upala mokracnih puteva

Upale urinarnih puteva su česte a uzročnici su razni. I kod muškaraca i žena ispoljavaju se simptomi upala mokraćnih kanala, ali su ipak žene nešto ugroženije – ženska mokraćna cev je kraća i više izložena spoljnim infektivnim agensima.

Upala mokraćnih kanala kod muškaraca

Najčešći uzrok jeste negonoreični uretritis, a pacijenti koji od njega oboljevaju su najčešće muškarci starosti između 16 i 25 godina života. Danas se smatra da je ova bolest najčešće seksualno – prenosivo oboljenje. Bakterije koje ga izazivaju jesu hlamidija trahomatis i ureaplazma.

Nekada, upala mokraćnih kanala kod mušakaraca može da prođe bez simptoma i kasnije da izazove ozbiljne komplikacije, međutim, kod većine bolesnika javiće se simptomi upale.

Hlamidija trahomatis se prenosi seksualnim kontaktom, dok drugi putevi prenosa nisu značajni. Grupacija koja je posebno sklona inficiranju jesu homoseksualci koji žive u dobrim socijalno – ekonomskim uslovima i koji često menjaju partnere. Nakon perioda inkubacije, koji traje do 3 nedelje, dolazi do razvoja negonokoknog uretritisa. Prvi simptom jeste sluzavi, beličasti sekret koji se javlja u jutarnjim časovima. Vrlo brzo, javlja se peckanje pri mokrenju. Komplikacije negonokoknog uretritisa jesu epididimitis i zapaljenje prostate.

upala mokracnih kanala

Upala mokraćnih kanala kod žena

U normalnim uslovima, mokraćni kanali sadrže bakterije koje čuvaju floru kanala od štetnih mikroorganizama. Kao i kod muškaraca, i kod žena uzrok mogu da budu seksualno – prenosivie bolesti, mada je broj obolelih nešto ređi. Najčešći uzročnici infekcije mokraćnih kanala kod žena jesu ešerihija koli, gonokok i hlamidija trahomatis. Osim ovih najčešćih, herpes simpleks može biti uzročnik, kao i trihomonas vaginalis. Pored mokraćnih kanala, gonoreja i hlamidija mogu da dovedu do infekcije svih karličnih organa, te da dovedu do ozbiljnijih komplikacija.

Upala mokraćnih kanala kod dece

Glavni uzroci nastanka infekcije mokraćnih kanala kod dece jesu traumatske povrede, alergije, prisustvo stranog tela u mokraćnom kanalu i prenos sa majke na dete u toku porođaja. Međutim, treba imati u vidu da infekcija može nastati usled seksualnog zlostavljanja deteta, tako da je nalaz bakterija u mokraćnoj cevi bitan za sudsku medicinu. Simptomi koji se javljaju kod upale mokraćnih puteva kod dece jesu nemogućnost bezbolnog mokrenja, česti pozivi na mokrenje, prisustvo krvi u mokraći, kao i tačkasto krvarenje na donjem vešu.

Simptomi urinarne infekcije

I kod muškaraca i kod žena, simptomi se često javljaju i upozoravaju pacijenta na patološki proces u organizmu:

čest nagon za mokrenjem

– osećaj žarenja i pečenja tokom mokrenja

– više od 6 mokrenja dnevno, sa jako malo količinom urina

– zamućenje urina – prisustvo gnoja ili krvi

– neprijatan miris urina

– bol u karlici ( kod žena ), naročito oko stidne kosti

Kod muškaraca, može se javiti prisustvo krvi u spermi, pojava sekreta na penisu, kao i bol prilikom seksualnog odnosa i ejakulacije.

Kod žena, javlja se povećana sekrecija vagine, bol u maloj karlici kao i oštar bol prilikom mokrenja.

Komplikacije urinarnih infekcija

Kada se upala mokraćnih puteva leči na vreme, ne ostavlja značajne posledice. Međutim, ukoliko se infekcija iz bilo kog razloga ne leči na vreme, nastaje niz komplikacija:

– infekcije koje se navraćaju, posebno kod žena – nekada se infekcija javlja i po nekoliko puta

– oštećenje bubrega ( akutna bubrežna insuficijencija ), kao i oštećenje bubrežne čašice

– povećan rizik od rađanja dece sa malom telesnom težim ( nedonoščad )

– oštećenje uretre – posebno izraženo kod muškaraca

– razvoj sepse – životno ugrožavajućeg stanja koje se teško leči

– nastanak steriliteta i opasnost od začetka

Upala mokraćnih kanala kod muškaraca i žena – lečenje

Glavni cilj lečenja urinarnih infekcija jeste da se uklone simptomi, sprečavanje širenja infekcije i otklanjanje uzročnika koji je do infekcije doveo.

Osnovna terapija se sastoji od antibiotika.

Hlamidija – potrebno je lečenje kako i osobe tako i seksualnog partnera. Od antibiotika, koriste se azitromicin i doksiciklin. Potrebno je oko 2 nedelje terapije antibiotica kako bi se infekcija povukla.

Gonoreja – kao i kod hlamidije, i kod gonoreje je potrebno sprovesti terapiju za oba partnera – od antibiotika, koriste se cefrtiakson, cefiksim, kao i azitromicin.

Herpes – ovaj uzročnik se leči aciklovirom, famciklovirom i valaciklovirom.

Ureaplazma – postoji širok dijapazon antibiotika koji se koristi u lečenju ureaplazme – eritromicin, klaritromicin, azitromicin, klindamicin, doksiciklin, levofloksacin, ofloksacin i hloramfenikol.

Prirodni lekovi za upalu mokraćnih kanala

Prirodni lekovi za upalu mokraćnih puteva se najbolje koriste kao dopunska terapija antibioticima. U nekim slučajevima, kada je infekcija blaga, prirodni lekovi mogu u potpunosti da izleče pacijenta!

  1. Ostanite maksimalno hidrirani – povećan unos vode stimuliše organizam na mokrenje i time pomaže eliminisanju bakterija prirodnim putem. Unošenje velike količine vode sprečava širenje infekcije na bubrege.
  2. Napunite se vitaminom C! – najbolje je konzumirati citrusno voće, time se menja kiselost urina čime se doprinosi lakšem uklanjanju bakterija iz mokraćne cevi.
  3. Simptomi žarenja, pritiska i bola u predelu karlice, mogu se ukloniti stavljanjem toplih obloga u predelu koji je pod bolom i pritiskom. Ipak, vodite računa da obloge ne budu previše vruće, kao i da oblogu ne držite duže od 15 minuta na dan.
  4. Izbegavajte unos namirnica koje iritiraju organe karlice i onemogućuju brzo lečenje – kofein, alkohol, masna i začinjena hrana, gazirani sokovi i veštački zaslađivači. U ishranu ubacite namirnice koje su bogate vlaknima.
  5. Svaki put kada Vam se ide u toalet – izmokrite se iako je količina urina mala – time ćete ukloniti bakterije, makar i u maloj količini!
  6. Promenite navike koje otežavaju izlečenje – prestanite sa pušenjem, nosite donji veš koji je pamučan, elastičan i širok, prilikom obavljanja nužde, brišite se u smeru napred ka nazad ( kod žena ), koristite kozmetiku koja ne sadrži alkohol.

Uvin čaj za mokraćne kanale

Uvin čaj se pravi od biljke uve, poznate i kao medveđe grožđe. Značaj ove biljke leži u supstancama koje poseduje, listovi uve sadrže do 11 procenata fenolnih glikozida, a prisutan je i moćni tanin. Shodno tome, medveđe grožđe ima i antimikrobno dejstvo, a takođe je i jak antioksidans. Uvin čaj se prvenstveno koristi za infekcije prostate, ali pomaže i kod upale mokraćnih puteva kod žena.

Da biste pripremili čaj od uve, potrebno je da punu kašiku osušene uve ubacite u 2 decilitara ključale vode, a nakon što čaj odstoji 15 minuta, procedite čaj i spreman je za konzumiranje! Da biste se rešili upornih urinarnih infekcija, čaj od uve koristite 2 do 3 puta dnevno. Da biste pojačali dejstvo, u čaj od uve možete ubaciti kašičicu sode bikarbone, a da biste poboljšali ukus uve, ubacite brusnicu ili kamilicu.

Čajevi za urinarne infekcije

Postoji široki dijapazon čajeva koji se mogu koristiti za lečenje upale mokraćnih kanala.

  1. Čaj od brusnice – u pola litra vode ubacite oko 50 grama brusnice, a nakon što se ohladi, zasladite ga kašikom livadskog meda. Čaj od brusnice smanjuje i stomačne tegobe, te se konzumira nakon obroka.
  2. Čaj od kukuruzne svile – Ukoliko patite od upale bešike, bubrega i mokraćnih puteva, dovoljna Vam je jedna čajna kašičica osušene svile od kukuruza ( oko 2 grama ). Kašičica se izmeša sa 250 decilitara ključale vode, i servira se nakod što odstoji 5 do 10 minuta. Ovaj čaj se u svrhu lečenja mokraćnih problema konzumira 3 puta dnevno.
  3. Čaj od peršuna – pripremićete ga tako što ćete 100 grama korena peršuna ubaciti u 1 litar ključale vode, ostaviti pola sata da odstoji, a zatim kunzumirati nekoliko puta dnevno.
  4. Čaj od breze – priprema se od sušenih listova breze u 200 decilitara ključale vode.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply