Do nedavno nije bilo poznato da ulje jagorčevine ima lekovita dejstva, pa će vas možda iznenaditi kada pročitate kakav uticaj ono može imati na vaše hormone, kožu, kosu i kosti.

Kao lek, ulje jagorčevine ima šaroliku istoriju. Na primer, nekada ste ga u Velikoj Britaniji, mogli kupiti samo na recept za lečenje ekcema i bolova u grudima, ali je kasnije, i to odobrenje povučeno.

Šta je ulje jagorčevine ?

Ulje jagorčevine ili ulje žutog noćurka se dobija iz semenki noćurka (Oenothera biennis). Ovo ulje je bogat izvor omega-6 esencijalnih masnih kiselina. Pogotovo je poznato po gama linolnoj kiselini, koja se nalazi i u drugim biljnim uljima. Ulje jagorčevine sadrži i linolnu kiselinu, a obe su esencijalne komponente mijelina, zaštitnog omotača oko nervnih vlakana i neuronske ćelijske membrane.

ulje zutog nocurka

Obično ćete ulje jagorčevine naći u tipičnom sastavu, sa 8% gama linolne i 72% linolne kiseline. Preporučljiva doza ulja jagorčevine je 8 do 12 kapsula od 500mg dnevno.Ovo ulje poznato je i pod nazivom ulje žutog noćurka.

Esencijalne masne kiseline su neophodne za zdravlje, ali ih naše telo ne može napraviti – morate ih uzimati kroz hranu. Zajedno sa omega-3 masnim kiselinama, omega-6 masne kiseline igraju ključnu ulogu u funkcionisanju mozga, normalnom rastu i razvoju.

Vašem organizmu je potreban zdrav balans esencijalnih masnih kiselina, kao što su omega-6 koja se nalazi u ulju jagorčevine, i omega-3 koju možete dobiti iz ribljeg ulja. Konzumiranje masti usporava apsorpciju, pa duže možemo izdržati dok ne osetimo glad; takođe su i nosioci važnih vitamina rastvorivih u mastima- vitamina A, vitamina D, vitamina E i vitamina K.

Ulje od jagorčevine i zdravlje

Za hormone

Žene mogu da uzimaju ulje od jagorčevine kako bi se na prirodan način rešile simptoma PMS-a, zahvaljujući sadržaju esencijalnih masnih kiselina. Konzumiranje esencijalnih masnih kiselina stvara zdravo okruženje za začeće; one vam pomažu i u mršavljenju, i proizvode balansirane hormone. Preporučujem da uzimate 1500 miligrama sa prvim danom mentrualnog ciklusa, sve do ovulacije.

Za valunge koje osećaju žene koje prolaze kroz menopauzu postoje brojna nehormonska rešenja, ali ulje jagorčevine nema dokazane efekte – u jedinoj kliničkoj studiji pre 2006. nije pronađena nikakva razlika u odnosu na placebo. Jedno skorije istraživanje objavljeno 2013. godine na 56 žena u menopauzi vršeno je šest nedelja sa uljem jagorčevine i placebom. Aktivno lečenje je ublažilo valunge u ovom, relativno malom istraživanju.

Ne postoje dokazi koji podržavaju teoriju da ulje jagorčevine utiče na hormone i ublažava simptome premenstrualnog sindroma (PMS-a) – obavljena su četiri manja istraživanja koja su pokazala da ulje jagorčevine, kada se uzima u dozama između 3 i 6 grama dnevno, ne poboljšava simptome PMS-a. Ali, neke žene kažu da im ulje noćurka zaista pomaže. Osećaju manju napetost u grudima, nisu depresivne, iziritirane i nadute od zadržavanja tečnosti.

Saznajte više>>> Ulje žutog noćurka upotreba za zdravlje, lice, akne, iskustva, cena

Opadanje kose

Muškarci i žene imaju problema sa opadanjem kose, i ponekad najbolja prevencija leži u ishrani ili suplementima. Kada je reč o kosi, hormoni igraju značajnu ulogu – to se tiče i kose i ostalih dlačica na telu. Esencijalna omega-6 masna kiselina, koju možete dobiti u kapsulama ulja jagorčevine, može biti izuzetno efektna u borbi protiv opadanja kose. Pokušajte da uzmete 500 miligrama dva puta dnevno i primetićete prve rezultate za 6-8 nedelja.

Takođe, možete utrljati malo ulja jagorčevine u kosu ili ga dodati u šampon. U istraživanju Univerziteta u Merilendu, 86 osoba kojima je opadala kosa je masiralo kožu glave esencijalnim uljima. To su radili svakodnevno, sedam meseci i, osobe koje su zaista svakog dana koristile esencijalna ulja, primetile su značajno poboljšanje u rastu nove kose. Osim ulja jagorčevine za kosu, možete isprobati i esencijalno ulje lavande, čempresa i limunove trave.

Ulje jagorčevine za lice i  akne

Hormonski disbalans može izazvati akne kod tinejdžera i odraslih, i mnogo ljudi ni ne zna da se akne mogu prirodno lečiti.

Kako biste izlečili hormonsku pojavu akni, morate napasti koren problema – hormonski disbalans. Ni jedna krema to neće moći da uradi; one samo rešavaju postojeće bubuljice ili ožiljke. Omega-6 masne kiseline koje sadrži ulje jagorčevine, vam mogu pomoći da regulišete nivo hormona i izlečite hormonske akne. Ove masne kiseline igraju ulogu u ćelijskoj strukturi, poboljšavaju funkcionisanje nerava i poboljšavaju elastičnost kože.

Da bi na što bolji način iskoristili prednosti ulja jagorčevine, možete uzeti po jednu kapsulu svakog dana. Takođe, možete naneti ulje, direktno na lice. Ovako ćete ubrzati proces zaceljenja i poboljšati stanje kože lica.Ulje jagorčevine za lice je sasvim bezbedno.

Zdravlje kože

Ulje jagorčevine je dokazano dobar izbor za lečenje raznih oboljenja kože kao što su ekcem, psorijaza i atopijski dermatitis. Ispitivanja objavljena u „Internacionalnom časopisu kozmetičkih nauka“ su pokazala da ulje jagorčevine može pomoći i kod struktrunih i funkcionalnih promena u tkivu kože uzrokovanih godinama, kao što su crvenilo, čvrstoća, gruboća i otpor na zamor.

Istraživanja pokazuju da osobe koje imaju ekcem, nemaju sposobnost da obrade masne kiseline; to kao rezultat daje manjak gama linolne kiseline. Gama linolna kiselina je omega-6 masna kiselina koju organizam pretvara u supstance koje smanjuju upalu i rast ćelija. Ispitivanja dokazuju da je ulje jagorčevine izuzetno efektno u ublažavanju mnogih simptoma ekcema, uključujući svrab, crvenilo i edem.

Psorijaza se javlja kada se ćelije kože prebrzo repliciraju, pa se zato pojavljuju mali otoci ispod kože, prekriveni beličastim krljuštima. Uzročnik psorijaze su hormonske promene, loša ishrana i poteškoće sa varenjem. Ulje jagorčevine ima sposobnost da prirodno izleči psorijazu, jer će esencijalne masne kiseline izbalansirati hormone i varenje.

Ulje jagorčevine za ekcem na koži

Lečenje oralnim uzimanjem ulja jagorčevine delimično utiče na poboljšanje broja esencijalnih masnih kiselina u organizmu, koje se obično javlja kod ekcema (atopijskog dermatitisa). Postoje mešani dokazi za efikasnost ulja jagorčevine, ali meta analizom 9 različitih studija može se zaključiti da ono najbolje deluje protiv svraba, iako su ova otkrića sponzorisali proizvođači suplemenata ulja jagorčevine.

Drugo istraživanje ukazuje na ograničenu ulogu suplemenata koja se pojavila kod nekih pacijenata sa ekcemom – kod onih koji nisu koristili jake steroide. Efekat ulja jagorčevine za kožu je bio smanjen kod osoba koje koriste steroide, iako, je i u ovom slučaju autor analize radio za proizvođača suplemenata.

Ekcem se efektno može lečiti i standardnim lekovima, ali alternative kao što je ulje jagorčevine ili ulje boražina su za one osobe koje se boje nuspojava ili im fabrički lekovi ne pomažu dovoljno.

Ugledna organizacija „Cochrane Collaboration“ je sprovela kontrolu svih dokaza iz različitih studija, i zaključila da ulje jagorčevine nije efektnije od placeba u lečenju ekcema, i da može imati blage, privremene nuspojave uglavnom gastrointestinalne prirodne.

Drugi pregled svih istraživanja dao je mešane rezultate, gde su pozitivni ishodi bili skromni i za oralnu i za lokalnu upotrebu ulja jagorčevine za kožu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply