klaster glavobolja lecenje

Šta su klaster glavobolje?

Ključne činjenice

 • 1) Klaster glavobolje najčešće se javljaju između mladalačkih i srednjih godina, mada se mogu javiti u bilo kom uzrastu.
 • 2) Postoje dve vrste klaster glavobolja: epizodične i hronične.
 • 3) Izbegavanje određenih prehrambenih namirnica i uticaja spoljnih faktora može sprečiti pojavu navedenog tipa glavobolje.

Klaster glavobolje su izuzetno bolne i iscrpljujuće glavobolje koje se manifestuju u vidu klastera (serija).

Praćene su napadima sa mirnim fazama bez bolova.

Klaster glavobolje se mogu javiti jednom svakog drugog dana ili više puta tokom jednog dana. Bolovi mogu biti intenzivni. Kao što je prethodno navedeno, bolovi se mogu ispoljiti u starosnoj dobi između mladih godina života i srednjih godina, i to češće kod muškog pola, što je potvrđeno naučnom studijom iz 1998. godine u kojoj se iznosi podatak da je pre 1960. godine učestalost klaster glavobolja kod muškaraca bila šest puta veća nego kod žena. Vremenom su se polne razlike u učestalosti pojave klaster glavobolja smanjile, te sada tek duplo više muškaraca nego žena pati od istih.

klaster glavobolja simptomi

Tipovi klaster glavobolja

Postoje dva tipa klaster glavobolja: epizodične i hronične.

Epizodične klaster glavobolje mogu se javiti na nedeljnom, ili pak godišnjem nivou, a praćene su periodima bez glavobolja tokom jednomesečnog ili višemesečnog perioda.

Hronične klaster glavobolje javljaju se redovno u trajanju od godinu dana, nakon čega sledi period bez glavobolja tokom jednog meseca ili duže.

Takođe, bitno je napomenuti da se od epizodnih glavobolja mogu razviti hronične, i obrnuto.

Po čemu se razlikuju klaster glavobolje od drugih vrsta glavobolja ?

Ovaj tip glavobolja obično se javlja iznenada. Mali procenat ljudi može iskusiti uznemirujuće vizuelno-perceptivne poremećaje poput upozoravajuće pojave bljeska svetlosti pre napada glavobolje.

Ovo simptomi klaster glavobolja:

Klaster glavobolje se najčešće javljaju nekoliko sati nakon odlaska na spavanje, mogu vas probuditi usled svog intenziteta ili se ispoljiti u jutarnjim časovima.

Jak bol se javlja 5-10 minuta nakon prvih simptoma glavobolje. Napadi iste obično traju nekoliko sati uz pojavu intenzivnog bola u trajanju od 30 minuta do dva sata. Klaster glavobolje pogađaju jednu stranu glave, ali vremenom mogu preći na suprotnu, pri tom uključujući regiju iza ili oko oka.

Prisutni bolovi često se opisuju kao konstantno žarenje, pečenje ili probadanje u oku. Osobe koje proživljavaju ovaj tip bola često ga porede sa osećajem bušenja oka. Bol se može proširiti na čelo, potiljak, zube, vrat, nos ili ramena na istoj strani tela.

Drugi vidljivi znaci ili simptomi na bolnoj strani glave:

 • pojava ptoze (spuštenih očnih kapaka)
 • mioza (suženje zenice oka)
 • pojačano suzenje oka
 • crvenilo očiju
 • osetljivost na svetlo
 • oticanje predela oko očiju ili samih očiju
 • curenje ili zapušenost nosa
 • crvenilo ili ispranost boje lica
 • mučnina
 • preterana aktivnost ili nemir.

Šta je uzrok za pojave klaster glavobolja ?

Bol koji se javlja usled klaster glavobolja izazvan je dilatacijom ili proširenjem krvnih sudova koji snadbevaju mozak i lice krvlju. Dilatacijom se ostvaruje pritisak na trigeminalni nerv koji prenosi senzitivne osećaje od lica do mozga. Još uvek nije utvrđeno zbog čega dolazi do pojave dilatacije.

Određeni stručnjaci tvrde da prisutne abnormalnosti u hipotalamusu, malom delu mozga zaduženom za regulaciju telesne temperature, krvnog pritiska, sna i oslobađanje hormona mogu biti odgovorne za ispoljavanje klaster glavobolje.

Takođe, otpuštanje histamina, hemijske supstance odgovorne za borbu protiv alergena i stvaranje serotonina može uticati na pojavu klaster glavobolje.

Kako utvrditi prisustvo klaster glavobolja ?

Lekar će vam najpre postaviti par pitaa, a zatim vas poslati na fizička i neurološka testiranja. Koja mogu uključivati magnetnu rezonancu i CT skener mozga sa ciljem isključivanja mogućnosti drugih prisutnih uzroka glavobolja, poput tumora na mozgu.

Lečenje klaster glavobolje

Lečenje uključuje ublažavanje i prevenciju simptoma glavobolje primenom lekova. U retkim slučajevima kada lekovi protiv bolova i preventivni tretmani ne deluju, savetuje se operativni postupak.

Lekovi protiv bolova – Momentalno ublažavaju simptome glavobolje. Ovoj grupi pripadaju:

 • Kiseonik-udisanje 100%-nog kiseonika odmah nakon javljanja glavobolje znatno može smanjiti nivo bola.
 • Triptan-nazalni sprej pod nazivom sumatriptan (imitreks), kao i drugi lekovi koji utiču na konstrikciju krvnih sudova, mogu pozitivno delovati na suzbijanje simptoma klaster glavobolja.
 • DHE-medikament koji se primenjuje u vidu injekcije, često u roku od pet minuta može uticati na umirivanje glavobolje.. Napomena: DHE ne bi trebalo komvinovati sa sumatriptanom.
 • Kapsaicin krema- direktna primena kapsaicin kreme može blagotvorno delovati na bolna područja glave.

Preventivni lekovi – sprečavaju pojavu klaster glavobolja. Ne mogu biti stoprocentno efikasni, ali imaju sposobnost smanjivanja učestalosti glavobolja. Navedenoj grupi medikamenata pripadaju: lekovi za regulisanje krvnog pritiska poput propranolola (inderal) ili verapamila (kalan, kovera, izoptin, verelan) koji utiču na opuštanje krvnih sudova.

 • Steroidni lekovi – prednizon koji smanjuje mogućnost nervnih zapaljenja.
 • Ergotamin-lek koji sprečava dilataciju krvnih sudova.
 • Antidepresivi
 • Lekovi protiv napada glavobolje-topiramata (Topamaks) i valproinske kiseline.
 • Litijum karbonat

Sredstva za relaksaciju mišića kao što je baklofen.

Hirurški zahvat – Predstavlja krajnju opciju koja se može iskoristiti u svrhu onesposobljavanja trigeminalnog nerva. Kod nekih pacijenata operacija može izazvati trajne bolove ili nuspojave poput stalne ukočenosti lica.

Saveti za prevenciju pojave klaster glavobolja

Da bi se predupredila pojava serija bolova u glavi, neophodno je kloniti se: alkohola, duvana, kokaina, velikih visina, treninge, namirnice sa visokim udelom nitrata, toplo vreme, vruće kupke i namirnice sa visokim udelom nitrata poput slanine, hot dogova i konzervisanog mesa.

Klaster glavobolja ne predstavljaja životnu opasnost, ali je neizlečivog karaktera. Uz pridržavanje navedenih saveta i tretmana, moguće je ublažiti i prorediti pojavu i intenzitet glavobolja, ali ne i sprečiti ponovno javljanje istih.