[icegram campaigns=”14335″]

Hemoroidi u toku trudnoće

Trudnoća je puna lepih promena i bitnih životnih trenutaka, kao i nekih zaista neprijatnih tegoba.

Možda imate finu prijateljicu koja Vas upućuje u ono što zaista može očekivati u vezi sa trudnoćom, i neprijatne stvari, takođe.

Ili ste možda jedna od mnogih žena koje su zatečene mučninom, hemoroidima, i čestim odlascima u toalet.

Iako ih ne dobiju sve žene, hemoroidi su prilično uobičajena bolest u trudnoći.

Bez obzira da li ste znali da ih treba očekivati ili ne, hemoroidi su jednako neprijatni.

Srećom, postoje stvari koje možete da uradite kako biste pomogli u ublažavanju tegoba i da se zaleče tokom postnatalnog perioda.

hemoroidi u trudnoci

Šta su hemoroidi ?

Hemoroidi su u suštini proširene vene u rektumu. Vene u donjem rektumu i anusu postaju upaljene i otečene. Postoje dve različite vrste hemoroida:

– Unutrašnji hemoroidi su u rektumu. Oni su često bezbolni ali imaju tendenciju da iskrvare. Neke osobe će doživeti izvesnu nelagodnost ili osećaj pritiska, ali mnogi ne prijavljuju bol u ovom slučaju.

– Spoljni hemoroidi un nalik mekim čvorićima oko anusa. To su male hemoragije ispod kože.

Takođe je moguće doživeti prolaps unutrašnjih hemoroida. Do ovoga dolazi kada se unutrašnji hemoroidi proguraju kroz analni otvor. Ovo može biti bolan oblik unutrašnjih hemoroida. Prolaps, što znači da prolaze kroz anus i izvan tela, često se javlja nakon korišćenja toaleta. U nekim slučajevima analni sfinkter može da ih pritisne izazivajući trajni prolaps.

Koji su simptomi hemoroida u trudnoći ?

Tokom trudnoće Vaše telo prolazi kroz mnoge promene. Ponekad  to otežava razlikovanje između između normalne promene i bolesti koje bi mogle zahtevati pažnju i tretman. Svaki put kada niste sigurni u vezi sa simptomima dobra je ideja  da se obratite lekaru.

Neki simptomi hemoroida u trudnoći su:

  • Svrab ili osećaj pečenja
  • Brisanje jarko crvene krvi nakon pražnjenja creva
  • Oštar bol u prekidima u blizini anusa
  • Izbočina na koži oko anusa
  • Tup bol ili bol tokom ili nakon pražnjenja creva
  • Neprijatnan pritisak

Ako osetite bilo kakvo krvarenje, važno je da stupite u kontakt sa Vašim lekarom da se utvrdi šta je uzrok, i kakvo lečenje je potrebno.

Zašto se javljaju hemoroidi u trudnoći  ?

Tokom trudnoće i nakon porođaja, žene su sklone hemoroidima.

Hemoroidi se najčešće javljaju u poslednjem tromesečju trudnoće, i u prvom mesecu posle porođaja.

Faktori rizika za hemoroide u trudnoći uključuju zatvor, istoriju hemoroida ili pukotina, težina novorođenčeta u veća od 3800 grama, i naprezanja tokom porođaja više od 20 minuta.

Tokom trudnoće, žena ima dodatnu količinu krvi, i dodatnu težinu na perineumu i rektumu, što doprinosi pojavi hemoroida. Dodatna količina krvi takođe implicira da ako sedite na čvrstoj podlozi ili stojite duže vreme, to Vas može učiniti podložnijim hemoroidima.

Velika naprezanja mogu dovesti do hemoroida – nešto što mnoge trudnice imaju problema da izbegnu.

Hemoroidi i količina krvi

Povećanje obima krvi tokom trudnoće izaziva vene da se šire. Kada ove vene imaju dodatni pritisak od rastuće materice postaju podložne tome da postanu proširene vene – što znači da su neuobičajeno natečene ili proširene.

Hemoroidi i zatvor

U toku trudnoće, verovatno ste proveli više vremena brinući o digestivnom traktu nego ikada ranije. Od mučnina i averzije prema hrani do hroničnog zatvora, ovaj sistem Vam ostaje na umu. Sporije varenje tokom trudnoće i povećana potreba za hidratacijom znači da često može doći do zatvora.

Zatvor i prateće naprezanje da se creva isprazne mogu povečati rizik za razvoj hemoroida. Adekvatna hidratacija i konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima (sveže povrće i zeleniš, za razliku od hleba i žitarica koje mogu da pogoršaju zatvor) i suplementi vlakana mogu pomoći u otklanjanju zatvora, a samim tim smanjuju rizik ili ozbiljnost hemoroida.

Trebalo bi da se obratite lekaru ako primetite bilo šta od sledećeg:

– Upornu bol u stomaku ili u blizini anusa
– Ako se Vaši simptomi ne poboljšaju ili pogoršaju u roku od 7 dana
– Promene u aktivnostima creva koje traju više od 7 dana

Kako da se rešiti hemoroida u trudnoći

Koliko god neprijatni hemoroidi u trudnoći mogu biti, dobra vest je da postoje opcije lečenja i oni su obično privremena bolest. Postoje prirodne opcije, promene u ishrani i lekovi dostupni za lečenje hemoroida. Pre uzimanja ili upotrebe bilo čega za lečenje hemoroida , konsultujte se sa lekarom.

Značaj promene u ishrani

Ishrana bogata vlaknima koja uključuje obilje svežeg povrća, voća i žitarica može sprečiti zatvor. Unos velike količine vode kako biste bili hidrirani je takođe važan. Ograničite unos obrađenih zrna (hleb, žitarice, torte, keks, testenine itd) i namirnice koje obično imaju nizak sadržaj vlakana i teške su za varenje, što može doprineti opstipaciji.

Kuvanje sa zdravim uljima (npr. kokosovo ulje) i zdrava ulja na salatama (npr. maslinovo ulje) takođe mogu pomoći da Vam creva funkcionišu normalno. Kokosovo, maslinovo i druga prirodna ulja su takođe izvor zdrave masti koju je dobro unositi tokom trudnoće.

Prirodni lekovi protiv hemoroida u trudnoći

Iako su u pitanju prirodne supstance, bilo šta što konzumiramo ili stavimo na kožu može imati lekovito dejstvo tako da se konsultujte sa lekarom pre nego što se odlučite sa kojim tretmanom da pokušate.

Neki prirodni lekovi su:

– Topla kupka ili sedeća kupka nekoliko puta dnevno u serijama od 10 minuta
– Nanošenje tinkture arnike na obolelo mesto
– Akupunktura da poboljša cirkulaciju

Lečenje

Ponekad promene u ishrani i prirodni lekovi ne pomažu dovoljno. U takvim situacijama važno je razgovarati sa lekarom o medicinskim opcijama za izlečenje.

– Mast za zatezanje ili supozitorije
– Tretman gumicama
– Injekcije
– Ako ništa drugo ne deluje, operacija (pobrinite se da Vas upoznaju sa rizicima u vezi sa vrstom operacije i dugoročnim afektima)

Dodatni saveti

Neke žene brisanje doživljavaju kao bolno. Blage bebi maramice ili medicinske maramice od hamamelisa mogu učiniti brisanje manje neprijatnim.

Možda ćete osetiti olakšanje ako sedite na gumenom prstenastom sedištu.

Borba sa hemoroidima nije prijatna, ali srećom za mnoge trudnice, to je privremena bolest. Dobra ishrana, slušanje tela kada je u pitanju podizanje i ustajanje, i drugi tretmani mogu pomoći da ih držite pod kontrolom.Hemoroidi posle trudnoće mogu brzo nestati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply