Groznica na usni se javlja zbog virusa herpes simpleks, infekcije koja može izazvati samo jednu groznicu ili nekoliko groznica. Dok god je groznica na usni otvorena ili se na njoj nalazi krasta, veoma je zarazna i može se lako raširiti na druge delove tela (uključujući i oči i genitalije).

Najčešći konvencionalni načini za lečenje groznice na usni su antivirusne kreme i lekovi, koji skraćuju infekciju za nekoliko dana, ali nisu potpuno pouzdani. Postoji nekoliko prirodnih načina da izlečite herpes na aunama, a koji su bezbedni, jeftini i efikasni u ojačavanju imunog sistema, olakšavanju bolova i otoka i kraćem trajanju infekcije.

Šta je groznica na usni?

Groznice na usni su bolne infekcije koje izaziva herpes simpleks. Mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali se najčešće javljaju na spoljnoj ivici usne, obrazima, nosu i prstima.

Herpesne groznice su nalik plikovima, i obično traju 7-10 dana, i sve vreme su zarazne. U međuvremenu, groznica pukne i počne da curi, a zatim se stvara žućkasta krastica i ispod počinje da se javlja nova koža.

Mada herpes na usni nije opasan, može biti velik problem za ljude sa imunitetom koji je oslabio zbog neke bolesti ili lekova. Čak i kada se groznica zaceli i povuče, herpes virus ostaje u organizmu i može izazvati pojavu novih groznica, na istom ili nekom drugom mestu.

herpes na usnama

Groznice na usnama i afte na usnama

Ova dva pojma se često mešaju, ali su veoma različita (nevezano za to što sasvim drugačije i izgledaju). Evo i razlike između groznica i afti:

Groznica na usnama:

 • Javlja se na spoljnom delu usta, najčešće na ivici usana
 • Zarazna je dok se potpuno ne začeli
 • Izgleda kao crveni plik, puca, iz nje curi tečnost i stvara se krasta
 • Obično se zaleči u roku od 10 dana
 • Izaziva je virus herpes simpleks
 • Može se javiti i zbog stresa i zbog izlaganja suncu

Afte u ustima:

 • Javljaju se na mekom tkivu, unutar obraza i unutar usana, ispod jezika i na desnima
 • Nisu zarazne
 • Obično su okrugle, sa crvenom ivicom i bele su ili žute u centru
 • Obično nestaju za nedelju ili dve dana
 • Javljaju se zbog pojedinih virusa, autoimunih oboljenja i upalnih poremećaja u organizmu
 • Mogu se pojaviti i ako se slučajno ugrizete, zbog osetljivosti na hranu, zbog povrede prilikom popravke zuba, hormonalnih promena, bakterija i virusa

Groznica na usni uzrok

Groznica na usni se javlja kao posledica virusa herpes simplex (labijalni herpes), infekcije koja može izazvati pojavu jedne ili više groznica. Ovaj virus se obično prenosi ljubljenjem ili korišćenjem tuđeg peškira, pribora za jelo i slično. Groznice na usni izaziva virus herpes simpleks tipa 1 (HSV-1).

Virus herpes simpleks tipa 2 obično izaziva pojavu bradavica na genitalijama i prenosi se seksualnim kontaktom ili sa majke na bebu tokom porođaja. Herpes tipa dva ponekad izaziva i groznice na usni, mada je mnogo češća pojava bradavica oko polnih organa.

Osoba kod koje se pojavi groznica na usni (zbog virusa herpes tipa 1) može preneti virus drugoj osobi i oralnim seksom. Ove groznice se ne pojavljuju uvek samo na usnama – mogu se raširiti i preko drugih delova tela, i tu se pojaviti, mada se to retko dešava.

Kada se osoba zarazi virusom HSV-1, groznica na usni se pojavljuje za oko nedelju dana, a virus se može aktivirati i mnogo kasnije i izazvati pojavu novih groznica. Obično se groznice na usnama javljaju nakon perioda intenzivnog stresa, neke bolesti, kao rezultat loše ishrane, zbog infekcija gornjih disajnih organa, tokom menstruacije, ili čak i nakon izlaganja suncu. I popravljanje zuba isteže usne, tako da se virus može ponovo pojaviti.

Ako želite da sprečite zarazu, nemojte se ljubiti sa osobom koja ima groznicu. Kada izlazite na sunce, namažite se kremom za sunce i po usnama kako biste sprečili pojavu groznica.

Ako imate herpes na ustima, možete sprečiti širenje infekcije tako što ćete groznicu održavati čistom i ne dirati je. Nemojte pokušavati da je iscedite ili skinete krastu. Izbegavajte da se ljubite sa bilo kim dok groznica sasvim ne prođe, i izbegavajte da delite sa drugima peškire, čaše i pribor za jelo.

Herpes na usni simptomi

Herpes na usni se obično javlja u nekoliko faza a prvi simptomi su peckanje i svrab

Svrab i peckanje

Dan ili dva pre nego što se oralni herpes na usni pojavi, često se javljaju svrab i peckanje oko usana. To je prvi znak da će se groznica na usni pojaviti.

Plik (groznica)

Nakon 24-48 sati, na ivici usana se javlja mali plik pun tečnosti.

Curenje i stvaranje kraste

Na kraju, groznica puca i iz nje curi tečnost, i ovaj deo je obično bolan. Zatim se groznica sasuši i stvara se krasta, kako bi ispod nje mogao da se formira nov sloj kože.

Groznica koja se prva javi nakon zaraze HSV-1 virusom je obično bolnija nego one koji se jave kasnije. Ove groznice obično i duže traju, pa je ponekad potrebno i dve do četiri nedelje da groznica potpuno nestane. Dok je groznica još tu, ponekad se javljaju i glavobolja, bolovi u desnima, bolovi u grlu i mišićima, temperatura, povraćanje, mučnina i otečeni limfni čvorovi.

Ako herpes na usni traje duže od nedelju dana i ne izgleda kao da će uskoro pući, idite kod lekara, pogotovo ako zbog groznice otežano pričate ili gutate, ako imate temperaturu ili se javi još neka groznica dok se ni prva nije povukla.

Groznica na usni lečenje

Herpes na usni se najčešće leči aciklovirom, mast koja olakšava bolove i peckanje. Aciklovir mast za herpes i slični medikamenti ne leče sam virus i nisu naročito efikasni kada se groznica već pojavi – morate ih koristiti čim osetite peckanje.

Problem sa lekovima za lečenje herpesa su glavobolja i mučnina, mada to zavisi i od doze i od trajanja tretmana.

Za lečenje herpesa na usni se koriste i antivirusne kreme i anestetici kako bi se ubrzao nestanak groznice, obično lidokain i prilokan. Sve ove kreme ubrzavaju oporavak, ali se moraju koristiti nekoliko puta dnevno.

Herpes na usni kod dece i odraslih

Herpes na usni kod odraslih i nije tako veliki problem dok kod dece može uzrokovati veće probleme.Mala dece često češu i dodiruju groznice pa se virus može preneti na druge delove tela ili na drugu decu pošto je zarazan.Najbolje je da potražite savet od lekara ako se prvi put pojav herpes na usni kod deteta.

Herpes na usni u trudnoći

Trudnice često imaju problema sa ovom neprijatnom pojavom i pitaju se šta da rade kada im se pojavi herpes na usni u toku trudnoće.Najčešće uzrok za herpes u trudnoći je pad imunuteta.Groznica na usni će nestati kao i kod drugih osoba a najbolje je da se tokom trudnoće koriste samo prirodni lekovi protiv herpesa.

Groznica na usni prirodni lekovi

Jedite hranu koja jača imunitet

Herpes na usni može biti problematičan za ljude koji imaju slab imunitet, tako da je najbolje da jedete što više hrana koja jača imuni sistem. Pre svega, za lečenje herpesa tu su probiotici – jogurt, jabukovo sirće, kefir, i kiseli kupus. Probiotici odlično ojačavaju imunitet. I povrće je odličan izvor vitamina, minerala i ostalih nutrijenata, koji će vam pomoći da se brže izborite sa svim vrstama infekcija.

Vitamin E

Vitamin E umiruje kožu i tako ublažava bolove koje stvara groznica. Takođe, vitamin E oporavlja oštećenu kožu, ublažava upale i deluje kao antioksidans. Možete uzimati kapsule vitamina E ili jesti hranu koja sadrži dosta vitamina E – bademe, spanać, sladak krompir, avokado, seme suncokreta i maslinovo ulje.

Vitamin C

Povećajte broj belih krvnih zrnaca u organizmu uz pomoć vitamina C – vitamin C je najbolja odbrana za organizam od raznih infekcija. Po potrebi, uzimajte suplemente vitamina C kako biste ojačali imunitet i brže oporavili kožu. Najbolje je uzimati vitamin C iz prirodnih izvora, a to su narandže, paprika, kelj, prokelj, brokoli, jagode, grejp i kivi.

Povećajte unos cinka

Cink je važan mineral koji je neophodan za zdravlje, ublažavanje upala i jačanje imuniteta. Suplemente cinka možete kupiti u vidu sirupa, gelova i kapsula, a ovi suplementi obično sadrže cink u vidu cink-glukonata, cink-sulfata ili cink-acetata.

Kao što je slučaj i sa svim drugim nutrijentima, najbolje je da uzimate cink iz prirodnih izvora. Najviše cinka sadrže organska govedina, leblebije, orasi, seme bundeve, jogurt, piletina, ćuretina, jaja, losos i pečurke.

Kako se rešiti herpesa na usni pomoću belog luka i meda

Ovaj prirodni lek protiv herpesa na usnama se priprema na sledeći način 3 češnja belog luka izgnječite pa dobro izmešajte sa 1oo grama meda.Ovom mešavinom mažite herpes na usni 3 puta dnevno.

Lizin

Lizin je aminokiselina koja je najbolji prirodni lek za herpes na usni kada se uzima oralno ili se nanosi direktno na kožu. Ova aminokiselina sprečava rast i razmnožavanje virusa. Uzimajte po 1.000 mg lizina tri puta dnevno u vidu suplemenata, a potrudite se i da jedete što više hrane bogate lizinom – mahunarke, ribu, ćuretinu, piletinu i povrće.

Propolis kapi prirodni lek protiv herpesa na usnama

Tri puta dnevno pijte propolis kapi jer su odlične za jačanje imuniteta, a uljni rastvor propolisa mažite herpes na usni.Možete nanositi i kapi na groznice.

Koristite kreme za sunčanje

Direktno izlaganje suncu i opekotine sunca mogu izazvati pojavu groznica na usni, tako da je najbolje izbegavati sunčanje i koristiti kreme za sunčanje ako želite da sprečite pojavu groznice. Uvek nanosite na usne kremu, ili još bolje, balzam za usne sa zaštitnim faktorom, kada izlazite na sunce.

Uvek pažljivo birajte preparate za sunčanje i, ukoliko je moguće, koristite one 100% prirodne i organske. Većina preparata za sunčanje sadrži mnogo toksičnih hemikalija, pa zato uvek čitajte sastav na proizvodu i kupujte organske proizvode.

Aloja protiv groznice na usnama

Aloja se koristi za lečenje mnogih problema sa kožom, uključujući i groznice. Aloja sadrži dosta vitamina, antioksidanasa, enzima, minerala, masnih kiselina i hormona koji će vam pomoći da izlečite groznicu i sprečite pojavu novih groznica. Mažite groznicu na ustima gelom od aloje nekoliko puta dnevno kako biste ublažili bolove i ubrzali oporavak.

Esencijalno ulje peperminta

Esencijalno ulje peperminta ima odlična antivirusna svojstva, pa je zato dobar lek protiv groznica a usnama. Jedno naučno ispitivanje je potvrdilo da je esencijalno ulje peperminta izvrstan lek za probleme koje izazivaju virusi HSV-1 i HSV-2. Ovo ulje je mnogo efikasnije ako ga koristite čim osetite peckanje koje je znak da će se herpes na usni aktivirati.

Ekstrakt i esencijalno ulje vanile

Čim osetite peckanje oko usana, nanesite na problematično mesto malo ekstrakta od vanile ili esencijalnog ulja vanile. Samo natopite parče vate ekstraktom ili uljem i držite ga par minuta na mestu gde osećate peckanje. Radite ovo nekoliko puta dnevno dok groznica potpuno ne prođe. Vanila ima antiupalna svojstva, tako da ublažava simptome groznice i bolove. I esencijalno ulje vanile je dobro protiv infekcija.

Uvek tražite kvalitetan ekstrakt vanile, koji sadrži ugljen-dioksid. Ovaj ekstrakt se teško nalazi  i obično je skup, pa možete napraviti i sami ulje od vanile tako što ćete štapiće potopiti u neko bazno ulje ili čak i u čist alkohol.

Čaj od ehinacee

Ehinacea je izvanredna za ljude koji imaju slabiji imunitet. Najčešće se koristi za lečenje prehlade, ali pošto odlično stimuliše rad imunog sistema, ovaj čaj je veoma dobar i kada pokušavate da se izlečite od virusa – na primer, herpes simpleksa. Čaj od ehinacee je brz i efikasan način da ojačate svoj imunitet, ublažite upale i bolove koje izaziva herpes na ustima.

Kupite novu četkicu za zube

Vrlo je verovatno da je virus koji vam je izazvao groznicu ostao na vašoj četkici, pa je najpametnije da je bacite i kupite novu.

Držite ruke dalje od groznice

Groznica je veoma zarazna dok se sasvim ne zaleči, pa se potrudite da je ne dodirujete, kako biste izbegli širenje infekcije. Ako peškirom brišete lice, odmah nakon upotrebe ga bacite u veš-mašinu.

Koristite ledene obloge

Ledene ili hladne obloge će smanjiti upalu i dotok krvi u samu groznicu. Tako ćete ublažiti bolove i upalu koje izaziva herpes.

Nekoliko reči na kraju

Preko 90% ljudi bar nekad u životu ima groznicu na ustima. Groznice se često brkaju sa aftama. Afte u ustima se javljaju samo na sluzokoži, i nikada van usta.

Groznica na ustima se javlja zbog virusa herpes simpleks. Dok se groznica ne zaleči, veoma je zarazna. Simptomi groznice na ustima su svrab, peckanje, plikovi, curenje tečnosti i krasta.

Prirodni lekovi za lečenje groznice na ustima su: ishrana bogata hranljivim materijama koje jačaju imunitet; uzimanje više vitamina C, E, cinka i lizina; korišćenje losiona za sunčanje i aloje; korišćenje esencijalnog ulja peperminta, ulja vanile, čaja od ehinacee i ledenih obloga. Veoma je važno da ne dodirujete groznicu i obavezno promenite svoju četkicu za zube kada herpes na usni nestane.