[icegram campaigns=”14111″]

Kamen u žuči predstavlja uobičajenu pojavu koja može izazvati simptome kod dve od tri osobe koje ga imaju.

Prisustvo kamena u žuči može dovesti do pojave bola, žutice, pankreatitisa i upale žučne kese.Operacija žučne kese je standardni način za lečenje ovog zdravstvenog problema.

Važne činjenice

  • Žučni kamenac ne mora da izaziva nikakve simptome, dok žučni kamenci miruju osoba normalno fukcioniše
  • Prvi simptomi žučnih kamenaca primete se pri njihovom pokretanju ili zaglavljivanju u žučnom kanalu.
  • Pokretanje kamena iz žuči može izazvati napad praćen jakim bolovima ispod rebra na desno strani, upalu žučne kese, povraćanje i žuticu.
  • Ako su žučni kamenci sitni, mogu se razbiti ultrazvučnim talasima – razbijanje kamena u zuči, je jednostavno i ne zahteva ležanje u bolnici.
  • Kada je kamen u zuči većih dimenzija, radi se odstranjivanje žučne kese  a njačešće se primenjuje laparoskopska operacija zuči a klasičnom operacijom se danas operiše sve manji broj pacijenata.
  • Posle operacije žučne kese sprovodi se žučna dijeta koja se zasniva na ograničenom unosu masne hrane.

Funkcionisanje žuči i žučne kese

Žuč predstavlja tečnu materiju koja se proizvodi u jetri. Sadrži različite supstance poput žučnih pigmenata, žučnih soli, holesterola i lecitina. Žuč se transportuje tankim cevastim žučnim kanalima. Udruživanjem žučnih puteva formira se glavni žučni kanal. Žuč konstantno kaplje niz žučne puteve u glavni žučni kanal, i na kraju u stomak.

kamen-u-zuci

Žučna kesa smeštena je ispod jetre sa desne strane gornjeg dela stomaka (abdomena). Ona predstavlja svojevrsni rezervoar žuči. Žučna kesa ima ulogu kontrakovanja prilikom jela.Žuč se pomoću glavnog žučnog kanala vraća u duodenum (početni deo creva pre stomaka).

Žuč pomaže varenje hrane, posebno one sa visokim procentom masnoća.

Šta je kamen u žuči ?

Kamen u žuči nastaje kada žuč, koja je uobičajeno tečnog stanja, formira kamenčiće. Kamen sadrži očvrsnule grudvice masne materije nalik holesterolu. U nekim slučajevima žučni pigmenti i ostaci kalcijuma mogu uticati na formiranje kamenčića u žučnoj kesi. Može doći do stvaranja mnoštva sitnih kamenčića, kao i do stvaranja jednog velikog žučnog kamena, što je češći slučaj.

Otprilike jedna od tri žene i jedan od šest muškaraca dobiju kamen u žuči u nekom periodu života. Što ste stariji, šanse za pojavu kamena u žuči se povećavaju. Povišeni rizik za sticanje istog javlja se usled trudnoće, gojaznosti, naglog gubitka težine, porodične istorije oboljevanja, dijabetesa, kao i pod uticajem upotrebe lekova poput kontraceptivnih pilula. Vegetarijanskim načinom ishrane i smanjenim konzumiranjem alkohola znatno se mogu predupreiti šanse da se pojavi kamen u žuči.

kamen-u-zuci-simptomi

Koje probleme može izazvati kamen u žuči ?

Obično ne dolazi do nikakvih smetnji – mnogi i ne znaju da imaju kamen u žuči jer se nisu ispoljili nikakvi simptomi pojave istog, što predstavlja čestu pojavu. Prisustvo kamena ili kamenčića može se uočiti snimanjem stomaka ili obavljanjem rendgena nekog drugog dela tela.

Potencijalni problemi

Kod jedne od tri osobe mogu se razviti simptomi. Veće šanse za sticanje istih imaju pušači i žene koje su više puta rađale.

Simptomi uključuju:

Žučne kolike -manifestuju se prisustvom jakog bola u gornjem delu stomaka. Bol je najjača na desnoj strani, ispod rebara, izazvana pojavom kamena zaglavljenog u cističnom kanalu. Postoji mala cevasta struktura koja sprovodi cev iz žučne kese u žučni kanal. Žučna kesa kontraktivnim pokretima onemogućava izbacivanje kamena, što izaziva pojavu bolova.Bol može biti ublažena ako se žučni kamen pogura ka žučnim putevima (obično ka crevima ili nazad ka žučnoj kesi).

Bol izazvana prisustvom žučnih napada može trajati svega par minuta, mada obično traje par sati.Ozbiljan udar bola može se desiti jednom u životu ili se javljatu u naletima više puta.Bolovi manjeg intenziteta mogu se javiti i nakon obilnih obroka bogatih masnoćama usled prevelikog obima kontraktornih pokreta.

Zapaljenje žučne kese

Zapaljenje žučne kese poznato pod nazivom kolecistis, može dovesti do infekcije iste.. simptomi se mogu razviti u kratkom vremenskom roku, pri tom podrazumevajući pojavu bola u stomaku, visoke temperature (groznice) i opšte slabosti. Kolecistis zahteva hitnu hospitalizaciju i potencijalno odstranjivanje žučne kese.

Povezano>>> Hronična i akutna upala žučne kese, simptomi, lečenje, ishrana

Žutica

Ne predstavlja čestu prateći simptom kamena u žuči. Javlja se prilikom izlaska kamena iz žučne kese ili usled njegovog zaglavljivanja u žučnoj kesi. Tom prilikom žuč ne može stići do gastrointestinalnog trakta pa ide u krvotok, što može izazvati pojavu žutice. U nekim slučajevima kamen može preći u crevni trakt, ali je najčešće neophodno obaviti operaciju uklanjanja kamena iz žuči.

Napomena: osim prisutnog kamena u žuči, i druga oboljenja mogu dovesti do pojave žutice.
Pankreatitis predstavlja zapaljenje pankreasa. Pankreas sadrži tečnost bogatu enzimima (hemikalijama neophodnim za varenje hrane). Pankreasna enzimska tečnost putuje duž pankreasnog kanala koji se pridružuje žučnom kanalu neposredno pre otvaranja u dvanaestopalačno crevo. Zadržavanje žuči definiše se kao pankreatitis koji predstavlja ozbiljno zdravstveno oboljenje.

Druge komplikacije povremeno se mogu javiti i druge komplikacije poput teških infekcija žučnog kanala, opstrukcije creva i drugih neuobičajenih crevnih oboljenja.

Saznajte>>>  Čaj za upalu žučne kese

Kako dijagnostifikovati kamen u žuči?

Simptomi praćeni pojačanom osetljivošću gornjeg desnog dela stomaka mogu ukazati na prisustvo kamena u žuči. Ipak, ponekad su neophodni različiti vidovi testiranja radi isključivanja mogućnosti prisustva drugih oboljenja kao što su stomačni čir, sindrom iritabilnog creva i tumori. U tu svrhu primenjuju se ultrazvučni pregledi i analize krvi, uz povremenu upotrebu različitih tehnika snimanja.

kamen u zuci lecenje

Lečenje kamena u žuči

U većini slučajeva lečenje nije neophodno -ukoliko nemate prateće simptome. Ako se javljaju neugodni simptomi nakon obilnih i masnih obroka, klonite se takvog načina ishrane.

Lekovi

Ukoliko vam se simptomi kamena u žuči manifestuju, operacija predstavlja najbolje rešenje.U slučaju infekcije žučne kese trabalo bi primenjivati lekove protiv bolova ili antibiotike intravenoznim putem.Operacija se obavlja nakon umirivanja infekcije, obično nedelju dana kasnije.

Korišćenje leka ursodiola može uticati na razlaganje kamenca u žuči. Terapija ursodiolom može trajati godinama, bez dobijanja značajnih rezultata, ali ipak može ostvariti uspešno dejstvo u prevenciji pojave žučnog kamena.

Operacija žučne kese

Ukoliko patite od simptoma čiji je uzrok kamen u žuči, operacija uklanjanja žučne kese predstavlja standardno rešenje. U zavisnosti od lociranosti, dimenzija i drugih faktora mogu biti preporučene različite operativne tehnike i postupci.

Laparoskopska holecistektomija ili tzv. hirurgija kroz ključaonicu podrazumeva pravljenje majušnih rezova sa minijaturnim ožiljcima u unutrašnjosti abdomena. Operativni postupak zasniva se na upotrebi malenog uređaja nalik teleskopu koji se pomoću malog reza šalje u unutrašnjost abdomena., čime se omogućava uvid u stanje žučne kese. Preko drugog malenog reza u abdomen se unosi instrument koji će ukloniti žučnu kesu.

Neki slučajevi zahtevaće primenu klasične operacije uklanjanja žučne kese. Ovaj standardni postupak naziva se holecistoktomija, i zahteva pravljenje većeg reza da bi se doprlo do žučne kese u kojoj je kamen. Ukoliko dođe do zastoja i zaglavljivanja kamena u žučnom kanalu primenjivaće se druge hirurške procedure.

Prirodni lekovi za kamen u žuči

Postoje mnogi prirodni lekovi za kamen u žuči ali treba biti svestan da se oni mogu primenjivati samo kad su u pitanju sitni žučni kamenci.Ovo je jedan prirodni lek koji se preporučuje za razbijanje kamena u žuči.

Pomešajte sok od crnog luka i med u odnosu 1:1 i ostavite i frižideru uzimajte po jednu kašiku po tri puta dnevno pre jela.Sok od crnog luka sa medom je dobar prirodni lek za kamen u zuči, on postepeno topi sitne kamenčiće pa lečenje mora da traje najmanje 40 dana.U svakom slučaju bolje je pokušati razbijanje kamena u žuči na prirodan način, pre nego što bude neophodno odstranjivanje žučne kese.

Saznajte više>>>  Čaj kao prirodni lek za kamen u žuči

Šta preduzimati nakon uklanjanja žučne kese?

Prisustvo žučne kese nije neophodno u funkciji varenja hrane. I nakon uklanjanja žučne kese, žuč nesmetano teče od jetre do gastrointestinalnog trakta. Ipak, više ne postoji nikakva skladišna lokacija za žuč između unošenja obroka.

Protok žuči je konstantan, bez oscilacija koje se mogu javiti pod uticajem žučne kese kada jedete.

Nakon uklanjanja žučne kese možete nastaviti sa uobičajenim režimom ishrane. Ipak, polovina osoba kojima je odstranjena žučna kesa ima povremeni osećaj zatezanja i naduvenosti u predelu stomaka. Pojava je učestala nakon konzumiranja masnih obroka. Kod nekih se može javiti preterana aktivnost pržnjenja creva, nalik srednjem stepenu dijareje, stoga ukoliko poprimi ozbiljniji karakter se može lečiti lekovima protiv dijareje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply