Mukus (sluz) u plućima je normalan ali kada količina izlučenog mukusa abnormalno poraste, može da zapuši disajne puteve i izazove probleme sa disanjem.Velika količina mukusa koji je poznat i kao šlajm u plućima može da izazove velike probleme.U ovom članku saznajte koji su mogući uzroci za ovu pojavu koji su simptomi velike količine šlajma u plućima i kakvo lečenje se preporučuje…tu su i prirodni lekovi za samopomoć!

Da li ste znali?

Zdrave osobe izluče oko 1,5 litara mukusa dnevno.

iskasljavanje sljama iz pluca

Respiratorni trakt nije ništa drugo do prolaz za vazduh koji obezbeđuje put kojim se vazduh udiše i izdiše, odnosno prolazi do pluća i iz pluća. Mukozna membrana (ili sluzokoža) kojom je obložen respiratorni trakt je od primarne važnosti. Razlog tome je da sekret, koji luči mukozna membrana u respiratornom traktu, obavlja izuzetan posao štiteći organizam, a posebno pluća od patogena koji se prenose vazduhom koje udišemo u procesu disanja. Antitela u mukusu ne samo da hvataju udahnute infektivne agense, već ih i uništavaju. Sloj sluzokože takođe održava vlažnost disajnih puteva i sprečava da dođe do njihovog isušivanja.

Šlajm u plućima simptomi

Otežano disanje i jak kašalj kojim se izbacuje zelenkasto žuta supstanca (šlajm) su uobičajeni simptomi velike količine mukusa u plućima.

Uzroci

Obična prehlada ili virusna infekcija često dovode do nakupljanja velike količine mukusa u plućima. Postoje i drugi poznati uzroci zbog kojih se javlja šlajm u plućima:

Bronhitis

Ovo je respiratorni poremećaj usled koga dolazi do oticanja disajnih puteva (bronhija) koji omogućavaju udahnutom vazduhu da stigne do pluća, kao i ugljen dioksidu da izađe. Bronhitis je najčešće posledica virusne infekcije, mada može da se javi i usled nadiranja bakterija. Upala izaziva mukoznu membranu da luči više mukusa u pokušaju da kontroliše infekciju. Višak mukusa može da se spusti do pluća i pokrene česte napade kašlja.Šlajm u bronhijama može da ometa protok vazduha i izazove probleme sa disanjem.

Astma

Ovo je plućna bolest koja izaziva upalu disajnih puteva, a koja je praćena pojačanim lučenjem mukusa. U slučajevim kada je jak, napad astme može da izazove akutne probleme sa disanjem i ometanje disajnih puteva usled nakupljanja mukusa.

Sinusitis

Infekcija sinusa je još jedan od uzroka zbog kojih se javlja šlajm u plućima. Sinusi su vazdušne šupljine u kostima lica koje omogućavaju vazduhu da prolazi od nosa do dušnika. Postoje 4 para sinusnih šupljina koji su povezane sa nosom. Sluzokoža sinusa luči mukus koji funkcioniše kao sistem za filtriranje nečistoće i prašine.Sekret ne dozvoljava nepoželjnim česticama da dopru do pluća. Međutim, bakterijska infekcija može da izazove upalu sinusa. Ovo na kraju dovodi do začepljenja sinusa sekretom. Višak sekreta koji luče sinusi može da se spusti do pluća i poremeti njihovo funkcionisanje.

Pneumonija

Previše šlajma u plućima može da bude znak da pacijent boluje od upale pluća. Ovo je infekcija štetnim patogenima u koje spadaju virusi, bakterije ili gljivice, a koja napada pluća. U takvom staju pluća tipično izgledaju upaljeno i oni koji boluju od upale pluća imaju groznicu, umeren ili jak kašalj i probleme sa disanjem. Kako upala pluća napreduje, respiratorni sistem reaguje tako što luči u plućima više od normalne količine sekreta. Da bi se rešili ovog viška, pacijenti često kašlju čime olakšavaju izbacivanje šlajma.

Emfizem

Emfizem je oboljenje koje obično karakteriše postepeno propadanje alveola, malih vazdušnih džepova u plućima koji obezbeđuju da udahnuti kiseonik dospe u krvotok, a ugljen dioksid bude izdahnut. Ovi vazdušni džepovi koji izgledaju kao grozd, nalaze se na kraju bronhiola (disajnih puteva). U početnom stadijumu emfizema alveole su pod upalom, što ometa pravilnu razmenu kiseonika i ugljen dioksida. Hronično pušenje i zagađenje vazduha se smatraju glavnim uzrocima emfizema. U normalnim okolnostima alveole su elastične ali sa emfizemom njihova elastičnost je umanjena. Ovo za posledicu ima da alveole ne mogu pravilno da izbacuju ugljen dioksid i druge nečistoće iz pluća. Ovo nagomilavanje nečistoća dovodi do pojačanog lučenja sekreta u plućima, kratkog daha i upornog kašlja.Šlajm je gust i lepljiva pa je izbacivanje otežano.

Alergije

Izloženost alergenima koji se prenose vazduhom, kao što su polen i prašina, takođe mogu da nadraže pluća, a to dalje izaziva šlajm u plućima. Hemikalije koje se udišu tokom pušenja, takođe mogu da izazovu nakupljanje sekreta u plućima.

Saznajte više>>>  Čaj za iskašljavanje šlajma iz pluća

Tuberkuloza (TBC)

Česti napadi kašlja kojim se izbacuju sekret i krv ukazuju na tuberkulozu (TBC). Ovo je ozbiljna bakterijska infekcija pluća koja dovodi do toga da pacijent neprekidno kašlje skoro mesec dana. Nelagodan osećaj u grudnom košu prilikom udisanja, uz iskašljavanje krvi i gustog sekreta, često se sreće kod pacijenata obolelih od tuberkuloze.

Kako izbaciti šlajm iz pluća ?

Lekovi

Za lečenje ovog problema sa plućima koriste se sledeći lekovi:

Bronhodilatatori

Kao što im ime nagoveštava, to su lekovi koji pospešuju širenje bronhija i bronhiola. Dilatacija ublažava upalu bronhija i time olakšava disanje. Uz pomoć bronhodilatatora se opuštaju zgrčeni mišići bronhija. Suženi prolazi bronhija postaju širi, a to zarobljeni šlajm ima slobodno kretanje, što za rezultat ima bolje izbacivanje šlajma iz pluća kašljem.

Ekspektoransi

I ekspektoransi su korisni za izbacivanje šlajma iz pluća. Ovi lekovi su napravljeni tako da razređuju šlajm. Sekret koji je nakon upotrebe ekspektoranasa razređen, je lakši za izbacivanje. Ekspektoransi pospešuju produktivni kašalj i ubrzavaju izbacivanje šlajma.

Dekongestansi

Dekongestansi, kao što su fenilefrin i oksimetazolin, koji se prodaju u obliku kapi za nos, nazalnih sprejeva i formi za oralnu primenu, često se preporučuju pacijentima obolelim od sinusitisa. Uz pomoć ovih lekova upala sluzokože nosa i sinusa slabi. To se postiže komprimovanjem krvnih sudova čime se poboljšava dotok krvi u sluzokožu. Smanjenje otoka ne samo da pomaže da se smanji lučenje sekreta, već olakšava i disanje.

Jedan od najboljih lekova za izbacivanje šlajma iz pluća koji se može kupiti u apotekama bez recepta je Fluimucil.

Parna inhalacija

Parna inhalacija je jedan od kućnih metoda za ublažavanje kongestije. Parna inhalacija rastapa šlajm u plućima i ublažava nelagodu. Međutim, osobe koje boluju od astme ne smeju da koriste parnu inhalaciju jer tako mogu da pogoršaju stanje.

Ulje eukaliptusa

Par kapi ulja eukaliptusa u vrućoj vodi tokom parne inhalacije, mogu efikasno da smanje začepljenje nosa i smanje nakupljanje sekreta.

Ispiranje grla slanom vodom

Šlajm iz pluća može da se podigne do grla. Ovo izaziva golicanje u grlu i jak kašalj. Da biste smirili grlo, ispirajte ga slanom vodom. Ispiranje pomaže da se šlajm izbaci iz grla.

Ljuta hrana

Nekim osobama je često konzumiranje ljute hrane neprijatno, međutim, pomaže kod izbacivanja šlajma iz grla i pluća. Čili , ren i đumbir razređuju sluz, a to pospešuje izbacivanje  šlajma kašljem. Međutim, ako se simptomi pogoršaju nakon ljute hrane, preporučuje se da je izbacite iz ishrane.

Uzdržavanje od mlečnih proizvoda

Još jedan prirodan način za ublažavanje simptoma povezanih sa šlajmom u plućima je da se držite podalje od mlečnih proizvoda. Usled konzumiranja mlečnih proizvoda sekret postaje gušći. Stoga ne čudi što se simptomi pogoršavaju usled konzumiranja mleka, sira i jogurta.

Adekvatan unos vode

Dovoljan unos vode igra značajnu ulogu u izbacivanju šlajma iz pluća. Ako pijete dosta vode, šlajm će se razrediti i lakše izbaciti. Da biste razredili nakupljeni sekret, morate da konzumirate vodu u dovoljnim količinama. Povećanje količine vode koju pijete, ublažićete simptome.

Sok crnog luka i med

Kombinacija soka crnog luka i meda umiruje kašalj. Deluje kao prirodni sirup protiv kašlja i pokazala se kao efikasna za ublažavanje simptoma kašlja. Iscedite 1 kašičicu soka crnog luka i dodajte tačno 1 kašičicu meda. Ovu mešavinu uzimajte dva puta dnevno i budite sigurni da ćete ublažiti kašalj.

Prevencija

Hronično pušenje je primarni faktor koji doprinosi nakupljanju šlajma u plućima. Uzdržavanje od ove nehigijenske navike ide na ruku zdravijim plućima bez preteranog lučenja sekreta. Stoga, pre svega ostavite cigarete ako stvarno želite da vam pluća funkcionišu normalno. Da biste se izborili sa problemima koje prouzrokuje zagađenje vazduha, posebno ako živiti u blizini industrijskih zona, morate da nosite specijalne maske za lice da biste maksimalno umanjili izloženost zagađivačima.

Sve u svemu, kada lučenje sekreta u plućima nadmaši normalan nivo, to je znak virusne infekcije ili neke respiratorne bolesti. Neophodno je utvrditi uzrok za nakupljanje šlajma u plućima koji stvara začepljenja u nosu i grudima, kako bi se postavila dijagnoza.

Disklamacija: Informacije u ovom članku su u svrhu edukovanja čitalaca. Nisu zamena za savet medicinskih stručnjaka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply