Simptomi upale sluznice želuca obično se intenziviraju tokom prelaznih perioda, usled naglih temperaturnih razlika…

Upala sluznice želuca ili gastritis manifestuje se nizom neprijatnih simptoma koji obično postaju izraženiji tokom prelaznih perioda, usled temperaturnih razlika.Gastritis želuca može nastati naglo i povući se bez trajnih i ozbiljnih posledica, ili, s druge strane, može preći u hronični gastritis i trajati godinama, ali i biti uvod u neka daleko ozbiljnija stanja.

Gastritis simptomi

Muči vas gorušica, osećate bol u stomaku, a hrana vam više nije primamljiva kao ranije? Pored toga štucate, muka vam je i povraćate, dok vam je stolica tamna? Svi su ovo simptomi gastritisa, to jest upale sluzokože želuca, koja je kod nekih ljudi često prisutna bez ikakvih tegoba.Ako imate ove simptome gastritisa važno je da se javite lekaru, koji će biopsijom potvrditi dijagnozu i propisati odgovarajuću terapiju, u zavisnosti od uzroka bolesti.Uzrok za gastritis obično je helikobakterija, koja se skriva u želucu gotovo polovine svetske populacije, a upala sluznice najčešće je preteča čira na želucu.

Gastritis

Bolna nadutost i mučnina
Znakovi gastritisa se u početku manifestuju osećajem „prepunog stomaka. Javljaju se i simptomi kao gorušica, nadimanje i podrigivanje, što ubrzo prerasta u osećaj bolnog pritiska u gornjem delu stomaka. Često je mučnina praćena nagonom za povraćanje, gubitkom apetita i posledičnim mršavljenjem, a posebno ukoliko gastritična epizoda traje duže ili je stanje prešlo u hronični gastritis. U retkim slučajevima može doći do želučanog krvarenja, ali ni blizu tako ozbiljnog kao usled čira. Ukoliko se krvarenje javi, ili je pak stolica crne boje, obavezno se treba javiti lekaru.

Uzroci gastritisa

Gastritis može nastati zbog infekcije bakterijom helikobakter pilori, ali i kao posledica hemijske iritacije sluzokože želuca usled upotrebe lekova (lekovi protiv bolova, antiinflamatorni lekovi, medikamenti za osteoporozu…), upotrebe alkohola, pušenja, ili pak organskih oštećenja, kao što je, na primer, refluks (vraćanje sadržaja iz žučne kese u želudac).

Cigarete i alkohol, naročito pivo i belo vino, mogu biti okidač za gastritis, jer povećavaju lučenje želudačne kiseline, dok napici bogati kofeinom takode pogoršavaju stanje. To znači da bi crnu kafu i energetske napitke trebalo izbegavati.

Postoji i autoimuni gastritis a u ovom slučaju organizam sam stvara antitela koja “napadaju” sluznicu želuca i uzrokuju upalu.Autoimuni gastritis češće se javlja kod osoba koje već boluju od drugih autoimunih bolesti, najčešće Hašimoto tireoiditisa, dijabetesa tipa 1 ili Adisonove bolesti. Takođe, iste simptome može izazvati nedostatak vitamina B12, stanje koje se javlja kod osoba koje ne konzumiraju nikakve namirnice životinjskog porekla.Gastritis se može javiti i kao sekundarna infekcija usled Kronove bolesti, Side, te niza reumatoloških oboljenja, kao i bolesti bubrega i jetre. Jedan od važnih uzročnika svakako je i stres, jer u tom stanju dolazi do pojačanog lučenja želudačne kiseline.

Akutni i hronični gastritis

Simptomi u slučaju akutnog gastritisa nastaju naglo i traju kratko, a uzrokuju ih upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova, alkoholna pića, helikobakterija, virusi, gljivice, refluks žuči iz dvanaestopalačnog creva u želudac i akutni stres.

S druge strane, hronični gastritis traje dugo, s tim stoje tu helikobakterija vodeći uzročnik. Najčešći simptomi hroničnog gastritisa su bol u gornjem delu trbuha, mučnina, povraćanje, oslabljen apetit, rana sitost ili gubitak telesne težine. Definitivna dijagnoza hroničnog gastritisa se postavlja biopsijom želuca, prilikom endoskopskog pregleda gornjih partija organa za varenje (ezofagogastro-duodenoskopija). Pre toga treba sprovesti detaljnu anamnezu, fizikalni pregled, uraditi kompletnu krvnu sliku i biohemijske nalaze, te ultrazvuk gornjeg trbuha. Ezofagogastroduodenoskopiju treba raditi kod svih osoba starijih od 50 godina s navedenim tegobama ili u slučaju postojanja “alarmnih simptoma” (malokrvnost, otežano gutanje, učestalo povraćanje, opipljiva masa u gornjem trbuhu, neželjeni gubitak telesne težine) u bilo kom životnom dobu.

Gastritis lečenje

Lečenje gastritisa zavisi od uzroka , a preporučuje se izbegavanje upotrebe nesteroidnih inflamatornih lekova, masnije hrane, alkoholnih pića i cigareta. Ako se utvrdi infekcija helikobakterijom, koriste se dva antibiotika i lek za smanjenje lučenja želudačne kiseline. Ukoliko se ne leči, gastritis može dovesti do razvoja čira, ali i atrofije s metaplazijom sluznice želuca, a u krajnjem slučaju i do nastanka karcinoma ili limfoma želuca, dok kontrola i eliminacija faktora rizika mogu imati preventivnu ulogu.

U slučaju da su tegobe prouzrokovane upotrebom alkohola ili antiinflamatornih lekova, akutni gastritis će se povući ubrzo nakon prestanka unošenja supstance koja je izazvala upalu.

Upala može nastati usled infekcije bakterijom helikobakter pilori, ali i kao posledica konzuiruranja pojedinih lekova i alkohola

Helikobakter pilori i gastritis

Za gastritis najčešće je odgovorna helikobakterija, kojoj se može stati na put izbegavanjem kisele i masne hrane, uz konzumiranje svežeg voća i povrća.Prisustvo bakterije helikobakter pilori u digestivnom traktu uvek treba shvatiti ozbiljno, budući da je ona, kao uzročnik oštećenja sluzokože želuca i upale, odgovorna i za stvaranje čira. Nijedan lek pojedinačno ne eliminiše infekciju ovom bakterijom, već tretman podrazumeva upotrebu nekoliko medikamenata tokom sedam do 14 dana. Refluks ili vraćanje sadržaja stomaka u jednjak javlja se kao posledica nekog oboljenja ili nedovoljnog zaptivanja želuca (gastroezofagealnim refluksom – GERD). Tako smeša želudačne kiseline dospeva do sluzokože jednjaka, koja nije otporna na ove supstance, te se javljaju oštećenja mukoznog sloja i upale, koje se potom šire i na želudac. Simptomi mogu biti gorušica, povraćanje ili bol prilikom gutanja. Budući da u slučaju ovog uzroka gastritisa dolazi do iritacije i upale sluznice želuca zbog pojačanog delovanja želučane kiseline, terapija se bazira na smanjivanju njenog izlučivanja. Danas postoji više lekova koji to čine na različite načine, a oni se mogu podeliti na antacide (bazne supstance koje neutrališu kiselinu), blokatore izlučivanja kiseline (smanjuju izlučivanje) i blokatore protonske pumpe (blokiraju proizvodnju kiseline u ćelijama sluznice želuca).

gastritis simptomi

Prevencija
Gastritis je jedna od retkih bolesti kod kojih je prevencija stopostotno uspešna, to jest, ukoliko se eliminišu njeno okidači simptomi se neće više javiti.

Gastritis ishrana

Kod gastritisa se preporučuje ishrana u više manjih obroka. Treba izbegavati jako začinjenu, masnu i kiselu hranu, te namirnice koje izazivaju gorušicu i iritiraju sluzokožu. Izbegavajte i alkoholna pića. Ostavite cigarete. Dokazano je da pušenje oštećuje sluznicu želuca i pojačava lučenje kiseline, što rezultuje upalom (gastritis) i može uzrokovati karcinom želuca. Izbegavajte antiinfiamatorne antireumatike. Ukoliko patite od hroničnih bolnih stanja, možete koristiti paracetamol, koji ima antipiretičko, ali i analgetsko dejstvo, bez nepoželjnih uticaja na sluzokožu želuca.

Kiselo i masno? Ne, nikako!

Masna hrana bi mogla pogoršati simptome gastritisa. Uz svinjsku mast, trebalo bi zaboraviti i na ostale “bele smrti” – rafinisani šećer, kuhinjsku so i belo brašno, što znači da industrijski prerađene namirnice, uključujući i slatkiše, ne bi trebalo da se nađu u vašoj kuhinji. Kisela hrana podstiče pojačano lučenje kiseline u digestivnom traktu, pa iz dnevnog menija izbacite sve namirnice spremljene uz upotrebu sirćeta, kao i paradajz i citruse. Ne preporučuje se ni jako začinjena hrana, ali bi ljute papričice trebalo da jedete ako vam prijaju one sadrže kapsaicin, koji pogoduje stvaranju baznog okruženja u želucu, podstičući lučenje sluzi koja štiti želudac od kiseline.

Ishrana kod gastritisa posebno treba da se bazira na fermentisanim mlečnim proizvodima poput kefira, jogurta i kiselog mleka jer sadrže probiotike koji su veoma važni ako je uzrok nastanka bolesti helikobakterija.Ove namirnice imaju antibakterijsko dejstvo i održavaju ravnotežu crevne flore. To je naročito bitno, jer se za lečenje gastritisa često koriste antibiotici, koji pored loših bakterija uništavaju i one korisne. S druge strane, mleko nije dobar izbor za ishranu kod gastritisa, ono će doneti samo prividno olakšanje, ali će već nakon manje od pola sata podstaći lučenje želudačne kiseline i pogoršati stanje.

Voće i žitarice kao lekovi za gastritis

Banane su odlična hrana kad se javi kiselina u želucu, jer stimulišu formiranje jakog zaštitnog omotača oko njega. Pored toga, preporučuje se voće bogato vlaknima, koje ublažava simptome gastritisa i sprečava nastanak čira na želucu.Zavisno od sezone na jelovniku treba da se nađu jagode, kruške i jabuke, a kako su antioksidansi takođe važni, jedite i trešnje i borovnice. Od povrća se kod gastritisa najčešće preporučuju paprike, tikvice i zeleno lisnato povrće, bogato kalcijumom i vitaminom B, koji ublažavaju simptome gastritisa i staju na put razmnožavanju helikobakterije. S druge strane, legumi, alge i integralne žitarice takođe bi trebalo da se nađu na vašem jelovniku, a umesto crvenog mesa bar dvaput nedeljno jedite živinsko ili ribu.

Obavezno pijte sok od kupusa, koji jača želudačnu sluznicu, a jela možete začiniti belim lukom, cimetom i đumbirom.

Povezano>>> Sok od kupusa protiv gastritisa

Jelovnik kod gastritisa

Recepti: Banane s đumbirom i bademom
Oljuštite i podelite napola 4 banane. Poređajte ih u pleh podmazan kokosovim uljem. Pospite l kašikom mlevenog pimenta, 1/2 kašike muskatnog oraščića, sokom od 1 limuna, 50 g seckanih badema i 2 kašike mlevenog đumbirovog korena.Pecite na 180°C oko 15 minuta. Služite uz jogurt.

Kupus s jabukama i lukom
Na 1 kašici kokosovog ulja dinstajte iseckanu glavicu crnog luka i l veću iseckanu jabuku oko 5 minuta. Potom dodajte 1/2 iseckane glavice kupusa i mešajte oko 3 minuta. Dodajte još l kašiku kokosovog ulja, l kašiku semena kima i malo morske soli i crnog bibera po ukusu. Dinstajte još 3 minuta i služite toplo.

Kinoa s brusnicom
Dinstajte jednu manju iseckanu glavicu crnog luka na 1 kašici maslinovog ulja oko 3 minuta. Dodajte 1 šolju nekuvane kinoe i mešajte oko 1 minut. Dolijte 2 šolje neslanog pilećeg bujona, a nakon što proključa, kuvajte na tihoj vatri oko 10 minuta. Dodajte 2/3 šolje suvih brusnica, promešajte i kuvajte oko 8 minuta, dok kinoa ne upije svu tečnost. Pospite seckanim bademima i služite.

Rižoto s tikvicama
Na maslinovom ulju oko 5 minuta dinstajte jednu seckanu glavicu crnog luka, sa malo morske soli i bibera. Dodajte jednu rendanu tikvicu srednje veličine. Dinstajte oko 3 minuta, a potom napravite prostor u sredini tiganja, dodajte malo ulja i 3 sitno iseckana čena belog luka. Dinstajte 30 sekundi, a onda sve pomešajte. Dinstano povrće sjedinite sa 1 šoljom kuvanog pirinča, dobro promešajte i pospite peršunovim listom pre služenja.

Gastritis i stres
Iako je veoma teško eliminisati stres koji izaziva gastritis kod mnogih ljudi, od velike pomoći može biti redovno vežbanje, dovoljno sna i odmora, te neka aktivnost ili hobi koji vam pomažu u opuštanju.