Suvoća usta (kserostomija) mogući uzroci, lečenje, prirodni lekovi

Šta je kserostomija ?

Suva usta (kserostomija) je stanje koje se javlja kada pljuvačne žlezde u ustima ne rade kako treba. To izaziva osećaj da je prisutna suvoća usta. Drugi simptomi uključuju grub jezik, ranice u ustima i ispucale usne.

Suvoća usta može da se javi zbog promene u sastavu pljuvačke ili zbog smanjenog protoka pljuvačke.

Pljuvačka je neophodan deo procesa varenja. Ona je potrebna da se navlaži i razloži hrana i radi kao glavni odbrambeni mehanizam kako bi vaše telo održavalo dobro zdravlje zuba. Pljuvačka štiti usta od bolesti desni i karijesa. Iako ovo nije ozbiljno zdravstveno stanje, suva usta ili kserostomija mogu biti znak većeg medicinskog problema.

Suva usta i grlo mogući uzroci

Mnoge stvari mogu uzrokovati suva usta. Ako ste pušač, imate veće šanse da imate suva usta. Neke bolesti poput dijabetesa mogu smanjiti količinu pljuvačke. Lekovi mogu da utiču na količinu pljuvačke koju imate.

suvoca usta i grla

To je često simptom da pljuvačne žlezde ne rade ispravno, što se često povezuje sa starenjem, dehidracijom, stresom, anksioznošću, hrkanjem, depresijom, pušenjem ili konzumiranjem alkohola. Trudnice ili dojilje mogu doživeti suva usta zbog dehidracije i hormonske promene.

Suva usta takođe mogu biti nuspojava određenih lekova koji se koriste za lečenje depresije, bola nerava (neuropatije) i anksioznosti, kao i nekih antihistaminika, dekongestanata, miorelaksanata i lekova protiv bola. Drugi mogući uzroci uključuju hemoterapiju, radijacionu terapiju, dijabetes, oštećenje nerava i autoimune bolesti.

Suva usta i grlo – mogući uzroci:

– stres

– lekovi za smanjenje apetita

– autoimuni poremećaji poput reumatoidnog artritisa ili Sjogrenovog sindroma

– botulizam

– hemoterapija

– radioterapija glave i vrata

– lekovi za smirenje

– marihuana.

Sušenje usta – simptomi uključuju: suva usta, suvo grlo, suv i grub jezik, ranice u ustima, pljuvačka može biti gusta i lepljiva, problemi sa žvakanjem, gutanjem i govorom, ispucale usne, neprijatan zadah iz usta, izmenjeno čulo ukusa, problemi sa nošenjem proteze, učestaliji karijes, iritаcijа i oboljenjа desni.

Koji je uzrok za sušenje usta noću? Suvoća usta noću se smatra generalno normalnom pojavom, posebno kod osoba koje dišu više na usta nego na nos. Ovo je obično prisutno kod pacijenata sa devijacijom nosa ili drugim respiratornim oboljenjima koja onemogućavaju normalno disanje na nos, pa je osoba prinuđena da diše na usta. Noću se naročito dešava da se nos zapuši ili da osoba diše više na usta – i to je glavni razlog za sušenje usta noću. Kada na to dodamo i suv vazduh u prostoriji u kojoj spavate – situacija je još gora. Zato se preporučuje da uveče pred spavanje popijete čašu vode, i da koristite ovlaživač vazduha u prostoriji u kojoj spavate.

Suvoća usta lečenje

Suvoća usta je obično privremena i može se lečiti. Ponekad, tretman zavisi od uzroka za suva usta. U većini slučajeva, lečenje kserostomije je moguće na jedan ili više od sledećih načina:

– često ispijanje vode

– sisanje kocki leda ili bombona bez šećera

– žvakanje žvake

– izbegavanje alkohola, kofeina i duvana

– izbegavanje slane ili začinjene hrane

– ograničavanje unosa šećera

– korišćenje ovlaživača za vazduh u svojoj spavaćoj sobi preko noći

– uzimanje preparata koji zamenjuju pljuvačku.

Suvoća usta prirodni lekovi

Suva usta mogu biti veoma iritantna, posebno zbog lepljivog osećaja u ustima. Ljudi se ponekad odnose prema tome kao da imaju “usta od pamuka”. Ovaj problem se može lako leči jednostavnim promenama životnog stila i prirodnim lekovima. Uverite se da primenjujete neki prirodni lek za suva usta svakodnevno, sve dok simptomi ne nestanu.

Suvoća usta – prirodni lekovi:

Povećanje unosa tečnosti

Dehidratacija je jedan od najčešćih razloga za suva usta. Dakle, najbolje što možete da uradite je da povećate unos tečnosti i da vam telo bude hidrirano. Pravilna hidratacija će olakšati vašem telu da proizvodi više pljuvačke i pomoći da se oslobodite od simptoma suvoće usta.

Pijte dovoljne količine vode tokom dana. Ako ne možete da pijete vodu, onda možete sisati sitne komade leda.

Jedite delimično smrznute delove voća na vodenoj osnovi i povrća kao što su ananas, lubenice i krastavci.

Piti frape, voćni sok ili sok od povrća.

Pijte 1 do 2 čaše kokosove vode dnevno.

Pijte biljne čajeve poput zelenog čaja, čaja od kamilice ili drugih.

Jedite mekanu i tečnu hranu kao što su variva i supe.

Izbegavajte pića sa kofeinom, gazirana pića i alkoholna pića jer mogu da doprinesu dehidraciji.

Aleva paprika

Aleva paprika kao prirodni lek za suva usta stimuliše lučenje pljuvačke, što je čini jednim od najboljih lekova za suva usta. Takođe, pomoći će u jačanju čula ukusa, tako da možete da razlikujete kiselo, slatko, slano i gorko.

Pritisnite malo mlevene aleve paprike vlažnim prstima, a zatim utrljajte oko jezika. To može izazvati osećaj pečenja na neko vreme, ali će stimulisati vaše pljuvačne žlezde.

Isto tako, posuti alevu papriku u prahu u svoju supu, salatu i druga jela.

Alternativno, možete uzeti kapsule aleve paprike posle konsultacija sa svojim lekarom.

Semenke komorača

Flavonoidi u semenkama komorača stimulišu protok pljuvačke i time vas oslobađaju suvoće usta. Plus, njihov aromatičan ukus pomaže u borbi protiv lošeg zadaha koji prati suva usta.

Grickati semenke komorača nekoliko puta na dan za prirodno lečenje suvih usta.

Takođe možete pomešati zajedno jednake količine semenki komorača i semenki piskavice. Prepecite ih na suvo u tiganju, samleti ih temeljno i dodati malo soli. Jedite 1/2 kašičice ove mešavine posle svakog obroka.

Mućkanje ulja

Mućkanje ulja kao prirodni lek za suva usta, drevna ajurvedska praksa, održava usta vlažnim i stoga je veoma korisno u lečenju suvih usta. Takođe je korisno u održavanju oralnog zdravlja i eliminisanju lošeg zadaha. Mućkanje ulja u ustima može biti urađeno sa kokosovim uljem, susamovim uljem ili bilo kojim drugim jestivim biljnim uljem.

Stavite 1 kašiku ekstra-devičanskog kokosovog ulja u usta.

Mućkajte ulje u ustima temeljno oko 15 minuta.

Ispljunite ga i isperite usta toplom vodom.

Operite zube kao i obično.

Ponovite postupak svakodnevno, ujutru pre jela.

Napomena: Nemojte ispirati grlo ili progutati ulje.

Aloe vera

Prastari lek za lečenje suvih usta je aloe vera. Takođe pomaže u zaštiti osetljivog tkiva u ustima i poboljšava ukus.

Pijte ¼ šolje aloe vera soka dnevno za lečenje suvih usta.

Takođe možete isprati usta sa aloe vera sokom nekoliko puta dnevno.

Alternativno, primenjujte čist aloe vera gel u ustima pomoću vate. Ostavite ga na nekoliko minuta, a zatim isperite usta hladnom vodom. Uradite to 2 ili 3 puta dnevno.

Limun

Sok od limuna kao prirodni lek za suva usta može da stimuliše lučenje pljuvačke i oslobodi vas suvoće usta. Plus, njegova kisela priroda može da pomogne da očistite usta i eliminisati loš zadah.

Dodajte sok od pola limuna i malo meda u čašu vode. Ispijajte ovu vodu tokom čitavog dana da ostanete hidrirani.

Takođe možete piti domaću limunadu za lečenje suvih usta. Budite sigurni da koristite limunadu koja ne sadrži šećer.

Isto tako, pospite malo soli na mali komad limuna. Utrljajte ovo na jezik za poboljšanje čula ukusa.

loading...
Loading...