Kako kokosovo ulje postaje sve popularnije, sve je više onih koji bi želeli da znaju kako se ono koristi za negu kože.

Preparati za negu kože i kose sa kokosovim uljem se, zapravo, stalno pojavljuju svuda, kao i u brojnim prodavnicama – na rafovima možete da vidite teglice sa kokosovim uljem pored običnih losiona.

Nažalost, pošto je primena kokosovog ulja za kožu relativno nov koncept za većinu, čitav proces može malo da zbunjuje i donekle plaši.

Verujte nam da znamo kako je biti u toj koži. Kada počnete da istražujete kako da koristite kokosovo ulje protiv akni, za umivanje i hidriranje, možete da dođete u situaciju da se potpuno parališete i da se ne usuđujete da probate bilo šta od predloženog, pošto ne znate kome da verujete ili odakle da počnete.

Uštedećemo vam vreme i poštedeti vas neizvesnosti. Ovde ćete pronaći jednostavan vodič koji objašnjava sve što bi trebalo da znate o upotrebi kokosovog ulja za kožu. Objasnićemo njegove prednosti, različite načine upotrebe u redovnoj rutini nege kože i kako ćete znati kada ono nije dobro za vašu kožu.

kokosovo ulje za lice

Zašto bi trebalo da koristite kokosovo ulje za kožu

Kokosovo ulje se ekstrahuje iz jestivog, mesnatog dela kokosovog oraha. To je prirodna zasićena mast koja se skoro u potpunosti sastoji od srednjelančanih masnih kiselina. Premda ovo ne deluje kao nešto posebno, kokosovo ulje spada u jedan od „retkih“ izvora srednjelančanih masnih kiselina, a to je upravo ono što ga čini neverovatno dobrim za kožu.

Predominantna srednjelančana masna kiselina koju sadrži kokosovo ulje je laurinska kiselina, koja ima dokazana antibakterijska, antivirusna, antigljivična i antiupalna svojstva. U druge hemijske supstance u kokosovom ulju spadaju fitonutrijenti i polifenoli, koji deluju kao antioksidanti, a imaju i druga svojstva koja pomažu i pružaju zaštitu za kožu.

Studije pokazuju da ova korisna svojstva ne samo da čine kokosovo ulje neverovatnim ovlaživačem za kožu, već pomažu i da se smanji broj bakterija povezanih sa aknama, infekcijama i drugim kožnim oboljenjima, a mogu i da pospeše i zarastanje rana tako što povećavaju kolagenske veze.

Šta u slučaju da je koža masna /suva / mešovita ?

Čak i pored literature koja govori u korist upotrebe kokosovog ulja radi zdravlja kože, brojni ljudi će odbaciti ideju da nanesu masnoću kakva je kokosovo ulje na kožu – ili pretpostavljaju da nega kože kokosovim uljem kod njih neće delovati zato što imaju masnu kožu. Međutim, evo dobre vesti… kokosovo ulje je dobro za sve tipove kože.

Suva koža se javlja kada koži nedostaje masnoća, a posledice su gruba, suva ili ljuspasta koža. Lokalno nanošenje hranljive masnoće poput kokosovog ulja, pomaže obnavljanju lipidne barijere, čime se smanjuje gubitak vode, sprečavaju peroksidativna i oksidativna oštećenja (bore!) i popravlja antibakterijska funkcija.

Ako vaša koža prekomerno proizvodi masnoću, nanošenje hranljivih ulja pomaže eksfolijaciji kože jer ona razlažu i rastvaraju višak masnoće, ne skidajući sa kože prirodnu lipidnu barijeru. Mada se povezanost sebuma (loja) sa aknama ne razume dovoljno, neka istraživanja ukazuju da možda one imaju više veze sa kvalitetom a ne kvantitetom sebuma. To je i razlog zbog koga praktikovanje pranja lica kokosovim uljem ili upotreba hranljivih ulja kao ovlaživača mogu odlično da deluju kod svih tipova kože.

Najbolje kokosovo ulje za kožu

Premda možda mislite da je u pitanju jednostavan i jedinstven proizvod, na tržištu postoji bezbroj robnih marki i vrsta kokosovog ulja – zato izbor najboljeg kokosovog ulja za kožu još više zbunjuje.

Jednostavno rečeno, postoje tri glavne vrste kokosovog ulja: nerafinisano kokosovo ulje, rafinisano kokosovo ulje i tečno kokosovo ulje.

Nerafinisano kokosovo ulje ekstrahuje se iz sveže pulpe kokosovog oraha, metodama vlažnog mlevenja ili brzog sušenja. Ovaj proces ostavlja sve prirodne fitonutrijente i polifenole netaknutima.

Rafinisano kokosovo ulje se ekstrahuje iz prethodno osušene pulpe kokosovog oraha, pomoću hemijskih rastvora ili metodom fizičke ekstrakcije. Ovako dobijeno kokosovo ulje mora da se prečisti u procesu rafinacije, što znači da će neke korisne hranljive materije nestati.

Poslednja vrsta, tečno kokosovo ulje, je najbolja za negu kože jer sadrži sve prirodne fitonutrijente i polifenole. Kada kupujete kokosovo ulje za kožu tražite ono koje je označeno kao „devičansko“ ili „sirovo“.

Ako ste finansijski ograničeni, niste u prilici ili ne podnosite miris kokosovog ulja, koristite organsko rafinisano kokosovo ulje. Tražite one vrste koje su označene kao „ceđeno ekspelerom“.

Ako ste skloni stvaranju komedogenih akni (akne sa miteserima na vrhu) ili vam se komedogene akne javljaju kada koristite nerafinisano ili rafinisano kokosovo ulje za lice , trebalo bi da koristite nekomedogeno ulje, poput tečnog kokosovog, ulja jer ono ne sadrži masne kiseline koje prelaze u čvrsto stanje.

Kako se koristi kokosovo ulje za lice negu kože celog tela

Pre nego što pređemo na sve fantastične načine upotrebe kokosovog ulja za lice i telo, svesrdno vam preporučujemo da isprobate ovo ulje na maloj površini kože pre nego što počnete da praktikujete bilo koji tretman. Najbolje je da kokosovo ulje nanosite na lice i telo, uvek na isto mesto, 3-4 dana zaredom, što će vam omogućiti da saznate da li imate neku abnormalnu reakciju na ovo ulje.

Mada je kokosovo ulje odlično za sve tipove kože i dobro se pokazalo kod većine, ne postoji ništa što bi odgovaralo nezi svake kože. Svi smo mi pojedinci sa različitom genetikom, a to što nešto deluje ili ne deluje kod drugih, ne znači da hoće ili da neće da deluje kod vas. Budite otvorenog uma i pratite šta vam vaša koža poručuje, kako biste otkrili koji je tretman najbolji za vašu kožu.

A sad, pređimo na zabavni deo.

Kokosovo ulje za umivanje

Lice možete da umivate kokosovim uljem ili kombinacijom ulja, pomoću tretmana koji se zove pranje lica uljem (OCM). Po principu rastvaranja, osnovni koncept se svodi na sledeće: prirodno ulje koje utrljate u kožu rastvara ulje koje je na vašem licu prešlo u čvrsto stanje sa nečistoćama i/ili zapušenim porama. Kada izložite kožu lica pari sa tople krpe, pore se otvaraju i prirodna ulja podižu masnoću i nečistoće iz pora, što se može lako obrisati.

U zavisnosti od tipa kože, možete da koristite čisto kokosovo ulje, koje je noseće ulje, ili kombinaciju nosećeg ulja i adstrigentnog ulja, što je odlično za dubinsko čišćenje lica.

Kokosovo ulje za hidraciju

Verovatno ste pročitali gomilu tekstova o kokosovom ulju kao ovlaživaču kože. Manimo se nagađanja i pređimo na pravu literaturu. Postoje četiri studije koje su se bavile hidratantnim svojstvima kokosovog ulja. Kada su u pitanju tretmani za oboljenja povezana sa suvom kožom koja svrbi, studije pokazuju da je kokosovo ulje znatno smanjilo suvoću i pokazalo se mnogo delotvornijim u poređenju sa drugim uljima, zbog svojih antibakterijskih i omekšavajućih svojstava.

Studije pokazuju i to da kokosovo ulje, zbog svoje molekulske mase i linearnog lanca, znatno smanjuje gubitak proteina kod oštećene i neoštećene kose. Konačno, pokazalo se da kokosovo ulje poboljšava kolagenske veze i pojačava aktivnost antioksidativnog enzima kada se redovno koristi.

Mada ove studije ne dokazuju da kokosovo ulje deluje kod svakoga, one pokazuju da je ono delotvoran i nadmoćan ovlaživač za lice i telo. Preporučujemo vam da direktno nanosite kokosovo ulje ili da napravite maslac od ovog ulja da biste imali još bolje dejstvo. Ako putujete, nabavite neku hidratantnu kremu sa kokosovim uljem.

Kokosovo ulje protiv akni

Preliminarna istraživanja ukazuju da kokosovo ulje može da bude delotvoran lek za neke tipove akni na licu, uključujući i akne usled propionibakterije, kao i da ima potencijal da deluju kao prirodni lek za akne vulgaris.

Zbog svojih antimikrobnih svojstava, ispostavilo se da je kokosovo ulje 15 puta delotvornije za zaustavljanje razmnožavanja bakterija koje izazivaju akne, od benzoil peroksida, popularnog lokalnog antibiotika za blage i umerene akne. Studije pokazuju i da kokosovo ulje delotvorno ublažava upalu i otok usled akni jer ima i antiupalna svojstva.

Premda sve navedeno ne znači da je kokosovo ulje rešenje za akne, postoje indicije da ono može da poboljša stanje kod nekih osoba koje pate od akni. Ako želite da eksperimentišete sa kokosovim uljem kao tretmanom protiv akni, predlažemo vam da ga prvo isprobate kao sredstvo za pranje lica. Možete kokosovo ulje i direktno da nanesete na akne kao ovlaživač, što može da poboljša kolagenske veze (zarastanje rana), aktivnost antioksidativnog enzima i funkciju lipidne barijere.

Kako ćete znati da kokosovo ulje nije dobro za vašu kožu

Kao što smo već rekli, ne postoji sredstvo koje će odgovarati nezi svih tipova kože. Mada je kokosovo ulje potpuno bezbedno i nema prijavljenih alergijskih reakcija, ipak je najbolje da ga isprobate na maloj površini kože, pre nego što počnete da primenjujete nove tretmane za negu kože.

Dakle, kako ćete znati da kokosovo ulje nije dobro za vašu kožu? Obično se javljaju jedna ili dve reakcije.

Prvo, ako primetite da se povećava broj komedogenih akni, prestanite da koristite kokosovo ulje.  Komedogene akne su obično manje, javljaju se u grupama i izgledom podsećaju na osip. Mada komedogene akne mogu da izbiju bilo gde, najčešće se javljaju na čelu, obrazima i bradi.

Tečno kokosovo ulje je bolje za osobe koje su sklone izbijanju komedogenih akni jer ne sadrži masne kiseline koje imaju višu tačku topljenja.

Drugo, ako vam koža postane suvlja ili počne da se ljuspa nakon upotrebe kokosovog ulja, prestanite da ga koristite dok ne utvrdite osnovni uzrok koji dovodi do suvoće kože. Kokosovo ulje nije sastojak koji isušuje, međutim, kod osoba koje pate od dehidrirane kože može da izazove isušivanje.

Dehidrirana koža je ona koža kojoj nedostaje voda, čak i kada masnoće ima dovoljno. Zbog molekulske mase i oblika molekula kokosovog ulja, ono prodire dublje u kožu, što može da stvori osećaj suvoće na površini kože. Da biste popravili ovo dejstvo, preporučujemo vam da kokosovo ulje mešate sa ši buterom, koji ima humektantno (zadržava vlagu) i emolijentno (omekšava kožu) svojstvo.

Premda neka druga ulja mogu da budu od pomoći, najbolji lek za dehidriranu kožu je unos dovoljne količine vode i uspostavljanje ravnoteže između unosa vode i odgovarajućeg nivoa elektrolita, poput natrijuma, kalijuma, magnezijuma i kalcijuma. Da biste to postigli, možete da dodate prstohvat nerafinisane morske soli u vodu koju pijete, čime ćete ćelijama obezbediti neophodne minerale za pravilnu apsorpciju vode.

Kokosovo ulje za kosu

Kao što smo već nagovestili, kokosovo ulje je fantastično sredstvo od koga će vaša kosa biti zdrava i bujna. Zbog molekularne mase i oblika molekula kokosovog ulja, ono može da prodre duboko u dlaku, čime se smanjuje gubitak proteina, bilo da je kosa oštećena ili ne. Kokosovo ulje može da pomogne i kod problema sa peruti i suvim skalpom jer poseduje antimikrobna svojstva. Ako planirate da počnete da koristite kokosovo ulje za kosu, probajte masku od kokosovog ulja i ispiranje rastvorom jabukovog sirćeta.

Zbog svojih antimikrobnih svojstava kokosovo ulje je i odličan dezodorans. Možete da ga koristite samog, sa sodom bikarbonom, a možete i da kupite neki dezodorans u stiku koji sadrži kokosovo ulje.

Konačno, kokosovo ulje možete da koristite kao osnovu za domaću pastu za pranje zuba.

Šta ako kokosovo ulje ne deluje kod vas ?

Ako kokosovo ulje nije odgovarajuće za vašu kožu, budite spokojni – postoje brojna druga ulja koja možete da koristite. Preporučujemo vam slatko bademovo ulje ili ulje jojobe jer su oba odlična za sve tipove kože.

Imajte na umu da, i pored toga što na licu imate reakciju na kokosovo ulje, možete i dalje da ga koristite za kosu i telo. Ukoliko je kod vas takav slučaj, za čišćenje lica probajte ulje jojobe ili slatko ulje badema.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply