[icegram campaigns=”14335″]

Hormon estrogen

Estrogen je jedan od dva glavna polna hormona kod žena. Drugi je progesteron. Estrogen je odgovoran za fizičke karakteristike i reprodukciju kod žena. Muškarci imaju estrogen, takođe, ali u manjim količinama.

Šta je estrogen? Hormon koji kontroliše menstrualni ciklus kod žena, estrogen, dobija veliku pažnju u životu žene, ali to je zapravo hormon koji se javlja i kod i muškaraca i kod žena. Evo šta treba da znate o estrogenu i načinu na koji on može uticati vas.

Hormon estrogen utiče na razvoj devojčice u odraslu devojku tokom puberteta. On stvara promene koje izazivaju rast grudi, dlake u stidnom području i ispod ruku i početak menstruacije. Kada se pubertet završi, estrogen nastavlja da radi, pomažući da se kontroliše menstrualni ciklus, štiti zdravlje kostiju i drži holesterol pod kontrolom. Estrogen je takođe od ključnog značaja za plodnost.

hormon estrogen

Šta estrogen radi?

Estrogen se proizvodi, pre svega, u jajnicima, parnim organima koji proizvode jajne ćelije žene. Nadbubrežne žlezde takođe proizvode nešto estrogena, zbog čega će muškarci imati estrogen u malim količinama. Masti isto proizvode estrogen. Kada je proizveden, estrogen se transportuje do tkiva organizma kroz krv.

Tokom menstrualnog ciklusa, nivo se estrogena menja. U sredini ciklusa, nivo estrogena je na svom najvišem nivou. Žene će imati niži nivo estrogena tokom same menstruacije. Kako menstruacija prestaje u menopauzi, nivo estrogena će opadati u ovom trenutku.

Problemi usled nepravilnog nivoa estrogena

Kada vaše telo ima previše ili premalo estrogena, to može da stvori probleme. Žene koje imaju nizak nivo estrogena mogu imati smanjivanje menstruacije. One takođe mogu da dožive simptome menopauze, kao što su napadi vrućine, nesanica i nizak libido. Promene raspoloženja i suva koža su takođe problem u ovom slučaju.

Visoki nivoi estrogena mogu prouzrokovati debljanje i menstrualne promene, kao i pogoršanje PMS simptoma. Ciste u dojkama i miomi u materici takođe mogu da se dese u ovom slučaju.

Muškarci koji imaju premalo estrogena mogu imati višak masti na stomaku i nizak libido. Muškarci sa previše estrogena mogu doživeti rast grudi i imaju slabe erekcije.

Tri vrste estrogena

Nisu svi estrogeni isti. Telo ima tri vrste estrogena:

– Estradiol – glavni estrogen kod ljudi; uobičajen kod žena u reproduktivnom periodu.

– Estriol – estrogen proizveden tokom trudnoće.

– Estron – estrogen proizveden posle menopauze.

Kako povećati estrogen u organizmu

Kada je estrogen kod žena u pitanju, podizanje njegovog nivoa može da se uradi na različite načine, ali to mora biti učinjeno pod nadzorom lekara, kako previše estrogena može imati negativne efekte po zdravlje.

Kako povećati estrogen u organizmu?

Povećajte težinu, ako ste neuhranjeni. Pothranjenost može oslabiti sposobnost tela da proizvede estrogen, kao i sposobnost da imate menstruaciju. Vraćajući se zdravoj i odgovarajućoj težini obično dovodi do povećanja nivoa estrogena.

Pitajte svog lekara o lekovima za zamenu estrogena na recept, što se obično naziva terapija zamene hormona. Ova terapija obično dolazi u obliku kreme ili flastera i može sadržati samo estrogen ili estrogen i progestin, drugi hormon koji proizvodi telo. Kako je upotreba terapije zamene hormona povezana sa rizicima, kao što su rak dojke, stvaranje krvnih ugrušaka i srčani napad, to ne može biti prikladno za svakoga.

 

estrogen flaster

Jedite proizvode od soje. Kada su sojini proizvodi u pitanju, istraživanja su u sukobu, ali mnogi ljudi veruju da izoflavoni u soji povećavaju količinu proizvedenog estrogena u organizmu. Druga istraživanja su pokazala da je količina estrogena koja se može dodati minimalna. Dok jedenje proizvoda od soje samo po sebi ne može povećati nivo estrogena, može biti korisno.

Koristite kontraceptivne pilule ili flastere na recept, što može pružiti estrogen telu i regulisati hormone. Estrogen flaster daje skoro 60% više estrogena u odnosu na pilule. Ovi lekovi donose neželjena dejstva i ne mogu biti za svaku ženu, tako da je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom o svim rizicima i koristima.

Kupite suplement estrogena; oni su obično dostupni u prodavnicama zdrave hrane i nekim apotekama. Iako se tvrdi da su ovi suplementi prirodni, oni mogu da interaguju sa lekovima i ne mogu biti bezbedni za osobe sa određenim zdravstvenim stanjem, tako da pre nego što ih kupite, pitajte lekara da li je to sigurno za vas.

Napomena:

Povećanje nivoa estrogena nije prikladno za svakoga. Proverite tačan nivo svojih hormona sa testom krvi i razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što odlučite da podignete svoj nivo hormona. Da bi se osigurala bezbednost, proces podizanja nivoa hormona estrogena treba da se radi samo pod nadzorom lekara!

Prirodni estrogen

Kada pričamo o načinima za podizanje nivoa estrogena, pored navedenih, treba spomenuti i prirodan način za povećanje estrogena.

Prirodni estrogen u hrani i bilju je čest i najbezbedniji način za povećanje proizvodnje estrogena u organizmu.

Hrana bogata estrogenom

Estrogen u namirnicama kao što su povrće, voće, semena i žitarice je najbolji za povećanje nivoa estrogena. Oni sadrže fitoestrogene (prirodni estrogen), koji imaju estrogene efekte. Ishrana bogata ovim namirnicama će povećati količinu estrogena proizvedenu u organizmu.

Povrće i voće: ne sadrže veće količine fitoestrogena koje se mogu naći u drugim namirnicama, kao što su soja ili seme lana, iako mogu da pomognu da se poveća nivo estrogena.

  • 100 g povrća kao što su brokoli, grašak, boranija, zimske bundeve i beli luk sadrže između 94 do 604 mikrograma fitoestrogena. Ostalo povrće uključuje manioke, jam i slatki krompir.
  • 100 g voća, kao što su sušeni datumi, sadrže 330 mikrograma fitoestrogena, a sušene kajsije sadrže 445 mikrograma. Drugi plodovi koji sadrže fitoestrogene uključuju maline, jagode i breskve, koje nude 48 do 65 mikrograma u porciji od 100 g.

Semenke i zrnevlje: semena, kao što su semena lana, susama i drugih uljarica sadrže prirodni estrogen (fitoestrogene) koji pomaže da povećate nivo estrogena. Laneno seme ima tri puta više fitoestrogena nego soja. 100 g lanenog semena sadrži 379,380 mikrograma fitoestrogena, dok seme susama obezbeđuje 8,008 mikrograma fitoestrogena. Žitarice kao što su pirinač, pšenica, hmelj, ovas i ječam takođe mogu da povećaju nivo estrogena prirodnim putem.

Mahunarke i orašasti plodovi: Među mahunarkama, soja je najbogatiji izvor fitoestrogena. 100 g sojinog zrna obezbeđuje oko 103,920 mikrograma fitoestrogena koji se nazivaju genistein i daidzein. Proizvodi od soje kao što su jogurt od soje i tofu su takođe namirnice bogate estrogenom koje povećavaju nivo estrogena.

Orašasti plodovi, posebno pistaći, su najbogatiji sa 382.5 mcg fitosterogena na 100g. Ostali orašasti plodovi uključuju indijski orah – 121.9 mcg, kestenje – 210.2 mcg, lešnike – 107.5 mcg i orahe – 139.5 mcg fitoestrogena.

Bilje koje sadrži prirodni estrogen i povećava nivo estrogena prirodnim putem:

– crvena detelina

– sladić

– komorač

– divlja nana (spermint)

– ginko biloba.

Namirnice bogate estrogenom

– seme lana

– soja (tempeh, tofu, sojino mleko, sojino brašno i drugi proizvodi od soje)

– povrće iz porodice krstašica: kupus, karfiol, kelj, keleraba, brokoli, prokelj, repa

– mekinje (lignani iz celog zrna žitarica)

– suvo voće (kajsije, urme, šljive)

– seme susama

– leblebije (humus)

– pasulj

– grašak

– klice crvene deteline

– beli luk

– semenke suncokreta

– kikiriki

– jabuke

– bademi

– indijski orah

– zobene pahuljice

– kukuriz

– pšenica.

Nedostatak estrogena

Najčešći razlog za nedostatak estrogena kod žena je menopauza ili hirurško uklanjanje jajnika.

Nedostatak estrogena – simptomi:

– ređe ili potpuni prestanak menstruacije

– napadi vrućine (valunzi) i/ili noćno znojenje

– problemi sa spavanjem

– suvoća i stanjivanje vagine

– niska seksualna želja

– promene raspoloženja

– suva koža.

Neke žene doživljavaju menstrualne migrene, glavobolju neposredno pre njihove menstruacije, zbog pada estrogena.

Nedostatak estrogena kod muškaraca može izazvati višak masti na stomaku i nisku seksualnu želju.

Višak estrogena kod žena simptomi i posledice

Visok nivo estrogena se može javiti prirodno. Previše estrogena može biti rezultat lekova. Na primer, terapija zamene estrogena, popularni tretman tokom menopauze, može dovesti do toga da ovaj hormon dostigne problematični nivo. Telo može da razvije premalo testosterona, koji može da poremeti ravnotežu.

Višak estrogena kod žena može dovesti do navedenih problema, među ostalima.

Višak esterogena kod žena – simptomi:

– debljanje, uglavnom u predelu struka, kukova i bedara

– menstrualni problemi, kao što je blago ili obilno krvarenje

– pogoršanje predmenstrualnog sindroma

– fibrocistične grudi (nekancerogene izrasline u dojkama)

– fibroidi (nekancerozni tumori) u materici

– umor

– gubitak seksualnog nagona

– osećati se depresivno ili anksiozno

– gubitak kose

– glavobolje

– hladne šake ili stopala

– problemi sa spavanjem

– otežano pamćenje

Višak estrogena kod muškaraca može izazvati:

– povećanje grudi (ginekomastija)

– slabe erekcije (erektilna disfunkcija)

– neplodnost.

Višak estrogena kod žena – posledice:

Visok nivo estrogena kod žena može da poveća rizik za druge uslove. Na primer, povišeni nivoi estrogena su faktor rizika za rak dojke. Visoki nivoi estrogena tokom dugog vremenskog perioda takođe mogu da izazovu rak endometrijuma.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply