biljke-zena

Lečenje biljem je ponovo sve rasprostranjenije, pa sa ogromnog spiska svaka kuća treba da izdvoji one najpotrebnije i napravi – alternativnu kućnu apoteku.
U saradnji sa fitoterapeutima i narodnom tradicijom, sačinili smo minienciklopediju bilja koje možete da koristite sami, bez rizika i da ih uvek imate u kući kao što u kolima imate pribor za prvu pomoć, bez obzira u kom su obliku /čaj, tablete, tinktura…

Avramovo drvo

Smiruje PMS

Biljka ne garantuje da će vam sačuvati čednost, iako se zove drvo čednosti, ali će pomoći da lakše prebrodite buru koju izazivaju hormoni u ovom periodu (razdražljivost, nervoza, promena raspoloženja). Kao lek je bolji od vitamina B6, tvrde stručnjaci. Sve što vam je potrebno je strpljenje, jer se prvi efekti osećaju tek posle 3 meseca korišćenja.

Napomena U većim dozama može da izazove glavobolju, nervozu želuca, obilniji ciklus.

Aloe vera

Leči opekotine

Najbolje je da biljku gajite u kući, jer ćete uvek biti sigurni šta koristite. U slučaju opekotina otkinite list, isecite ga po širini i meke delove stavite na ranu. Kada osetite da počinje da se suši, promenite oblog.

Noćurak

Smanjuje holesterol

Semenke noćurka sadrže retke i nezamenljive biljne kiseline u visokim koncentracijama (najpoznatija je gamalinolenska). Uzimanjem 320 mg ove kiseline u periodu od 3 meseca /u svetu postoji kapsulirana/ nivo holesterola smanjuje se za 31,5%! Preporučena doza je 1 g 3 x dnevno.

Umiruje artritis

Biljne kiseline noćurka takode smanjuju bolove kod reumatoid-nog artritisa.

Glog

Reguliše srčani ritam

Glog stimuliše rad srca. Preporučena dnevna dosa je 240 mg (tinkturu crvenog gloga možete da nabavite u svakoj apoteci, uz napomenu da je ko’ristite prema uput-stvu proizvođača).

Laneno seme

Hormoni za menopauzu

Laneno seme sadrži veliku koncentraciju fitoestrogena, pa šestomesečni tretman sa 40 g dnevno u hrani, daje isti efekat kao hormonalna terapija.

Osteoporoza

Prirodni hormoni takode sprečavaju “rasejavanje” kostiju i smanjenje kalcijuma u organizmu. Za ove probleme uzimajte 36 g dnevno.

Kantarion

Glača opekotine

Kantarionovo ulje je odličan antiseptik, pa se preporučuje kod opekotina izazvanih prekomernim sunčanjem, ali i za druge. Veći efekat dobija se ako svež kantarion uronite u flašu nerafinisanog maslinovog ulja i držite 4 meseca na suvom i tamnom mestu. Takvo ulje možete da koristite kada se umereno sunčate, i nećete dobiti opekotine. Dobro je i za negu kože tela. Jednom nedeljno, posle tuširanja nahranite telo uljem koje ste sami napravili.

Umiruje hemoroide

Kantarionovo ulje se pokazalo odlično kod zapaljenih hemoroida, kako spoljašnjih, tako i unutrašnjih.

Crvena ljuta papričica

Anestetik za rane

Kapsacin je jedan od osnovnih sastojaka ljute papričice. Kada se istuca u avanu^pomeša sa nekom neutralnom kremom, npr. glicerinskom, odličan je anestetik za površinske rane. U prvi mah oseti se peckanje, ali samo dok ne prodre u dublje slojeve kože. Tada bolovi prestaju.

Beli luk

Sirovi antibiotik

Beli luk sadrži prirodan antibiotik – alin – koji daje lekovita svojstva samo kada je iseckan, ili samleven. Tada se pod dejstvom enzima pretvara u alicin koji inače belom luku daje oštar miris. Alicin je jak otrov protiv bakterija. Beli luk je najdelotvorniji u sirovom stanju.

Kontrolor holesterola

Snižava nivo holesterola za 10% ako se jede svakodnevno po 1 čen.

Preventiva kancera

Upotreba belog luka za 1/3 smanjuje mogućnost nastajanja malignih oboljenja prostate, debelog, creva, i bešike. Preporučena doza – nekoliko čena nedeljno.

Slatki koren

Za bol u grlu

1 kašičica izrendanog slatkog korena, spremljena kao čaj donosi veliko olakšanje kod bolova u grlu. Za potpuno izlečenje preporučuje se 4-6 šolja čaja dnevno, 7 dana za redom.

Timijan

Za artritis i bolne zglobove

Mnogi se pitaju kako je moguće da egipatski starci, koji neumorno putuju na svojim kamilama kilometre i kilometre, nemaju problema sa zglobovima. Tajna je u tome što svakodnevno uzimaju mešavinu timijana i kurkumina, koji su proverena preventiva ovih bolesti.

Ginko

Za poboljšanje pamćenja

/pomoćno sredstvo i kod Alchajmerove bolesti/

Ekstrakt ginka ubrzava moždani krvotok. Kod Alcajmerove bolesti preporučena doza je 120 mg dnevno, a za zdrave, za poboljšanje pamćenja i usporavanje starenja moždanih vijuga – 240 mg.Neodgovarajuća doza, ili preosetljivost mogu da smanje vre-me koagulacije krvi.

Kod problema sa libidom

Poboljšava cirkulaciju i u genitalijama, poboljšava erekciju kod muškaraca (ukoliko postoji problem sa suženjem arterija u organu, i smanjenom cirkulacijom ovih regija kod oba pola). Preporučuje se 60 mg dnevno. Bolji efekat ćete dobiti ukoliko ginko uzimate u kombnaciji sa žen-šenom i argininom. Kod žena, ginko povećava želju za seksom i broj doživljenih orgazama. Od 10 muškaraca koji ga koriste – 9 normalizuje seksualni život.

Protiv glavobolje

Simptomi glavobolje, zamagljen vid i mučnina mogu da se reše korišćenjem ginka. Dnevna doza za ove probleme je 80 mg.

Žen-šen

Za bolji rad srca

Pomaže kod većih fizičkih napora (naročito sportskih). Nema neželjene efekte, ali treba da se zna da je ova biljka snažan antikoagulant, pa se ne preporučuje onima koji već imaju probleme sa slabim zgrušavanjem krvi.

Za povećanje imuniteta

Ukoliko uzimate 100 mg žen-šena dnevno značajno povećavate imunitet i odbranu od infektivnih bolesti.

Kod dijabetesa

Snižava nivo šećera u krvi uz preporučene doze 100-200 mg dnevno.

Za bolju erekciju

Pomaže organizmu da sintetiše oksid azota, povećavajući koncentraciju koja je potrebna za problem erekcije. Za bolje rezultate preporučena doza je 900 mg.

Za povećanje broja spermatozoida

Dovoljno je da se redovno uzima 4 g žen-šena, pa će se u 1 ml sperme broj spermatozoida udvostručiti.

Gospina trava

Tera depresiju

Može,a se koristi kao antidepresiv kod lakših nervnih problema. Doza 600-1800 mg na dan.
I kao prateće dejstvo javlja se nervoza želuca i snižavanje dejstva kontraceptivnih pilula.

Bela vrba

Otklanja bolove

Kora vrbe sadrži salicil koji je blizak rod sa aspirinom. Doza je 240 mg na dan.
I veće i duže korišćenje može da šteti želucu.

Žuti koren

Kod tegoba sa varenjem

Žuti koren je prirodni antibiotik i pomaže organima za varenje. Usporava razvoj helikobakterija u želucu, koje su odgovorne za pojavu čira. Dobar je kod trovanja hranom i infektivnim dijarejama kao pomoćno lekovito sredstvo.

Valerijana

Protiv nesanice

Deluje jednako uspešno kao i hemijski lekovi protiv nesanice, ali ne izaziva zavisnost i neželjene efekte. Preporučuje se u obliku tableta, ili tinkture. Eksperimentisanje sa živim korenom se ne preporučuje, jer ima veoma neprijatan ukus i miris.

Čajno drvo

Kod sportskih stopala

Iako u nazivu ima “čaj” ova australijska biljka sa napitkom nema nikakve veze.
Preporučuje se za obloge u lečenju bradavica na stopalima (česta pojava kod sportista), jer ima antiseptička i antifungicidna svojstva. Fitoterapeuti preporučiju svakodnevno menjanje obloga sa uljem čajnog drveta (50-%) do izlečenja.

Nana

Za bolje varenje

Još su stari Grci posle obilnih večera običavali da žvaću stručak nane, kako bi im pomogla da lakše svare hranu. U kombinaciji sa kimom, donosi veće olakšanje. Najčešće se koristi kao čaj (možete da dodate 2-3 zrnca kima) koji uto-, pljava unutrašnjost stomaka i smanjuje bolove. U nekim zemljama na tržištu postoje kapsule sa mešavinom nane i kima. Dok i nama ne postanu dostupne, odlični su i čajevi.
Napomena Trudnice, majke koje doje i hronični bolesnici moraju obavezno da se pre korišćenja bilja konsultuju sa svojim lekarom.

Cimicifuga

Kod menopauze

Kanadski Indijanci oduvek su ovu biljku koristili za ublažavanje različitih gunekoloških problema. Poslednjih godina vršena su različita ispitivanja i dokazano je da može da se uzima umesto hormona estrogena. Pomaže kod odliva i drugih pratećih pojava u menopauzi.

Ehinacea

Protiv prehlade i gripa

Odlično stimuluše imuni sistem. Kod prvih znakova prehlade, ili gripa počnite sa korišćenjem (u obliku kapi, sirupa, ili čaja) i organizam će se lakše izboriti sa bolešću. Ehinacea takode olakšava sve simptome kod oboljenja gornjih disajnih puteva.Preparate ehinacee smete da koristite 6 nedelja uzastopno, potom morate da napravite pauzu.

Bokvica

Kod dijareje i zatvora

Bokvica nam je poznatija kao pomoć kod zapaljenskih procesa na koži i ranica, jer u sebi sadrži antibakterijske supstance. Malene semenke bokvice, sadrže “meso” koje u vodi naraste. Zato je dovoljno pojesti 2-3. One će u želucu nabubreti, ispustiti sva blagotvorna svojstva i očistiti ga kao i creva, bilo da se radi o prolivu, ili zatvoru.
Moguće alergijske reakcije.

Lavanda

Sredstvo za umirenje

Cvetovi lavande poznati su iz drevnih vremena kao dobro sredstvo za smirenje, a ulje lavande primenjuje se u aromaterapiji /preporučuju se kupke sa nekoliko kapi eteričnog ulja/. Kupka opušta, relaksira, pomaže da odagnate gnev i bes.

Beli slez

Za bolje disanje

Svaka kućna apoteka ima čaj od belog sleza. Koristi se u rashlađenom stanju, da pročisti zapušene bronhiie, a maloj deci se ukapa u nosić da lakše dišu ako ih je uhvatila kijavica. Ima antiseptičke sastojke i pomalo je sluzav, što potpomaže izbacivanju sekreta iz organizma.
Unutrašnja primena je zabranjena zbog toksičnosti.

Breza

Za energiju

Sveže lišće može i da se žvaće, ili da se od njega pravi sok za poboljšanje energetskog balansa organizma. Od sušenog se pravi čaj koji je korisno sredstvo za mokraćne puteve, dezinfikuje bubrege i njegove prolaze i preventivno utiče na prostatu.

Rastavić

Za jetru

Rastavić sadrži supstancu silimarin koja štiti jetru. Koristi se kod lečenja hepatitisa i alkoholnih ciroza. Kada se pomeša sa nekim vrstama pečuraka, pokazuje bolje rezultate nego lečenje hemijskim lekovima.

Kurkumin

Protiv bolesti zglobova

Kurkumin je žuti pigment tradicionalnih indijskih začina i odlično protivzapaljensko sredstvo. U kombinaciji sa timijanom uspešno leci osteoartritis. Koristite kurkumin (ili kari) u spremanju jela, do 2 kašičice dnevno.

Kopriva

Protiv malokrvnosti

Kopriva je poznata po bogatim rezervoarima gvozda. Preparate kao što su kapi mogu da koriste i trudnice. Čaj od osušenog lišća blagotvorno deluje na upaljene mokraćne puteve i kao preventiva kod bolesti prostate.

Đumbir

Kod “Morske bolesti”

U drevnoj Kini mornari su za vreme putovanja žvakali đumbir da bi sprečili mučninu. Ako patite od morske bolesti, uzmite 1 kapsulu (lg) 1 sat pre putovanja brodom i na svaka 2 sata po 1 dok putujete. Najveća dozvoljena doza je 10 g dnevno.
moze da izazove gorušicu.

Protiv mučnine kod trudnica

Ako je sve drugo sa trudnoćom u redu,a javlja vam se jutarnja mučnina, dovoljan je 1 g đumbira dnevno i – nestaće. Možete da umesto kapsula popijete šolju čaja od korena:

2 kašičice izrendanog korena prelijte kipućom vodom

Kamilica

Umiruje i dušu i telo

Čaj smanjuje grčeve glatke muskulature stomaka i smiruje nadražen želudac, jer je bogata antibaktericidnim supstancama.
Istovremeno se preporučuje šolja čaja pred spavanje, jer smiruje nervnu napetost i lakše uvodi u san.
Pažnja: retka je, ali moguća alergije.

Papaja

Čistač ćelija

Žitelji Karipskog regiona odavno koriste papaju za lečenje rana i infekcija, a Japanci za lečenje želudačnih tegoba. Nedavno je pojašnjeno da papaja sadrži enzim hemopapain koji je sposoban da očisti međućelijski prostor u organizmu i da “smeće” izbaci napolje.
Moguće alergije!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply