bol u zuci

[icegram campaigns=”14111″]

Bol u žučnoj kesi – uzroci, simptomi, napad, dijagnostikovanje i lečenje

Zašto se javlja bol u žučnoj kesi?

Bol u žučnoj kesi (ili bol u žuči) je termin koji se koristi da bi se opisao bol koji potiče iz struktura u i oko žučne kese i koji utuče na njeno funkcionisanje. Ovde spadaju i bolesti kao što je žučna (ili bilijarna) kolika, holecistitis (upala žučne kese), žučni kamenac i ascendentni holangitis (zapaljenje žučnih puteva).

Žučna kesa je struktura (deo žučnih puteva) kruškolikog oblika, smeštena ispod jetre, a ima funkciju rezervoara žuči. Žuč – žućkasto smeđa tečnost koja pomaže varenju masti u tankom crevu –  nastaje u jetri i jednim delom se izliva putem žučnih kanala u tanko crevo, dok se drugi deo skladišti u žučnoj kesi. Svaki put kada jedemo masnu hranu, žučna kesa se „grči“ (kontrahira) da bi izlučila žuč u digestivni trakt. Ukoliko oboljenja poput pomenutih, sprečavaju žučnu kesu da obavlja svoj posao, može da se jave bolovi u žučnoj kesi.

bol u zuci

Anatomska građa žučne kese

Žučna kesa je šuplja struktura smeštena na desnoj strani tela, odmah ispod jetre. Njena funkcija je skladištenje tečnosti koju dobija iz jetre pa na taj način služi kao rezervoar neiskorišćene žuči. Nakon konzumiranja hrane ispušta se hormon koji se zove holecitokinin, što je signal za žučnu kesu da kontrahira i izluči žuč u tanko crevo kroz zajedničke žučne kanale. Pored toga, otpadne materije iz jetre, takođe mogu da se izbace na ovaj način.

Zid žučne kese je sačinjen od apsorbujuće sluzokože koja dodatno koncentriše uskladištenu žuč. Višak holesterola, bilirubina ili žučnih soli u organizmu, može da dovede do formiranja žučnog kamenca.

Ako su mali, žučni kamenci neće praviti previše problema. Ali ako dostignu određenu veličinu, žučni kamenci mogu da zapuše žučne kanale i izazovu bol.

Šta izaziva bol u žučnoj kesi?

Žučni kamenac

Žučni kamenci, poznati i kao bilijarni kalkulusi, se formiraju usled neuravnoteženog nivoa holesterola u organizmu. Međutim, oni mogu da se formiraju i kada se žučna kesa nedovoljno prazni.

Veličina žučnih kamenaca se kreće u opsegu od 1 do nekoliko milimetara i oni obično ne izazivaju nikakve probleme, sve dok ne dostignu takvu veličinu da blokiraju žučne kanale, usled čega nastaje bol u žuči. Simptomi žučnih kamenaca se najčešće manifestuju kao jak abdominalni bol (trbušni bol, bol u stomaku), žutica (žutilo kože i beonjača) i povišena telesna temperatura.

Prema sastavu, postoji nekoliko vrsta žučnih kamenaca:

 • Mešoviti kamenci su najčešća vrsta žučnih kamenaca, a sastoje se od holesterola i žučnih soli.
 • Pigmentni (bilirubinski) kamenci su zelenkasto smeđe boje i sastavljeni su od žuči i pigmenata.
 • Holesterinski kamenci su obično veliki i mogu da blokiraju protok žuči, a predominantno su sastavljeni od holesterola.

>>> Kamen u žuči simptomi, lečenje, operacija

Holecistitis

U većini slučajeva, upala žučne kese nastaje usled žučnih kamenaca koji blokiraju kanale koji izlaze iz žučne kese. U druge moguće uzroke holecistitisa spadaju problemi sa žučnim kanalima i tumori koji izazivaju zastoj u protoku žuči.

Simptomi se obično manifestuju kao jak bol u desnom delu trbuha, bol u desnom ramenu ili leđima, mučnina, povraćanje i povišena temperatura.

>>> Upla žučne kese simptomi lečenje ishrana

Drugi uzroci

Hrana koju jedemo direktno utiče na pojavu bola u žučnoj kesi, stvarajući neku vrstu osetljivosti na određene grupe namirnica. U ovakve namirnice spadaju masno meso, jaja, mlečni proizvodi i veoma kiselo voće. Druga već postojeća oboljenja, kao što su bolesti jetre, takođe mogu da izazovu bol u žučnoj kesi.

Žučna kesa bolovi simptomi

Kako boli žuč ?

Žuč boli u zavisnosti od uzroka

Napad žuči

Napad žuči se javlja kao bol u gornjem desnom delu trbuha, nastao usled grča glatkih mišića u zidu žučne kese i drugih žučnih puteva, često se javlja iznenada i naglo se pojačava, mada može da se proširi i na druge regije trbuha. Napad žuči može da se javi bilo kada. Obično traje od jednog do pet sati, mada kod nekih osoba može da traje i samo par minuta.

Konzumiranje masne hrane je najčešći okidač za napad žuči koji je obično praćen mučninom i povraćanjem.

>>> Presavijena žučna kesa simptomi

Akutni holecistitis

Ovo je upala žučne kese koja nastaje za nekoliko sati, a najčešće zbog žučnih kamenaca koji su se preprečili u izvodnim kanalima žučne kese. Bol u  je obično jak i uporan, a traje duže od žučne kolike. Trbuh može da bude osetljiv na dodir ili pritisak, a bol se pojačava prilikom kretnji ili kašlja.

Mada su žučni kamenci koji su doveli do opstrukcije najčešći uzrok ovog oboljenja, akutni holecistitis može da bude prouzrokovan i komplikacijama traume poznate kao akalkulozni holecistitis (upala bez kamenaca).

>>> Čaj za upalu žučne kese

Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis je oboljenje koje nastaje usled iznenadne upale gušterače (pankreasa), organa koji proizvodi enzime za varenje. Pankreas je povezan sa žučnom kesom zajedničkim žučnim kanalima.Bolovi ybog pankreasa mogu da se pomešaju sa napadom žuči.

Akutni pankreatitis može da izazove jak bol u trbuhu koji se obično javlja ispod rebara i može da traje danima. Bol koji potiče iz pankreasa može da se oseća i na leđima, a praćen je mučninom i povraćanjem.

>>> Čaj za kamen u žuči

Holangitis

Holangitis je zapaljenje žučnih puteva koje najčešće izazivaju bakterije iz tankog creva.

Uobičajeni simptomi ovog oboljenja podrazumevaju bol u desnom gornjem kvadrantu trbuha, povišenu temperaturu i žuticu. Ako dođe i do promene mentalnog stanja i pojave se znakovi sepse, u pitanju je hitan medicinski slučaj koji mora odmah da se tretira.Ovo oboljenje ređe izaziva bol u žuči ali treba biti oprezan.

Drugi simptomi koji ukazuju da bol dolazi od žuči

Kako boli žuč ?

 • akutni bol u trbuhu
 • bol koji se širi na leđa ili rame
 • bol koji se pogoršava nakon jela, posebno masne hrane
 • pojačavanje bola nakon dubokog udisanja
 • znojenje
 • malaksalost
 • ošamućenost
 • kratak dah
 • tup, oštar bol ili grčevi
 • bol u desnom gornjem delu stomaka
 • bol u grudima
 • gorušica, slabo varenje i flatulencija
 • nadimanje stomaka
 • mučnina i povraćanje
 • povišena temperatura sa drhtavicom
 • stolice svetle boje i konzistencije gline
 • žutica

Faktori rizika koji doprinose pojavi bola u žučnoj kesi

Žene su sklonije formiranju žučnih kamenaca koji izazivaju bol u žučnoj kesi, pošto trudnoća i terapija zamene hormona (koja se obično daje ženama u postmenopauzi) mogu da dovedu do povećanog formiranja kamenaca.

Pojedini narodi, kao što su Hispanoamerikanci i populacija severne Evrope smatraju se izloženima većem riziku od formiranja žučnih kamenaca nego populacija Azije i Afrike. Stanovništvo Severne i Južne Amerike, posebno žene starosedelačkih naroda u Čileu i Peruu, smatraju se posebno podložnima za formiranje žučnih kamenaca.

Porodična istorija bolesti, je značajna jer se pokazalo da nasleđe ima ulogu u nastanku žučnih kamenaca.

Poremećaji metabolizma, poput dijabetesa i gojaznosti, smatraju se faktorima visokog rizika za formiranje žučnih kamenaca pa shodno tome i bola u žučnoj kesi.

Drugi faktori rizika, kao što su Kronova bolest, transplantacija koštane srži ili organa, hronična hemolitička anemija, srpasta anemija, konzumiranje velikih količina gvožđa, ciroza i metabolički sindrom.

Kako se dijagnostikuje bol u žučnoj kesi ?

 • Ultrazvuk abdomena – podrazumeva korišćenje visokofrekventnih zvučnih talasa koji se odbijaju od struktura unutar abdomena i na ekranu se pojavljuju kao slika. Ovo je neinvazivni pregled i obavlja se u ordinaciji. Ultrazvučni pregled je odličan za otkrivanje žučnih kamenaca.
 • HIDA skeniranje (holescintigrafija) – se obavlja tako što se pacijentu ubrizgava radioaktivna boja, koju organizam nakon toga izlučuje u žuč. U tom trenutku se obavlja skeniranje žučne kese da bi se utvrdilo da li se žuč kreće kroz sistem žučnih puteva onako kako bi trebalo.
 • Holangiografija – se obavlja tako što se u krvotok ubrizgava boja, a onda se čeka da se koncentriše u žučnoj kesi i žučnim kanalima. Potom se obavlja rendgensko snimanje, a na snimku se vide različite strukture i znakovi opstrukcije.
 • Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERPC) – koristi boju koja se ubrizgava direktno u sistem žučnih puteva preko tankog creva da bi dospela u žučne kanale. Ova tehnika se koristi za dijagnostikovanje uzroka opstrukcije, mada može da se koristi i za lečenje nekih oboljenja nastalih usled žučnih kamenaca.
 • Magnetna rezonantna holangiopankreatografija (MRCP) – se koristi za vizuelizaciju žučnih i puteva i glavnog kanala pankreasa na neinvazivni način. MRCP koristi magnetnu rezonantnu tomogafiju za utvrđivanje da li su žučni kamenci blokirali kanale koji okružuju žučnu kesu.
 • Endoskopski ultrazvuk – je sličan običnom ultrazvuku, osim što se obavlja u unutrašnjosti tela. Savitljiva cev sa sićušnom ultrazvučnom sondom na svom kraju, uvodi se kroz usta do creva. Potom se koriste visokofrekventni zvučni talasi koji daju sliku žučnih struktura.
 • Rendgenski snimak abdomena – je koristan samo otkrivanje žučnih kamenaca koji su zgusnuti i sačinjeni od materijala koje ovaj vid snimanja može da detektuje.

Kako se leči bol u žučnoj kesi?

Tretman koji je idealna za vas može da se razlikuje u zavisnosti od osnovnog uzroka bola u žučnoj kesi. Osim toga, u zavisnosti od učestalosti i intenziteta simptoma bola, neke medicinske intervencije će biti upotrebljene pre nego druge. U nastavku teksta su navedene neke od najčešće primenjivanih načina lečenja pacijenata koji pate od bola u žučnoj kesi:

 • Holecistektomija je obično poznata kao operacija žučne kese ili uklanjanje žučne kese i to je najdelotvorniji način lečenja bola u žučnoj kesi. Operacija može da bude otvorenog tipa ili laparoskopska.

Ovo drugo je poželjnije jer je manje invazivno i podrazumeva samo mali rez, za razliku od velikog kod otvorene operacije.

 • Antibiotici mogu da ublaže bol i infekciju, kao i njeno širenje, ako je ona uzrok bola u žučnoj kesi.
 • Analgetici, u koje spadaju petidin ili ketorolak. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi, kao što je ketorolak, ne koriste se kod pacijenata kojima će možda biti neophodna operacija. Opioidi, kao što je morfijum, mogu da se koriste ali se obično izbegavaju jer mogu da izazovu zavisnost.
 • Hemoterapija i radioterapija se koriste ako je uzrok bola kancer, a obe terapije se koriste i za sprečavanje ponovne pojave kancera.
 • Ursodiol je oralni lek za one koji nisu dobri kandidati za operaciju. Pomaže da se mali žučni kamenci rastvore i ublažava simptome bola u žučnoj kesi.
 • Ekstrakorporalna litortripsija udarnim talasima (ESWL) je upotreba udarnih talasa velike energije preko uređaja koji ih projektuje kroz trbušni zid. Ova terapija razbija žučne kamence, mada je najdelotvornija kada su prisutni samo mali kamenci.
 • Disolucija kontaktnim rastvorima je retka tehnika koja koristi hemikalije koje se ubrizgavaju direktno u žučnu kesu i rastvaraju kamence.

Kućni lekovi i komplikacije bola u žučnoj kesi

Kada osećate jak bol u trbuhu, najbolje je da se javite lekaru što je moguće pre da biste bili sigurni da nije u pitanju neka komplikacija opasna po život. Međutim, ako znate da patite od relativno bezopasnog bola u žučnoj kesi, možete da probate i neke kućne lekove koji će ublažiti bol. U njih spadaju:

 • nana, alfaalfa, jabukovo sirće
 • smanjite masnoće u ishrani
 • pijte kafu
 • redovno vežbajte

Ako osećate bol u žuči uprkos svim naporima, javljanje hitnoj pomoći je dobra ideja. Ukoliko odlučite da ne tražite profesionalnu pomoć, mogu da nastanu komplikacije usled bola u žučnoj kesi. U njih spadaju nelagoda tokom jela, gubitak telesne težine, poremećaj elektrolita u organizmu i pogoršanje kvaliteta života.