Šta je miokarditis?

Osnovne činjenice

 1. Miokarditis je zapaljenski proces na srčanom mišiću (upala srčanog mišića).
 2. U najčešćem broju slučajeva do miokarditisa dolazi usled virusne, bakterijske ili gljivične infekcije koja je dospela do srca.
 3. Može da oboli bilo ko, javlja se u bilo kom životnom dobu i često ne ispoljava mnogo simptoma. Međutim, većina pacijenata kod kojih se javi upala srčanog mišića nema nikakve dugoročne posledice po srce.

Miokarditis je zapaljenski proces na srčanom mišiću. Tačnije rečeno, to je upala miokarda, srednjeg mišićnog sloja zida srca. Ovaj mišić je odgovoran za skupljanje i opuštanje kojim se pumpa krv u i iz srca, kao i kroz ostale delove organizma. Kada dođe do upale ovog mišića, njegova sposobnost pumpanja postaje manje delotvorna. Usled toga nastaju simptomi miokarditisa poput neujednačenih otkucaja srca i otežanog disanja. U ekstremnim upala srčanog mišića slučajevima može da prouzrokuje formiranje krvnih ugrušaka, infarkt, moždani udar ili oštećenje srca.

U normalnim okolnostima upala je odgovor organizma na bilo koju vrstu rane ili infekcije. Zamislite da ste posekli prst. U veoma kratkom vremenu tkivo oko posekotine počinje da otiče i dobija crvenu boju, što su klasični znakovi upale. Imuni sistem našeg organizma stvara posebne ćelije koje hrle na mesto povrede i počinju sa procesom popravke. Ponekad ovo pomaže da proces zaceljenja bude brži, međutim, u drugim slučajevima upala postaje miokarditis.

miokarditis

Šta izaziva miokarditis?

Uzrok

Obično miokarditis izazivaju virusne (najčešći slučaj), bakterijske ili gljivične infekcije koje su se probile do srca. Dok infekcija pokušava da se utvrdi, imuni sistem uzvraća udarac ispuštajući hemikalije koje pokušavaju da iskorene bolest. Posledica ovog procesa je upala srčanog mišića. Međutim, stvari mogu da krenu po zlu pa upala može da dovede do slabljenja srca. Neke autoimune bolesti, poput lupusa, mogu da dovedu do toga da se imuni sistem okrene protiv srca, izazivajući upalu i oštećenje. Često je teško tačno ustanoviti šta izaziva miokarditis, međutim, u dežurne krivce spadaju uzroci koje ćemo navesti u nastavku.

Virusi

Prema Fondaciji za miokarditis, virusi su jedan od najčešćih uzročnika miokarditisa. U takve viruse spadaju koksaki virus tip B (u više od 50% slučajeva), adenovirusi (koji izazivaju običnu prehladu) i parvovirus B19 (koji izaziva osip koji se zove peta bolest). U druge moguće uzročnike spadaju ehovirusi (izazivaju gastrointestinalne bolesti), Epštajn-Barov virus (izaziva mononukleozu) i virus rubele (izazivač malih boginja).

Bakterije

U retkim slučajevima miokarditis može da bude posledica infekcije zlatnim stafilokokom (Staphylococcus aureus) ili korinebakterijom (Coryinebacterium diptheriae). Zlatni stafilokok je bakterija koja može da prouzrokuje impetigo i MRSA infekciju (infekcija meticilin rezistentnim stafilokokusom aureusom). Korinebakterija izaziva difteriju, akutnu infekciju koja uništava ćelije krajnika i grla.

Gljivice

Infekcija kandidom, plesnima ili drugim gljivicama ponekad može da izazove miokarditis.

Paraziti

Paraziti su mikroorganizmi koji žive na drugim organizmima u cilju održavanja života. Oni mogu da budu i uzročnici miokarditisa. U takve parazite spadaju tripanozoma kruzi (Trypanosoma cruzi/koja izaziva Šagasovu bolest u Južnoj i Srednjoj Americi), trihinela (ili trihina) i toksoplazma.

Zapaljenske bolesti

Bolesti koje izazivaju upalu u drugim delovima organizma, poput reumatoidnog artritisa, ponekad mogu da izazovu i miokarditis.

Miokarditis simptomi

Koji su simptomi miokarditisa?

Ono što je kod miokarditisa opasno je činjenica da može da ga ima svako, u bilo kom životnom dobu i da često izostaju simptomi. Ukoliko se simptomi miokarditisa pojave, oni često liče na one koje osećamo kada imamo grip, kao što su:

 • malaksalost
 • kratak dah
 • povišena temperatura
 • bol ili oticanje u zglobovima
 • bolan osećaj u grudima

Koliko traje miokarditis ?

U brojnim slučajevima miokarditis prolazi sam bez lečenja, slično posekotini na prstu koja zaceli. Mnogo ozbiljniji slučajevi koji traju veoma dugo ne moraju nikada da ispolje simptome srčane insuficijencije, međutim, potajno mogu da dovedu do oštećenja srčanog mišića. U drugim slučajevima, srce će početi da otkriva svoje probleme ispoljavajući simptome poput kratkog daha, palpitacija ili ubrzanog lupanja srca i zatajenja srca.

Kako se dijagnostikuje miokarditis?

Premda miokarditis može da bude težak za dijagnostikovanje, vaš lekar može da upotrebi nekoiko dijagnostičkih metoda da bi suzio izvor simptoma. U ove metode spadaju:

 • analiza krvi
 • rendgenski snimak grudnog koša
 • elektrokardiogram (EKG)
 • ehokardiogram (ultrazvuk srca)
 • endomiokardijalna biopsija (uzimanje uzorka srčanog tkiva)

Analiza krvi otkriva prisustvo infekcije ili upale. Rendgenski snimak grudnog koša može da pokaže bilo kakav znak slabosti srca. Elektrokardiogram (EKG) detektuje abnormalni srčani ritam ili ukazuje na oštećenje srčanog mišića, a ehokardiogram (ultrazvuk srca) može da otkrije eventualno uvećanje srca. U nekim slučajevima se obavlja i endomiokardijalna biopsija da bi lekar mogao da ispita mali uzrok tkiva srca.

Miokarditis posledice

Komplikacije miokarditisa

Miokarditis može da dovede do oštećenja srca usled infekcije pa su posledice nepredvidive posebno kad je u pitanju miokarditis kod dece. I reakcija organizma na virus može da izazove štetu. Imuni sistem može da uđe u srce da bi se borio protiv infekcije. Ovo na kraju može da dovede do zatajenja srca. Ovakvi slučajevi su retkost i većina pacijenata uspeva da uspostavi normalne aktivnosti srca.

U druge posledice miokarditisa spadaju uvećano srce i problemi sa srčanim ritmom. U retkim slučajevima može da bude neophodna transplantacija srca.

Miokarditis je povezan i sa iznenadnom smrću, a oko 9% autopsija otkriva otok srca. Ovaj broj skače i na 12% kada se uračunaju i mlađe osobe.

Lečenje miokarditisa

Kako se leči miokarditis?

U metode za lečenje miokarditisa spadaju:

 • antiinflamatorni lekovi
 • ACE inhibitori (poboljšavaju protok krvi kroz krvne sudove srca)
 • promene u ponašanju, kao što su mirovanje i ishrana sa smanjenim unosom soli
 • diuretici
 • antibiotici
 • kortikosteroidi

Lečenje zavisi od toga koliko je jaka upala srčanog mišića. U brojnim slučajevima, oticanje samo prolazi i oporavak je potpun. Ukoliko se oticanje nastavi, lekar kože da vam prepiše antiinflamatorne medikamente koji će pomoći procesu. Takođe se preporučuje mirovanje i ishrana sa smanjenim unosom soli. Diuretici se prepisuju radi izbacivanja viška tečnosti iz organizma. Antibiotici su korisni za lečenje infekcija koje su izazvane bakterijama, a kortikosteroidi ublažavaju upalu.

Ukoliko srce ima problem sa pumpanjem, lekar može da vam prepiše i lekove koji opuštaju krvne sudove da bi krv lakše proticala. Skoro svi ovi načini za lečenje miokarditisa  imaju za cilj da smanje opterećenje srca da bi ono moglo samo da se oporavi.

U mnogo ozbiljnijim slučajevima mogu da budu neophodni pejsmejker ili defibrilator. Ako srce otkazuje, postoje i druge procedure koje se obavljaju u bolničkim uslovima.

Prevencija

Ne postoje koraci koje možete da preduzmete da biste sprečili miokarditis, međutim, izbegavanje ozbiljnih infekcija je od pomoći. U neke od načina spadaju:

 • praktikovanje bezbednog seksa
 • pravovremena vakcinacija
 • pravilno održavanje higijene
 • izbegavanje krpelja

Prognoza

Prognoze za miokarditis su uglavnom povoljne. Šanse za rekurenciju (ponavljanje upala srčanog mišića) su oko 10 – 15%, kako se procenjuje u Fondaciji za miokarditis. Većina ljudi sa miokarditisom nema nikakve dugoročne posledice po srce.

O virusima moramo još mnogo da učimo. Lekari veruju da miokarditis nije nasledan i nisu pronašli nijedan gen koji bi ukazivao na to da jeste.