biljke-caj

Narodni nazivi – Angelika, angelica, anđelika, anđelski koren, anđeosko drvo, vrtna nagelika, vrta angelika, vrtna vanelka, gozdni koren, zlahtna angelika, kadlinac, kravajac, kravogaz, siriš.

Istorijat

Angelika je stara kultura. U knjizi o lekovitom bilju kineskog cara Shingnonga, koji je živeo oko 3700. godine pre n.e. angelika se spominje kao sredstvo za lečenje bolesti organa “za varenje, bolesti bubrega, srca i krvotoka. Koren angelike bio je sastavni deo čuvenog terijaka, tajanstvenog sredstva koje je navodno delovalo protiv svih otrova.
U srednjem veku, angelika je bila veoma cenjena. Njen koren, nazvan »anđeoski koren« upotrebljavan je kao sredstvo protiv kuge i kolere.
Angelika je jedna od malobrojnih lekovitihi začinskih biljaka, koje potiču sa dalekog severa. Prvo se pojavila na Grenlandu, Islandu i Skandinaviji, gde je rasla kao divlja biljka i gde su je cenili kao hranu. Danas ona raste divlje po celoj srednjoj Evropi, na obalama reka i vlažnim livadama. U nordijskim zemljama angelika je kao kulturna biljka bila poznata od najstarijih vremena, a koristila se uglavnom kao hrana.

Laponci od štitova angelike pripremaju kašu sa mlekom od severnog jelena, kojim pune creva severnog jelena, a zatim ih suše. Ovako pripremljene »kobasice« sa kašom od angelike su ukusne, a njihov sadržaj je po izgledu i konzistenciji sličan siru. Njima ova hrana služi kao sredstvo za poboljšanje varenja.

Opis biljke

Angelika je vrlo krupna i lepa zeljasta biljka, visoka do 2 m. Rizom je krupan, kratak i mesnat, gusto obrastao dugačkim korenjem. Stabljika je prava, šuplja, pri osnovi obla, debljine ruke, a pri vrhu razgranata. Listovi su ti donjim delovima vrlo veliki i dvostruko ili trostruko nazupčeni, a u gornjem delu su znatno manji i jednostruko perasto razdeljeni. Na vrhu stabljike i ogranaka nalaze se vrlo krupne štitaste cvasti zelenkaste ili žućkaste boje. Plod angelike je jajastog oblika, pljosnat, dužine do 7 mm, a širine do 5 mm, žućkastobeličaste boje. Cveta u julu i avgustu.
Cela biljka ima svojstven miris, koji je prijatan i aromatičan. Ukus joj je u početku slatkast, da bi kasnije prešao u aromatično ljut.

Gajenje angelike

Uspeva na plodnom, rastresitom i močvarnom zemljištu. Seme se mora posejati čim sazri, zato što brzo gubi klijavost. Dobijem rasad se rasađuje početkom jeseni i to na rastojanju 80 x 80 cm. Angelika se mora češće okopavati i dosta obilno zalivati. Biljka cveta tek druge ili treće godine.

Branje angelike

Stabljike i drške bez cvetova, seKu se već u prvoj godini i io od maja do septembra. Za to vreme moguće su 5-6 berbi.
Isečene stabljike i drške vezuju se u snopiće i odmah prodaju. Koriste se uglavnom u izradi posiastičarskih proizvoda. Sa jednog hektara prosečan prinos stabljika i drški iznosi oko 25000 kg. Štitovi sa zrelim plodovima se odsecaju u nekoliko navrata od avgusta do septembra, a zatim suše.

Osušeni štitovi se mlate da bi se oslobodili plodovi, koji se posle toga čuvaju u odgovarajućim platnenim vrećama.
Ukoliko postoji potreba za rizomom, onda se on iz zemlje vadi u prvoj godini života biljke i to pre nego što listovi otpadnu. Izvađeni rizom treba dobro očistiti, zatim oprati i iseći na četiri dela. Ovako pripremljen rizom suši se na jakoj promaji.

Sastav

Rizom i koren angelike sadrže 0,3-1,0% etarskog ulja, oko 6% smole, zatim pektin, tanine, sitosterol, kumarin, vosak, gorke supstance, razne organske kiseline (angelika, baldrianova, jabučna, valerijanska, sirćetna, jantarna, oksalna) i drugo. Plodovi angelike sadrže 0,5-1,5% etarskog ulja, oko 16% masnog ulja, zatim kumarin i druge sastojke.

ANGELIKA ZA ZDRAVLJE

Angelika se kao lek i začin koristi već nekoliko hiljada godina. Ono što je važno istaći odmah na početku je to, da angelika nije otrovna i da ne stvara naviku. Zbog njenog prijatnog mirisa svi je rado koriste.

Njeno najvažnije lekovito svojstvo je da povoljno utiče na organe za varenje, zbog čega se angelika preporučuje uslučaju gastritisa (zapaljenje sHzokože želuca), enteritisa (zapaljenje creva), kolitisa (zapaljenje debelog creva), zatim u početnom stadijumu čira na dvanaestopalačnom cre-vu, kod pojave dispepsije (poremećaj varenja) i meteorizma (pojava gasova i nadimanja). Svoje lekovito dejstvo angelika ispoljava i u poboljšavanju rada bubrega, što se može pripisati prisustvu etarskog ulja.

VODENI EKSTRAKT ANGELIKE

1 kašika angelike 1 šolja vode
Prelijte angeliku hladnom vodom, ostavite da stoji preko noći, a zatim ujutru procedite, malo
zagrejte i pijte polako u gutljajima.
Slično se koristi i seme od angelike.
Ekstrakt pospešuje izlučivanje znoja i mokraće.

ČAJ OD ANGELIKE ZA VARENJE

2 g angelike 100g vode
Prelijte ključalom vodom koren
ili seme angelike.
Ostavite da stoji poklopljeno 4-5
minuta.
Procedite.
Čaj deluje stimulativno i koristi se za bolje varenje.

ČAJ OD ANGELIKE ZA JAČANJE ORGANIZMA

20 g suvog korena ili sveže stabljike angelike 1 l vode
Prelijte ključalom vodom angeliku i ostavite da stoji poklopljeno 10 minuta. Procedite. Pijte 1 solju čaja dnevno. Preporučuje se porodiljama.

ANGELIKA ZA LEPOTU

KUPKA OD ANGELIKE ZA OSVEŽENJE

Angelika se koristi za pripremu čaja za lepši ten i kupki za osveženje.

ČAJ ZA LEPŠI TEN

Pregršt suvih listova angelike 1 šolja vode
Isitnjene suve listove angelike prelijte vrućom vodom i ostavite da stoji poklopljeno 10 minuta. Procedite.
200 g angelike (cela biljka) 1 l vode
Prelijte ključalom vodom angeliku i ostavite da stoji poklopljeno 5 minuta, a zatim sipajte u vodu za kupanje.
Nakon ovoga kupanja osećaćete se odmorni i svezi.

PUNČ OD ANGELIKE

1 l vode
1 čašica rakije (lozovača) 1/2 svežeg korena angelike kora od neprskane mandarine sok od limuna malo šećera
U ključalu vodu dodajte rakiju, svež koren angelike, koru od mandarine, sok od limuna i malo šećera. Ostavite da stoji, a zatim procedite.
Punč se preporučuje osobama koje pate od bronhitisa, ali ga mogu uzimati i oni koji su potpuno zdravi.

VINO OD ANGELIKE

1 l belog ili crvenog vina 8 g sveže angelike
malo struganog morskog oraščeta šećer i rakija po ukusu
U vino stavite angeliku i strugano morsko orašče i ostavite da stoji 2 dana. Procedite i dodajte malo šećera i rakije. Procedite.
Vino deluje osvežavajuće i poboljšava varenje.

LIKER OD ANGELIKE

1,5 l rakije (lozovača) 1 koren angelike
malo struganog morskog oraščeta 1 šipka vanile
strugana kora od neprskanog limuna
Za sirup: 600 g vode (po mogućstvu izvorske 1,2 kg šećera
Koren angelike prelijte lozovačom, dodajte malo struganog morskog oraščeta, šipku vanile i struganu koru od limuna. Ostavite da stoji 6 dana. Po isteku toga vremena napravite od vode i šećera sirup, dodajte ga u rakiju i ostavite da stoji još nedelju dana.
Nakon toga sve dobro procedite i ostavite da stoji najmanje još mesec dana u hermetički zatvorenim flašama na svežem tamnom mestu.
Liker od angelike pijte kao aperitiv ili digestiv.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply