pulsiranje u uhu

Pulsirajući tinitus (pulsiranje u ušima)

Šta je pulsirajući tinitus?

Pulsirajući tinitus je posledica protoka krvi u ušima ili u njihovoj blizini.

Za razliku od drugih oblika tinitusa, pulsirajući tinitus ima fizički izvor zvuka koji dopire do ušiju. To je pojačani zvuk krvi koja protiče kroz arterije a ljudi ga osećaju kao pulsiranje u uhu.

Pulsirajući (sinhronizovan sa radom srca) tinitus se naziva i objektivnim tinitusom i prilično je redak. Nastaje zbog zvuka koji stvaraju strukture u blizini uha (najčešće krvni sudovi), a ponekad pulsiranje u uhu može da bude toliko glasno da i lekar može da ga čuje.

Zvonjava ili zujanje koji se čuju kod drugih vrsta tinitusa (subjektivni tinitus), posledica je toga što nervi hvataju abnormalne električne signale koji se kreću od ušiju do mozga.

pulsiranje u uhu

 

Koji su simptomi pulsirajućeg tinitusa?

Glavni simptom pulsirajućeg tinitusa je zvuk u ušima koji deluje kao da se poklapa sa otkucajima srca ili pulsom koji pacijenti opisuju kao pulsiranje u ušima.Kod nekih je pulsiranje jako tako da mogu i da izmere puls dok čuju ovaj zvuk.

Možete i da osetite palpitacije (ubrzano lupanje srca) ili ošamućenost. Ove simptome bi trebalo da ispita lekar, što je pre moguće. Ukoliko osetite iznenadan bol u grudima ili druge znakove infarkta, odmah pozovite hitnu pomoć.

Šta izaziva pulsiranje u uhu?

Postoje brojni uzroci pulsirajućeg tinitusa, ali svi oni potiču od problema sa cirkulacijom.

U nastavku ćemo navesti neke od najčešćih uzroka.

Visok krvni pritisak

Kada vam krvni pritisak raste, pritisak krvi na unutrašnji zid arterija se povećava. Što je snažniji protok krvi u arterijama koje se nalaze u ili oko ušiju, to je ušima lakše da ga detektuju.

Ateroskleroza

Sužavanje arterija, do koga dolazi usled naslaga holesterola, masnoće i otpadnih materija, može da dovede do turbulentnog protoka krvi. Ukoliko je ovo uzrok, moguće je da čujete ritmični šum u jednom uhu.

Turbulentni protok krvi

Suženje arterija (karotidnih arterija) ili vena (jugularnih vena) vrata, takođe može da bude uzrok promene u protoku krvi ka glavi i iz nje. Vaše uši mogu da pokupe zvuk ovog turbulentnog ili nepravilnog protoka, što čujete kao pulsiranje u uhu.

Tumor glave ili vrata

Pulsiranje u uhu može da izazove i tumor koji vrši pritisak na venu.

Abnormalni krvni kapilari

Problemi sa sićušnim krvnim sudovima, ili kapilarima, koji povezuju arterije sa venama, mogu da budu uzrok pulsirajućeg tinitusa.

Kako se dijagnostikuje pulsirajući tinitus?

Ukoliko smatrate da imate pulsirajući tinitus, zakažite pregled kod vašeg lekara. Pregled će početi uvidom u simptome i anamnezom.

Lekar će verovatno pomoću stetoskopa pregledati grudi, vrat i lobanju. Ukoliko i lekar čuje pulsirajući šum, onda imate objektivni tinitus. Ako ne, onda imate subjektivni tinitus.

Uradiće vam i proveru sluha da bi se utvrdilo da li je došlo do izvesnog gubitka sluha u jednom ili oba uha. Lekar može da vas uputi i na snimanja, kao što su:

 • ultrazvuk
 • magnetna rezonanca
 • CT skeniranje
 • angiografija

Lekar će možda proveriti i da li imate povišen krvni pritisak, a moguće je da vas uputi na analizu krvi zbog sumnje na bolest štitne žlezde ili anemiju.

Ukoliko deluje kao da imate pulsirajući tinitus, moguće je da dobijete i uput za kardiologa (lekara specijaliste za bolesti srca), radi pregleda i ispitivanja zbog mogućih problema sa cirkulacijom ili povišenim krvnim pritiskom.

Da li pulsiranje u ušima može da izazove komplikacije?

Pulsiranje u ušima može da izazove probleme sa spavanjem. Loš san može da dovede do:

 • otežane koncentracije
 • pada energije
 • kardiovaskularnih problema
 • debljanja i drugih problema sa metabolizmom

Kako se leči pulsiranje u ušima ?

Lečenje pulsirajućeg tinitusa je često usmereno na osnovno oboljenje.

Visok krvni pritisak i oboljenja vena i arterija, obično se leče kombinacijom medikamenata i promenama u načinu života:

 • ishrana sa niskim unosom natrijuma
 • redovno vežbanje
 • prestanak pušenja
 • smanjenje nivoa stresa

Ukoliko je uzrok povezan sa specifičnim problemom u arteriji ili veni, operacija ili uvođenje katetera radi lečenja mogu da budu neophodne procedure. Savitljiva mrežasta cev, koja se zove stent, ponekad se ugrađuje u suženu arteriju da bi je proširila i poboljšala protok krvi.

Zvučna terapija

Ukoliko nije moguće lečenje krvnog suda, od koristi može da bude zvučna terapija. U nju spada emitovanje pozadinskih zvukova, kao što su nežna muzika ili „beli šum“, koji imaju za cilj da vam odvrate pažnju od pulsiranja ili da promene osetljivost mozga na glasnoću pulsiranja.

Za osobe kod kojih se javlja jako pulsiranje u uhu od koristi može da bude i kognitivno-bihejvioralna terapija, oblik terapije kroz razgovor koji je osmišljen tako da promeni vaš način razmišljanja o problemu, a u cilju promene emocionalne reakcije na problem i načina ophođenja prema njemu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply