muskarac-zena

Zadah iz usta je uobičajen problem sa kojim se sreće veliki broj ljudi širom sveta. Može postojati više uzroka za ovo stanje. Ono može biti uzrok stida, a takođe i neprijatnog osećaja u vašim ustima. Malo brige i higijene može vam pomoći da eliminišete ovaj odvratni miris. Čitajte dalje da bi saznali nekoliko saveta za sprečavanje lošeg daha i održali osećaj svežine u svojim ustima preko čitavog dana.

Soda bikarbona

Soda bikarbona menja pH nivo u vašim ustima. Bakterije neće biti u stanju da se razmnožavaju u takvim uslovima, te će se zadah iz usta na taj način staviti pod kontrolu. Stavite malu količinu sode bikarbone na zubnu pastu dok četkate zube, i to će biti dovoljno da sprečite loš dah. Takođe možete koristiti i zubne paste koje već imaju sodu bikarbonu u svom sastavu.

Svakodnevno čišćenje jezika

Kada perete zube nakon obroka, postarajte se da takođe očistite i jezik. Pridržavajte se pravilnih tehnika za pranje zuba. Isto tako, često ispirite usta limunskom vodom kako bi sprečili halitozu.

Koristite konac za zube

Čišćenje zuba koncem je vrlo važno za adekvatnu oralnu higijenu. Kada jedete, čestice hrane ostaju zaglavljene između zuba, i nije moguće sve odstraniti četkicom. Te čestice hrane su uzrok zadaha. Svakodnevno morate čistiti zube koncem, ne samo onda kada osetite da vam je hrana zaglavljena između njih. Prema tome, redovno čistite zube koncem kako bi bili zdravi i čisti.

Pijte dosta vode

Kada pijte vodu, ispirete bakterije iz usta. Usled toga, sprečava se pojava zadaha. Popijte čašu vode pre odlaska na spavanje, kao i ujutru, čim ustanete. To pomaže da se oslobodite jutarnjeg zadaha. Možete probati razne metode predložene u tekstu ispod, u zavisnosti od toga šta preferirate.

a.) Ispijanje vode sa limunom: Uzmite čašu vode i iscedite u nju pola limuna. Sada dobro isplaknite usta tom vodom. Ovo sprečava sušenje vaše usne duplje, što je jedan od glavnih razloga zadaha.

b.) Soda bikarbona i slana voda: Napunite čašu vodom. Dodajte 1 kafenu kašičicu sode bikarbone sa prstohvatom soli u nju. Sada temeljno promešajte mešavinu i koristite je da zadah držite pod kontrolom.

c.) Sredstvo za ispiranje od vruće vode i soli:
Uzmite pola šolje vode, sipajte u čašu i u to dodajte prstohvat soli. Dobro promešajte rastvor i isperite usta njime pre odlaska u krevet, kako bi sprečili nastanak zadaha.

Jedite, isperite i osvežite

Posle bilo kakvog obroka, postarajte se da dobro operete usta. Pranje zuba nakon svakog obroka može oštetiti zubnu gleđ, tako da je bolje to ne raditi. Ostaci hrane se zadržavaju nakon jela, što otvara vrata razmnožavanju bakterija, a to izaziva zadah iz usta. Prema tome, morate dobro isprati usta kako bi se rešili lošeg daha.

Zeleni ili crni čaj protiv zadaha

Ispijanje zelenog ili crnog čaja umesto jutarnje kafe pomaže u sprečavanju zadaha iz usta. Oni su bogati anti-oksidansima koji se nazivaju polifenoli, koji drže rast bakterija pod kontrolom i stoga sprečavaju jutarnji zadah, ostavljajući osećaj svežine.

Pijte jabukovo sirće

Upotreba ovog proizvoda u svrhu ispiranja usta je veoma efikasan način da se zadah drži pod kontrolom. Uzmite pola supene kašike jabukovog sirćeta, pomešajte je sa čašom vode i rastvor koristite za ispiranje usne duplje. Ispirajte oko 10 sekundi. Zaista deluje efikasno kao sredstvo za ispiranje usta.

Vodice za ispiranje usta bez alkohola

Vodice za ispiranje usta koje u sebi imaju alkohol imaju tendenciju da isušuju usnu duplju, a suva usta mogu izazvati zadah. Prema tome, izbegavajte takva sredstva.

Ulje čajnog drveta

Kada kupujete pastu za zube, potrudite se da nađete onu koja u sebi ima ulje čajnog drveta. Ovo ulje sprečava zadah. Druga mogućnost je da sami dodate ulje čajnog drveta u pastu neposredno pre pranja zuba. Ili, pak, dodajte 3 kapi ulja čajnog drveta u šolju tople vode i napravite vodicu za ispiranje usta. Ovaj rastvor koristite za ispiranje tri puta dnevno.

Peršun protiv lošeg zadaha iz usta

Hlorofil poseduje antiseptičke osobine. Peršun je bogat hlorofilom, te je stoga žvakanje njegovih listova od pomoći u borbi protiv zadaha iz usta. Ako ga posle žvakanja progutate, poboljšava se i varenje, kontroliše se stvaranje gasova u digestivnom traktu, i naravno sprečava zadah.

Citrusno voće ubija loš dah u ustima

Suvoća usta može biti uzrok zadaha. U tom slučaju, citrusno voće poput limuna i pomorandže je veoma efikasno. Lučenje pljuvačke se podstiče dejstvom citronske kiseline iz ovog voća. Pljuvačka pomaže u suzbijanju bakterija koje u ustima izazivaju zadah.

Semenke suncokreta

Grickajte semenke suncokreta. Nakon što završite, popijte čašu vode. Na taj način ćete sprečiti nastanak zadaha prirodnim putem.

Sok od voća i povrća

Ispijanje sokova od voća i povrća zaista efikasno kontroliše zadah u ustima. Redovno ih konzumirajte kako bi izlečili halitozu. Ispijanje soka od zelenog povrća je najefikasniji način za to.

Vodonik-peroksid

Uzmite malo vodonik-peroksida i isperite usta pre nego što počnete sa pranjem zuba. To preventivno deluje na nastanak halitoze.

Kuhinjska so

Kuhinjska so je odlično anti-bakterijsko sredstvo koje pomaže u lečenju zadaha. Ako ispirete usta svakodnevno mlakom, slanom vodom, pobedićete oralne bakterije i sprečiti zadah iz usta.

Izbegavajte uzročnike lošeg zadaha iz usta:

Postoje određene namirnice, poput crnog i belog luka, koje dovode do zadaha iz usta ukoliko se uzimaju u sirovom stanju. Prema tome, izbegavajte da ih uzimate na ovaj način, već ih unosite u sastavu jela. Kuvanjem, ovaj neprijatni miris iščezava.

Probajte ove jednostavne kućne lekove i zauvek se oprostite od zadaha iz usta. Održavajte svoja usta svežim i ostanite srećni.