snimak-pluca

I pored jasno uočljivih natpisima na kutijama cigareta, koji nedvosmisleno poručuju da pušenje ubija, strastvene pušače teško je ubediti da odustanu od svog poroka. Svaki put kad udahnu duvanski dim pun štetnih materija, škode ne samo svojim plućima, već i čitavom organizmu, dok oblak koji se stvara prilikom izdisanja ugrožava i zdravlje nepušača u blizini. Zagriženi pušači, koji konzumiraju po dve pakle cigareta dnevno, imaju do 60 puta veći rizik od oboljevanja nego oni koji ne uživaju u duvanskom dimu. Upravo je konzumiranje cigareta najopasniji faktor rizika za nastanak karcinoma pluća, koji se vrlo retko dijagnostikuje osobama mlađim od 40 godina, a najčešći je među onima koji su zagazili u sedmu deceniju.

Da li samo cigarete izazivaju rak pluća

Rak pluća je u muškoj populaciji najčešće dijagnostikovano maligno oboljenje, koje ujedno odnosi i najviše života, dok je kod pripadnica lepšeg pola po učestalosti, ali i smrtnosti, odmah iza raka dojke. Kakav god vazduh da udahnemo, on kroz disajne puteve mora stići u levo i desno plućno krilo, odakle kiseonik odlazi u krv, a oslobođen ugljen-dioksid iz krvi se, opet kroz pluća, vraća u spoljašnju sredinu. Kako sve što udahnemo mora proći kroz pluća, jasno je da dugogodišnje udisanje štetnih materija može biti pogubno po njihovo zdavlje. Mada 85 % obolelih od raka pluća čine dugogodišnji pušači, cigarete nisu jedini krivci za nastanak malignog tumora, koji se može širiti i na druge organe.

Genetika i profesija imaju uticaj na razvoj raka pluća

Pored genetske predispozicije, na nastanak karcinoma pluća mogu uticati i život u zagađenim područjima blizu fabrika i udisanje vazduha punog otrova industrijskog porekla kao i rad s hemikalijama u industriji kože, guma, boja i lakova. Podložniji su mu i radnici u štamparijama, livci, zavarivači, te ljudi koji su angažovani na poslovima hemijskog čišćenja. S druge strane, povećanom riziku od karcinoma izložene su i osobe čija su pluća ranije obolela, bilo od hronične plućne bolesti, tuberkuloze ili tumora, bez obzira na to je li izraslina bila benigna ili kancerogena.

Uporni kašalj – simptom za uzbunu

Nadražajni, suvi, uporni kašalj, otežano disanje s epizodama nalik na napade bronhitisa, ispljuvak u kome se može primetiti krv, te bol u grudima, ponovljena upala pluća, umor i gubitak apetita, koji prati smanjenje telesne težine, mogu biti simptomi karcinoma pluća. Ukoliko su se razvile metastaze mogući su i bolovi u kostima, neurološk problemi poput glavobolja i slično, u zavisnosti od pogođenih područja. Ipak, treba imati na umu da nijedan od navedenih simptoma nije karakterističan isključivo za maligno oboljenje. Većina simptoma je samo alarm da nešto s plućima nije u redu i mogu se javiti kao pratioci drugih plućnih bolesti. Sam karcinom pluća u početnom stadijumu obično ne daje nikakve simptome i najčešće se otkriva slučajno. Prve tegobe javljaju se u kasnijim fazama bolesti, kad su tumorske ćelije putem krvotoka već stigle do drugih organa najčešće jetre i mozga, ali i kostiju.

Dijagnoza raka pluća

Rak pluća najčešće nastaje u disajnim putevima, zbog čega je poznat i kao karcinom bronha. Dijagnoza se nakon uzete anamneze obično postavlja bronhoskopijom kroz nos ili usta u disajne puteve ubacuje se savitljivi instrument, kojim se može pregledati stanje disajnih puteva, ali i uzeti neophodni uzorak tkiva za analizu. Pored toga, mogu se primeniti CT skener, magnetna rezonanca, te pregled sredogruda i limfnih čvorova u blizini pluća kroz mali rez na grudima, a uz korišćenje posebnog instrumenta. Ako je karcinom dijagnostikovan, ispituje se plućna funkcija, nakon čega se donosi odluka o načinu lečenja, u skladu s veličinom i lokalizacijom tumora, te starosti i opštim zdravstvenim stanjem bolesnika.

Lečenje i ishrana

Rano otkrivanje bolesti umnogome pojačava šanse za izlečenje, ali to se dešava u svega 15 do 20 odsto slučajeva. Ako se rak nije proširio na druge organe, moguće je odstranjivanje tumora ili čak jednog celog plućnog krila hirurškim putem, s tim što se hirurgija najčešće kombinuje s hemoterapijom ili radioterapijom, čiji je zadatak da uspore rast tumora. Važnu ulogu u lečenju igra i promena načina ishrane, treba izbegavati prerađenu hranu, a jelovnik obogatiti svežim voćem, koje je nepresušni izvor vitamina C. Naročito se preporučuju paprike i narandžasto i zeleno lisnato povrće, poput šargarepe, spanaća ili kelja. Proteini iz živinskog mesa i mlečnih prerađevina takođe mogu pomoći. Rafinisana ulja treba zameniti hladnoceđenim, a nezaobilazni začini trebalo bi da budu kurkuma peršun, đumbir i beli luk.

Da li soda bikarbona ubija rak?

Sve veći broj poklonika alternativnih metoda lečenja tvrdi da soda bikarbona ubija maligne ćelije i sprečava širenje raka, a način upotrebe zavisi od stadijuma bolesti. U cilju prevencije ili lečenja rane faze karcinoma pluća, 1 kašičicu prečišćene sode bikarbone (koja ne sadrži aluminijum) treba razmutiti u čaši tople vode. Pije se dva puta dnevno tokom tri dana, a terapija se ponavlja nakon desetodnevne pauze. Jednako je delotvorna i mešavina od 1 kašike prečišćene sode bikarbone, sveže ceđenog soka od 1 limuna i 2,5 dl vode, koju treba piti tokom dana. Ako je bolest napredovala do druge faze, u čaši tople vode treba razmutiti po 1 kašičicu prečišćene sode bikarbone i meda. Pije se dva puta dnevno tokom deset dana. S druge strane, ako lekar dijagnostikuje maligno oboljenje u odmaklom stadijumu, jednom dnevno treba uzimati mešavinu 1 kašičice sode i 1 kašičice meda (bez vode).

Paprika i ulje semenki grožđa

Crvena ljuta paprika odličan je borac protiv raka, jer sadrži kapsaicin. Sameljite 1,5 kg ljute paprike zajedno sa semenom i sipajte u teglu zapremine 1,5l. Prostor do vrha tegle dopunite uljem od semenki grožđa, koje ima antikancerogena svojstva, mada možete koristiti i ono od lanenog semena, ali i ekstradevičansko maslinovo ulje.
Zatvorite posudu i ostavite je da odstoji 7-10 dana na hladnom i tamnom mestu, uz svakodnevno mućkanje. Nakon toga, tokom šest meseci, uzimajte po jednu kašičicu lekS pet puta dnevno pre obroka uz malo hleba, jogurta ili mleka, koje će ublažiti osećaj “gorenja”

Peršun i beli luk

U blenderu izmiksajte jednake količine belog luka i korena rena. Mešavinu čuvajte u frižideru, a 3-4 puta dnevno razmutite po pola kašičice leka u pola šolje toplog mleka i popijte. Ipak, nemojte koristiti ovaj lek ako ste trudni, imate čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu ili neko drugo oboljenje gastrointestinalnog trakta. Beli luk se može koristiti i samostalno po jedan čen treba pojesti tri puta dnevno pre obroka, a neprijatan zadah može se neutralisati žvakanjem peršuna, koji se takođe smatra odličnim borcem protiv kancera. Može pomoći i čaj koji se pravi tako što se 15 g seckanog peršunovog korena prelije šoljom ključale vode, procedi se nakon što odstoji nekoliko minuta, a pije tri puta dnevno pre obroka.

Moćna tinktura

Od belog luka može se napraviti i tinktura. Oljuštiti 1 kg belog luka i preliti s 5 dl 70-procentnog alkohola.
Pošto odstoji dve nedelje na tamnom mestu, procedi se kroz dvoslojnu gazu. Prvog dana uzima se po 1 kap tinkture tri puta dnevno, pola sata posle jela, a doza se duplira svakog narednog dana. Lečenje traje mesec dana, s tim što se lekovi od belog lyka ne preporučuju onima koji pate od sniženog krvnog pritiska.

Mast od jazavca ublažava tegobe

Jazavčeva mast koristi se u borbi protiv kašlja i upale pluća, a delotvorna je i protiv kancera. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi,dovoljno je uzimati po 1 kašiku masti pre jela, a ako rak uzrokuje tegobe, onda 100 g masti treba pomešati sa 50 ml konjaka, 50 g usitnjenog belog luka i 50 ml soka od aloje. Uzima se pet puta dnevno po jedna kašika leka. Drugi način pripreme leka jeste mešanje jednakih količina jazavčeve masti, livadskog meda, soka od aloje i konjaka, a uzima se po jedna kašika, tri puta dnevno pre obroka. Lek se može napraviti i bez masti od jazavca – u blenderu izmiksati 1/2 kg bagremovog meda, 3 velika alojina lista i 3 kašike konjaka. Uzima se po jedna kašika pola sata pre obroka, tri puta dnevno. Med se može koristiti i u kombinaciji s dumbirom i to tako što se 3 veća korena dumbira usitne i pomešaju s 1/2 kg pčelinjeg proizvoda. Uzima se po jedna kašika pre svakog obroka.

Povezano>>> Ovaj čudotvorni napitak ubija ćelije raka za samo 3 meseca

Pijte čajeve od hajdučice i rastavića

Austrijska travarka Marija Treben savetovala je uzimanje četiri šolje čaja od hajdučke trave dnevno: jednu punu kašičicu biljke preliti s 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 20 minuta, a nakon toga procediti. Pored toga, po njenoj preporuci, treba piti i čaj od rastavića, i to jednu solju ujutru na prazan stomak, a drugu uveče, pola sata pre večere. Čaj se spravlja na isti način kao i onaj od hajdučke trave, a ako se jave bolovi, u predelu pluća tokom noći treba držati parne obloge od rastavića. Prave se tako što se pregršt biljke stavi u sito, koje se stavlja nad posudu s ključalom vodom. Kad trava omekša, vruću je treba umotati u pamučnu tkaninu
1 staviti na bolno mesto.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply