zena-za racunarom

Upala grla, krajnika, angina

Angina je zapaljenje krajnika koja može da se javi u akutnoj iii hroničnoj formi.Jedno je od najčešćih oboljenja dece, što ne znači da su starije osobe zaštićene od ove bolesti. Obično se javlja od kraja prve godine, posle izrastanja nepčanih krajnika i često zahvata zajedno i ždrelo i krajnike. Uzroci angine mogu da budu razni virusi i bakterije, od kojih su najčešće streptokoke, pneumokoke, stafilokoke ili mešavina virusno-bakterijske flore. Među izazivačima bolesti (bakterijama i virusima) najopasnije su streptokoke, koje mogu da izazovu i oboljenje srca i bubrega. Protiv akutnih i hroničnih oboljenja krajnika i grla upotrebljava se lekovito bilje blagog dejstva, osobito” ono koje ima sluzi, pektina, tanina i nekih etar-skih ulja. To su, pre svega, beli i crni slez, gavez, podbel, jagoda, kupina, brusnica, hajdučica, kamilica, žalfija, petrovac, nana, iđirot i neke druge biljke. Naročito su korisne i aromatične biljke koje sadrže proazulena od kojih, pri destilaciji, nastaju azuleni. Etarsko ulje od kamilice i hajdučice ima više ugljovodonika azulena i zbog toga bolje i pouzdanije deluje protiv upala sluznice grla, usta i krajnika.

Crni slez

Ovom prilikom navešćemo nekoliko čajeva i čajnih mešavina koje se upotrebljavaju u naučnoj i narodnoj medicini kao pomoćna lekovita sredstva. Treba, međutim, imati u vidu da, naročito kod gnojnih angina, ne mogu zameniti antibiotike.

*Najčešće se koristi čaj od kamilice: Jedna velika kašika čaja prelije se sa 200 ml vrele vode i poklopi radi bolje ekstrakcije lekovitih sastojaka. Pošto se ohladi i procedi, ovim čajem se ispiraju krajnici i usta grgljanjem, a..potom se popije čaj od kamilice, i to više puta u toku dana.

*Najpouzdanije protiv zapaljenja deluje čaj koji je napravljen od mešavine kamilice, petrovca i žalfije: Jedna ka fena kašika žalfije, petrovca i kamilice se prelije sa V4 vrele vode, odmah poklopi i ostavi da stoji dva sata. Nakon proceđivanja, čaj se koristi za grgljanje i pije se najmanje 4 puta dnevno. U slične svrhe se koristi, i na isti način priprema,’čajna mešavina od po 1 kafene kašičice žalfije, kamilice i idirota, ili jedna kašika od mešavine koja se sastoji od po 25g kamilice, cveta belog i crnog sleza i podbela.

*U narodnoj medicini dosta je zastupljen čaj od jedne kašike mešavine lista žalfije, nane, timijana, petrovca i majčine dušice (po 20 grama). U navedenim biljnim čajevima najveću lekovitost, pored kamilice i žalfije, ima nadzemni deo biljke u cvetu petrovca (Agrimonea herba) i majčine dušice (Serpylli herba).
Bolno grlo, sa osećajem peckanja, suvoće ili žarenja takođe je razlog za upotrebu napitaka od lekovitog bilja.Sa njima se može ispirati grlo ili se mogu piti umereno topli, polako, u gutljajima. Najčešće se koristi list kupine i žalfije.

*Kašiku mešavine kore hrasta i cveta lipe preliti šoljom ključale vode.
Posudu poklopiti i nakon pola sata procediti. Ovim čajem ispirati grlo.

*Kašiku mešavine cveta kamilice i cveta žalfije preliti šoljom ključale vode. Posudu poklopiti i nakon 10 minuta procediti. Ovim čajem može se ispirati grlo, a može se i piti.

*Pola kilograma zdrobljenih kupina
držati 10 minuta u vreloj vodi da ogrezne, umešati malo mleka l meda, potom jesti.

Protiv angine

Kod angine (akutna upala grla i krajnika) javljaju se bolovi u grlu i teško gutanje. Bolovi često dosežu čak do uha, uz temperaturu, glavobolju i povraćanje. Krajnici i grlo su crvene boje, nekad pokriveni gnojnim tačkama, čepovima.

Pored antibiotika i mirovanja pomažu čajevi kojima ispiramo grlo:

*kašičicu žalfije preliti šoljom vrele vode. Mlak čaj procediti i njime ispirati grlo svaka dva sata.
*izmešati morač 5 grama, list nane 15g, kamilice 15g, i list žalfije 15 grama. Jednu kašičicu smeše preliti šoljom ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji pet minuta i potom procediti. Grlo ispirati svaka dva sata. *izmešati kupinov list i jednaku količinu petrovca (Agrimonia eupatoria).Četiri supene kašike ove mešavine kuvati 5
minuta u 1/2 l vode. Kada se ohladi dobro zasladiti medom i više puta ispirati grlo.

Saznajte više>>> Kako da izlečite bolno grlo i krajnike za samo 4 sata

Čaj za upalu grla

*cvet kamilice 50 grama, cvet hajdučke trave 50 grama
*cvet kamilice 50 grama, list žalfije 50 grama
*cvet kamilice 25 grama, list žalfije 25 grama, petrovac 25 grama, list belog sleza 25 grama
*koren petoprste 50 grama, cvet kamilice 25 grama, petrovac 25 grama.
Priprema, ovih čajeva: jednu kašiku čaja preliti “sa 200 grama ključale vode i poklopiti. Posle 15 minuta procediti.

Proceđenim čajem ispirati usta i grlo. Najčešće se ipak koristi čaj od žalfije ili žalfije i kamilice zajedno:
Jednu kafenu kašičicu čaja preliti sa 200 grama ključale vode. Poklopiti posudu i posle 10 minuta procediti čaj i upotrebiti za ispiranje usta i grla.