[icegram campaigns=”14335″]

Miom materice je benigni tumor načinjen od mišićnog tkiva materice. Vrlo je česta pojava, ali se mnogo ređe javlja pre 30. godine nego nakon tog životnog doba.O kakvom je oboljenju reč, kako se dijagnostikuje i koja se terapija se primenjuje ?

Pravi uzrok razvoja mioma nije sasvim poznat, postoji mogućnost da je podstaknut estrogenom, ženskim hormonom, čiji je porast primetan tokom puberteta. Drugi faktori koji mogu uticati na rast mioma jesu trudnoća, ranija  prva menstruacija u životu, miom na materici kod majke ili sestre. Kod žena koje koriste oralne kontraceptivne tablete ili imaju hormonski aktivne spirale miomi u materici se razvijaju ređe, a u populaciji žena u reproduktivnom periodu nastaju kod 20-25% njih. Iako je učestalost velika, u najvećem broju slučajeva miomi ne daju nikakve simptome, manje su veličine i pretežno se otkrivaju slučajno – na redovnom ginekološkom pregledu.

Miomi na peteljci mogu biti neprijatni

Svi miomi su iste građe, a u zavisnosti od toga gde se nalaze, mogu biti miometralni (intramuralni miom), submukozni, supserozni ili na peteljci. Intramuralni miom je miom na zidu materice i može imati simptome poput onih usled bolnih i obilnih menstruacija te produženih ciklusa. Miom može nastati na prednjem ili zadnjem zidu materice.Submukozni miom okrenut je ka unutrašnjosti materice i takođe može podstaći obilna i produžena menstrualna krvarenja, koja se javljaju i nezavisno od ciklusa, dok supserozni miomi rastu na površini materice i mogu biti bez simptoma, ali mogu izazvati i bol zbog pritiska na okolne organe: mokraćnu bešiku, creva… Miomi na peteljci, kao što im samo ime kaže, rastu na peteljci, koja može biti šira ili uža, udaljeni su od samog zida materice i ne moraju dati nikakve simptome, ili mogu uzrokovati komplikacije ukoliko se peteljka uvrne, prekine dovod krvi ka miomu i počne nekroza unutar njega, stoje praćeno bolovima, temperaturom i drugim simptomima nekroze.Miom na grliću materice se znatno ređe javlja nego na drugim delovima.

miomi na materici

Miomi na materici simptomi i dijagnoza

Veličina mioma na materici može biti od nekoliko milimetara, kad nemaju nikakav značaj, do nekoliko kilograma, kad mogu imati vrlo izražene simptome. Ukoliko su miomi mali ili na lokaciji gde ne smetaju, najčešće ne daju nikakve simptome i većina žena i ne zna da ih ima dok se ne otkriju tokom palpatornog ginekološkog pregleda ili ultrazvukom. Tokom palpatornog ginekološkog pregleda iskusan ginekolog može dijagnostikovati miom na materici.Na postojanje mioma posumnja se ukoliko je materica uvećana, neravne površine, tvrđa ili bolna pri palpaciji na nekom mestu. S druge strane, ultrazvučnim pregledom vrlo se jasno i s velikom tačnošću može videti lokalizacija mioma, njegova prokrvljenost i utvrditi veličina, te se redovnim ginekološkim pregledima na taj način prati njegov eventualni rast ili smanjenje. Sem na ova dva najčešća dijagnostička načina, miomi se nekad otkrivaju i laparoskopijom, histerosalpingografijom, histeroskopijom ili tokom sonohisterografije, kao i magnetne rezonance. Ne treba zanemariti da, iako je reč o benignom procesu, miom  veoma retko može i maligno da se izmeni u lejomiosarkom.

Najčešći simptomi mioma materice

Simptomi mioma na materici koji su očigledni, su najčešće produžena, obilna menstrualna krvarenja, osećaj nadutosti ili pritiska u donjem delu trbuha, zatvor ili bol tokom intimnog odnosa. Nekad – retko – lokalizacija mioma može biti takva da zatvara ulaz jajovoda u duplju uterusa ili sprečava usađivanje embriona u matericu, što kao posledicu može imati nemogućnost začeća.

Miomi na materici lečenje

Ogromna većina mioma materice ne zahteva nikakvu terapiju i oni se s vremenom smanjuju, posebno u menopauzi. U nekim slučajevima terapija, zbog simptoma koji su izraženi, ipak potrebna, a ona može biti konzervativna i hirurška. Konzervativno lečenje mioma materice obuhvata oralne kontraceptivne tablete i postavljanje intrauterinog uloška -spirale koja je hormonski aktivna.

Kako izlečiti miome na materici

Postoji i posebna hormonska terapija čiji je cilj prestanak hormonalne aktivnosti organizma i samim tim smanjenje veličine mioma, a ona može biti oralna (tablete) ili parenteralna (injekcije) i koristi se tri meseca pre planiranog operativnog lečenja ili eventualne planirane trudnoće. Hormonski aktivni intrauterini uložak deluje na istom principu i vrlo je efikasan način terapije kod žena koje ne planiraju trudnoću, a miomi su dali određene simptome zbog kojih je terapija bila indikovana. Ukoliko miom izaziva veće tegobe ili se utvrdi da je to uzrok nemogućnosti začeća, rešenje je hirurgija -miomektomija (uklanjanje samo mioma) ili histerektomija (uklanjanje cele materice, u slučaju da žena ne planira više trudnoća a simptomi su veoma izraženi).

Uklanjanje mioma

Ako je neophodno uklanjanje mioma (miomektomija) može se uraditi laparoskopski, što je minimalno invazivno, ili klasično, otvaranjem prednjeg trbušnog zida. Operacija mioma laparoskopski  je mnogo manje invazivna, ali je potrebno da je miom na takvoj lokaciji, da je moguće izvesti laparoskopsku operaciju, te da su ispunjeni i drugi uslovi za njenu uspešnost. Ako je miom u unutrašnjosti materice, nekad ga je moguće otkloniti i tokom histeroskopije, vaginalnim putem. U nekim slučajevima moguće je uraditi i embolizaciju uterine arterije, intervenciju koja preseca dotok krvi miomu, što dovodi do njegovog smanjenja. To je takođe minimalno invazivna intervencija, a izvodi se tako što se kateter, praćenjem preko rendgena, uvodi u arteriju koja hrani miom, te se ona zatvara.

Miomi u menopauzi

Ako ima mnogo mioma, velikih dimenzija, žena je u menopauzi sa izraženijim tegobama, nekad se radi i hirurško odstranjivanje materice, s čuvanjem jajnika ili bez toga, što zavisi od starosti žene i stanja jajnika.

Operacija mioma i oporavak

Oporavak posle operacije mioma traje u zavisnosti od veličine mioma i težine operacije, kao i ženinog stanja pre intervencije.Oporavak može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Međutim, miomi se nakon odstranjenja mogu i vratiti – ne na istom mestu i ne s istim simptomima. Nije moguće načinom života ili promenom načina ishrane usporiti eventualni rast mioma, ali redovni godišnji pregledi ultrazvukom mogu dati sigurnost da je proces rasta praćen i da je reč o benignom procesu bez značajnijeg uticaja na redovan život.

Miomi materice i trudnoća

Kod ogromne većine žena koje su trudne i imaju miom trudnoća i porođaj prolaze bez problema, dok u malom broju slučajeva može doći do komplikacija, porasta mioma, nekroze, bolova i, vrlo retko, pobačaja i prevremnog porođaja, kao i komplikacija prilikom porođaja. Tokom trudnoće prate se dimenzije, broj i prokrvljenost mioma i može se desiti da i broj i dimenzije rastu. Taj porast objašnjava se porastom nivoa estrogena u trudnoći. Na tok i ishod trudnoće u velikoj meri utiču početni broj, veličina i lokalizacija miomatoznih čvorova. Ukoliko su oni submukozni i u toku trudnoće rastu ka materičnoj šupljini, mogu da je deformišu i time poremete usađivanje embriona i trofoblasta, kao i da utiču na položaj ploda tokom i na kraju trudnoće, tako da on nekad zauzme poprečni, kosi ili karlični položaj. Položaj mioma može poremetiti i stvaranje odgovarajućeg sloja u unutrašnjosti materice u koji se usađuje oplođena jajna ćelija, što može povećati rizik od spontanog pobačaja. Kad je broj intramuralnih miomatoznih čvorova velik, količina mišićnog tkiva materice može biti smanjena, te kontrakcije materice nekad mogu biti slabije tokom porođaja, što može dovesti do njegovog produžavanja. Položaj miomatoznog čvora u istmičnom delu materice može ometati pravilno otvaranje grlića tokom porođaja, a svojom veličinom može uticati i na ograničenje prostora u maloj karlici. Zbog svega ovoga, porođaj žena s velikim ili nezgodno postavljenim miomima nekad se mora završiti operativnim putem. Prilikom carskog reza uglavnom se ne radi odstranjivanje miomatoznih čvorova jer su moguća obilnija krvarenja, sem u slučajevima kad postoji indikacija za to.

Miomi na materici alternativno lečenje

Sve veći broj žena se opredeljuje za alternativno lečenje mmo na materici.Da li lečenje mioma na materici prirodnim putem daje rezultate i da li postoji efikasan prirodni lek za miom materice ?

Prirodno lečenje mioma na materici se najčešće sprovod uz pomoć lekovite biljke čuvarkuća

Pola kg meda i 300 gr mlevenih  listova biljke čuvarkuće dobro izmešajte. Ostavite da odstoji na tamnom mestu nekoliko dana. Svakog dana ujutru na prazan stomak uzimajte po jednu kašičicu.Posle uzimanja ovog leka od lekovite biljke čuvarkuća nemojte jesti ništa najmanje dva sata.

Čaj protiv mioma na materici

Čaj za miome na materici se priprema na sledeći način: dve kašike lista ranjenika, dve kašike koprive i  dve kašike kupine kupine izmešajte sa po jednom kašikom žalfije, hajdučke trave, zovinog cveta i divlje mente.Mešavinu prelijte sa dva litara vrele vode. Ostavite da se hladi oko dva sata. Procedite, i pijte  jednu šolju čaja, tri puta dnevno najmanje jedan sat pre obroka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply