[icegram campaigns=”14111″]

Šta je žučna kesa i njen položaj u telu

Žučna kesa je oblika kruške, šuplja struktura, koja se nalazi ispod jetre i na desnoj strani stomaka. Njena osnovna funkcija je da skladišti i koncentriše žuč, žuto-braon digestivni enzim koji proizvodi jetra. Žučna kesa je deo žučnog sistema.

Žučna kesa služi kao rezervoar za žuč dok se ne koristi za varenje. Apsorbujuća strana žučne kese koncentriše uskladištenu žuč. Kada hrana uđe u tanko crevo, hormon pod nazivom holecistokinin se oslobađa, i signalizira žučnoj kesi da se kontrakuje i izluči žuč u tanko crevo kroz žučni kanal.

Žuč pomaže proces varenja tako što razlaže masti. Takođe crpi otpadne produkte iz jetre u duodenum, deo tankog creva.

Višak holesterola, bilirubina ili žučne soli mogu izazvati da se formira kamen u žučnoj kesi. Kamenje u žuči su generalno male, čvrste naslage unutar žučne kese koje su formirane kada uskladištena žuč kristališe. Osoba sa kamenom u žuči retko oseća ikakve simptome sve dok kamen u žuči ne dostigne određenu veličinu, ili ako kamen u žuči blokira žučne puteve. Hirurško uklanjanje žučne kese (holecistektomija) je najčešći način za lečenje kamena u žuči.

Međutim, u okviru ovog članka mi se nećemo baviti kamenom u žuči koji je relativno česta pojava – već ćemo govoriti o fenomenu presavijene žučne kese. Da li je ovo bolest ili osoba može nesmetano da živi sa ovakvom žučnom kesom – otkrićemo u okviru daljeg teksta.

Presavijena žučna kesa uzrok

Presavijena žučna kesa je sasvim uobičajena patologija ovog ljudskog organa. Ako je savijena, prirodni, anatomski oblik žučne kese je deformisan, što može dovesti do funkcionalnog oštećenja, posebno, smanjene pokretljivosti žučnih puteva.

Klinička medicina izdvaja urođene i stečene forme, uzimajući u obzir glavne faktore patogeneze. Tu je dijagnostička podela ovog stanja – u zavisnosti od toga koji su određeni delovi žučne kese podvrgnuti deformaciji.

Presavijene žučna kesa uzroci: urođeni i stečeni

Uzroci savijene žučne kese, koji se javljaju u toku embrionalnog razvoja, su povezani sa kršenjem formacije ovog organa, što se javlja u petoj nedelji trudnoće (istovremeno sa formiranjem jetre, žučnih puteva i dvanaestopalačnog creva). Buduća žučna kesa se formira od lanaca glandularnih epitelnih ćelija trbušnog (ventralnog) dela embriona – obično sa jetrom. Fetus je najosetljiviji upravo u tom periodu na razne negativne efekte na formiranje žučnog sistema. Dakle, prirodno presavijena žučna kesa, u vezi sa kršenjem razmera tokom rasta organa može biti “formirana” upravo u ovoj fazi.

Stečeno presavijena žučna kesa u odraslom dobu može biti zbog takvih razloga kao što su:

 • povećanje žučne kese, jetre i desnog bubrega
 • povećana mobilnost žučne kese (zbog njene atipične lokaciji izvan desnog uzdužnog žljeba sa donje površine jetre);
 • konstanta neuhranjenost (periodi dugog gladovanja i prejedanja)
 • dizanje tegova, nagli pokreti ili produžen boravak u sedećem položaju (funkcionalno presavijena žučna kesa;
 • značajno smanjenje unutrašnjih organa protiv anatomskih standarda u starosti (fiziološki presavijena žučna kesa)
 • gojaznost.

Presavijena žučna kesa kod trudnica se javlja u retkim slučajevima – sa povećanjem materice do te mere da počinje da se “unosi u” jetru i žučnu kesu. Ali najčešće je to samo urođena anomalija, koja ne remeti pacijenta, a nalazi se samo tokom ispitivanja žene oko trudnoće.

Presavijena žučna kesa simptomi

Klinički simptomi uvrnute žučne kese u većini slučajeva su odsutni. Međutim, znaci bolesti se ispoljavaju u sledećim oblicima, kada je stepen deformacije ovog organa veliki.

Simptomi presavijene žučne kese:

 • napadi mučnine, u pratnji povraćanja
 • gorčina u ustima (zbog refluksa žuči u želudac)
 • gorušica i podrigivanje sa vazduhom
 • težina u želucu i abdominalno rastezanje
 • bol u desnom hipohondrijumu ili epigastrijumu (gde je jetra i neposredno iznad želuca)
 • prekomerno znojenje
 • zatvor ili proliv
 • smanjenje ili potpuni gubitak apetita.

Bol koji izaziva presavijena žučna kesa se definiše kao tup ili pulsirajući, a može da zrači na desnu lopaticu, kičmu ili na desnu ključnu kost.

Presavijena žučna kesa lečenje

Ako je presavijena žučna kesa urođena a simptomi se ne manifestuju, onda čovek može da živi sa tim ceo svoj život i otkriti ovu patologiju sasvim slučajno – nakon ultrazvučnog pregleda iz potpuno drugog razloga. Lečenje uvrnute žučne kese se ne obavlja u takvim slučajevima, jer tretman sam po sebi ne cilja na uzroke, već na simptome.

Lečenje presavijene žučne kese obuhvata lekove i usklađenost sa posebnom dijetom, kada postoje znaci i potvrda dijagnoze ovog stanja.

Gastroenterolog često propisuje holagog za savijenu žučnu kesu.

Presavijena žučna kesa zahteva lečenje obično od 10 do 40 dana (kao što određuje lekar, uzimajući u obzir ozbiljnost simptoma presavijene žučne kese).

Kada je u pitanju holagog Odeston (sinonimi: Himekromon, Kantabilin, Adesin C, Cholesten, Gimekromon), koji se takođe propisuje za presavijenu žučnu kesu, korišćenje ovog leka može imati neželjene efekte: proliv, osip, glavobolje i bolove u epigastričnoj oblasti, gastrointestinalna ulceracija i nadutost. Kontraindikacije za upotrebu ovog leka su: u dečjem uzrastu, trudnoća i dojenje, bolesti jetre i bubrega, opstrukcija žučne kese, ulcerozne gastrointestinalne bolesti, Kronova bolest, hemofilija.

Postoje brojni drugi lekovi i preparati koje vam lekar može prepisati.

Ishrana

Lekar će vam preporučiti da se pridržavate principa kliničke ishrane za ublažavanje glavnih simptoma koje izaziva presavijena žučna kesa. Ishrana za savijenu žučnu kesu podrazumeva da jedete male porcije hrane, ne manje od 5 puta dnevno (sa 4 sata pauze između svakog obroka).

Treba da isključite sledeće proizvode iz ishrane:

 • masno, prženo, dimljeno i ljuto
 • začini
 • konzervirana hrana i grickalice
 • mahunarke i integralne žitarice
 • grožđe, suvo grožđe, suve kajsije i kajsije
 • gazirana pića i alkohol.

Sledeće proizvode treba ograničiti: so, maslac, čokolada, kafa, kakao, med, šećer i džem.

Ako vam je dijagnostifikovana presavijena žučna kesa možete jesti posno meso i meso živine, ribu, plodove mora, povrće i voće (ne kiselo), žitarice, testenine, mlečne proizvode, biljno ulje (rafinisano). Kuvanje, pečenje i parenje treba primeniti u kulinarskoj pripremi obroka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply