u aromaterapiji i pomaže kod ublažavanja bolova u mišićima i zglobovima, kao i kod neuralgija. Može da se koristi i kao ulje za masažu ili doda u vodu za kupanje radi opuštanja. Dodaje se i u preparate za kosu poput šampona i lekove protiv opadanja kose. Možete da ga koristite i protiv peruti i masnog ili ljuspastog skalpa, a i da bi kosa dobila sjaj.

Ranije je lovorovo ulje je korišćeno kao sredstvo za zaštitu od insekata (repelent), a posebno je delotvorno protiv moljaca. Često je dodavano u fumigante, vaporizatore, sprejeve i druge insekticide.

Sastav lovorovog ulja

Analgetsko dejstvo lovorovog ulja potiče od tri hemikalije koje se nalaze u njegovom sastavu: eugenola, havikola (estragola) i mircena. Zbog prisustva eugenola ulje može da izazove iritaciju i trebalo bi ga koristiti pod nadzorom praktičara aromaterapije.

Kako se pravi lovorovo ulje – recept

Eterično ulje lovora se dobija parnom destilacijom svežeg lista lovora. Lišće se bere sa drveta koje je staro bar 5 godina. So ili morska voda se često dodaju u destilator. Od ukupne težine lišća može da se ekstrahuje od 0,5 do 1,5% lovorovog ulja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply