Kakao prah od kojeg se pravi jedan od najukusniji napitaka nastao je od ploda drveta Theobroma cacao koje se uzgaja u Južnoj Americi. Često se kaže da je kafu bolje zameniti kakaom jer isti ima dosta dobar uticaj na opšte zdravlje. U prošlosti, ovaj napitak su konzumirali isključivo ratnici i društvena elita. Prvi put je otkriven u periodu kad i Amerika. Postoje zapisi da je Kristifor Kolumbo plodove kakaa nazvao “lešnicima čudnog izgleda”. Pa tako, kao lek, kakao je dobar za kosu, lice, za zdravlje uopšte, kao lek za anemiju a isto tako je poželjno piti ovaj napitak u trudnoći.

Kakao za bolje zdravlje

Koliko je kakao dobar za opšte zdravlje govori u prilog to što je bogat antioksidansima i flavonoidima koji su dobri za jačenje imuniteta. Odličan je da se pije i kao preventiva protiv mnogih bolesti. Za njega se može reći i da je diuretik s obzirom da sadrži teobromin (on između ostalog stimuliše i nervni sistem). Uspešno sprečava kardiovaskularna oboljenja, bogat je vitaminom C i isto tako u njemu dosta ima hroma, mangana i bakra zbog čega je u svakom slučaju koristan za bolje zdravlje. Pored običnog tj divljeg kakaa postoji i sirovi koji snižava povišeni krvni prtisak i koji je takođe bogat antioksidansima koji regulišu zdravlje.

kakao lek za anemiju

Kakao kao lek

Kakao je kao lek odličan za skoro sve bolesti, počevši od toga da leči anemiju (bogat je gvožđem), odličan je lek protiv depresije i stresa (preporučljivo je da se popije šolja kakaa pred spavanje). Takođe, ovaj prirodni lek usporava starenje, utiče na raspoloženje i spušta visoki krvni pritisak. Dokazano je i da je odličan afrodizijak i da podiže energiju. Takođe odličan je i za mršavljenje jer sadrži dosta dijeteskih vlakana.

Sprečava demenciju, zbog čega se preporučuje da se kakao pije više puta dnevno. Mnoga istraživanja su potvrdila da konzumiranje ovog napitka “bistri mozak” i da u proseku jedan 60-godišnjak (ako redovno pije kakao) ima pamćenje jednog 20-godišnjaka. Svrstan je u “super hranu” što znači da se po lekovitim dejstvima nalazi u grupi u kojoj su i nar i godži bobice. Prema mnogim istraživanjima, utvrđeno je da konzumiranje 22 grama kakaa dnevno dosta doprinosi u smanjenju lošeg holesterola u krvi. Takođe, kakao štiti i od infarkta tako što ne dozvoljava stvaranje tromba koje putem krvnih sudova može da dođe do srca.

Kakao i med

Malo je slučajeva u kojima mnogi ne smeju da jedu čokoladu, zbog alergija ili nekih drugih tegoba. Ne očajavajte, postoji rešenje. Možete jesti kakao koji je pomešan sa medom i opet imati utisak kao da jedete slatko. Dokaz zato su mnogi američki slatkiši koji su se probili na svetsko tržište i u čijem sastavu se nalazi samo kakao i med.

Kakao kao lek za anemiju

Za razliku od mnogih drugih lekova za anemiju koji nisu prijatni na ukus (poput soka od cvekle na primer) lek za anemiju sa kakaom uopšte nije gadan. Čak je sladak jer se meša sa medom. Pomešajte jednu kašiku praha kakaa i jednu kašičicu meda. Dobićete smesu koja liči i sličnog je ukusa eurokremu tako da verujemo da ćete ovaj lek konzumirati i češće nego što je potrebno. Ovu smesu možete mazati na hleb poput eurokrema.

Vrlo je bitno naglasiti da vam za lečenje anemije treba čist kakao ne onaj u kesicama. Čist kakao možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane.

sirovi kakao

Kakao za kosu

Kakao je odličan za kosu jer utiče na njen volumen i bujnost. Da biste postigli bujni izgled potrebni su vam sledeći sastojci kako biste napravili masku od kakaa. Uzmite jedno žumance, u njega dodajte kašičicu kakaa i pola čaše kefira. Umućenu smesu nanesite na koren kose. Kad se osuši smesu po istom postupku nanesite još dva puta i onda na kraju stavite kesu na kosu. Sačekajte 20 do 30 minuta i vaša kosa je spremna za pranje. Kako biste postigli što bolje efekte sa ovom maskom za kosu od kakaa, poželjno je da je stavljate dva do tri puta u toku meseca.

Kakao ne mora samo da vam posluži za poboljšanje volumena, njime možete potamniti kosu a da ne koristite uopšte nikakvu hemiju, tj farbu.Za potamnjivanje kose kakaom potrebno je da kakao pomešate sa vodom kako bi se dobila gusta masa. Ovu masu stavite na kosu i pustite da odstoji oko 15 minuta pa isperite. Ako želite još tamniju nijansu od te koju ste dobili, ponovite postupak za nekoliko dana. Drugi način je da u šampon sipate kakao i tako stalno perete i bojite kosu.

kakao maska za kosu

Nemojte očekivati čudo od “kakao farbe” jer ipak je u pitanju prirodni proizvod. Radi što bolje boje kose, postupak bi morao češće da se ponavlja.

Kakao za lice

Već smo pomenuli da je kakao bogat antioksidansima što ga ujedno čini odličnim “preparatom” za kožu, bar kada su maske za lice u pitanju. Maska od kakaa odlična je za suvu kožu lica. Sve što treba da smutite za nju su četiri do pet kašika sitne kafe, četiri kašike kakao putera i šolja mleka. Ako sve uradite kako treba, dobićete finu kremu koja liči na čokoladu. Pažljivo četkicom nanesite kremu pazeći deo oko očiju i gledajte kako tamne fleke nestaju sa vašeg lica.

Kakao za bebe i u trudnoći – upotreba

Kakao nije opasan po trudnice, opasnijom se smatra kafa i čokolada zbog velike količine kofeina koji sadrže. Preterano konzumiranje kofeina može da bude opasno za trudnice jer isti može izazvati pobačaj. Sa druge strane, kakao se često preporučuje kao zamena za kafu, zbog čega je zdravije konzumirati ovaj napitak nego na primer gazirane sokove.
Isto tako, iako je zdraviji od kafe, nemojte preterivati sa kakaom zbog prisustva teobromina koji na organizam slično deluje poput kofeina. Ako jedan dan pojedete čokoladu, ne morate popiti i kakao jer se to prema propisanom dnevnom usnosu za trudnice (300 mg) smatra previše.

Bebama se preporučuje davanje kakaa u periodu od 10. meseca. Ukoliko se ne preteruje sa konzumiranjem ovog napitka, smatra se da je za bebe bezbedan. Može se davati kao napitak ili se mešati u kašicama. Bogat je mastima zbog čega može desiti da bebama padne teško na želudac. Mnogi zagovaraju teoriju da deci mlađoj od tri godine ne bi trebalo da se daje kakao, ali s obzirom da je bogat vitaminima i mineralima razlog za tako nešto ne postoji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply