Da li ste znali koliko je ulje koštica kajsije lekovito? Ulje od koštica kajsije ima mnoga lekovita svojstva koja ga čine pogodnim za različite namene. Može se koristiti i za unutrašnju i za spoljšanju upotrebu.

Lekovitost ulja koštica kajsije:

– omekšivač ili ovlaživač za kožu

– anti-inflamatorno dejstvo (smanjuje upale kada se primenjuje lokalno ili kada se proguta)

– anti-aging (pruža ishranu i podršku koži, tako da smanjuje znake starenja)

– antibakterijsko dejstvo

– antiseptik (smanjuje rizik od infekcije kod otvorenih rana i posekotina)

– antioksidans (sprečava oštećenja kože od dejstva slobodnih radikala).

Hladno ceđeno ulje koštica kajsije – upotreba:

Ulje od koštica kajsije za kožu

Ulje od koštica kajsije je dobro za ljude sa osetljivom kožom. To je ne-iritantno ulje i deluje umirujuće na kožu. Veoma je lagano i brzo čini kožu mekom i glatkom. Ulje koštica kajsije prodire duboko u kožu. Lako se nanosi na kožu i lako razmazuje. Umiruje iritiranu kožu. Masaža sa uljem od koštica kajsije je dobra za suvu, dehidriranu kožu. Može se koristiti posle tuširanja da zadrži vlagu u koži. Budući da je ovo ulje blago i lagano, ne oseća se previše masno kada se nanese na kožu. Jednom kada se apsorbuje u kožu, pruža dugotrajnu hidrataciju.

ulje kostica kajsije upotreba

Ulje koštica kajsije je jedno od najboljih bazičnih ulja za masažu. Ona lepo prodire u kožu i takođe poboljšava dejstvo eteričnih ulja i drugih biljnih agenasa. Ovo ulje je takođe dobro za infuziju sa travama i apsorbuje njihovu suštinu. Može se koristiti za razne vrste masaža koje zahtevaju primenu ulja.

Ulje od koštica kajsije za kosu

Ovo blago ulje je odlično za negu kose. Evo su zdravstvene prednosti koje hladno ceđeno ulje koštica kajsije pruža kosi:

  • Promoviše rast kose zbog hranljivih materija u njemu, naročito vitamina E.
  • Smanjuje probleme suve kože glave.
  • Pomaže da se postigne predivna sjajna kosa bez masnoća.
  • Kada se koristi kao tretman sa vrućim uljem, deluje kao balzam za kosu i hrani je.
  • Omekšava kosu, tako da se njom može lakše upravljati.

Ulje od koštica kajsije za lice

Ulje koštica kajsije se može primeniti isto kao i bademovo ulje za negu i oporavak kože ispod očiju. Pomaže u smanjenju podočnjaka, nadutosti i pomaže da se ojača koža oko ovog regiona. Uz redovnu primenu ulja koštica kajsije, može se smanjiti pojava sitnih linija i bora oko očiju.

Ulje od koštica kajsije je odlično za negu lica, posebno u odnosu na druga teža ulja. Pomaže da se poboljša tonus kože, neguje kožu i smanjuje pojavu znakova starenja, kao što su bore, linije i fleke. Međutim, ovo ulje treba da izbegavaju ljudi koji pate od akni ili su skloni aknama. To je zato što ima komedogen efekat. To znači da je ovo ulje blago komedogeno i može začepiti pore na koži, što može dovesti do akni i mitisera.

Ulje od koštica kajsije za zdravlje srca

Konzumiranje ulja koštica kajsije može biti zdravo za srce i kardiovaskularni sistem. Ovo ulje je pokazalo sposobnost da smanji rizik od infarkta miokarda (srčani udar) kod pacova i može eventualno obavljati istu funkciju kod ljudi. Ulje od koštica kajsije se može koristiti u ishrani, npr. za salatu, ali i u nekim drugim receptima.

Koštice kajsije kao lek

U čemu se ogleda lekovitost koštica kajsije? Semenke kajsije imaju visok nivo vitamina B17, mada ovo tehnički nije vitamin. Vitamin B17 – takođe poznat kao amigdalin – poseduje osobine korisne za smanjenje bola u vezi sa artritisom i snižavanjem krvnog pritiska. Međutim, koštice kajsije kao lek se najčešće spominju u kontekstu za suzbijanje i protiv nastanka raka.

Amigdalin izdvojen iz semenki kajsija je od koristi još od ranih 1950-ih da stvori hemijski modifikovanu verziju B17 poznatu kao Laetril. Iako se njihova imena obično smenjuju, amigdalin i Laetril ne poseduju identične kvalitete. Laetril može da ubija ćelije raka, ne utičući na normalne ćelije. Prema tome, ugled Laetril-a se zasniva na ideji da ima iste prednosti hemoterapije bez neželjenih efekata ili nedostataka.

Saznaj više>>>  Koštice kajsije kao lek protiv raka – vitamin b17 – ulje

Nalazi iz kliničkog ispitivanja sprovedenog između 1979. i 1981. godine su pokazali da upotreba Laetrila nije efikasno sredstvo za lečenje raka. U stvari, u roku od tri meseca od početka studije, 91% onih koji su učestvovali su videli da je njihov rak zapravo napredovao. Prema tome, od tada je utvrđeno od strane Američkog udruženja za borbu protiv raka i drugih vodećih istraživača raka da ekstrakt od koštica kajsije nije efikasan tretman za rak.

Napomena:

Semenke kajsije predstavljaju dodatni rizik po zdravlje kada se konzumiraju u previše. Prema informacijama, nivoi cijanida koji se nalaze unutar semenki kajsije predstavljaju rizik za zdravlje. Američko udruženje za borbu protiv raka i dalje tvrdi da ako se B17 konzumira u kombinaciji sa visokim nivoom vitamina C povećava oslobođenu količinu cijanida u telu. Cijanid je otrov, koji u većim dozama može biti i smrtonosan. Sigurne količine amigdalina zavise od starosti i veličine osobe, njene ishrane i opšteg zdravstvenog stanja. Pre nego što uzmete da konzumirate koštice kajsije kao lek u bilo kojoj količini – prvo se konsultujte sa lekarom.

Pored ovog osporavanog delovanja koštica kajsije protiv raka, lekovitost ovih semenki se ogleda i u sledećem:

– lečenje artritisa

– snižavanje krvnog pritiska

– protiv prehlade i gripa (jača imunitet)

– afrodizijak

– pomaže u ublažavanju bola

– protiv zatvora

– za respiratorne bolesti

– ima anti-inflamatorno dejstvo

– poboljšava zdravlje srca

– pomaže u sprečavanju oštećenja ćelija

– antimikrobna svojstva

– pomaže u održavanju pravilne pH ravnoteže krvi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply