kuhinja-šerpa

Brz način života često za posledicu ima ishranu po restoranima i kioscima brze hrane. I ne samo da nemamo vremena da nešto pripremimo, već uglavnom i ne razmišljamo koliko je ta hrana zapravo štetna po naše zdravlje.

U najvećem broju slučajeva prepuna je nezdravih masti sa veoma malo hranljivih materija. To za posledicu može imati gojaznost, ali i razne druge zdravstvene probleme. Zato je od velikog značaja da povedemo više računa o tome šta jedemo.

Međutim, zdrava ishrana se ne odnosi samo na to šta jedemo već i na koji način pripremamo obroke, kakvo posuđe i koje uređaje koristimo u tu svrhu. Da bismo vam olakšali posao u pripremanju zdravih i ukusnih obroka, evo nekoliko trikova i saveta.

Koristite neoštećeno posuđe i adekvatne kuhinjske uređaje

Kvalitetno i neoštećeno kuhinjsko posuđe je od ogromne važnosti za pripremanje zdravih obroka. Pre svega, kvalitetno posuđe vam pomaže da brže skuvate namirnice. Tiganji, lonci i šerpe koje su izrađene po najnovijoj tehnologiji, od kvalitetnih i savremenih materijala, ravnomerno i brzo provode toplotu.

Isto tako, važni su i kuhinjski aparati. Na primer, novi Bosch uređaji u vašoj kuhinji će sigurno upotpuniti dizajn prostora u kome pripremate hranu, ali ono što je daleko važnije je da ćete njihovom upotrebom sačuvati sve hranljive sastojke iz namirnica.

Moderni aparati i posuđe su dizajnirani tako da omogućavaju maksimalno očuvanje hranljivih materija u namirnicama tokom kuvanja. To znači da ćete uspeti da zadržite svu nutritivnu vrednost hrane koju pripremate, ali i da smanjite upotrebno masti za pripremanje obroka.

Ne treba zaboraviti na činjenicu da posuđe ili aparati koji su oštećeni predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi kada se u njima priprema jelo. Ogrebotine i oštećenja premaza stvaraju mikropukotine u kojima se mogu zadržati ostaci grane i razmnožiti bakterije. Postoje i dokazi da oštećeno posuđe može biti kancerogeno.

Zato, naš savet je da za mešanje jela tokom pripreme isključivo koristite drvenu varjaču, nikako metalnu. Oštećeno kuhinjsko posuđe izbacite iz upotrebe!

Pređite na zdrave masti

Izbor hrane, odnosno namirnica, je od najvećeg značaja kada je u pitanju pripremanje zdravih obroka. Kada kupujete namirnice birajte nemasno meso, mlečne proizvode sa smanjenim sadržajem masti i maksimalno ograničite upotrebu prerađene hrane.

Sa druge strane, orašasti plodovi, semenke, riba, masline ili avokado su neke od najzdravijih namirnica, bogate su zdravim mastima. Naravno, ovo su samo neke koje smo pobrojali. Zapravo, ima još jako puno namirnica koje sadrže esencijalne masne kiseline a u svom sastavu imaju i druge zdrave i hranljive materije, vitamine i minerale koje održavaju naše telo vitalnim i zdravim.

so

Smanjite upotrebu soli

Ishrana sa visokim sadržajem soli može za posledicu imati niz zdravstvenih problema, uključujući i visok krvni pritisak. Pre svega, nemojte po automatizmu dodavati so u hranu. Uvek pre nego što treba da dosolite jelo, probajte da li je dovoljno slano. Ako vam se na prvi osećaj učini da je jelo slano, prestanite sa dodavanjem soli. A ako baš ne možete bez soli onda koristite isključivo morsku jodiranu.Pred kraj kuvanja dodajte malo maslinovog ulja, sirćeta ili limunovog soka. To takođe može poboljšati ukus jela na isti način kao i so.

Kada kupujete namirnice za pripremanje obroka, uvek birajte sveže ili smrznuto povrće. Izbegavajte konzervirano, koje je obično već usoljeno. Ograničite upotrebu slanog prerađenog mesa kao što su salame, šunke ili dimljeni losos. I ne samo to, izbegavajte prerađenu hranu kao što su aromatizovane instant testenine ili rezanci, supe u kesici, slani krekeri i čips. Smanjite upotrebu soja i paradajz sosa i već pripremljnih preliva poput majoneza jer sadrže veoma visok nivo šećera i soli.

maslinovo-ulje

Kuvajte bez ili sa minimalno ulja

Ako koristite suncokretovo ulje ili svinjsku mast za pripremanje hrane, pokušajte barem da ograničite količinu. Daleko zdravije je kuvati u vinu ili vodi nego pržiti na ulju. Umesto pavlake, putera i kremastih soseva koristite pesto, salsu, čatni ili sirće.

Takođe, kako biste smanjili upotrebu masti, koristite kvalitetno posuđe. Upotrebom kvalitetnih tiganja ili šerpi sa nelepljivim slojem u velikoj meri možete smanjiti količinu ulja potrebnog za pripremanje obroka. Osim što je zdravo, i finansijski je isplativije.

Isto tako, kada pripremate povrće, da biste smanjili količinu masti, ne stavljajte je odmah u posudu, nego tek kad povrće porumeni samo ga malo poprskajte uljem.

Pojačajte ukus jelu dodavanjem začinskog bilja

Svi znamo da se začinsko bilje koristiti za pripremu jela i obogaćivanje ukusa. Međutim, većina ne zna da nam ono može u određenoj meri zameniti so i druge nezdrave začine. Ukoliko dodate začinsko bilje hrana koju pripremate će biti ukusnija, baš kao što je to slučaj kada dodajete so.

Ono što je bitno i što profesionalni kuvari znaju, je da se začinsko bilje poslednje dodaje kada pripremate obrok. Dakle, dodajte ga pred sam kraj kuvanja, u poslednjih nekoliko minuta. Imajte na umu da su u većini slučajeva suvi začini jačeg ukusa od svežih. Kao opšte pravilo važi da jedna kašičica suvog začinskog bilja vredi koliko i četiri svežeg.

Začinsko bilje možete koristiti ne samo za pripremanje glavnih jela, već i za supe, prelive za salatu, uz sirće, u dezertima, pa čak i u pićima. Isprobajte u svojim jelima neke od najzdravijih začina poput đumbira, belog luka, kurkume ili limuna. Oni će jelu dati neverovatan ukus a pritom će ga učiniti zdravijim.

Kupujte sezonske namirnice

Ako želite zdravu ishranu onda je najbolje da u nju uključite sezonske namirnice. Pre svega, one obično imaju veću nutritivnu vrednost od onih koje se gaje u veštačkim uslovima. Sazrevaju prirodno, pod uticajem sunčeve toplote i svetlosti. Osim toga, imaju znatno intenzivniji ukus i aromu i bogatije su hranljivim materijama koje imaju pozitivan efekat na naš imuni sistem.

Kupovina sezonskih namirnica podstiče raznolikost u ishrani. Svako godišnje doba nudi različite vrste voća i povrća. Što se raznovrsnije hranite, veća je verovatnoća da ćete u vaš organizam uneti sve hranljive materije, vitamine i minerale koji su potrebni vašem organizmu za normalan rad.

Na kraju, sezonska kupovina je daleko ekonomičnija, pa će vam ostati više novca za neke druge potrebe. U sezoni ponuda određene vrste hrane je znatno veća pa su i cene niže.

Ukoliko pratite ove naše savete sigurni smo da ćete sa uspehom pripremati zdravije i nutritivno bogatije obroke  za vas i članove vaše porodice. I ne samo to, moći ćete da uštedite novac ali i da manje vremena provodite uz šporet.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply