Kolorektalni kancer ili rak debelog creva javlja se u predelu kolona, odnosno rektuma koji predstavlja deo debelog creva. Ovaj tip kancera manifestuje se najpre u vidu malih polipa, koji su najčešće benignog karaktera, mada se u pojedinim slučajevima mogu pretvoriti u ćelije kancerogenog tipa. Pre nego što uočite potencijalne simptome raka debelog creva, morate se upoznati sa mogućim faktorima koji dovode do razvoja bolesti. Negativnu činjenicu predstavlja to što naučnici još uvek nisu utvrdili tačan uzrok ovog ozbiljnog oboljenja.

Ipak, prema nekim istraživanjima, postoje dva moguća objašnjenja za pojavu raka debelog creva:

Prekancerogeni rast:
Dolazi do povećanja broja abnormalnih ćelija u vidu polipa u intestinumu. Neke od akumuliranih ćelija su benignog tipa, dok se usled neadekvatnog tretiranja druge mogu transformisati u štetne kancerogene ćelije.

Genske mutacije:
Ukoliko je neko od vaših članova porodice bolovao od raka debelog creva, postoje određene šanse da i vi zbog prisustva naslednih genskih mutacija obolite od ovog tipa kancera.
Stadijumi raka debelog creva:

Ukoliko osoba sumnja da ima rak debelog creva, ili smatra da su se pojavili određeni simptomi mora se informisati o pet uobičajenih faza koje prate ovu bolest:

Nulta faza. Predstavlja najraniju fazu u kojoj doktor primećuje prisustvo abnormalnih ćelija u kolonu. Ove ćelije imaju tendenciju širenja usled koje se mogu razviti u kancerozne.

Prva faza. U ovom stadijumu rak se već proširio van unutrašnjih zidova debelog creva i na mišićne slojeve kolona.

Druga faza. Ova faza podrazumeva širenje kancerogenih ćelija van muskulatornog zida debelog creva na druge slojeve zida poznatije pod nazivom seroza.

Treća faza predstavlja napredovanje ćelija raka od seroznih slojeva do limfnih čvorova.

Četvrta faza je odmakli stadijum raka. U ovoj fazi, rak debelog creva je već zahvatio i okolne organe, što predstavlja istinsku opasnost.

rak debelog creva simptomi

Nakon upoznavanja sa osnovnim uzrocima pojave raka debelog creva, potrebno je da se informišete o ključnim simptomima istog:

Rak debelog creva simptomi

Simptomi raka debelog creva se često promete kad bude kasno za pravovremenu operaciju.Mnogi se pitaju koji su prvi simptomi ali takvi znaci se mogu pripisati i mnogim drugim tegobama i teško ih je pripisati baš tumoru na debelom crevu.Da bi se pravilno razumeli simptomi raka debelog creva iz sledećeg spiska trebalo bi da bude prisutno bar nekoliko njih.

16 simptoma raka debelog creva

1) Neobjašnjiv umor. Jedna od prvih simptoma je koja može ukazivati na kancerogeno oboljenje jeste prisustvo neobjašnjive slabosti organizma. Ukoliko vas prati osećaj umora koji nije izazvan nekom fizičkom aktivnošću, preispitajte njegove uzroke i preduzmite korake u eliminisanju istog.
-Upražnjavajte zdrave navike i pravilnu hidrataciju organizma.
-Imajte redovan san.
-Kontrolišite nivo stresa.
-Redovno vežbajte.
-Ukoliko je osećaj umora posledica pojave raka podvrgnite se hemoterapiji ili radioaktivnom zračenju koji će pomoći u suzbijanju istog.

2) Opšta slabost. drugi simptom koji može ukazivati na pojavu raka debelog creva jeste iznenadni osećaj slabosti i malaksalosti tela. Ovaj osećaj sličan je pojavi umora, od kog ga razlikuje prisustvo tremora kao prateće pojave opšte slabosti organizma. Tremori predstavljaju iznenadne i nekontrolisane pokrete tresenja ruku ili nogu čak i kada je osoba u stanju mirovanja. Osećaj opšte slabosti i iscrpljenosti organizma prati sve tipove kancerogenih oboljenja. Ukoliko osetite navedene simptome slabosti, iznesite ih vašem lekaru sa ciljem utvrđivanja njihovog konkretnog uzroka i pronalaženja adekvatne terapije u prevenciji istog. Ukoliko stručno lice utvrdi da je ova pojava jedan od pratećih simptoma oboljenja kancera preporučiće vam operativni zahvat ili hemoterapiju u svrhu eliminisanja istog.

3) Bol u stomaku. Naredni simptom raka debelog creva jeste bol u abdominalnoj regiji. Abdominalni bolovi manifestuju se u predelu grudi ili male karlice. Stomačni bolovi mogu biti praćeni grčevima, svrabom, zbog čega se često povezuju sa stomačnim problemima. Mnogi činioci mogu dovesti do pojave abdominalnih bolova poput sindroma iritabilnog creva ili kolona, kao i prisustvo tumora i polipa u stomaku. Nakon uočavanja ovog tipa bola, nužno je da se u što kraćem vremenskom roku javite lekaru radi dijagnostifikovanja uzroka istog. Ukoliko analize ukažu na pojavu raka kolona debelog creva, sledeći korak će predstavljati podvrgavanje opertivnim i hemoterapijskim procesima oporavka.

4) Zatvor stolice predstavlja još jedan od simptoma raka debelog creva. Konstipacija ili zatvor podrazumeva pojavu neregularnog pražnjenja creva koja često pogađa ljude. Kolon ima ključnu funkciju u apsorpciji vode i soli iz hrane i njenom eliminisanju putem digestivnog sistema redovnim pražnjenjem stolice. Kod oboljenja raka creva pražnjenje stolice je neredovnog karaktera.Ako do sada nikad niste imali problema sa pražnjenjem creva i zatvorom pokušajte sa promenama u načinu života a ako nema promena obavezno posetite lekara s obzirom da su ovakve pojave i simptomi raka debelog creva.

Tretman pojave zatvora podrazumeva:
-Ukoliko imate hitnu potrebu za pražnjenjem creva, učinite to odmah, bez odlaganja.
-Unosite veće količine tečnosti svakodnevno.
-Konzumirajte zdravu hranu sa visokim udelom vlakana.
-Upražnjavajte svakodnevno fizičke aktivnosti.
-Svedite na najmanju moguću meru unošenje hrane siromašne vlaknima poput mleka, sira i druge prerađene hrane.

5. Proliv je bitan indikator prisustva kancerogenog oboljenja, ona se manifestuje vodenom stolicom i potrebom za učestalim pražnjenjem creva. Ipak, rak debelog creva može biti i uzročnik pojave dijareje, što predstavlja opozitni mehanizam. Neophodno je posvetiti medicinsku pažnju problemu dijareje postupcima poput:
-ispijanja većih količina tečnosti radi nadoknađivanja izgubljenih tečnih zaliha tokom dijareje.
-prilikom težih oblika dijareje morate unositi neophodnu tečnost intravenoznom terapijom.

6. Pojava tzv. lepljive stolice. Jedan od ukazujućih simptoma prisustva raka debelog creva može biti i pojava lepljive stolice, koja podrazumeva promenu oblika stolice koja dobija trakasti uski oblik prilikom pražnjenja.
Tzv. lepljive stolice mogu biti u uzanoj, čvrstoj ili slabijoj formi: Pojava nestandardnog oblika stolice jedan je od ključnih ukazatelja kancerogenog oboljenja debelog creva, koja nastaje usled dejstva i širenja jednog ili više tumora koji zauzimanjem prostora u kolonu ostvaruju pritisak na isti. Terapija pojave tzv. lepljive stolice zavisi od njenog konretnog uzročnika. Ukoliko je lepljiva stolica uzrokovana kancerogenim oboljenjem, propisana terapija će zavisiti od stadijuma kancera. U slučaju ranijeg stadijuma biće preduzete minimalno invazivne operativne metode, dok će u drugim stadijumima opcije biti hemoterapija, radijacija i ciljana terapija.

7. Krvava stolica jedan je od relevantnih simptoma raka debelog creva. Do pojave krvi u stolici dolazi usled krvarenja u donjem delu digestivnog sistema. Kancerozni polipi i tumori u crevu mogu biti izazivači gastrointestinalnih krvarenja. U slučaju da je krvava stolica posledica kancerogenog oboljenja, predlaže se uklanjanje polipa koji dovode do ove neprijatne pojave, kao i standardne hemioterapije i radijaciona zračenja za eliminisanje kancerogenih ćelija.

8. Rektalno krvarenje. Jedan od pokazatelja prisustva oboljenja raka je i krvarenje iz rektuma tokom pražnjenja stolice. Rektalno krvarenje koje je posledica kancerogenog oboljenja izazvano je od strane polipa ili rastućih tumora koji se razvijaju u donjem delu gastrointestinalnog trakta. Do krvarenja dolazi isključivo tokom pražnjenja stolice. Rektalno krvarenje urokovano pojavom kancera zahteva medicinski tretman koji uključuje:
-primenu vezivnih gumica, laserskih terapija ili pak operativno uklanjanje menorhoida.
-primenu analgetika sa ciljem ublažavanja bolova izazvanih rektalnim krvarenjem.
-sprovođenje hemioterapije, zračenja i operativnih zahvata u lečenju raka.

9. Nadimanje. Jedna od pratećih pojava koja može ukazivati na prisustvo kancera debelog creva. Nadimanje je ispuštanje gasova iz digestivnog sistema putem anusa. Iako ispuštanje gasova predstavlja uobičajenu pojavu, u kombinaciji sa abdominalnim bolovima može predstavljati jedan od ključnih pokazatelja kancerogenog oboljenja debelog creva.Intenzivno nadimanje u kombinaciji bolovima u abdomenu ukazuje na neophodnost odlaska lekaru sa ciljem utvrđivanja adekvatne terapije koja, u slučaju kancerogenog oboljenja uključuje hemoterapiju i zračenje.

10. Nenamerni gubitak težine. Slabljenje bez vidljivog razloga može biti jedan od evidentnih simptoma raka debelog creva. Mršavljenje neizazvano redukcijom ishrane ili upražnjavanjem fizičkih aktivnosti predstavlja signal za odlazak kod lekara, jer može biti uzrokovano različitim kancerogenim oboljenjima. Preventivne mere u sprečavanju iznenadnog gubitka težine sastoje se u:
– korišćenju suplemenata u ishrani.
-upržnjavanju adekvatnog režima ishrane koji će vam pomoći da povratite izgubljenu težinu.

11. Abdominalno nadimanje. Ovo stanje se ispoljava nadutošću i neprijatnim osećajem u stomaku. Iako se ovo stanje smatra redovnom pojavom, konstantan osećaj nadimanja praćen abdominalnim bolom može ukazivati na kacerogeno oboljenje kolona. Terapija abdominalnog nadimanja zahteva:
-promenu uobičajenih dnevnih navika poput upotrebe žvakaćih guma, ispijanja gaziranih pića, prestanak konzumiranja hrane koja nadima, kao i sporije žvakanje hrane.
-U slučaju prisustva kancerogenog oboljenja debelog creva, hemoterapija i zračenje čine ključno rešenje.

Saznajte više>>> Šta je dobro a šta ne protiv raka debelog creva

12. Žutica predstavlja još jedan u nizu simptoma koji prate kancerogene bolesti. Usled povišenog nivoa bilirubina u telu koža i oči dobijaju žutu boju, po kojoj je i oboljenje dobilo ime. Bilirubin je žuti pigment koji se formira raspadanjem crvenih krvnih zrnaca. Žutica predstavlja prateću pojavu mnogih ozbiljnih oboljenja poput bolesti jetre, žučne kese, pankreasa. Budući da rak debelog creva izaziva ozbiljna oštećenja pankreasa, izvodi se zaključak da može dovesti i do pojave žutice. U slučaju uočavanja simptoma žutice potrebno je da se javite lekaru radi uspostavljanja dijagnoze porekla iste. Doktor će otkriti uzrok pojave žutice, ali ne i simptome, koji će sami vremenom nestati. Krajnju terapiju u slučaju kancera i prisutne žutice čine hemoterapija i operativni zahvat.

13. Anoreksija anoreksično oboljenje jedan je od pratilaca kacerogenih bolesti. Simptomi se manifestuju iznenadnim gubitkom apetita i težine. Prema određenim istraživanjima, anoreksija pogađa 15 do 25% pacijenata obolelih od raka. Anoreksija predstavlja pretnju za obolele od kancera debelog creva, jer hemoterapija ili operativni zahvati doprinose pogoršanju problema anoreksije.

Terapija lečenja anoreksije obuhvata:
-uzimanje medikamenata za poboljšanje apetita i omogućavanje lakšeg prolaska hrane kroz intestinum.
-odlazak dijetetičaru koji će pomoći u utvrđivanju adekvatnog režima ishrane.
-Redovna ishrana sa unosom visokokaloričnih namirnica bogatih proteinima.

14. Anemija se ispoljava smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca, i može dovesti do razvoja brojnih ozbiljnih zdravstvenih oboljenja, uključujući i pojavu raka. Na primeru kancera kolona, kancerogeno oboljenje može dovesti do uništavanja zdravih crvenih krvnih ćelija praćenog pojavom gastrointestinalnih lezija, što predstavlja uvod u pojavu anemije. U slučaju anemičnog oboljenja, primarna terapija sastoji se uuzimanju folne kiseline, gvožđa i vitamina B12. Teški oblici anemije zahtevaju iuzimanje injekcija eritropoetina ili pak transfuziju krvi.

15. Depresija se javlja paralelno sa prisustvom kancerogenog oboljenja. Predstavlja promene u raspoloženju praćene osećajem ekstremne tuge, besa ili osećajem beznađa, i predstavlja jedan od glavnih siptoma koje ispoljavaju osobe obolele od teških hroničnih bolesti poput raka. Najbolji način za sprečavanje depresije je deljenje problema sa drugim ljudima. Nije poželjno čuvati taj osećaj u sebi, jer će vam se u protivnom stanje pogoršati. Pored socijalne komunikacije, zastupljeni su određeni medicinski načini suzbijanja ove psihološke pojave:

-Redovan san
-Primena antidepresiva ipersonalne terapije.
-Regularna fizička aktivnost
-Zdrava ishrana visoke nutritivne vrednosti.

16.Promene u funkcionisanju creva. Promene u crevnom funkcionisanju su individualnog karaktera, razlikuju se od osobe do osobe. Promene uključuju učestalost pražnjenja creva, promene u sastavu i boji stolice i kontrolisanju pražnjenja creva.

Neuobičajene promene stolice podrazumevaju zadržavanje stolice, krvave stolice, promenu u obliku i boji stolice, kao i pojavu vodene stolice. Tretman promena u funkcionisanju crevnog sistema značajan je indikator prisustva kancerogenog oboljenja creva, koje mora biti tretirano hemoterapijom ili operativnim procesom.

Kako lečiti rak debelog creva ?

Nakon upoznavanja sa osnovnim simptomima raka debelog creva, potrebno je uputiti se u načine tretmana istog. Standardne terapijske metode uključuju:

Operativne zahvate-pravovremeno detektovnje prisustva polipa omogućava njihovo preventivno uklanjanje operativnom procedurom. U slučaju da nakon postoperativnog perioda nije uočena pojava polipa, rezultati bolesti biće pozitivni. Ipak, ako su polipi već napali zid creva, operativni zahvat uklanjanja dela rektuma i okolnih limfnih čvorova bio bi nužno rešenje.

Drugi tretman primenjivani tretman u lečenju kancera bila bi hemoterapija. Ovaj proces uključuje uzimanje jakih lekova koji uništavaju ćelije raka. U slučaju raka debelog creva, nakon obavaljene hemoterapije sprovodi se operativni zahvat sa ciljem eliminisanja preostalih kancerogenih ćelija. Istovremeno, hemoterapija drži pod kontrolom rast tumora.

Radijacija predstavlja poslednji u nizu tretmana obolelih od raka.Rendgenski zraci imaju sposobnost uništavanja kancerogenih ćelija. Ovaj tip terapije se sprovodi u kombinaciji sa hemoterapijom.

Ako ste primili k znanju sve navedene činjenice, obratite pažnju na postojanje mogućih simptoma raka debelog creva.Neuobičajeni bolovi u stomaku, lepljiva i trakasta stolica, prisustvo krvi u stolici su neki simptomi raka debelog creva koji bi trebalo da vas zabrinu.Postoji jednostavan test ispitivanjem stolice koji bi mogli da uradite u svakoj laboratoriji.

Što se ranije započne sa tretmanom ove kobne bolesti, veće su šanske za oporavak od iste. Naša poruka bila bi: održavajte zdrav životni stil i navike.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply